Πολλά έχουν γραφεί το τελευταίο διάστημα για τη «γρίπη των πτηνών». Ωστόσο αυτό που έχει ιδιαίτερη αξία, είναι η λήψη προληπτικών μέτρων αντιμετώπισης των κινδύνων, προστασίας της δημόσιας υγείας και επιβίωσης ενός σημαντικού κλάδου παραγωγής. Για τη σημασία του κλάδου της πτηνοτροφίας μιλούν τα παρακάτω στοιχεία. Οι απασχολούμενοι ανέρχονται συνολικά 30.000 άτομα (ή 15.000 οικογένειες), ο συνολικός ετήσιος «τζίρος» της αγοράς πτηνοτροφικών προϊόντων ανέρχεται σε 700 εκατ. ? ενώ η κατανάλωση κοτόπουλου φθάνει τα 110 εκατ. τεμάχια και των αυγών το 1,5 δισεκατ. τεμάχια. Οι βασικές περιοχές με αναπτυγμένη πτηνοτροφία και αντίστοιχα προβλήματα, είναι η Ήπειρος, η Δυτική Αττική, η Εύβοια, κ.α.
'Αμεσα μέτρα στήριξης των πτηνοτρόφων
Για την αντιμετώπιση των συνεπειών της γρίπης στους παραγωγούς, σε πρώτη φάση θα πρέπει να δοθούν πιστωτικές διευκολύνσεις (ευνοϊκός δανεισμός, πάγωμα οφειλών, πιστωτικές εγγυήσεις για κεφάλαιο κίνησης, κά) και αυξημένη επιχορήγηση από τον αναπτυξιακό νόμο για σχέδια βελτίωσης (από 50% σε 65%). Επίσης να χορηγηθούν έκτακτες αποζημιώσεις λόγω «κρίσης επιζωοτίας» από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, σε όλους τους παραγωγούς και όχι μόνο σε ορισμένους.
Να επιστραφεί ο πιστωτικός Φ.Π.Α. στους παραγωγούς και να χορηγηθούν επιδόματα ανεργίας σε όλους τους απολυόμενους, όσο κρατάει η κρίση. Η κυβέρνηση θα πρέπει να διεκδικήσει από την Ε.Ε. έκτατη επιχορήγηση λόγω κινδύνου «γρίπης», οι συνέπειες της οποίας είναι ορατές στην πτηνοτροφία, παρ' ότι δεν έχει ως σήμερα εμφανιστεί ανάλογο κρούσμα στην Ελλάδα.
Να ληφθούν επίσης εξειδικευμένα μέτρα ανάλογα με τα προβλήματα κάθε περιοχής και να εφαρμοστούν αυστηρότερα μέτρα ελέγχου της οικόσιτης πτηνοτροφίας, τουλάχιστον σε ακτίνα 15 χλμ. από τις πτηνοτροφικές μονάδες. Τέλος να επιβληθεί προσωρινή αναστολή του κυνηγίου άγριων πουλιών, τόσο για προστασία των ίδιων των κυνηγών, όσο και της δημόσιας υγείας.
Όσον αφορά τη ρύθμιση για αναστολή των ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ από τις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, αποτελεί ρύθμιση με πολλά προβλήματα. Κατ' αρχήν δεν λύνει το πρόβλημα επιβίωσης των μονάδων και δεύτερον το ΙΚΑ έχει ήδη πολλά χρέη και δυσκολεύεται στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Αντίθετα με τα μέτρα που προτείνουμε, εξασφαλίζεται άμεσα και μακροπρόθεσμα η βιωσιμότητα της πτηνοτροφίας.
'Αμεσα θεσμικά μέτρα πρόληψης και αποτροπής των κινδύνων
Ωστόσο τα μέτρα στήριξης της πτηνοτροφίας, αποτελούν το ένα σκέλος του προβλήματος. Το άλλο και πιο βασικό, αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας. Προς αυτήν την κατεύθυνση, μεγάλη σημασία έχει η στήριξη της Τουρκίας για την καταπολέμηση της νόσου, όχι μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά και για την απομάκρυνση του κινδύνου από την Ελλάδα.
Ειδικότερα χρειάζεται να δοθεί έκτακτη βοήθεια από Ε.Ε. στην Τουρκία και να σταλεί ελληνική αποστολή για την απόκτηση εμπειρίας στην αντιμετώπιση της νόσου. Να προσληφθούν κτηνίατροι στις Νομαρχίες (μόνιμοι και όχι έκτακτοι) και υγειονομικό προσωπικό σε δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. Να δοθεί επίσης οικονομική ενίσχυση στις νομαρχίες για την αγορά αναγκαίου εξοπλισμού (αυτοκίνητα, ψεκαστήρες, απολυμαντικά υλικά, κά). Να προχωρήσει επίσης ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού (παραγωγών, κτηνιάτρων, υγειονομικού προσωπικού, ευπαθών ομάδων) και η προμήθεια των απαιτούμενων ποσοτήτων φαρμάκων (εμβόλια και ειδικά φάρμακα).
Τέλος να εξασφαλιστεί ο ουσιαστικός συντονισμός των εμπλεκόμενων δημοσίων υπηρεσιών στην αντιμετώπιση των κινδύνων και να καθιερωθεί ημερήσιο ενημερωτικό πρόγραμμα του κοινού από τα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά μέσα, με ευθύνη των φορέων αντιμετώπισης της νόσου (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων -ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, Υπ. Υγείας, Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, κά).
Πιστεύουμε ότι η εφαρμογή των πιό μέτρων, μπορεί να περιορίσει στο ελάχιστο τους κινδύνους επέκτασης της γρίπης στη χώρα μας, να προστατέψει τη δημόσια υγεία και τη βιωσιμότητα ενός σημαντικού κλάδου της ελληνικής παραγωγής.