- κ. Πρόεδρε, να πούμε ότι ήταν πολύ γενναία η απόφασή σας.. Την είχατε περιγράψει από παλιά, από το 2004 περίπου... Θα μας επιτρέψετε να πούμε ότι δεν είναι καλή εξέλιξη και για τον ΣΥΝ και για την πολιτική σκηνή της χώρας.. Δεν πρέπει να χάνονται προσωπικότητες σαν κι εσάς από την κεντρική πολιτική σκηνή, έστω παρότι δεν πρόκειται για αποστρατεία.. Πείτε τη γνώμη σας επ' αυτού.
Δεν είναι και δεν ήταν εύκολη απόφαση για μένα, αν λάβει κανένας υπόψη του ότι είμαι 40 χρόνια στο δημόσιο βίο..
- Από τα εφηβικά σας χρόνια...
... Και η πολιτική είναι ταυτισμένη με την ύπαρξή μου. Δεν ήταν επίσης και μια ουδέτερη, χωρίς περιεχόμενο απόφαση. Και για λόγους προσωπικής ανανέωσης, όπως είπα, και για λόγους ανανέωσης και του ΣΥΝ αλλά και γενικότερα της πολιτικής ζωής του τόπου. Νομίζω ότι πρέπει να υπάρξουν αφορμές για να προβληματιστούμε, για να προβληματιστούμε ριζικά, να βγούμε από εφησυχασμούς, να βγούμε από εξισώσεις που κάνουμε σε σχέση με ό,τι μας φέρνει το παρελθόν. Να δούμε ότι σήμερα υπάρχει μια γενικότερη πολιτική κρίση, ότι η κοινωνία είναι πιο ριζοσπαστική πολλές φορές απ' ότι είναι το πολιτικό σύστημα της χώρας και η ανανεωτική Αριστερά των ριζοσπαστικών κινημάτων και της οικολογίας πρέπει να μιλήσει με καινούργιες ιδέες γι αυτό που έρχεται, γεμάτο αλλαγές και όχι διαρκώς να αναβαπτίζεται στο παρελθόν.
- Για προσωπικότητες που βρίσκονται στη βιολογική και προσωπική τους ακμή και οι οποίες έχουν κάτι ξεχωριστό να πουν είναι κρίμα να χάνονται από τη Βουλή...
Αυτό που πιστεύω, που θέλω να πω κάθε φορά θα το λέω. Αυτό που θέλω να κάνω, αυτό το οποίο για μένα θα αποτελεί παρέμβαση στην καθημερινότητα του δημοσίου βίου, θα το κάνω, πάντοτε από θέσεις αυτής της Αριστεράς, στην οποία έχω αφιερώσει τη ζωή μου και για την οποία θέλω καλύτερη δυνατή προοπτική και πορεία.
Σήμερα πράγματι υπάρχει αυτό που λέτε σε σχέση με τον υποβιβασμό ή την περιθωριοποίηση της Βουλής στη διαμόρφωση της πολιτικής ατζέντας ή στη διαμόρφωση της πολιτικής δυναμικής. Είναι αναγκαίο, λοιπόν, και σε αυτό το σημείο να επισημάνουμε ότι η πολιτική ανανέωση δεν γίνεται με επικοινωνιακές οδηγίες. Και αν κάτι θέλω να πω είναι, η περιφρούρηση, η υπεράσπιση, η προάσπιση του κύρους και της προτεραιότητας της Βουλής επαφίεται στην υπευθυνότητα και στη σοβαρότητα των βουλευτών και της συμπεριφοράς τους..
- Και των ηγεσιών των κομμάτων ...
Και των ηγεσιών. Γιατί εδώ βρισκόμαστε, σε σχέση με την κοινοβουλευτική μας δημοκρατία, σε μία οδυνηρή πραγματικότητα. Αντιαισθητικές, απολιτικές και αντιδημοκρατικές σκηνοθεσίες που διαβάλουν και διασύρουν τους πάντες, όλοι είναι για πέταμα, ψεύτες και απατεώνες οι πολιτικοί και πρέπει να προσκυνάμε, επιτρέψτε μου να πω, τις λουλουδιές και τα καρτούν της τηλεοπτικής ζούγκλας.
