- κ. Πρόεδρε, πήρε μεγάλη διάσταση η απόφασή σας, που ανακοινώσατε στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ, να μην θέσετε υποψηφιότητα για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές... Το ερώτημα είναι γιατί;.. Και αν είναι οριστική η απόφασή σας και αμετάκλητη....
Για τόσο σοβαρά ζητήματα δεν μπορεί κανείς να λέει και να ξελέει. Είναι μια απόφαση διαμορφωμένη για λόγους συγκεκριμένους, τους οποίους ανακοίνωσα με τη μεγαλύτερη δυνατή ειλικρίνεια. Δεν βαρέθηκα, ούτε κουράστηκα, ούτε απογοητεύτηκα. Στην πολιτική θα εξακολουθήσω να αφιερώνω τη ζωή μου, γιατί είναι υπαρξιακή μου ανάγκη, είναι μία από τις ανάσες που μας κρατάνε ανάμεσα στους ανθρώπους να υπάρχουμε και να παλεύουμε. Θέλω και την προσωπική μου ανανέωση, αλλά θέλω να συμβάλω με αυτήν την απόφαση και στην ανάγκη να ξανασκεφτεί και να ανανεωθεί και ο Συνασπισμός.
- Αυτό είναι που σας οδήγησε σ' αυτή την απόφαση;
Ναι. Και λόγοι που έχουν σχέση με την ανανέωση του χώρου της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, έτσι ώστε να είναι για σήμερα και για αύριο δημιουργική, διακριτή δύναμη. Καλό είναι να βγαίνει κανείς από τον εαυτό του, να κοιτάζει και αλλιώς τα πράγματα, να βγαίνει από τις πανοπλίες του. Η πολιτική δεν είναι ρόλοι στη σκηνή, η πολιτική είναι δρόμος μέσα στην κοινωνία και αγώνας απέναντι στα προβλήματα.
- Είναι ανανέωση όμως για τον ΣΥΝ, όταν επιφανή στελέχη, όπως ο Μ. Γλέζος, που δεν χρειάζεται να πούμε, ο άνθρωπος είναι σύμβολο στο χώρο της Αριστεράς και της χώρας γενικότερα, είναι ανανέωση την θέση σας να την πάρει ο κ. Γλέζος στη Βουλή;..
Η ανανέωση δεν είναι θέμα διαδικαστικό. Είναι θέμα ουσιαστικό. Είναι θέσεις, νοοτροπίες, πρακτικές. Γενικά στο πολιτικό σύστημα της χώρας υπάρχει μία προτεραιότητα. Να υπάρξει αλλαγή και στον τρόπο με τον οποίον γίνεται η πολιτική και στον τρόπο με τον οποίον διαμορφώνεται η σχέση πολιτικής και κοινωνίας. Πρέπει να ανανεωθεί το πολιτικό σύστημα της χώρας. Το πολιτικό σύστημα της χώρας κοιτάζει προς τα πίσω, διακανονίζει λογαριασμούς του παρελθόντος. Την ώρα που έρχονται καλπάζοντας οι αλλαγές πρέπει να ανανεωθεί αυτό το πολιτικό σύστημα και να κοιτάζει προς τα μπρος, να τις εκφράζει, να τις διεκδικεί.
Κατά την άποψή μου, ένας χώρος ριζοσπαστικής, ανανεωτικής Αριστεράς, που παίρνει έμπνευση και δύναμη από τα κοινωνικά κινήματα, από τις κινήσεις των πολιτών για τα δικαιώματα, για το περιβάλλον, ένας τέτοιος χώρος πρέπει να είναι μέσα στις αλλαγές που έρχονται, δηλαδή να κοιτάζει προς τα μπρος, να τις εκφράζει, να τις διεκδικεί.
- Κι ένα πολιτικό στέλεχος όπως εσείς, που είστε ευρείας εμβέλειας, είστε άνθρωπος που πέρασε από την κορυφαία θέση ενός πολιτικού κόμματος, δεν επηρεάζει το γεγονός ότι η δική του αποχώρηση, σε μια ηλικία που δεν είναι μεγάλη, ότι η δική του αποχώρηση αδυνατίζει αυτό που όλα τα κόμματα προσπαθούν να κάνουν, δηλαδή τη συστράτευση όλων των στελεχών, των πιο ισχυρών δυνάμεων που έχουν προκειμένου να πάνε καλά στις εκλογε'ς.. Δεν αδυνατίζει το μέτωπο;...
