Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος, επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος από τους Ν.Χουντή, γραμματέα της ΚΠΕ και Φ.Κουβέλη, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, συναντήθηκε σήμερα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γ.Α. Παπανδρέου με θέμα τις εξελίξεις στην παιδεία.
Μετά τη συνάντηση ο Αλ. Αλαβάνος έκανε δηλώσεις και απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:
«Ο ΣΥΝ, συνεχίζοντας τις πολιτικές πρωτοβουλίες που έχει πάρει για τα ζητήματα της δημοκρατίας, των ελευθεριών και των επιθέσεων, ιδιαίτερα ενάντια στο νεολαιίστικο κίνημα, συναντήθηκε σήμερα-η αντιπροσωπεία μας - με τον κ. Γ. Παπανδρέου και με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ.
Ανταλλάξαμε απόψεις και νομίζω ότι είναι κοινή η ανησυχία για την εκτροπή της ΝΔ από δημοκρατικές μεθόδους και μεθόδους σεβασμού της νεολαίας. Εμείς εκφράσαμε την ανησυχία μας για τη βία των δυνάμεων καταστολής ενάντια στους φοιτητές και τους πανεπιστημιακούς.
Εκφράσαμε, επίσης, την ανησυχία μας για το γεγονός ότι έχουμε σήμερα την πιο μακρόχρονη, την πιο άγρια, την πιο αντιδημοκρατική, την πιο επίμονη επίθεση ενάντια στην Αριστερά, που έχει παρατηρηθεί μετά την πτώση της Χούντας και που προσωποποιείται ενάντια στον Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ο οποίος έχει σηκώσει το ανάστημά του απέναντι στις κυβερνητικές πολιτικές.
Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρξει στροφή της κυβέρνησης, να υπάρξει σεβασμός των κινητοποιήσεων και να σταματήσει να παίζει το παιχνίδι με τις ομάδες βίας. Για το γεγονός ότι οι ομάδες βίας είναι κοινωνικό φαινόμενο, έχει ευθύνες ως κυβέρνηση. Για το γεγονός ότι έχει γίνει θέαμα προς κατανάλωση, έχει ευθύνες ως κυβέρνηση. Και για το γεγονός ότι αυτή η κατάσταση αξιοποιείται για την προώθηση των αντιδημοκρατικών συμπεριφορών έχει επίσης ευθύνη ως κυβέρνηση.
Εμείς προτείνουμε μια έξοδο από την κρίση, που ξέρουμε ότι τη θέλει όλος ο λαός, όλοι οι πολίτες της χώρας, τη θέλουν οι φοιτητές, τη θέλουν οι γονείς τους που δε θέλουν να χάσουν τα εξάμηνα.
Η πρότασή μας είναι η κυβέρνηση να αποσύρει, ή έστω να αναστείλει την εφαρμογή του νέου νόμου πλαισίου. Δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο από αυτό που έκανε η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1980, όταν η ίδια ακύρωσε το νόμο 815, νόμο πλαίσιο ουσιαστικά για τα πανεπιστήμια, λίγους μήνες αφού το ψήφισε, ή ότι έκανε η κυβέρνηση Σημίτη η οποία δεν προχώρησε καν στο νόμο για το ασφαλιστικό του Γιαννίτση όταν υπήρξαν οι μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις.
-Επειδή μιλήσατε για επίθεση ενάντια στην αριστερά, ο κ. Πάγκαλος έιναι εκφραστής αυτής της επίθεσης; Σας ικανοποιεί η αποδοκιμασία του κ. Παπανδρέου; Θα θέλατε πιο σκληρά μέτρα;
-Εμείς εκφράσαμε τη θέση μας. Ο κ. Πάγκαλος ουσιαστικά ανοίγει ένα πράσινο χαλί σε μια γαλάζια επίθεση ενάντια στη δημοκρατία, και ανταγωνίζεται με τον κ. Πολύδωρα. Ο κ. Πολύδωρας λέει ότι είμαστε έκνομοι, ο δε κ. Πάγκαλος ότι είμαστε εκτός Συντάγματος. Πιστεύω ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν εκφράζουν την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και αυτό θα δειχθεί καταλλήλως.
-Θα θέλατε διαγραφή του κ. Πάγκαλου;
-Δεν μπορώ εγώ να μπω σε θέματα των άλλων κομμάτων
-Θέσατε το θέμα του κ. Πάγκαλου στον κ. Παπανδρέου;
-Θέσαμε όλα τα θέματα που σχετίζονται με τα σημερινά γεγονότα και οι δηλώσεις Πάγκαλου σχετίζονται με τις επιθέσεις ενάντια στην Αριστερά.»
To Γραφείο Τύπου