Βρισκόμαστε σε μία περίοδο όπου μαίνεται ο πόλεμος των μυστικών υπηρεσιών και οργιάζει ο πόλεμος των φατριών εντός της ΕΥΠ. Είναι φανερό ότι η χώρα βρίσκεται στον κλωβό δικτύων κατασκοπείας μυστικών υπηρεσιών αλλά και εταιρικών συγκροτημάτων.
Οι στόχοι είναι προφανείς. Στόχοι είναι η εσωτερική πολιτική κατάσταση, οι κυβερνητικές αποφάσεις για προμήθειες και συμβάσεις, οι θέσεις της χώρας για τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή αλλά και οι εξελίξεις σε κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως το Κυπριακό, το Κόσοβο, τα Σκόπια και γενικά η αποσταθεροποίηση της ελληνικής δημοκρατίας.
*Είναι η πρώτη πολιτική κουβέντα που ακούσαμε και η πρώτη περιγραφή του τι σημαίνει κατασκοπεία...
Πρόκειται για πολιτική ήττα της κυβέρνησης και της χώρας. Κι ως πολιτικό θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί από το σύνολο των δημοκρατικών θεσμών και των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.
Είναι οδυνηρό και εξοργιστικό να λέγεται από την κυβέρνηση ότι επί 11 μήνες οι έρευνες δεν έδωσαν κανένα στοιχείο για να αποκαλυφθούν τα ύποπτα κέντρα, τα πρόσωπα, οι μέθοδοι. Και ότι μετά από 11 μήνες έρευνας μυστικής ασκήθηκε δίωξη κατά αγνώστων, αλλά αφέθηκε μετά πολλών επαίνων ο γνωστός διευθύνων σύμβουλος της VODAFONE να χειριστεί όπως ήθελε τα πειστήρια αυτής της πρωτοφανούς ενέργειας αποσταθεροποίησης και υπονόμευσης του ελληνικού πολιτικού συστήματος.
*Γιατί νομίζετε ότι έγινε αυτό;.. Μας περιγράφετε κάποιο deal;....
Νομίζω, λοιπόν, ότι υπάρχει και ανικανότητα εγκληματική και ύποπτη συγκάλυψη πίσω από το παραβάν της διπλωματίας και των διεθνών σκοπιμοτήτων.
Η κυβέρνηση δεν λέει αυτά που ξέρει. Και για να είμαι δίκαιος, δεν λένε αυτά που ξέρουν και οι διατελέσαντες υπουργοί Δημόσιας Τάξης στην προηγούμενη κυβέρνηση. Και ο κ. Βουλγαράκης και οι διατελέσαντες υπουργοί προκάτοχοί του ξέρουν, και ξέρουν μάλιστα πάρα πολλά.
Μόνο κύκλωμα μυστικών υπηρεσιών με εσωτερικές διασυνδέσεις υψηλού επιπέδου, με τεχνολογικά μέσα και εμπειρία εξειδικευμένη μπορεί να οργανώσει και να πραγματοποιήσει τέτοια επιχείρηση παγίδευσης μιας κυβέρνησης και αποσταθεροποίησης του πολιτικού της συστήματος.
*Την περίοδο που μας περιέγραψαν οι τρεις υπουργοί ότι συνέβαιναν όλα αυτά, ανάμεσα σε άλλα έτρεχαν θέματα του σχεδίου Ανάν στο Κυπριακό, ήταν στην πιο κρίσιμη φάση το Μακεδονικό, συνομιλούσε ο Πρωθυπουργός της χώρας με τον μακαρίτη πια Ρουγκόβα για το Κόσοβο, κρέμονταν σε μια κλωστή οι ισορροπίες στα ελληνοτουρκικά..... και άλλα πολλά. Πώς λέγεται τώρα το αδίκημα τώρα που συντελέστηκε;...
Το αδίκημα έχει έναν ορισμό και πολιτικό και νομικό. Πρόκειται για πολιτική κατασκοπεία, ώστε να είναι υπό ομηρία η κυβέρνηση και η χώρα αλλά και οι ανεπιθύμητοι πολιτικοί ή οι ενοχλητικοί πολίτες. Κάθε τι δηλαδή το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει αστάθμητο παράγοντα σε εκείνα τα οποία οι μηχανισμοί της υπονόμευσης προωθούσαν.