Δεν παραιτούμαι από την πολιτική. Απεναντίας, έχω πάρα πολλά πράγματα και να ψάξω και να πράξω. Με ενδιαφέρει λοιπόν από αυτή την θέση πλέον, του ενεργού πολίτη και του μαχόμενου πολιτικού, να συμβάλω έτσι ώστε το πολιτικό σύστημα γενικά αλλά και ειδικότερα ο χώρος στον οποίον ανήκω να σπάσει κάποτε αυτόν τον φαύλο κύκλο.
- Για να είμαστε ειλικρινείς και ανοιχτοί... Δεν θεωρείτε ότι μπορεί στο μυαλό κάποιου να μπει και το εξής... Ένας ο οποίος συμφωνεί και θέλει να μάχεται για να υλοποιηθούν όλες οι θέσεις του κόμματός του και οι επιδιώξεις του το κάνει από την πρώτη γραμμή ή την πιο ισχυρή θέση...... Μήπως η στάση σας αυτή έχει να κάνει με πολιτική διαφωνία για τις κεντρικές επιλογές του ΣΥΝ και το πώς πηγαίνει ο ΣΥΝ στις εκλογές και το τι εννοεί ο ΣΥΝ με την ανανέωση; ...
Έχω προβληματισμούς. Τους δήλωσα. Είναι ζητήματα τα οποία πρέπει να τα χειριστεί η ηγεσία του ΣΥΝ, πιστεύω, με σύνεση και νοοτροπία σύνθεσης. Είμαστε σε μια περίοδο όπου εκείνο το οποίο ζητάει από εμάς ο κόσμος είναι η επόμενη μέρα και πώς διαμορφώνεται η εναλλακτική στρατηγική για να βγούμε από τη σημερινή κατάσταση.
Η κοινωνία σήμερα δεν είναι ικανοποιημένη από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το κομματικό και πολιτικό σύστημα. Σε όλα τα κόμματα υπάρχει προβληματισμός. Αν ακούσατε στελέχη όλων των κομμάτων θα σας μεταφέρουν αυτόν τον προβληματισμό από τον οποίον προκύπτει η ανάγκη αναστοχασμού. Η Ελλάδα του 2007 δεν χωράει μέσα στο καλούπι και το πλαίσιο της μεταπολίτευσης του '80, του '90. Είναι άλλη πραγματικότητα. Εκείνο το οποίο χρειάζεται σήμερα είναι οι ζωντανές, δημιουργικές δυνάμεις που ενδιαφέρονται για την εναλλακτική πορεία της χώρας να μπορέσουν πραγματικά να διαμορφώσουν όρους και προϋποθέσεις.
- Ο Συνασπισμός έχει κάνει την επιλογή να κατέβει στις εκλογές με το σχήμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., δεν ομιλεί περί εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης... Σας ακούω να μιλάτε για εναλλακτική διακυβέρνηση... Υπάρχει μετατόπιση του ΣΥΝ;...
Η ανάγκη ενότητας και κοινής δράσης των δυνάμεων της Αριστεράς είναι και δική μου επιλογή, με την έννοια ότι τα κομμάτια της Αριστεράς, τα οποία υπάρχουν αυτή τη στιγμή, έτσι όπως λειτουργούν, δεν πείθουν και την κοινωνία, μέσα από την πολυδιάσπαση και τους συνεχείς ανταγωνισμούς.
Το δεύτερο είναι ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη κοινωνική διαστρωμάτωση, θα έλεγα ακόμα και πλειοψηφική, που αρχίζει από το λευκό, το άκυρο, την αποχή και φτάνει μέχρι και μέσα στο ΠΑΣΟΚ, μέχρι και τα κράσπεδα της εκλογικής επιρροής της Ν.Δ., που αναζητά το καινούργιο. Το δίλημμα δεν είναι «θα μείνει η Ν.Δ.; Θα ξανάρθει το ΠΑΣΟΚ;» Αυτό το δίλημμα δεν εκφράζει την κοινωνική πραγματικότητα.
