Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/09/2005

Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΝ Αλέκου Αλαβάνου στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κόμματος

Σύνοδος ΚΠΕ 17-18 Σεπτεμβρίου 2005

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος, μιλώντας σήμερα στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ, τόνισε τα εξής:

ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ Ν.Δ.

Το πρώτο θέμα είναι το εθνικό πρόγραμμα μεταρρύθμισης 2005-2008 το οποίο έδωσε η κυβέρνηση στη δημοσιότητα. Αυτό δεν είναι πρόγραμμα μεταρρύθμισης, είναι το τελεσίγραφο του ΣΕΒ. Με το πρόγραμμα αυτό παραδίδεται κυριολεκτικά η χώρα στις μεγάλες επιχειρήσεις, τα κέρδη των επιχειρηματιών μέσα από την έννοια της ανταγωνιστικότητας αναγορεύονται σε πρώτη προτεραιότητα, ενισχύεται η διαδικασία φορολογικής ασυλίας του κεφαλαίου, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση κωφεύει στο επίδομα θέρμανσης σε αντιδιαστολή με πολλές χώρες της ΕΕ.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να θέσει τέρμα στην έννοια του δημόσιου χώρου, της δημόσιας επιχείρησης, με την εκποίηση όχι μόνο των δημόσιων επιχειρήσεων αλλά και κεντρικών κοινωνικών δημόσιων υπηρεσιών, όπως η υγεία η παιδεία κλπ., που εντάσσονται και στο νομοθέτημα που πέρασε για τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Συνεχίζεται η επίθεση ενάντια στις κατακτήσεις στις εργασιακές σχέσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως επίσης και η εκστρατεία για ευλύγιστες και ελαστικές εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο συνεχίζει να κλιμακώνει το νεοφιλελεύθερο δρόμο, που άνοιξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά επιχειρεί να τον ολοκληρώσει, σε μια εποχή μάλιστα που τα μοντέλα αυτά -όπως βλέπουμε και στις ΗΠΑ με τον προβληματισμό που αναδείχθηκε από την υπόθεση του κυκλώνα της Ν. Ορλεάνης, αλλά και στην Ευρώπη με τα δημοψηφίσματα- αποτυγχάνουν και έχουν την αποδοκιμασία των πολιτών.

Καθυστερημένα η ΝΔ προσπαθεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε πειραματόζωο των πιο ακραίων δογμάτων.

ΓΙΑ ΠΑΣΟΚ

Ακούσαμε την εναλλακτική πρόταση του ΠΑΣΟΚ απέναντι σ αυτά τα προγράμματα και τη γενική επίθεση που κάνει η ΝΔ. Δεν είδαμε καμία εναλλακτικότητα σ΄ αυτή την πρόταση. Αντίθετα κινείται σε ένα κοινό πεδίο αντιλήψεων με την κυβέρνηση και σ΄ έναν ανταγωνισμό αν θα ανοίξουν νέα μέτωπα ιδιωτικοποίησης.

Μας έκανε εντύπωση η τοποθέτηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τον ΟΑΕΔ. Ο κ.Παπανδρέου είπε να φύγει ο ΟΑΕΔ από το δημόσιο έλεγχο και να δοθεί στους κοινωνικούς εταίρους -δηλαδή και τον ΣΕΒ-, ενώ η θέση του εργατικού κινήματος είναι «δημόσιος ΟΑΕΔ με τριμερή συμμετοχή και διοίκηση και τριμερή χρηματοδότηση»

Μας έκανε εντύπωση επίσης η εμμονή του ΠΑΣΟΚ, σε μια στιγμή που γίνεται μια μεγάλη μάχη για την Ο.Α., στο να βρεθεί ένας αξιόπιστος τρόπος για την ιδιωτικοποίησή της. Η εμμονή την ιδιωτικοποίηση στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Και, μαζί μ αυτά, η επαναφορά των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ σε διάλογο προς την κοινωνία σχετικά με το ασφαλιστικό

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΝ

Το ζήτημα δεν είναι ποιος θα κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τον κ. Κυριακόπουλο, αν θα είναι ο Πρόεδρος της ΝΔ ή ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά πώς ο κ. Κυριακόπουλος δεν θα κάθεται στο τραπέζι της διαμόρφωσης των βασικών οικονομικών πολιτικών και κοινωνικών επιλογών της χώρας μας.

Εδώ πρέπει να αναπτύξουμε ένα σκληρό και επί της ουσίας μέτωπο απέναντι στην πολιτική της ΝΔ, με προσανατολισμό την ανάπτυξη μεγάλων κοινωνικών αγώνων για την ήττα της κυβέρνησης και της πολιτικής της.

Να πούμε το σημαντικό ρόλο που παίζουν σ� αυτά τα μέτωπα οι δυνάμεις του ΣΥΝ. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο ενωτικός και αγωνιστικός τους ρόλος στη μεγάλη μάχη που δίνεται σήμερα στην ΟΑ. Θέλουμε να πρωταγωνιστήσουμε σε μια προσπάθεια γνήσιας εναλλακτικής απάντησης στη ΝΔ που θα δώσει έμπνευση και ορμή στην κοινωνία. Και να καλύψουμε τα κενά που δημιουργούνται από τη στάση συναίνεσης πολιτικών δυνάμεων. Έχει σημασία παράλληλα να συγκροτήσουμε την εναλλακτική μας πρόταση. Να την αναπτύξουμε παραπέρα σχετικά με την επανεισαγωγή της έννοιας του δημοκρατικού σχεδιασμού, των κλαδικών πολιτικών, της περιφερειακής ανάπτυξης, της ανανέωσης, μαζί με τη στήριξη του δημόσιου τομέα. Ριζοσπαστικής και βαθιάς ανανέωσης.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ο.Α.