Είναι φανερό λοιπόν ότι σε αυτή την περίοδο δημιουργείται και κάτι ακόμη. Δημιουργείται μια πανάκριβη αγορά, η αγορά ασφάλειας. Πολυδάπανη για τις κυβερνήσεις και τους λαούς. Και αυτή η αγορά ασφάλειας δημιουργείται από την αποσταθεροποίηση και την εκβιαστική επέμβαση των μυστικών υπηρεσιών και των κυκλωμάτων τους.
H ERICSSON είναι και κατασκευάστρια ραντάρ υψηλής τεχνολογίας καθώς και οπλικών συστημάτων μαχητικών αεροσκαφών και προμηθεύτρια του ελληνικού στρατού.
*Και προμηθεύτρια όλων των δικτύων κινητής και σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα...
Έτσι είναι.. Βλέπετε ότι ζούμε μέσα σ΄ αυτή την υπόθεση και τις δυο όψεις αυτού που λέμε παγκοσμιοποίηση του νεοφιλελευθερισμού. Και κοινωνίες κατακερματισμένες από τον ανταγωνισμό και δημοκρατίες ξεχαρβαλωμένες, παραλυμένες από τον Μεγάλο Αδελφό. Είναι πια ταυτόχρονα μπροστά στα μάτια μας οι κοινωνίες των αποκλεισμών και οι δημοκρατίες του φόβου και της ανασφάλειας.
*Τι πρέπει να κάνουμε από δω και πέρα;...
Όταν αποκαλύπτονται πανίσχυρα τα δίκτυα της κατασκοπείας και της υπονόμευσης, η ανησυχία της κοινής γνώμης πρέπει να οδηγήσει σε αγωνιστικές εκδηλώσεις, σε ένα νέο αγωνιστικό, συνταγματικό και δημοκρατικό πατριωτισμό. Τα κόμματα, οι πολιτικές δυνάμεις, οι διανοούμενοι, οι πνευματικοί άνθρωποι, οι ενώσεις πολιτών να πούνε όχι στον Μεγάλο Αδελφό και να υπερασπιστούν τις δημοκρατικές κατακτήσεις για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες ως κατακτήσεις πολιτισμού. Αλλά εμπράκτως, για να μην καταντήσει το θέμα υπόθεση τηλεοπτικής φλυαρίας, ούτε επίσης μικροκομματικής αντιδικίας.
Σήμερα είναι πρόκληση ύπαρξης για την ελληνική δημοκρατία αυτά τα οποία συντελούνται και πρέπει οι πολίτες να πάρουν στα χέρια τους αυτή την υπόθεση.
*Έχουμε την αίσθηση ότι δύο ζητήματα, τα οποία τονίζονται από την κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα η ανεξάρτητη δικαιοσύνη θα βρει την άκρη και από χθες η εξεταστική επιτροπή, ότι αποτελούν άλλους δύο παράγοντες που μας κάνουν καχύποπτους. Εσείς πώς τα αντιμετωπίζετε, ως πολιτικός και ως νομικός;....
Το επιχείρημα ότι αυτό το θέμα θα διαλευκανθεί από τη δικαιοσύνη και ότι η μυστικότητα της ανάκρισης επιβάλλει αδράνεια σε όλους τους άλλους θεσμούς είναι επιχείρημα υπεκφυγής. Το θέμα είναι πολιτικό. Ανεξάρτητα από τη δικαστική ή ανακριτική εκκρεμότητα, το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μείζον πολιτικό θέμα αποσταθεροποίησης της ελληνικής δημοκρατίας. Και πρέπει να ελεγχθεί με πολιτικό έλεγχο, γιατί αλλιώς τέτοιοι μηχανισμοί ανά πάσα στιγμή είναι σε θέση να προκαλέσουν και εσωτερική πολιτική κρίση.
'Αρα λοιπόν μην τα φορτώνουμε στη δικαιοσύνη. Η δικαιοσύνη θα κάνει την έρευνά της για να διαπιστώσει την τέλεση ή όχι αξιοποίνων πράξεων κατά την ποινική νομοθεσία. Εδώ μιλάμε για πολιτική υπονόμευση, για πολιτική κατασκοπεία, για αποσταθεροποίηση. Οι πολιτικοί θεσμοί είναι άνευροι, είναι εν αναμονή; Λειτουργούν εν κενώ; Δεν συγκλονίζονται απ΄ αυτά που συγκλονίζουν την κοινή γνώμη;
Πιστεύω λοιπόν ότι ως πρώτο πολιτικό θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί και από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχει το δικαίωμα, κατά το άρθρο 43, παράγραφος 7 του Κανονισμού, να μετατραπεί σε εξεταστική επιτροπή, σε εξεταστική πολιτική επιτροπή. Και, επίσης, επιβάλλεται, κατά το άρθρο 142 Α του Κανονισμού, ο Πρωθυπουργός να προσέλθει αμέσως στη Βουλή και να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία, όπως ορίζει ο κανονισμός, γι αυτή τη σοβαρή δημόσια υπόθεση.