- Μα πως δεν την εκφράζει... Το 90% του κόσμου είναι εγκλωβισμένο εκεί .......
Αυτό συμβαίνει διότι έχει διαμορφωθεί ένα πολιτικό σύστημα που λειτουργεί περίπου ως καρτέλ του δικομματισμού.
- Έχει η Αριστερά πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας;...
Εκεί είναι το πρόβλημα για το οποίο θέλω να μιλήσω. Είναι ανάγκη να μιλήσουμε για την επόμενη ημέρα, είναι ανάγκη να μιλήσουμε για την εναλλακτική πρόταση, δηλαδή για την αναδιάρθρωση της κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας. Λέμε, δεν θέλουμε να μείνει η Ν.Δ., δεν θέλουμε να ξανάρθει το ΠΑΣΟΚ. Τι θέλουμε; Μια πολιτική διαφορετική, που να μην έχει αυτά τα αποκρουστικά νεοφιλελεύθερα χαρακτηριστικά. Ποια πλειοψηφία κοινωνική μπορεί να στηρίζει μια τέτοια κυβέρνηση; Ποια πλειοψηφία κοινωνική μπορεί να αγωνιστεί για μια τέτοια κυβέρνηση; Και ποιες δυνάμεις μπορούν να διαμορφώσουν αυτές τις αλλαγές; Ποιες; Εγώ λέω ότι πρέπει να αγωνιστούν για να διαμορφώσουν διαφορετικούς συσχετισμούς και για να προτείνουν διαφορετικές στρατηγικές για το αύριο, πρέπει να αγωνιστούν οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής, ανανεωτικής Αριστεράς, των κοινωνικών κινημάτων και της Οικολογίας. Όχι γιατί κατέχουν την εξ αποκαλύψεως αλήθεια, ούτε γιατί είναι μοναδικές και αναντικατάστατες. Αλλά γιατί μπορούν να πάρουν πρωτοβουλίες, να ταρακουνήσουν τα νερά, να βγάλουν το πολιτικό σύστημα της χώρας από τα χαρακώματα του παρελθόντος.
Αυτή τη στιγμή, στο όνομα των προτάσεων αναθεώρησης του Συντάγματος της Ν.Δ. ή στο όνομα των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ, ουσιαστικά πέσαμε σε μια κοινοβουλευτική εμπλοκή με χαρακτηριστικά πολιτικής κρίσης. Αυτό ο κόσμος το βλέπει.
Άρα, λοιπόν, πρέπει για την επόμενη ημέρα να σκεφτούμε διαφορετικά.
- Στην τελευταία ΚΠΕ του ΣΥΝ, με μεγάλη πλειοψηφία, το κόμμα σας επέλεξε αυτό το δρόμο, μέσα από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να προχωρήσει στις εκλογές και μάλιστα πολλοί συνδέουν και τη δική σας αποχώρηση από την υποψηφιότητα στην Α' Αθηνών με τη διευκόλυνση εκλογής βουλευτή από τις σύμμαχες δυνάμεις με τον ΣΥΝ.......
Εάν περνάει από το μυαλό του απλού πολίτη ότι γίνονται τέτοιοι διακανονισμοί σε οποιοδήποτε κόμμα...
- Πώς δεν περνάει .... Περνάει... Τόσα δημοσιεύματα, τόσες μέρες.. Ποιος βουλευτής... Πού;.. Σε ποια θέση;...
