-Ο ΣΥΝ βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες ξανά στο επίκεντρο μιας σύγκρουσης με την κυβέρνηση ...
Η κυβέρνηση έχει πολλές ευθύνες γιατί μετέφερε το θέμα της Παιδείας από το χώρο του διαλόγου στο πεδίο της αναμέτρησης μέχρις τελικής πτώσης. Ο αυταρχισμός, η επίδειξη καταστολής, το συγκρουσιακό πολιτικό δόγμα ...
-Νομίζετε ότι είναι πολιτική κεντρική επιλογή της κυβέρνησης; ...
Δεν μπορώ να το ξέρω. Φαίνεται όμως ότι το συγκρουσιακό πολιτικό δόγμα της μέχρις εσχάτων αναμέτρησης διαμορφώνει ένα κλίμα που διαλύει την Παιδεία και τα Πανεπιστήμια, αναστατώνει την κοινωνία.
Απέναντι σε αυτή την τακτική υπάρχει υποχρέωση των πανεπιστημιακών και των φοιτητών, της ΠΟΣΔΕΠ και των πρυτάνεων να μην εγκλωβιστούν σ΄ αυτό το αδιέξοδο. Να περιφρουρήσουν την ουσία των απόψεών τους, των προτάσεών τους και των αγώνων τους. Να διαφυλάξουν την καλή μαρτυρία της αγωνίας και των αγώνων τους προς την κοινωνία.
Για το Συνασπισμό θα ήθελα να πω ότι δεν θα πρέπει να γίνονται άστοχες ενέργειες που τον εκθέτουν σε κάθε είδους συκοφαντία. Νομίζω ότι ο ΣΥΝ, ως δύναμη υπεράσπισης δικαιωμάτων, δύναμη διαλόγου πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να βγούμε από αυτή την κρίση, απ΄ αυτή την επίδειξη αυταρχισμού και αδιαλλαξίας από την πλευρά της κυβέρνησης και πόλωσης από την πλευρά των κοινωνικών συνθηκών.
Η ιστορική μνήμη αλλά και ο κοινός νους λένε ότι όποτε υπήρξε τέτοιο κλίμα μάχης μέχρις εσχάτων δεν βγήκε σε καλό. Και, επίσης, δεν βγήκε ποτέ σε καλό όταν η όποια κυβέρνηση κάνει ασκήσεις πόλωσης για να κρύψει την αδυναμία της και να προκαλέσει το γνωστό κοινωνικό αυτοματισμό, στρέφοντας τους μεν εναντίον των δε.
Η ένταση που προκαλείται σήμερα δεν δίνει απάντηση ούτε στα χάλια της Παιδείας. Για τα χάλια της Παιδείας οι τελευταίοι που φταίνε είναι οι φοιτητές.
Δεν θα ήθελα πραγματικά να υπάρχει αυτό το κλίμα της έντασης, της διαχείρισης αδιεξόδων και της ακραίας πόλωσης, η οποία δεν βγάζει πουθενά.
-Είπατε για συκοφαντίες που δέχεται ο ΣΥΝ. Φαντάζομαι ότι υπονοείτε την προσπάθεια ταύτισής του με ακραία πολιτικά στοιχεία....
Βεβαίως. Είναι άστοχες τέτοιες ενέργειες από την πλευρά της κυβέρνησης αλλά και ο ΣΥΝ οφείλει να έχει την εικόνα που προσδιορίζουν οι ιδέες του και οι αρχές του. Όχι την εικόνα που θέλει η κυβέρνηση.
Νομίζω ότι όλα τα κόμματα έχουν την υποχρέωση να επιδιώξουν αυτό που επίμονα αρνείται η κυβέρνηση. Να επαναφέρουν την Παιδεία ως θέμα κοινωνικού και πολιτικού διαλόγου και να την αποσπάσουν από το πεδίο της αναμέτρησης και της επίδειξης αυτής της αστυνομικής καταστολής, αυτής της νοοτροπίας του νόμου και της τάξης με κάθε μέσο.
-Αν ήμουν στην θέση της κυβέρνησης και ήθελα να συκοφαντήσω τον ΣΥΝ, να τον ταυτίσω πολιτικά με ακρότητες... και έβλεπα τον Πρόεδρό του να πηγαίνει στην Αστυνομική Διεύθυνση και να παρίσταται για 49 συλληφθέντες, την πρώτη φορά που έγιναν συλλήψεις, θα μου ήταν πολύ εύκολο να κάνω την επικοινωνία του θέματος....