Γιατί δεν ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί του πολιτικού ελέγχου; Γιατί αχρηστεύθηκαν οι ανεξάρτητες αρχές;
*Προτίθεστε να κινηθείτε προς αυτή την κατεύθυσνη;..
Εγώ ήδη κατέθεσα επίκαιρη ερώτηση στον κ. Πρωθυπουργό. Νομίζω ότι οφείλει να απαντήσει σ΄ αυτή την επίκαιρη ερώτηση. Και καταθέτω αναφορά-αίτηση στην Πρόεδρο της Βουλής και στον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας προς αυτή την κατεύθυνση, να εφαρμοστεί το άρθρο 142 Α, που προβλέπει άμεση ενημέρωση από τον Πρωθυπουργό για οποιαδήποτε σοβαρή δημόσια υπόθεση, όπως χαρακτηριστικά λέει, και την μετατροπή της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας σε Εξεταστική Επιτροπή.
Δεν καταλαβαίνω το επιχείρημα της κυβέρνησης. Μετά την ολοκλήρωση της ανάκρισης, θα συζητήσουμε εκείνα τα οποία αρνούμαστε να συζητήσουμε τώρα. Γιατί και μετά την ολοκλήρωση της ανάκρισης η συζήτηση στη Βουλή θα είναι πολιτική.
*Αυτοί οι οποίοι έκαναν τις υποκλοπές και την κατασκοπεία γιατί πρέπει να κατηγορηθούν;...
Διότι ετέλεσαν εγκλήματα κατά του πολιτεύματος και εγκλήματα σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων....
*Αυτά δεν τα είδαμε δυστυχώς στις in-rem διώξεις....
Μα in-rem δεν μπορεί να υπάρξουν. Κι αυτή είναι η ιστορία. Πώς είναι δυνατόν μετά από 11 μήνες συστηματικής προκαταρκτικής εξέτασης με πλήρη μυστικότητα, να ασκείται δίωξη in-rem, τα πειστήρια να μην είναι στη διάθεση της ελληνικής πολιτείας και μετά πολλών επαίνων να συγχαίρει η κυβέρνηση εκείνον ο οποίος θα έπρεπε να είναι συναυτουργός. Και το σοβαρότερο, να μην προβαίνει η κυβέρνηση σε καμία πράξη για να ενεργοποιήσει τα συμβατικά της δικαιώματα από την συμφωνία που έχει με την VODAFONE για την παραχώρηση της άδειας κινητής τηλεφωνίας.
Δεν καταλαβαίνω, μπροστά σ΄ αυτή την αποκάλυψη, την οποία μάλιστα η ίδια η κυβέρνηση τελετουργικά εμφανίζει ως μείζον θέμα, όλοι καθόμαστε ως ξεκούρδιστα ανθρωπάκια;...
*Μας έχετε αποστομώσει, γιατί διαφέρει πάρα πολύ η άσκηση της δίωξης για υποκλοπές κατ΄ εξακολούθηση από τα κακουργήματα σε βάρος του πολιτεύματος και σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων....
Μα πρόκειται για εγκλήματα σε βάρος του πολιτεύματος και για εγκλήματα σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τώρα πάνε να βρούνε εξεζητημένους νομικούς χαρακτηρισμούς;
*Και πώς λέγονται τα κακουργήματα σε βάρος του πολιτεύματος;....
Λέγονται κατασκοπεία και προδοσία ως προς τη λειτουργία του πολιτεύματος. Δεν είναι ποτέ δυνατόν τέτοιες ενέργειες να γίνονται από τον ψιλικατζή της γειτονιάς, ούτε για ψύλλου πήδημα, γιατί κάποιοι δεν είχαν τι να κάνουν στον ελεύθερο χρόνο τους και θέλανε να κρυφακούνε.