Για το Διαρκές συνέδριο
- Η απόφαση, κατά 70% περίπου, που ελήφθη είναι να πάτε στις εκλογές όπως πήγατε και στις προηγούμενες, έτσι;.. Με το συμμαχικό σχήμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Μπορείτε να μας πείτε τι άλλο περιλαμβάνει η απόφαση του συνεδρίου;.
Η απόφαση εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία. Νομίζω ότι το συνέδριό μας πήγε καλά. Ήταν ένα συνέδριο που ενίσχυσε, κατά την άποψή μου, και την ενότητα και τη συνοχή του κόμματος. Ήταν μια δημοκρατική διαδικασία που προβλέπεται από το καταστατικό. Είχε συγκεκριμένο αντικείμενο. Όπως προβλέπει το καταστατικό μας, όταν τίθενται θέματα εκλογικής τακτικής και συμμαχιών, μπροστά στις εκλογές, συγκαλείται το συνέδριο αυτό για να αποφασίσει την τακτική μας. Επομένως, από την άποψη αυτή, ήταν ένα συνέδριο που, νομίζω, ότι ενίσχυσε τη συνοχή, την ενότητα και την εικόνα του ΣΥΝ, με τις διαφορετικές απόψεις...
- Που κατά παράδοση υπάρχουν...
Ναι.. Δεν το φοβόμαστε αυτό... Έτσι θάμαστε πάντα και έτσι νομίζουμε ότι προωθούνται τα πράγματα.. Και βοήθησε να δούμε όλοι καλύτερα τις πλευρές της πολιτικής μας και εν τέλει το Συνέδριό μας αποσαφήνισε τι θα κάνουμε και τι θα πούμε στον κόσμο για τις εκλογές.
- Απ' ότι άκουσα, η απόφαση περιλαμβάνει ακόμα και τη διαχείριση των εδρών που θα προκύψουν από τις εκλογές.. Αυτό δεν είναι προχωρημένο να αποτελεί συνεδριακή απόφαση;..
Σε κάθε συνεργασία είναι καλό να είναι αποσαφηνισμένοι οι όροι. Δηλαδή πάνω σε ποια πολιτική βάση αλλά και πώς θα θέλαμε να είναι η μελλοντική κοινοβουλευτική ομάδα της συνεργασίας για να μην δημιουργούνται προβλήματα, παράπονα, παρεξηγήσεις. Από τις προηγούμενες εκλογές μας παρακολουθεί ένα τέτοιο παράπονο. Η λογική λέει ότι, όταν κάνεις συνεργασία, δεν βγαίνουν μόνο βουλευτές από τη μία συνιστώσα, έστω τη μεγαλύτερη , τον ΣΥΝ. Θελήσαμε αυτά να τα διευκρινίσουμε.
Τώρα λοιπόν πάμε μ' αυτό το σχήμα και με διεύρυνση και με άλλες δυνάμεις, όπως και η ΚΟΕ αλλά και ανένταχτοι αριστεροί. Θέλουμε να είναι και άλλες δυνάμεις μαζί μας, από το χώρο τον οικολογικό, από τον χώρο -να το πω γεωγραφικά- μεταξύ του ΣΥΝ και του ΠΑΣΟΚ. Δυνάμεις από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ που διαφοροποιούνται, τους είδαμε, είναι υπαρκτές δυνάμεις, ένας υπαρκτός κόσμος που θέλουμε και θα επιδιώξουμε να εκφραστεί σ' όλη αυτή την εκλογική συνεργασία.
- Και θέλετε να διασφαλίσετε ότι θα υπάρξει εκπροσώπηση στην μέλλουσα να εκλεγεί κοινοβουλευτική Ομάδα... Όμως αυτό, αν εξαιρέσει κανείς το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αυτό δεν ποδηγετεί, κατά κάποιον τρόπο, την ψήφο των πολιτών; ...
Υπάρχει τέτοιο ζήτημα και γι αυτό στη συγκεκριμένη περίπτωση επιδιώξαμε να μην γίνει έτσι, γιατί εν τέλει κριτής είναι ο ψηφοφόρος. Εμείς δεν μπορούμε να πάρουμε από το χέρι τον ψηφοφόρο και να του πούμε ψήφισε τον κ. Χουντή ή τον κ. Πάϊκο. Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας δεν θέλει σταυρό. Αποτυπώνει το γενικότερο πανελλαδικό ποσοστό, έχει αλλάξει ο τρόπος εκλογής των βουλευτών Επικρατείας.. Αν όλη αυτή η εκλογική συνεργασία πάει καλά, θα εκλέξει και βουλευτή Επικρατείας.
