Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξανδρος Αλαβάνος, στο χαιρετισμό του στο Συνέδριο της ΕΝΑΕ μεταξύ άλλων τόνισε:
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση υφίσταται συνεχή πλήγματα από την κεντρική εξουσία. Ο αναπτυξιακός πόρος του 2002 και 2003 δεν έχει καταβληθεί ακόμη. Το πρόγραμμα Σχολικής Στέγης έχει διακοπεί στις περισσότερες Νομαρχίες. Οι υποδομές που καταστράφηκαν από έκτακτα καιρικά φαινόμενα δεν έχουν αποκατασταθεί. Το 50% των τελών και προστίμων των υπηρεσιών τους δεν αποδίδονται. 33 εκατομμύρια� από το πρόγραμμα κοινωνία της πληροφορίας κινδυνεύουν να χαθούν.
Τελευταίο πλήγμα ο Νόμος για τη «ρύθμιση χρεών των νοσοκομείων» που ψηφίσθηκε χθες βράδυ στη Βουλή. Το Υπουργείο Οικονομικών μπορεί να δεσμεύσει τα αποθεματικά για τα χρέη των νοσοκομείων, τα οποία αξιοποιούνται από την Αυτοδιοίκηση. Θέλουμε να λυθούν επειγόντως τα προβλήματα των Νοσοκομείων. Αυτό μπορεί να γίνει όχι σε βάρος της Αυτοδιοίκησης. Γι� αυτό, ανάμεσα στα άλλα, επαναφέρουμε την πρόταση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γ.Δραγασάκη για συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στο μετοχικό κεφάλαιο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Σήμερα, στην εποχή της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης διευρύνονται οι κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες. Συνεπώς, χρειάζονται άμεσα πολιτικές και θεσμοί που θα στοχεύουν στην περιφερειακή ανάπτυξη και τη σύγκλιση των νομών και περιφερειών που παρουσιάζουν αναπτυξιακή υστέρηση.
Το θέμα αυτό είναι επιτακτικό ενόψει της σύνταξης του Δ΄ ΚΠΣ. Όπως και στο Γ΄ ΚΠΣ δεν προβλέπεται θεσμικός ρόλος στην Αυτοδιοίκηση για τη σύνταξη του Δ΄ ΚΠΣ. Οι αποφάσεις θα παρθούν από την κυβέρνηση και τους διορισμένους Γενικούς Γραμματείς των Περιφερειών. Στηρίζουμε τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και την ΕΝΑΕ στο αγώνα της να θεσμοθετηθεί αποφασιστικός ρόλος για την Αυτοδιοίκηση στη διαδικασία σύνταξης του Δ΄ ΚΠΣ. Με την άμεση ανασύνθεση των Περιφερειακών Συμβουλίων, όπως προτείνει η εισήγησή σας, αλλά και την αντιστροφή των κοινοτικών πόρων του Δ΄ ΚΠΣ υπέρ των Π.Ε.Π. Περιφερειακή ανάπτυξη χωρίς αντιστροφή των πόρων υπέρ της περιφέρειας δεν μπορεί να γίνει.
Είμαστε αντίθετοι με τις σκέψεις και προθέσεις της κυβέρνησης να εκλέγονται οι Νομάρχες και οι Δήμαρχοι με 42%. Αγωνιζόμαστε για την καθιέρωση άμεσα της Απλής Αναλογικής στις εκλογές του Νομαρχιακού και Δημοτικού Συμβουλίου και σας προτείνουμε να συμφωνήσετε με το Συνέδριό σας με τη δημοκρατική αυτή αρχή.
Θέλουμε ο θεσμός της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης να είναι δίπλα στους ανέργους, τους εργαζόμενους, τους νέους, τους αγρότες, τις γυναίκες, τους κοινωνικά αποκλεισμένους, δίπλα στους πολίτες και στα μεγάλα προβλήματα της υγείας, της παιδείας, του πολιτισμού, του αθλητισμού, του κοινωνικού αποκλεισμού που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι, οι νέοι και οι γυναίκες.
Περιμένουμε τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνού σε αορίστου με βάση την οδηγία 70/99 της Ε.Ε.
Η στροφή των οικονομικών και όχι μόνο δεδομένων από το εθνικό στο διεθνές επίπεδο και οι πολιτικές που τη συνοδεύουν, αυτό που γενικών αποκαλούμε Παγκοσμιοποίηση, οδηγεί αντικειμενικά σε ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης. Στο πρότυπο αυτό αναδεικνύονται ως νέοι σοβαροί πρωταγωνιστές των νέων διαδικασιών οι πόλεις και η περιφέρεια.
Αν το τοπικό ή το περιφερειακό κέντρο διαθέτει ισχυρή συμμετοχική παράδοση, επαρκή θεσμική δυνατότητα και παρούσα και δρώσα κοινωνία πολιτών μπορεί να μεταμορφωθεί σε ισχυρό μοχλό ανάπτυξης. Γι' αυτό, στη χαραυγή της νέας χιλιετίας, είναι καταλυτική η σημασία της Αυτοδιοίκησης σε μια σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία.
Η αποκέντρωση με Αυτοδιοίκηση αποτελεί έναν ιδιαίτερα αποφασιστικό παράγοντα ενίσχυσης της αξιοπιστίας, της αποτελεσματικότητας και των δημοκρατικών θεμελίων του εθνικού κράτους μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον που αλλάζει με μεγάλη ταχύτητα.