- Θα σας ρωτήσω.. Πόσο επηρεάστηκε η απόφασή σας .... από τα τρέχοντα στον ΣΥΝ. Κάποιοι είπαν, μάλιστα, ότι εξωθηθήκατε προς έξοδο.. Αποδίδει την πραγματικότητα αυτό;...
Δεν εξωθούμαι, ούτε επηρεάζομαι. Δεν είμαι όμως και αμέτοχος όλων αυτών των δραστηριοτήτων που πολλές φορές με ενοχλούν αλλά και με προβληματίζουν βαθύτερα από τη συγκυρία. Ενοχλήθηκα από τον τρόπο με τον οποίον γίνονται αυτές οι συζητήσεις, και για το εκλογικό σχήμα και για το θέμα της ανανέωσης και για τα ζητήματα που έχουν σχέση με τις επόμενες εκλογές. Δεν με έθιξαν ούτε δημοσιογραφικά σχόλια.
- Πάντως δεν επηρεάστηκε απ' αυτό η απόφασή σας;...
Απεναντίας. Αυτό που μ' ενδιαφέρει είναι στον χώρο αυτόν στον οποίον όλοι θέλουμε να διαμορφώσουμε μια νέα συλλογικότητα, αυτά τα ζητήματα να τα κουβεντιάζουμε με διαφορετικό τρόπο. Δεν χρειάζονται ούτε ίντριγκες, ούτε παρασκήνια, ούτε κατευθυνόμενες διαρροές, ούτε non paper, ούτε σενάρια. Απλά, συντροφικά και υπεύθυνα να δούμε ότι σήμερα πρέπει ο ΣΥΝ να απαντήσει για την προοπτική της επόμενης μέρας. Μετά τις εκλογές.
- Από συντρόφους σας διατυπώνεται ανησυχία, από την μειοψηφία σήμερα της ΚΠΕ, για τη φυσιογνωμία του ΣΥΝ από δω και πέρα και έχει να κάνει με αναφορά του συμμάχου, του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ... Τι έχει αλλάξει που διαμορφώνει αυτή την ανησυχία...
Όταν ήμουν Πρόεδρος προώθησα αυτή την στρατηγική της σύνδεσης του ΣΥΝ με τα κοινωνικά κινήματα και με όλον τον ευρύτερο, πέραν του ΣΥΝ, χώρο της Αριστεράς, της ανανεωτικής Αριστεράς, της Αριστεράς η οποία έχει τη συγκεκριμένη ευρωπαϊκή στρατηγική, της Αριστεράς η οποία λέει ότι η προοπτική του κόσμου δεν είναι ο οικονομισμός της παγκοσμιοποίησης, ούτε ο ανταγωνισμός των αγορών, αλλά χρειάζεται μία εναλλακτική πρόταση, η οποία θα είναι διαφορετική και από το νεοφιλελευθερισμό της κεντροδεξιάς και από το νεοφιλελευθερισμό της κεντροαριστεράς.
- Τι έχει αλλάξει τώρα;...
Νομίζω ότι η ηγεσία του κόμματος και τα συλλογικά όργανα αλλά και ο Πρόεδρος του κόμματος και όλοι μας πρέπει να αντιμετωπίσουμε με νηφαλιότητα και ηρεμία αυτές τις παρατηρήσεις, τις ενστάσεις. Να συνθέσουμε. Στο χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς, της δημοκρατικής Αριστεράς η πολιτική παράγεται από συνθέσεις. Δεν παράγεται από ανταγωνισμούς γραμμών. Νομίζω ότι πρέπει να ληφθούν σοβαρά, έχουν βάση και πρέπει να καταστούν κοινό συλλογικό κεκτημένο, όλοι αυτοί οι προβληματισμοί.
- Για την εναλλακτική πρόταση μετά τις εκλογές... είπατε, να επιλέξουμε, θέλουμε ξανά κυβέρνηση της Ν.Δ. ή μια άλλη εναλλακτική προοπτική.. Αυτό παραπέμπει σαφέστατα σε συμμαχική κυβέρνηση. Προτείνετε αυτό; ..
