Ο Π. Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, σχολιάζοντας τη Συνέντευξη Τύπου του κ. Γ. Αλογοσκούφη, έκανε την παρακάτω δήλωση:
Ο κ. Γ. Αλογοσκούφης ομολόγησε ευθέως ότι η κυβέρνηση απασφάλισε ήδη την ωρολογιακή βόμβα που έχει τοποθετήσει στα θεμέλια του ασφαλιστικού συστήματος με προορισμό να εκραγεί μετά τις εκλογές.
Είναι βέβαιο, πλέον, ότι, σύμφωνα και με τις απαράδεκτες κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ν.Δ. θα επαναφέρει μετά τις εκλογές - εφόσον τις κερδίσει - ένα αντιασφαλιστικό πακέτο μέτρων, ανάλογο με τα άληστου μνήμης «μέτρα Γιαννίτση», για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, την αύξηση των εισφορών και το δραματικό πετσόκομμα των συντάξεων, το οποίο πρώτʼ απ΄όλα θα στρέφεται σε βάρος των νεότερων ηλικιών εργαζομένων.
Η νέα γενιά θα είναι το πρώτο και το μεγαλύτερο θύμα της σχεδιαζόμενης αντιασφαλιστικής αντικοινωνικής «μεταρρύθμισης».
Κατά τα άλλα, οι θριαμβολογίες του κ. Γ. Αλογοσκούφη για την πορεία της οικονομίας βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου και αγνοούν την κοινωνική κατάσταση, η οποία γίνεται οικονομικά όλο και πιο δύσκολη για τα πλατιά λαϊκά στρώματα.
Οι αναπτυξιακοί ρυθμοί της χώρας ωφελούν σχεδόν αποκλειστικά τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων – αυξημένα πάνω από 25% το 2006 – ενώ η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία βλέπει την οικονομική της θέση διαρκώς να υποβαθμίζεται. Αναπτυξιακοί ρυθμοί, που βασίζονται κυρίως σε δυσθεώρατα εξωτερικά ελλείμματα και στην αυξανόμενη ληστρική υπερχρέωση των νοικοκυριών, δεν είναι διατηρήσιμοι. Είναι ορατός ο κίνδυνος η αύξηση του ΑΕΠ στα επόμενα χρόνια να αρχίσει να ξεφουσκώνει, όπως γίνεται αυτές τις μέρες με τη «φούσκα» του Χρηματιστηρίου.
Η Ελλάδα, μπορεί να βγει τους επόμενους μήνες, τυπικά, από την Κοινοτική επιτήρηση, αλλά μόνο και μόνο για να εισέλθει, σύμφωνα με τις απαράδεκτες υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που υιοθέτησε ο κ. Γ. Αλογοσκούφης, σε ένα νέο πρόγραμμα σκληρότερης και ουσιαστικότερης επιτήρησης που προβλέπει:
-Την παράταση και επίταση της επʼ αόριστον λιτότητας σε μισθούς και συντάξεις, στο όνομα της «συγκράτησης του μισθολογικού κόστους», αλλά και των ισοσκελισμένων και ελαφρά πλεονασματικών προϋπολογισμών.
-Την περαιτέρω διάλυση των εργασιακών σχέσεων για να αντιμετωπιστεί η δήθεν «ακαμψία της αγοράς εργασίας».
-Τον περιορισμό των κρατικών δαπανών για την υγεία και τις συντάξεις στο πλαίσιο της γενικής κατεδάφισης του ασφαλιστικού συστήματος, που σχεδόν προανήγγειλε ο κ. Γ. Αλογοσκούφης.
To Γραφείο Τύπου