Αυτό είναι αρνητικό, βλάπτει και αυτό εδήλωσα. Ότι ο τρόπος με τον οποίον γίνονται αυτές οι συζητήσεις δεν ωφελεί κανέναν. Ούτε την κοινωνία την βοηθάς να αποκτήσει εμπιστοσύνη έναντι της πολιτικής, ούτε την πολιτική την βοηθάς να είναι πιο αξιόπιστη απέναντι στον πολίτη. Οι εικόνες των κομμάτων που παζαρεύουν υποψηφιότητες ή που ψάχνουν να βρουν ελκυστικούς, αναγνωρίσιμους, ωραίους, χορτάτους αλλά και αναλώσιμους, αυτές οι εικόνες δεν βοηθάνε. Θεατροποιούν την πολιτική ζωή του τόπου. Την κάνουν ένα παιχνίδι παραγοντισμών, απομακρύνοντας ολοένα και περισσότερο και την πολιτική και τους πολίτες από τις ιδέες, τις αξίες, τους αγώνες, τις παρεμβάσεις.
- Υπήρξε μια μειοψηφία στην ΚΠΕ, στην οποία συμμετείχαν και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος ο κ. Κουβέλης, ο πρώην ευρωβουλευτής Μιχ. Παπαγιαννάκης και άλλα στελέχη του κόμματος, που αντιδρούν στην προοπτική που έχει επιλέξει η πλειοψηφία του ΣΥΝ... Τη γενική σας θέση;...
Τη διατύπωσα και μιλώντας στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού. Δεν θα ήθελα ποτέ ο ΣΥΝ, με τις επιλογές του, να ξεπεράσει αυτή τη διαχωριστική γραμμή, πέραν της οποίας οι πολίτες που επιλέγουν την ανανεωτική Αριστερά δεν θα αναγνωρίζουν τα προγραμματικά χαρακτηριστικά της.
Σ' αυτά ας κουβεντιάζουμε όχι με όρους εσωτερικών αναμετρήσεων. Εκείνο που χρειάζεται από δυνάμεις, όπως είναι οι δυνάμεις της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς, είναι να είναι δυνάμεις αμφισβήτησης και προοπτικής. Είναι να διατυπώσουν τη στρατηγική μιας εναλλακτικής προοπτικής για το αύριο.
- Να κάνει τι αυτή η Αριστερά;... Να κυβερνήσει;...Να μετάσχει στην κυβέρνηση; ..
Να έχει σαφή πρόταση για το πώς θα διαμορφωθεί μια διαφορετική κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία, για να στηρίξει μια διαφορετική κυβερνητική πρόταση που θα βγάλει τη χώρα από τα πολλαπλά αδιέξοδα. Εκείνο που χρειάζεται είναι να καταλάβουμε ότι από τις επόμενες εκλογές και μετά οι εξελίξεις θα είναι έτσι κι αλλιώς ραγδαίες. Η μεν Ν.Δ. θα θέλει να επιβάλλει την ηγεμονία της εάν κερδίσει τις εκλογές. Οπότε, στον ευρύτερο χώρο της αντιπολίτευσης οι διεργασίες απ' αυτή την εξέλιξη θα είναι συγκεκριμένες και έντονες. Το ΠΑΣΟΚ θέλει να ξανάρθει στην εξουσία. Η κυβερνητική πολιτική του ΠΑΣΟΚ δεν πείθει τον κόσμο. Απεναντίας εξακολουθεί να είναι πάρα πολύ ενοχλητική. Εάν έρθει το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, πάλι θα υπάρχουν διεργασίες από μεγάλες κατηγορίες πολιτών που δεν εκφράζονται απ' αυτή την κυβερνητική πολιτική. Εκεί είναι που ο ΣΥΝ, η ανανεωτική Αριστερά, εκεί είναι που οι πολίτες που κοιτάζουν προς το μέλλον, πρέπει να αναζητήσουν το νέο τρόπο παρέμβασης στην πολιτική ζωή του τόπου. Νέοι συσχετισμοί, νέες διαρθρωτικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό και με επιμονή την εναλλακτική πρόταση. Δεν θέλουμε την πολιτική της Ν.Δ. Δεν θέλουμε να ξανάρθει το ΠΑΣΟΚ. Τι θέλουμε; Πρέπει να απαντήσουμε σ' αυτό το ερώτημα. Και αυτό το ερώτημα θέλει να βάλει στο τραπέζι η δική μου κίνηση και πάνω σ' αυτό το ερώτημα θέλω να δουλέψω.