Στη Συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα από τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς, με θέμα το νόμο πλαίσιο για την παιδεία, εκτός από την κεντρική εισήγηση που έκανε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος, τοποθετήθηκαν επίσης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Φώτης Κουβέλης και οι πανεπιστημιακοί Σ.Βελισσαρίου, Ν.Θεοτοκάς και Στ.Κωνσταντακόπουλος, οι οποίοι τόνισαν μεταξύ άλλων τα εξής:
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Φ. Κουβέλης επεσήμανε ότι το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης αρνείται, ουσιαστικά, την υπάρχουσα συνταγματική τάξη και ρύθμιση του άρθρου 16 του συντάγματος, το οποίο ενώ δεν έχει αναθεωρηθεί και ισχύει η κυβέρνηση επιχειρεί, με το σχέδιο νόμου, να το αναθεωρήσει. Υπάρχουν διατάξεις του νόμου πλαισίου που εισηγείται η κυβέρνηση που βρίσκονται σε αντίθεση με το σύνταγμα και είναι βέβαιο ότι διοικητικές πράξεις που θα εκδοθούν με βάση αυτόν τον νόμο θα κριθούν από τη δικαιοσύνη για την αντισυνταγματικότητά τους.
Πέρα από την αντίθεσή του προς το σύνταγμα, δεν λαμβάνει υπόψη του την υπάρχουσα κατάσταση στον χώρο των ΑΕΙ, με αποτέλεσμα να καταστεί, μέσα στην τρέχουσα πραγματικότητα, ανεφάρμοστος. Ο νόμος πλαίσιο της κυβέρνησης θέλει να ρηγματώσει τον δημόσιο χαρακτήρα των ΑΕΙ και βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από το αυτοδιοίκητο αυτών. Συναρτά τα ελληνικά πανεπιστήμια από "αναπτυξιακές στοχεύσεις", γεγονός που θα σημάνει περιορισμό της ακαδημαϊκής ελευθερίας στα πολλαπλά επίπεδά της.
Ν.Θεοτοκάς:
Το σχέδιο νόμου του Υπ. Παιδείας, διέπεται σχεδόν στο σύνολό του από τη μέριμνα κρατικοποίησης των ΑΕΙ, συρρίκνωσης της αυτοτέλειάς τους και της ελευθερίας στη διδασκαλία και την έρευνα. Προβλέπει μέτρα πειθάρχησης της πανεπιστημιακής κοινότητας και αναιρεί ουσιαστικές συνταγματικές προβλέψεις για τη λειτουργία των ΑΕΙ. Ακυρώνει κάθε έννοια προγραμματισμού καθώς αρνείται τη δέσμευση της πολιτείας να θέσει τις προϋποθέσεις και τις δεσμεύσεις της για τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων. Στο όνομα της διαφάνειας αρνείται τη διαφάνεια, ενώ δεν αντιμετωπίζει το φλέγον γεγονός ότι το 1/3 των διδασκόντων στα ελληνικά ΑΕΙ αποτελείται από συμβασιούχους που λαμβάνουν το 1/6 ενός κανονικού μισθού. Τέλος, το Υπ. Παιδείας δεν έλαβε υπʼ όψιν του ούτε μία λέξη από τις δεδομένες προτάσεις των ΑΕΙ.
Σίσσυ Βελισαρίου:
Το νομοσχέδιο περιέχει επουσιώδεις διατάξεις που δεν χρειάζονται νομοθετική ρύθμιση αλλά θα μπορούσαν να καλυφθούν με απλά διατάγματα.
Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται τέσσερα κρίσιμα άρθρα
-Στο άρθρο για την αποστολή των ΑΕΙ, παραλείπεται ότι το κράτος έχει υποχρέωση να παρέχει δωρεάν εκπαίδευση σε κάθε έλληνα πολίτη και έτσι μπαίνει από το παράθυρο η αναθεώρηση του άρθρου 16.
-Στο άρθρο περί ασύλου και ακαδημαϊκών ελευθεριών παραλείπεται ο όρος της «ελεύθερης διακίνησης ιδεών» και αυτό είναι αντισυνταγματικό. Επίσης δεν προσδιορίζεται τι ορίζεται ως άσυλο χωροταξικά.
-Με τα τετραετή συμβόλαια επαναπροσδιορίζεται ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας των πανεπιστημίων. Η συμφωνία με το κράτος είναι «λεόντιος» συμφωνία, αφού επικρέμεται η απειλή της μειωμένης κρατικής χρηματοδότησης.
-Αναιρείται η διοικητική αυτοτέλεια των πανεπιστημίων και η δωρεάν παιδεία.
- Τέλος, προβλέπεται σειρά ποινικών μέτρων για τα ΑΕΙ σε περίπτωση μη συμμόρφωσής τους, με αποκορύφωμα τη διακοπή χρηματοδότησης.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σχετικά με το πώς ο νόμος πλαίσιο, αφού ψηφιστεί, θα καταστεί ανεφάρμοστος και μη ενεργός, ο κ. Φ. Κουβέλης τόνισε ότι ο νόμος είναι εκ των πραγμάτων ανεφάρμοστος γιατί σε πολλά σημεία του είναι αντισυνταγματικός και οι διοικητικές πράξεις για την εφαρμογή του θα οδηγήσουν μοιραία στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ο κ. Ν. Θεοτοκάς συμπλήρωσε ότι ο νόμος είναι εκ των πραγμάτων ανεφάρμοστος αφού διαλύει τις συνταγματικές ρήτρες σε σχέση με τα ΑΕΙ. Ο κ. Κωνσταντακόπουλος υπογράμμισε ότι «δεν θα αφήσουμε να κλείσουν τμήματα και να φτωχύνουμε έτσι τον ανθρώπινο και ανθρωπιστικό ορίζοντα της πανεπιστημιακής παιδείας».
Σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Θ. Ρουσόπουλου με τις οποίες αμφισβήτησε την πλειοψηφία των εκλογών στην ΠΟΣΔΕΠ, ο κ. Στ. Κωνσταντακόπουλος τόνισε ότι «ο κ. Ρουσόπουλος δεν κλαίει την έλλειψη μαζικότητας του σώματός μας αλλά κλαίει την έλλειψη μαζικότητας του κόμματός του μέσα στο δικό μας σώμα». Τόνισε, επίσης, ότι η συνέλευση ήταν μια από τις μαζικότερες αφού από τους 8.000 περίπου διδάσκοντες- και όχι 12.000 όπως ισχυρίζεται ο κ. Ρουσόπουλος- ψήφισαν 3.500, υπερβαίνοντας το ποσοστό από κάθε προηγούμενη φορά.
Ο Αλ. Αλαβάνος σημείωσε ότι «ο πρωθυπουργός δεν δέχεται την ΠΟΣΔΕΠ. Το λάθος της κυβέρνησης δεν είναι ότι προωθεί μια ευφάνταστη προπαγάνδα αλλά ότι την πιστεύει κιόλας. Πίστευε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών στην ΠΟΣΔΕΠ που ήταν οι πιο μαζικές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια θα δικαίωνε τις απόψεις της. Δεν έγινε αυτό.»
To Γραφείο Τύπου