Όχι. Το είπα πολύ συγκεκριμένα και όσο γίνεται με μεγαλύτερη σαφήνεια. Σήμερα το δίλημμα για τους προοδευτικούς πολίτες, αυτούς στους οποίους αναφέρεται η ανανεωτική, δημοκρατική Αριστερά των κοινωνικών κινημάτων και της οικολογίας, δεν είναι αν θα παραμείνει η Ν.Δ. στην κυβέρνηση ή αν θα έρθει το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Αυτή η ευρύτατη πλειοψηφία του κόσμου δεν θέλει να συνεχιστεί η κυβερνητική πολιτική της Ν.Δ., δεν θέλει να επανέρθει η δοκιμασμένη και αρνητική κυβερνητική πολιτική του ΠΑΣΟΚ.
Η ανανεωτική Αριστερά του 21ου αιώνα, κατά την άποψή μου, πρέπει να αναστοχαστεί, να διατυπώσει στρατηγική πρόταση προοπτικής, να εκφράσει τα ευρύτατα κοινωνικά στρώματα. Από το λευκό και το άκυρο μέχρι όσους δεν θέλουν το δικομματικό εκλογικό καρτέλ, από τους αριστερούς που είναι πέραν των κομμάτων της Αριστεράς, μέχρι τους αριστερούς του ΠΑΣΟΚ, τους ανένταχτους, τους νέους των κινημάτων και του διαδικτύου.
Είναι μια πλειοψηφία η οποία πρέπει να εκφραστεί.
- Αυτό σχηματικά όμως πώς γίνεται; ...
Σε τέτοιες διεργασίες δεν πατάς ένα κουμπί για να βγει ετοιμοπαράδοτος ο πολιτικός χυμός ή το πολιτικό πιάτο. Είναι μια διεργασία που πρέπει να γίνει με κοινωνικούς, πολιτικούς, ηθικούς και ιδεολογικούς όρους. Δηλαδή πρέπει να εκφράσουμε όλον αυτόν τον πλειοψηφικό προβληματισμό της προοδευτικής κοινωνίας. Αφού λένε όχι στην παραμονή της Ν.Δ., όχι στην επάνοδο της κυβερνητικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, ποια είναι η εναλλακτική πρόταση, από ποια κοινωνική πλειοψηφία στηρίζεται και με ποιους πολιτικούς όρους λειτουργεί.
- Και με ποιους τρόπους θα μεταλλαγεί και σε πολιτική...
Βεβαίως. Θα είναι πρόταση εφαρμοσμένης πολιτικής. Δεν θα είναι πρόταση αφηρημένου οράματος.
- Αυτό θέλει πολύ επεξεργασία...
Θέλει πολύ επεξεργασία, θέλει σοβαρότητα και συνέπεια. Θέλει όχι φοβίες και όχι σύνδρομα τα οποία πολλές φορές θολώνουν την σκέψη και, κυρίως, θέλει μία συνειδητοποίηση ότι οι επόμενες εκλογές είναι το καθοριστικό σημείο. Πείτε ότι κερδίζει η Ν.Δ. Θα υπάρξουν διεργασίες πάρα πολύ σοβαρές. Πείτε ότι επανέρχεται το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Θα υπάρξουν, πάλι, διεργασίες πάρα πολύ σοβαρές. Τα δύο κόμματα του κυβερνητισμού στην Ελλάδα από τις επόμενες εκλογές και μετά θα βρεθούν αντιμέτωπα με τις εσωτερικές τους εντάσεις.
- Η πρότασή σας έχει ορίζοντα την μετεκλογική ημέρα ...
Νομίζω ότι όλοι πρέπει να στοχαστούμε για την επόμενη ημέρα. Γιατί, αν δεν στοχαστούν οι πολιτικές, πνευματικές και κοινωνικές δυνάμεις, την επόμενη ημέρα θα την φτιάξουν στο εργαστήριό τους οι δυνάμεις της διαπλοκής, οι εξωθεσμικές δυνάμεις.