Για τη δημοσκόπηση της VPR-C
Παρακολουθούμε τις δημοσκοπήσεις και τις λαμβάνουμε υπόψη μας είτε μας αρέσουν, είτε δεν μας αρέσουν. Σήμερα τα ευρήματα μας αρέσουν. Θα τα πάρουμε υπόψη, ιδιαίτερα τα ποιοτικά στοιχεία, ούτως ώστε τα επόμενα ευρήματα να είναι καλύτερα. Και βεβαίως, όσον αφορά την προτίμηση και την συμπάθεια που δείχνουν στο κόμμα μας -αναφέρομαι στο πρώτο, στη δημοφιλία- θέλω να σας πω ότι βεβαίως είναι ικανοποιητικό για ένα κόμμα να το βλέπουν με συμπάθεια, για μας όμως θα ήταν ικανοποιητικότερο να μας θυμούνταν και στην κάλπη. Είναι αυτό που λέμε «μας αγαπάνε, μας ερωτεύονται, αλλά θα θέλαμε και να μας παντρεύονται την ώρα την κρίσιμη».
Ερώτηση δημοσιογράφου: Η εξέλιξη της στάσης των πολιτών απέναντι στο Ευρωσύνταγμα είναι ένα από τα στοιχεία που ενδεχομένως ενίσχυσε τη δημοφιλία του κόμματός σας. Εσείς πώς το βλέπετε;....
Νομίζω πως έχει βάση μιας και, όπως γνωρίζετε, ο Συνασπισμός και το αίτημα για το δημοψήφισμα προώθησε, πρόβαλε, διεκδίκησε. Δεν το καταφέραμε, διότι η κυβέρνηση το έκλεισε βιαστικά με την κύρωση στη Βουλή. Και ότι, στην περίπτωση που γίνονταν δημοψήφισμα, εμείς θα υπερασπιζόμασταν το ΟΧΙ. 'Αλλωστε αυτό ψηφίσαμε στη Βουλή.
Με βάση αυτά τα ευρήματα, νομίζω ότι αποτυπώνεται η αίσθηση των Ελλήνων πολιτών ότι δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίες, Διεκδικούσαν και αυτοί το δικαίωμά τους -και το διεκδικούν δημοσκοπικά, δεν ξέρω τώρα αν η κυβέρνηση τα πάρει αυτά υπόψη της, από την οποία εξαρτάται η εξέλιξη σ΄ αυτά τα θέματα- το δικαίωμα ο Έλληνας πολίτης να πει κι αυτός τη γνώμη του για ένα κρίσιμο θέμα, μια και είδε την συζήτηση που έγινε, την ενημέρωση που έγινε, τα θέματα που αναδείχθηκαν στη Γαλλία.
Και, το δεύτερο, παρά το γεγονός ότι, κατά την άποψή μου, δεν είναι ακόμα ενημερωμένος, δεν μπορεί να είναι ενημερωμένος ο ελληνικός λαός -αρκεί να σας πω ότι αν ένας Έλληνας πολίτης αναζητήσει το πλήρες κείμενο του Ευρωσυντάγματος, πολύ δύσκολα θα το βρει ως κείμενο...
Ερώτηση δημοσιογράφου: Και δυσκολότερα θα το καταλάβει...
Ναι.. Εκεί πια χρειάζεται η αναλυτική, διεξοδική συζήτηση, που είδαμε, μάθαμε ότι έγινε στη Γαλλία. Και νομίζω ότι, με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν όσον αφορά τις αιτίες που οι Γάλλοι πολίτες κυρίως καταψήφισαν την Συνταγματική Συνθήκη, νομίζουμε ότι είναι κριτήρια τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν και τον προσανατολισμό στην ψήφο των Ελλήνων πολιτών, μια και ήταν κυρίως κοινωνικά κριτήρια και κριτήρια αντίθεσης σε μια πολιτική νεοφιλελευθερισμού που εφαρμόζεται στην Ευρώπη γενικώς, σε κάθε χώρα με τη συγκεκριμένη της μορφή, αλλά στα γενικά χαρακτηριστικά νομίζω πως είναι η ίδια.