Επαναφέρουμε και πάλι το πρόβλημα της δραματικής έλλειψης μονάδων υποκατάστασης σε ολόκληρη τη Β. Ελλάδα με αποτέλεσμα 600 άτομα που επιθυμούν να μπουν στο πρόγραμμα να βρίσκονται στη λίστα αναμονής ελπίζοντας να ανοίξει κάποια θέση ώστε να αποκτήσουν δικαίωμα στην ελπίδα.
Συγκεκριμένα, όλο και περισσότερα εξαρτημένα άτομα, απʼ όλη τη Β. Ελλάδα, προστίθενται καθημερινά στη λίστα αναμονής εκείνων που επιθυμούν να μπουν στα προγράμματα μεθαδόνης, αναμονή που διαρκεί ακόμα και τρία χρόνια. Ελλείψει όμως Κέντρων Υποκατάστασης στη Β. Ελλάδα, είναι αναγκασμένοι να δηλώνουν κάτοικοι Θεσσαλονίκης και να πηγαινοέρχονται καθημερινά, με κάθε τρόπο και μέσο, στη Θεσσαλονίκη, ακόμα κι από τη Θράκη προκειμένου να βρουν μια ευκαιρία να ενταχθούν στο πρόγραμμα υποκατάστασης.
Το όλο πρόβλημα, τόσο με τις λιγοστές θέσεις στα εν λόγω προγράμματα, όσο και με τις καθημερινές μετακινήσεις προς τη Θεσσαλονίκη, απʼ όλη τη Β. Ελλάδα, έγκειται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν Κέντρα Υποκατάστασης στις άλλες μεγάλες πόλεις της Β. Ελλάδας αναγκάζοντας τους χρήστες είτε να υποτροπιάζουν είτε να αναζητούν εναγωνίως και με κάθε τρόπο τα χρήματα για να προμηθευτούν τη μεθαδόνη που χρειάζονται.
Σε κάθε περίπτωση είναι ανεπίτρεπτο το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια που το κράτος υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους την έμφασή που δίνει στην Κοινωνική Πολιτική και στη Πρόνοια να μην έχει δημιουργήσει τις υποδομές εκείνες που θα επιτρέψουν την ένταξη όλων των εξαρτημένων ατόμων στα προγράμματα υποκατάστασης.
Με δεδομένα τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
-Βάσει ποιου σχεδιασμού προτίθενται να αντιμετωπίσει την παντελή έλλειψη Κέντρων Υποκατάστασης στη Β. Ελλάδα;
-Με ποιες ενέργειες προτίθενται να δώσουν λύση στην έλλειψη κέντρων πρόληψης, καθώς και μονάδων του Ε.Σ.Υ, σε μεγάλες πόλεις της Β. Ελλάδας;
Η ερωτώσα βουλευτής
Ασημίνα Ξηροτύρη - Αικατερινάρη