Ναι μεν οι αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς των ΔΕΚΟ, που επιβάλλονται με νόμο χωρίς τη συναίνεση των εργαζομένων παραβιάζουν το άρθρο 28 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά η Ευρ. Επιτροπή «νίπτει τας χείρας της», αφού ο Χάρτης δεν ακόμη νομικά δεσμευτικός. Αυτό προκύπτει από απάντηση του Επιτρόπου κ. Σπίντλα, αρμόδιου για κοινωνικά θέματα στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.
Στην ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής έθετε στην Επιτροπή το ζήτημα, που έχει προκύψει στις ΔΕΚΟ όπου καταστατικά κυρώνονται με νόμο από το ελληνικό κοινοβούλιο χωρίς προηγούμενη διαβούλευση ή συμφωνία με τους εργαζομένους και ζητούσε από την Επιτροπή να αποφανθεί αν παραβιάζεται το άρθρο 28 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρ. Ένωσης, που ορίζει το δικαίωμα σε συλλογικές διαπραγματεύσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του ΟΤΕ, όπου το νέο καταστατικό κυρώθηκε με νόμο από την βουλή παρά τη διαφωνία των εργαζομένων.
Η πλήρης απάντηση του κ. Σπίντλα έχει ως εξής:
«Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι ακόμα νομικά δεσμευτικός, στο άρθρο 28 ορίζεται ότι «οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες, ή οι αντίστοιχες οργανώσεις τους, έχουν, σύμφωνα με το δίκαιο της Ένωσης και τις εθνικές νομοθεσίες και πρακτικές, δικαίωμα να διαπραγματεύονται και να συνάπτουν συλλογικές συμβάσεις στα ενδεδειγμένα επίπεδα».
Στο άρθρο 51 του Χάρτη ορίζεται ότι «οι διατάξεις του παρόντος Χάρτη απευθύνονται στα όργανα και τους οργανισμούς της Ένωσης, τηρουμένης της αρχής της επικουρικότητας, καθώς και στα κράτη μέλη, μόνον όταν εφαρμόζουν το δίκαιο της Ένωσης. Κατά συνέπεια, οι ανωτέρω σέβονται τα δικαιώματα, τηρούν τις αρχές και προάγουν την εφαρμογή τους, σύμφωνα με τις αντίστοιχες αρμοδιότητές τους».
Στο πλαίσιο αυτό, στο βαθμό που η Ελλάδα δεν εφαρμόζει το δίκαιο της Ένωσης, η περίπτωση στην οποία αναφέρεται ο κ. βουλευτής δεν εμπίπτει στην καθ΄ ύλην αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»
To Γραφείο Τύπου