Για την άλλη περιφέρεια, ουσιαστικά δεν είναι τίποτε διαφορετικό. Αυτή την έδρα δεν θα την διεκδικήσει ο ΣΥΝ. Και ανοίγει ο δρόμος από τις άλλες δυνάμεις που θα συνεργαστούμε.
Και οι δύο έδρες δεν είναι έδρες που τις έχουμε. Τις διεκδικούμε. Και τις διεκδικούμε βάσιμα λόγω και του εκλογικού νόμου αλλά και της δυναμικής της συνεργασίας της Αριστεράς.
- Θα συμφωνείτε, υποθέτω, ότι ο ισχύον εκλογικός νόμος, που ονομάζεται «νόμος Σκανδαλίδη», παρόλο δεν είναι αυτός που θα θέλατε, είναι ο αναλογικότερος που έχει υπάρξει ποτέ.
Είναι έτσι στην κατανομή των 260 εδρών. Αλλά η κριτική μας εστιάζεται και στο μπόνους των 40 εδρών που δίνει στο πρώτο κόμμα. Ως προς την πρώτη κατανομή είναι περισσότερο αναλογικός. Εμείς ως γνωστόν θέλουμε την απλή αναλογική.
- Οι ενστάσεις και οι ανησυχίες που διατυπώθηκαν και στο συνέδριο και πριν απ' αυτό ήταν μήπως κυρίως με την πολιτική διακήρυξη, η οποία εκφράζει το συμμαχικό σχήμα, υπάρχει ένα είδος μετατόπισης, μετάλλαξης, μετεξέλιξης .. του ΣΥΝ σε βάρος των παραδοσιακών ανανεωτικών αξιών του...
Ακούστηκαν αυτές οι απόψεις, συζητήθηκαν. Θεωρώ ότι κάπως υπερβολικά εισάγουμε φόβους σ' ένα θέμα, που δεν υπάρχει. Αυτή είναι μια συζήτηση που μας παρακολουθεί από την μέρα της ίδρυσης του ΣΥΝ. Όλοι αγωνιούμε αν το κόμμα μας έχει ανανεωτικά, ριζοσπαστικά, δημοκρατικά, κινηματικά χαρακτηριστικά. Αυτή είναι μια ανησυχία. Όμως όλοι μαζί συνδιαμορφώνουμε τη νέα ταυτότητα της Αριστεράς.
- Εσείς λέτε ότι δεν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος;...
Δεν υπάρχει και μάλιστα από μια διακήρυξη που έχει τον χαρακτήρα να συνεννοηθούν αυτοί που συμφωνούν και επομένως δεν είναι μια διακήρυξη καθαρά κομματική ούτε και των άλλων, έγινε για να δώσουμε μια βάση στην πολιτική συνεργασία. Η συνεργασία η εκλογική, η κοινή δράση κ.λπ. θα γίνεται πάντα –και το είπαμε και χθες και θα το ξαναπούμε- με σεβασμό στην ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική αυτοτέλεια του κάθε χώρου.
- Υποθέτω ότι οι τελευταίες εξελίξεις σας δίνουν «αέρα στα πανιά σας» και εκλογικό.... Αυτό δεν καταγράφεται ακριβώς στις δημοσκοπήσεις ως τώρα, αλλά δικαιούστε να το ελπίζετε... Ο κ. Αλαβάνος είπε ότι στην επικαιρότητα αυτή τη στιγμή υπάρχει από τη μια μεριά η Ν.Δ., από την άλλη ο ΣΥΝ και κάπου ανάμεσα συνωθείται το ΠΑΣΟΚ. Μήπως είναι μια ένδειξη μικρομεγαλισμού αυτό;..
Η επίκληση μιας τέτοιας διαπίστωσης που έκανε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δεν έγινε με την έννοια του μικρομεγαλισμού. Προφανώς οι χώροι δεν είναι συγκρίσιμοι, τουλάχιστον προς το παρόν. Ελπίζω αύριο να είναι και συγκρίσιμοι... Δεν πρόκειται όμως τώρα περί αυτού....