Εάν πράγματι λειτουργούσε μια κακόπιστη πολιτική αντίληψη, έχετε δίκιο. Θεωρώ όμως ότι εάν η κυβέρνηση διακατέχεται από τέτοιο κλίμα, κάνει πολύ σοβαρό λάθος. Από την άλλη πλευρά, είπα και πριν ότι και ο ΣΥΝ οφείλει με υπευθυνότητα να ενεργοποιήσει όλες τις δυνάμεις του για το διάλογο και την έξοδο από το αδιέξοδο. Αυτό είναι ο Συνασπισμός. Αυτή είναι η εικόνα του Συνασπισμού. Προτάσεις, πρωτοβουλίες, υπεράσπιση των δικαιωμάτων, διεκδίκηση του διαλόγου.
Έχουν ευθύνες και οι πολιτικές δυνάμεις. Γιατί οι πολιτικές δυνάμεις όλες υπάρχουν στα Πανεπιστήμια με τις παρατάξεις τους. .
-Μέχρι τώρα το έχει κάνει αυτό στον πλήρη βαθμό που μπορούσε; ...
Νομίζω ότι έχει πάρα πολλά ακόμη να κάνει ο ΣΥΝ και κυρίως να καταλάβει ότι αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να βάλει το φοιτητικό κίνημα, τους πανεπιστημιακούς και τις πολιτικές δυνάμεις που θέλουν μια διαφορετική αντίληψη για την Παιδεία να τις βάλει με την πλάτη στον τοίχο απέναντι στην κοινωνία.
-Η αντίληψή μου ως τώρα ήταν ότι ο ΣΥΝ βλέπει μια μεγάλη πολιτική διέξοδο .. να τεθεί επικεφαλής αυτού του φοιτητικού κινήματος...
Το φοιτητικό κίνημα δεν μπορεί να καπελωθεί από κανέναν. Και δεν νομίζω ότι πρέπει κανείς να προσεγγίζει αυτή την αγωνία και τους αγώνες των φοιτητών με λογική να τις διαχειριστεί. Δεν είναι αυτό το ζητούμενο.
Εκείνο που χρειάζεται τούτη την ώρα είναι η δημιουργική διέξοδος από την κρίση. Και είναι ευθύνη συνολική, ενιαία και συλλογική.
Δεν είναι ποτέ δυνατόν στην Ελλάδα του 2007 να μην υπάρχουν δυνάμεις διαλόγου. Να αντιμετωπίζεται κάθε θέμα μείζονος εθνικής σπουδαιότητας για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή με αυτό το διχαστικό κλίμα. Δεν είναι ποτέ δυνατόν η κυβέρνηση, σε επίδειξη ακραίου αυταρχισμού, να μην αποδέχεται ούτε τις υποδείξεις του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής για την αντισυνταγματικότητα του νόμου. Και δεν είναι λογικό, επίσης, ούτε δημοκρατικό να εγκλωβίζονται όλες οι δυνάμεις της κοινωνίας είτε σε μία αδράνεια, διότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτε, είτε, αν θέλετε, να εγκλωβίζονται σε μία στάση διχαστική, η οποία επίσης δεν διευκολύνει την έξοδο από την εμπλοκή στην οποία έχει οδηγηθεί το θέμα.
-Εσείς είστε και πρώην Πρόεδρος του ΣΥΝ, είστε και νυν βουλευτής ... Σκοπεύετε να αναλάβετε κάποια πρωτοβουλία για την προώθηση αυτών των θέσεων στο πλαίσιο του ΣΥΝ ή ευρύτερα;...
Και μέσα από την κοινοβουλευτική Ομάδα και μέσα από τα όργανα του ΣΥΝ αλλά και ευρύτερα το ζητούμενο τούτη την ώρα είναι μια εφικτή, αξιοπρεπής και υπεύθυνη, ουσιαστική διαδικασία διαλόγου για την έξοδο από την κρίση.
-Το Σαββατοκύριακο έχετε συνέδριο.. Γι αυτό ρωτώ...
Είναι αναγκαίο να αναζητηθεί αυτός ο δρόμος, ο οποίος είναι δημοκρατικός δρόμους διαλόγου, υπεράσπισης των δικαιωμάτων, αλλά, κυρίως, εκτόνωσης της κρίσης και εξόδου απ΄ αυτό το αδιέξοδο, το οποίο πια εγκλωβίζει τα πάντα.
-Θα το θέσετε στο Συνέδριο έτσι;... μ' αυτούς τους όρους;...
Πρέπει να τεθεί και πριν από το συνέδριο. Το θέτω και σήμερα.