Skip to main content.
30/08/2006

Οι Λιμενικοί μπροστά σε νέους αγώνες. 'Αρθρο του Γιάννη Τόλιου, μέλους της ΠΓ του ΣΥΝ, «Εκτός Υπηρεσίας», Ιούνιος-Αύγουστος 2006

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Πάρο (26-27 Μαΐου '06), το 6ο συνέδριο της «Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος» (ΠΟΕΠΛΣ), Στο συνέδριο εκ μέρους του Συνασπισμού χαιρέτισε ο Γιάννης Τόλιος μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνος για τα σώματα ασφάλειας.

Στην ομιλία ο Γ.Τόλιος αναφερόμενος στους μαχητικούς αγώνες της ΠΟΕΠΛΣ για την επίλυση των προβλημάτων των λιμενικών, υπογράμμισε «την ιδιαίτερη εκτίμηση που χαίρει η Ομοσπονδία για τους αγώνες που κάνει, από το συνδικαλιστικό κίνημα του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Το γεγονός αυτό ο ΣΥΝ το εκτιμά ιδιαίτερα. Επίσης οι τελευταίες κινητοποιήσεις των εργαζόμενων, δείχνουν την έντονη αντίθεση στην κυβερνητική πολιτική (οικονομική και κοινωνική) ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων. Μια πολιτική που έχει ως προτεραιότητα, τα συμφέροντα των ολίγων σε βάρος των πολλών. Χαρακτηριστικό οι τραπεζίτες με κέρδη 40-50% δεν θέλουν να υπογράψουν συλλογικές συμβάσεις με την ομοσπονδία τραπεζοϋπαλλήλων ΟΤΟΕ, αλλά ξεχωριστές ανά τράπεζα, ενώ ανάλογες συμπεριφορές δείχνουν όλες σχεδόν οι μερίδες της ολιγαρχίας. Ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ έφτασε στο σημείο να ζητήσει μείωση αποδοχών αν τα κέρδη δεν αυξάνουν, ενώ οι εφοπλιστές συμπεριφέρονται ασύδοτα στους εργαζομένους και στους κατοίκους των νησιών (δρομολόγια και εισιτήρια). Η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα, στηρίζοντας στην ουσία τις προκλήσεις της εργοδοσίας, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση με τη γνωστή διγλωσσία και λαϊκισμό, δεν αμφισβητεί την κυβερνητική πολιτική. Αμφισβητεί μόνο το «διαχειριστή» και όχι την ίδια τη νεοφιλελεύθερη πολιτική. Σ' αυτό βρίσκεται και η τεράστια διαφορά αντιπολίτευσης μεταξύ ΣΥΝ και ΠΑΣΟΚ.

Ανάλογα φαινόμενα έχουμε και στην πολιτική απέναντι στους εργαζομένους του Λιμενικού Σώματος, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, των Φρουρών Εξωτερικής φύλαξης, των ειδικών φρουρών, κά. Παρ� ότι στις επίσημες συναντήσεις και δημόσιες εκδηλώσεις, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης μιλούν με καλά λόγια και υπόσχονται επίλυση των προβλημάτων τους, στην πράξη τα προβλήματα μένουν άλυτα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ οι οργανικές θέσεις στο λιμενικό, ανέρχονται στις 10.120, σήμερα εργάζονται μόλις 7.200 και προσπαθούν με μεγάλο κόπο να φέρουν σε πέρας ένα τεράστιο έργο που ξεκινά από ακτοπλοϊκές υπηρεσίες, δίωξη λαθρεμπορίου, ναρκωτικών, αρχαιοκαπηλίας, παράνομης αλιείας, λαθρομετανάστευσης, κά. Ταυτόχρονα βασικά προβλήματα μένουν άλυτα, όπως: α) το επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας, β) οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, γ) η μη αύξηση βασικού μισθού που υποσχέθηκε η κυβέρνηση, δ) η μη εφαρμογή νέου μισθολογίου- βαθμολογίου, ε) η διατήρηση του απαράδεκτου Π.Δ. για μεταθέσεις και πολλά άλλα.

Τα παραπάνω προβλήματα αποτελούν μέρος των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων των εργαζόμενων και κατά βάση οφείλονται στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στην τελευταία 15ετία. Μέρος αυτής της πολιτικής σήμερα είναι και η εισοδηματική πολιτική (αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις κάτω του πληθωρισμού), η ανεξέλεγκτη ακρίβεια (επίσημος πληθωρισμός 3-3,5% και ακρίβεια σε βασικά είδη 7-10%), αυξανόμενη φορολογία μισθών και συντάξεων (αύξηση φορολογίας φυσικών προσώπων 9,2% και εταιριών μόλις 3,9%), ασφαλιστικό και διάφορα σενάρια «περί διαλόγου» (που έχουν στόχο δικαιολόγηση των σχεδίων για μείωση συντάξεων, αύξηση ορίων συνταξιοδότησης και ασφαλιστικών εισφορών) η πολιτική ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, η επιδίωξη βαθμιαίας κατάργησης της μονιμότητας στο δημόσιο και του ΑΣΕΠ στις προσλήψεις για τακτοποίηση των «δικών μας παιδιών», κά.

Ο ΣΥΝ θεωρεί ότι αυτή η πολιτική πρέπει ν' ανατραπεί! Η πολιτική αυτή δεν είναι μοιραία ούτε αναπόφευκτη. Στις θεωρίες του «μονόδρομου» απαντάμε ότι υπάρχει εναλλακτική πολιτική. Ενδεικτικά αναφέρουμε την ανάγκη να αυξηθεί άμεσα ο εισαγωγικός μισθός στο δημόσιο στα 1.200�, ασφαλιστικό με εφαρμογή τριμερούς χρηματοδότησης, 35ετία και αύξηση συντάξεων, φορολογία από τους «έχοντες και κατέχοντες», πάταξη φοροδιαφυγής, μείωση φορολογικής επιβάρυνση μισθωτών, συνταξιούχων, κά. Ο ΣΥΝ έχει συγκεκριμένες θέσεις σε όλα τα μεγάλα προβλήματα της χώρας και των ανθρώπων του μόχθου. Στηρίζει τους αγώνες των εργαζομένων και πρώτα απ' όλα των λιμενικών. Είμαστε ως τώρα κοντά σας σε όλες τις κινητοποιήσεις και θα είμαστε δίπλα σας στους νέους αγώνες που έρχονται, για τη λύση των δίκαιων αιτημάτων σας. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο συνέδριο σας.