Το Σχέδιο Νόμου για την μεταναστευτική πολιτική κινείται στην ίδια λογική με τον ισχύοντα νόμο 2910/2001 του ΠΑΣΟΚ, στον οποίο επιφέρει ελάχιστες αλλαγές, ενώ υπάρχουν πολλές ρυθμίσεις που χειροτερεύουν την κατάσταση για τους μετανάστες. Ανακυκλώνει τα ίδια προβλήματα που έχουν καταστήσει «παράνομους», παρά τη θέλησή τους, εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που ζουν σε καθεστώς περιορισμένων δικαιωμάτων και βιώνουν καθημερινά διακρίσεις και μία πολύ μεγαλύτερη εκμετάλλευση απ΄ αυτή που ζουν οι έλληνες συνάδελφοί τους.
Η πολυδιαφημισμένη «τρίτη ευκαιρία νομιμοποίησης» αποδεικνύεται κι αυτή, όπως και οι δύο προηγούμενες, ως μία ακόμη προσπάθεια εξαπάτησης των μεταναστών αλλά και της κοινής γνώμης, ελληνικής και ευρωπαϊκής.
Συγκεκριμένα:
Για να αποκτηθεί το δικαίωμα νομιμοποίησης απαιτείται σφραγίδα εισόδου στα διαβατήρια των μεταναστών από την οποία να φαίνεται ότι εισήλθαν νόμιμα και ζουν τουλάχιστον ένα έτος στην Ελλάδα, ενώ είναι γνωστό ότι σ΄ αυτή την κατηγορία ανήκει μόνο ένα πολύ μικρό μέρος από τους μη νόμιμους μετανάστες. Το νέο Σ/Ν εξακολουθεί να αφήνει χιλιάδες μετανάστες στο περιθώριο της μαύρης εργασίας και της υπερεκμετάλλευσης, παρά το γεγονός ότι είχαν κατορθώσει να καταγραφούν στις προηγούμενες «ευκαιρίες».
Απαιτείται να έχουν ή να αγοράσουν οι ίδιοι εφ΄ άπαξ 375 περίπου ένσημα του ασφαλιστικού φορέα, στον οποίον ανήκουν, για τα τελευταία δύο χρόνια.
Απαιτούνται υπέρογκα ποσά σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. για παράβολα: 150, 300 μέχρι και 900 � το άτομο για μονοετή, διετή ή αορίστου χρόνου άδεια διαμονής.
Δεν προβλέπεται ουσιαστική βελτίωση των γραφειοκρατικών εμποδίων.
Όσον αφορά την απόκτηση της ιδιότητας του επί μακρόν διαμένοντος, οι προϋποθέσεις που τίθενται την καθιστούν ουσιαστικά αδύνατη.
Όσον αφορά την οικογενειακή συνένωση των μεταναστών, εξακολουθούν να ισχύουν οι ίδιοι περιορισμοί που ίσχυαν και με τον προηγούμενο νόμο,
Τέλος, στο σχέδιο νόμου δεν υπάρχει καμία αναφορά, ούτε καν σαν προοπτική, για την απόκτηση πολιτικών δικαιωμάτων (τουλάχιστον σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης).
Για τους παραπάνω λόγους θεωρούμε απαράδεκτο το προτεινόμενο σχέδιο νόμου και εμμένουμε στη θέση του ΣΥΝ: 'Αμεση νομιμοποίηση όλων των μεταναστών χωρίς προαπαιτούμενα με ταυτόχρονη κατοχύρωση ισότιμων κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων.
Τμήμα Δικαιωμάτων