Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/03/2007

Στη Διάσκεψη κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ τον Απρίλιο το ζήτημα της βίζας;

Απάντηση της Γερμανικής Προεδρίας στον Δ.Παπαδημούλη

«Η Προεδρία ελπίζει ότι … θα καταστεί δυνατόν κατά τη συνάντηση των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες και στο πλαίσιο της επικείμενης Διάσκεψης Κορυφής μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ τον Απρίλιο του 2007 να πραγματοποιηθεί πρόοδος στο ζήτημα της απαλλαγής από θεωρήσεις διαβατηρίων.» Αυτό απαντά η Γερμανική προεδρία στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη, που με ερώτησή του, ζητούσε από το Συμβούλιο της Ευρ. Ένωσης να λάβει μέτρα ώστε να αρθεί το απαράδεκτο καθεστώς απαίτησης βίζας από μέρους των ΗΠΑ για τους Έλληνες πολίτες.

Η Ελλάδα είναι μόνη χώρα από τα παλαιά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 15 για την οποία συνεχίζεται να υφίσταται το καθεστώς έκδοσης θεώρησης εισόδου για τους πολίτες της, που επιθυμούν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ για επαγγελματικούς ή τουριστικούς λόγους. Παρά την έκδοση νέων ασφαλέστερων διαβατηρίων -ίδιων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση- οι ΗΠΑ συνεχίζουν να διατηρούν το απαράδεκτο καθεστώς θεωρήσεων.

Στην απάντησή της εκ μέρους του Συμβουλίου, η Γερμανική Προεδρία ανέφερε τα εξής:

«Η ΕΕ έθεσε τούτο σαφώς στη Διάσκεψη Κορυφής μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ στις 21 Ιουνίου 2006 στη Βιέννη. Στη δήλωση της Διάσκεψης Κορυφής επισημάνθηκε ότι πρέπει να επιδιωχθούν απτές εξελίξεις, ώστε να καταστεί δυνατή για όλους τους πολίτες της ΕΕ η δυνατότητα να ταξιδεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες απαλλαγμένοι από την υποχρέωση θεώρησης διαβατηρίου επί τη βάσει της αμοιβαιότητας, και μάλιστα στο πλαίσιο των προσπαθειών να προαχθούν τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη από τα επανειλημμένα ταξίδια, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των συνόρων.»

Η απάντηση της Προεδρίας συνεχίζει: «Η Επιτροπή πρόκειται να καταθέσει στο τέλος Μαρτίου του 2007 την τρίτη έκθεσή της σχετικά με τις ρυθμίσεις αμοιβαιότητας όσον αφορά την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης διαβατηρίου, επιπρόσθετα στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 851/2005 του Συμβουλίου σχετικά με το μηχανισμό αμοιβαιότητας, που σκοπό έχει να επιτύχει, με τη λήψη των κατάλληλων μέτρων, να διασφαλίσουν οι τρίτες χώρες την αμοιβαιότητα.» και καταλήγει: «Η Προεδρία ελπίζει ότι σε αυτό το πλαίσιο θα καταστεί δυνατόν κατά τη συνάντηση των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες και στο πλαίσιο της επικείμενης Διάσκεψης Κορυφής μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ τον Απρίλιο του 2007 να πραγματοποιηθεί πρόοδος στο εν λόγω ζήτημα.»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ. Παπαδημούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Για δεκαετίες, οι ΗΠΑ επιβάλλουν δυσμενείς διακρίσεις σε βάρος των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι είναι οι μόνοι μεταξύ των 15 παλαιών κρατών - μελών της ΕΕ, που υποβάλλονται στο καθεστώς βίζας εκ μέρους των αρχών των ΗΠΑ. Όλα αυτά παρά τα νέα διαβατήρια, που ανταποκρίνονται στα «βιομετρικά αμερικανικά πρότυπα». Η άρνηση των ΗΠΑ να καταργήσουν τη βίζα για τους Έλληνες πολίτες, αποτελεί σταθερή πίεση και πρόκληση προς την Ελληνική κυβέρνηση, που κατά τα άλλα καμαρώνει ότι είναι "στρατηγικός εταίρος" των ΗΠΑ. Η διαδικασία, που περιγράφει η Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρ. Ένωσης αποτελεί στην πραγματικότητα αρνητική εξέλιξη αφού το από δεκαετίες αίτημα των ελληνικών κυβερνήσεων για κατάργηση της βίζας, έχει συγχωνευθεί με τα ανάλογα αιτήματα των νέων κρατών - μελών, που θα πάρουν πολλά χρόνια μέχρι να ωριμάσουν. Τί κάνει επιτέλους η Ελληνική κυβέρνηση; Ως πότε θα συνεχιστεί αυτή η προκλητική και άδικη μεταχείριση σε βάρος των Eλλήνων πολιτών.»

To Γραφείο Τύπου