Skip to main content.
29/06/2005

Η νέα ΚΑΠ αποτελεί αντεπανάσταση σε βάρος των μικρο-μεσαίων αγροτών. 'Αρθρο του Γιάννη Τόλιου στην εφημερίδα "ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ"

Η κυβέρνηση της ΝΔ, με άμεση στήριξη του ΠΑΣΟΚ, προχωρούν σε δυσμενέστερη εκδοχή εφαρμογής της νέας ΚΑΠ. Αντί να φροντίσουν για τον περιορισμό των αρνητικών συνεπειών της νέας ΚΑΠ, ακολουθώντας την «εύκολη λύση», αποφάσισαν τελευταία στιγμή, την «ολική» αποδέσμευση των επιδοτήσεων από την παραγωγή. Πρόκειται για καθαρή αντεπανάσταση σε βάρος του αγροτικού κόσμου. Η εφαρμογή της απόφασης θα επιφέρει δραματική μείωση της παραγωγής σε βασικά προϊόντα, μείωση του αγροτικού εισοδήματος και επιτάχυνση των διαδικασιών εγκατάλειψης της υπαίθρου, κυρίως ορεινών, μειονεκτικών και νησιώτικων περιοχών. Η απόφαση θα επιφέρει και σοβαρούς κλυδωνισμούς σε κλάδους μεταποίησης προϊόντων (καπνού, βάμβακος κά), αύξηση των εισαγωγών, ένταση της διατροφικής εξάρτησης, κά. Βραχυχρόνια οι δυσμενείς επιπτώσεις, ίσως δεν θα είναι άμεσα ορατές. Η χορήγηση ετήσιας εισοδηματικής ενίσχυσης στο μέσο όρο επιδοτήσεων της τελευταίας τριετίας (2000-2003), ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη παραγωγής, εμφανίζεται για πολλούς αγρότες, ιδιαίτερα της προχωρημένης ηλικίας, ως μια ευκαιρία.! Ωστόσο μακροπρόθεσμα, οι συνέπειες θα είναι άκρως αρνητικές και μη αντιστρέψιμες. Επιπλέον με τις διάφορες παρακρατήσεις που φθάνουν το 10-15%, περιορίζονται παραπέρα οι ενισχύσεις στους παραγωγούς.

Με τη γενικότερη εφαρμογή της νέας ΚΑΠ (πολιτική αποσύνδεσης, πολλαπλής συμμόρφωσης, διαφοροποίησης, κά), θα επέλθουν σοβαρές αλλαγές στο παραγωγικό πρότυπο κάθε περιοχής, στις αντίστοιχες υποδομές, τις κεκτημένες παραγωγικές εμπειρίες, τις τοπικές συνήθειες, κά. Ωφελημένοι από τις επιλογές της νέας ΚΑΠ θα είναι κυρίως οι μεγαλοπαραγωγοί σε βάρος των μικρομεσαίων. Η υπάρχουσα ανορθολογική κατανομή των αγροτικών επιδοτήσεων (20% των μεγάλων παραγωγών απολαμβάνει το 80%), θα ενταθεί. Από την άλλη το σχόλασμα αγροτικών γαιών (πάνω από 10 εκατ. στρέμματα), η μεταβίβαση δικαιωμάτων από τους μικρούς στους μεγάλους παραγωγούς και η μείωση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, θα δυσκολέψουν την παραμονή των νέων στην ύπαιθρο αυξάνοντας την ανεργία.

Ο ΣΥΝ απορρίπτει συνολικά τη «φιλοσοφίας» της νέας ΚΑΠ, που αποτελεί το ευρωσύνταγμα του αγροτικού τομέα. Προτείνει μέτρα περιορισμού των αρνητικών συνεπειών και αξιοποίησης των δυνατοτήτων αγροτικής ανάπτυξης, με βάση τις διατροφικές ανάγκες της χώρας. Απορρίπτει την πολιτική αποσύνδεσης των επιδοτήσεων από την παραγωγή, δεδομένου ότι ατονεί το ενδιαφέρον στην ποιότητα και την ποσότητα των προϊόντων. Απορρίπτει επίσης τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι η ολική αποσύνδεση εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Αντίθετα οι περισσότερες εφαρμόζουν ενεργητική πολιτική προσαρμογής στις νέες συνθήκες και δεν εγκαταλείπουν τον αγροτικό τομέα στους νόμους της αγοράς. Ο ΣΥΝ θεωρεί ότι στο δύσκολο περιβάλλον που κινείται η ελληνική γεωργία, δεν βοηθάει ούτε η γενική καταγγελία, αλλά ούτε και η αμαχητί παράδοση στις νεοφιλελεύθερες επιλογές της ΚΑΠ. Η αγροτική πολιτική, θα πρέπει να έχει ως αφετηρία την εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής «αυτοδυναμίας» της χώρας σε τρόφιμα και την εξασφάλιση απασχόλησης των κατοίκων της υπαίθρου. Απαιτεί την εφαρμογή της αρχής της «κοινοτικής προτίμησης» στα ελλειμματικά προϊόντα, ιδιαίτερα τα «μεσογειακά» και ανακατανομή κονδυλίων από τους μεγάλους παραγωγούς προς τους μικρο-μεσαίους και από τις χώρες του βορρά στις χώρες του μεσογειακού νότου. Τέλος κρίσιμη προϋπόθεση για την προώθηση μιας εναλλακτικής πολιτικής, είναι η ανάπτυξη κινήματος αντίστασης των αγροτών, στις νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις της ΚΑΠ και της κυβερνητικής πολιτικής. Αυτόν δυστυχώς το ρόλο, δεν μπορούν να παίξουν οι γραφειοκρατικές ηγεσίες των «κορυφαίων» αγροτικών οργανώσεων (ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ). Ο Συνασπισμός τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης ενός ριζοσπαστικού κινήματος βάσης των μικρομεσαίων αγροτών και προώθησης της κοινής δράσης, με αντίστοιχες οργανώσεις μικρομεσαίων αγροτών σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.