- Όχι, πολιτικά.. Δεν μιλάω για....
Πολιτικά θέλει να πει, πρώτον, ότι σ' αυτά τα μέτωπα που ξεκίνησαν, κυρίως γύρω από το χώρο της Παιδείας, νομίζω, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ο ΣΥΝ ουσιαστικά πρωταγωνίστησε, ήταν η αντιπολίτευση. Έτσι εξελίχθηκε η συζήτηση και η δράση και για το άρθρο 16 και για το νόμο-πλαίσιο και τις κινητοποιήσεις.
Αυτό ήθελε να τονίσει ο Πρόεδρος. Και το δεύτερο που ήθελε να πει είναι ότι το κόμμα μας έχει μια δυναμική και μπορεί να ξεφύγει από τα υπαρξιακά προβλήματα που παλιότερα ίσως οφείλονταν διότι εθεωρείτο ότι ήμασταν συμπιεσμένοι μεταξύ ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ.
- Μιας και αναφέρατε το ΚΚΕ. Είδαμε τις τελευταίες ημέρες παρόξυνση της επιθετικότητας του ΚΚΕ απέναντί σας.. ακόμα και με κατηγορίες συμπόρευσης με τους κουκουλοφόρους.. εντός εισαγωγικών...
Νομίζω ότι η ηγεσία του ΚΚΕ έχει το πρόβλημα. Προβληματίζεται, ενδεχομένως ανησυχεί. Κάπου αισθάνθηκε -δεν φταίμε εμείς γι αυτό, είναι η πολιτική της ηγεσίας του- ότι ξεκόβεται, αισθάνεται ότι ο ΣΥΝ το «προσπέρασε» όσον αφορά την απήχηση στους φοιτητές, στις κινητοποιήσεις, στην πολιτική έκφραση, στις εναλλακτικές προτάσεις για το θέμα της Παιδείας, σε ανοίγματα σε ευρύτερο κόσμο. Κινείται ανθενωτικά, κινείται σε λάθος κατεύθυνση, δεν μπαίνει στα μέτωπα...
- Στα μέτωπα τι εννοείτε;...
Στα μέτωπα που ανοίγονται. Στα μέτωπα με συντηρητικές δυνάμεις, στα μέτωπα της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των κρατουμένων.. Όταν δεν μπαίνεις σε κάποια μέτωπα, μένεις δίπλα, αλλά ανησυχείς όταν ο άλλος μπαίνει. Ο ΣΥΝ μπαίνει αποφασιστικά, συγκρούεται, δέχεται επιθέσεις. Όμως ένα κόμμα, ένας ζωντανός οργανισμός πρέπει να μπαίνει στη μάχη.
Η ηγεσία του ΚΚΕ αισθάνεται αυτή την πίεση, ενώ ο κόσμος του βλέπει, κατά την άποψή μας, διαφορετικά τα πράγματα.
- Απ' ότι φαίνεται θα συνεχιστεί αυτή η ένταση και διαφαίνεται ίσως και κάποια επιθετικότητα εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, αν κρίνουμε από την τελευταία συνάντηση των δύο Προέδρων, που ήταν μάλλον ψυχρή η συνάντηση.. φαίνεται ότι θα έχετε να αντιμετωπίσετε διμέτωπο, τριμέτωπο, αν συνυπολογίσει κανείς και την κυβέρνηση...
Ιδιαίτερα όταν πηγαίνεις στις εκλογές είναι φανερό ότι καθείς πρέπει να περιχαρακώσει τον χώρο του, να ζητήσει μεγαλύτερη υποστήριξη. Οι εκλογές είναι αγώνας όλων εναντίον όλων. Δεν διακρίνω όμως μια επιθετικότητα από το ΠΑΣΟΚ. Επιθετικότητα είδαμε από τον κ. Πάγκαλο. Και θέλω να ελπίζω και από κάποιες δηλώσεις δεν δείχνει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι υιοθετεί τους απαράδεκτους ισχυρισμούς του κ. Πάγκαλου. Ούτε όμως ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ, ούτε ο κόσμος του ΚΚΕ έχει επιθετικές τάσεις για τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ. Δεν υιοθετεί τις στάσεις της ηγεσίας του ΚΚΕ από τη μια ή του κ. Πάγκαλου από την άλλη ως προς τον ΣΥΝ.
To Γραφείο Τύπου