Όλα δείχνουν ότι οι εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τον Οκτώβρη του 2006 θα γίνουν στο πλαίσιο της προώθησης σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο νεοφιλελεύθερων πολιτικών και κυριαρχίας συντηρητικών αξιών.
Στην Ευρώπη, μετά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, το πάγωμα της διαδικασίας επικύρωσης της Συνταγματικής Συνθήκης και το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για τον κοινοτικό προϋπολογισμό εκδηλώθηκε η πολύπλευρη κρίση που σοβούσε χρόνια τώρα.
Είναι ορατός εκτός των άλλων ο κίνδυνος μείωσης των κοινοτικών κονδυλίων στο πλαίσιο του Δ΄ ΚΠΣ, γεγονός που θα έχει αρνητική επίδραση στην γενικότερη οικονομική κατάσταση αλλά και στην περιφερειακή ανάπτυξη.
Ο κοινοτικός προϋπολογισμός, όσο κινείται στα επίπεδα του 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες. Παράλληλα, αναδεικνύεται με οξύτερο τρόπο το πρόβλημα της διαχείρισης και της αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων στη χώρα. Πρέπει να αυξηθεί αποφασιστικά το ποσοστό από το Δ� ΚΠΣ που θα αξιοποιηθεί στην περιφέρεια με την ευθύνη στον προγραμματισμό των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στην Ελλάδα, η ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης της Ν.Δ στα δικαιώματα των εργαζομένων και η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων σε ότι έχει απομείνει από τη δημόσια περιουσία θα οξύνει και τα περιφερειακά και τοπικά οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα από την ανεργία και την ακρίβεια έως τη λειτουργία των πόλεων και την ποιότητα ζωής των πολιτών.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα βρεθεί σε ένα πιο ασφυκτικό θεσμικό και οικονομικό πλαίσιο ενώ θα ενισχύονται οι προσδοκίες των πολιτών από τους ΟΤΑ για την αντιμετώπιση προβλημάτων διαβίωσης και κοινωνικής προστασίας.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα δεχτεί ισχυρότερες πιέσεις για να διαχωρίσει σε τοπική κλίμακα την εφαρμογή αλλά και τις συνέπειες των νεοφιλελεύθερων επιλογών. Παραδειγματικά αναφέρουμε:
- Την πρόθεση της κυβέρνησης να παραχωρήσει στους ιδιώτες την εκμετάλλευση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων και όχι να δοθούν αυτές στους Δήμους.
- Το σχέδιο νόμου για τη σύμπραξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αφορά και τις υπηρεσίες και τις υποδομές των ΟΤΑ.
Ο χρόνιος αγώνας των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για θεσμοθετημένες αρμοδιότητες και οικονομικούς πόρους αποκτά νέο περιεχόμενο που πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα από την προβολή και διεκδίκηση ενός εναλλακτικού μοντέλου λειτουργίας τους με γνώμονα τους δημότες και τα προβλήματά τους.
Τα κόμματα του δικομματισμού, προκειμένου να καλύψουν τις κυβερνητικές τους ευθύνες για την κατάσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και τη σημερινή συναίνεση στην προώθηση νεοφιλελεύθερων επιλογών, θα επιχειρήσουν να δώσουν έντονα κομματικό χαρακτήρα στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εγγράφοντας τα αποτελέσματα τους στον μεταξύ τους ανταγωνισμό για την κυβερνητική εξουσία.
Ο ΣΥΝ δεν θα στηρίξει και δεν θα συμμετάσχει στα σχέδια της δικομματικής αντιπαράθεσης με λεία τους Δήμους και τις Νομαρχίες. Θα υπερασπιστεί τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θα επιδιώξει τη διαμόρφωση ευρύτερων ψηφοδελτίων των δυνάμεων της Αριστεράς και της Οικολογίας στη βάση ριζοσπαστικού και διεκδικητικού προγράμματος που θα στηρίζεται στη συμμετοχή και τον αγώνα των δημοτών.
Η ΚΠΕ, οι Νομαρχιακές Επιτροπές και οι Πολιτικές Κινήσεις του ΣΥΝ στο επόμενο διάστημα θα συγκεκριμενοποιήσουν την τακτική και θα πάρουμε μέτρα προετοιμασίας των δυνάμεων του ΣΥΝ για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
To Γραφείο Τύπου