Η σοβαρότητα των εξελίξεων στην ΟΑ βάζει ένα μεγάλο δίλημμα στην ουσία δύο δρόμων που αναμετρώνται για την πορεία της χώρας. Ο ένας είναι η ανασυγκρότηση της Ο.Α. ως δημόσιας επιχείρησης, με εθνικό και αναπτυξιακό ρόλο, με αυτοτέλεια από την κυβέρνηση, με αποτελεσματικότητα και αναζήτηση κερδοφορίας, και ο άλλος δρόμος είναι η ιδιωτικοποίηση της ΟΑ ή το κλείσιμό της.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται υπέρ της πώλησης της ΟΑ.

Προτείνουμε λοιπόν δημοψήφισμα για το μέλλον της ΟΑ, προκειμένου οι ίδιοι οι έλληνες πολίτες σε ένα τέτοιο κρίσιμο ζήτημα, το οποίο είναι κεντρικό, είναι συμβολικό είναι κορυφαίο πολιτικό ζήτημα, να εκδηλώσουν την άποψή τους, αν θέλουν δημόσια ΟΑ ή αν θέλουν να πωληθεί. Αυτό δεν μπορεί να το αποφασίσει το Συμβούλιο των Επιτρόπων. Η Επιτροπή της ΕΕ δεν μπορεί να πάρει μια τέτοια απόφαση σε ένα θέμα κρίσιμο για τη χώρα μας ούτε και καμία κυβερνητική επιτροπή. Και δεν μπορεί να στηριχθεί σε καμία δικομματική συναίνεση.

Σήμερα όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν τη σημασία της και τάσσονται υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της, με βάση ένα πρόγραμμα που μπορεί να υπάρξει κερδοφορίας, αποτελεσματικότητας, ανασυγκρότησης, αυτοτέλειας της Ο.Α.

ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ

Το μέχρι τώρα κείμενο της Βρετανικής Προεδρίας, που θέτει το θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία στο τέλος της ενταξιακής διαδικασίας, δηλαδή στο αόριστο μέλλον, και θέτει ουσιαστικά ως προϋπόθεση για την αναγνώριση της Κύπρου από την Τουρκία την αποδοχή από την Κυπριακή Δημοκρατία είτε του σχεδίου Ανάν είτε μιας νέας άγνωστης λύσης, έχει ως συνέπεια: Πρώτον αφαιρεί βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα κάθε πίεση προς την Τουρκία να κινηθεί σε θετική κατεύθυνση για το Κυπριακό και δεύτερον θέτει ξανά υπό πίεση την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία, το θύμα της εισβολής και κατοχής.

ΓΙΑ ΤΗΝ Τ.Α. ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ

Οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο για την Τ.Α. είναι έξω από το πνεύμα του Συντάγματος. Οδηγούν σε ασθενείς αυτοδιοικητικές διοικήσεις, αφαιρώντας τη νομιμοποιητική βάση του 50% του β΄ γύρου από δημάρχους και νομάρχες.

Σε άλλες κατευθύνσεις θα έπρεπε να κινηθεί η κυβέρνηση αν ήθελε, ψηφίζοντας και τον κώδικα των δήμων και κοινοτήτων για μια ευρεία μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση, που θα περιλαμβάνει την εκλογή του περιφερειάρχη, ο οποίος είναι ένας κομματικός και κρατικός δυνάστης στις αυτοδιοικητικές διαδικασίες, την μεταφορά οικονομικής εξουσίας στην αυτοδιοίκηση.

Πιστεύουμε ότι έχει σκάψει ένα λάκκο υπέρ του δικομματισμού, σε βάρος της Αριστεράς. Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση μπορεί η ίδια να πέσει μέσα.

Πρέπει να ενισχύσουμε την προσπάθειά μας για εναλλακτικά αριστερά ψηφοδέλτια, που θα συμμετέχουν ευρύτατες δυνάμεις της κοινωνίας που μπορεί να πρόσκεινται και στο ένα ή στο άλλο μεγάλο κόμμα.

Εμμένουμε στην ανάδειξη των προγραμματικών στοιχείων και αντιστεκόμαστε στη διείσδυση αυτή της κομματικής λογικής μέσα στον χώρο της Τ.Α.

ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ

Όπως είναι γνωστό, είναι ανοιχτή η πρόταση του ΣΥΝ. Έχει εκφραστεί επανειλημμένα όλους αυτούς τους τελευταίους μήνες. Συνεργασία με πλατύτατες δυνάμεις της Αριστεράς. Όχι αποκλεισμούς. 'Αρα και το ΚΚΕ.

Είδαμε τις παρεμβάσεις και την ομιλία της Γ.Γ. του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη. Αναφέρθηκε στον ΣΥΝ, στην ηγεσία του και στις οργανώσεις του, χαρακτηρίζοντάς τους «δυνάμεις πισωγυρίσματος του κινήματος», «μεσιτικό γραφείο με επιχειρηματίες», «ερμαφρόδιτους» κ.ά.

Θέλω να κάνω μερικές παρατηρήσεις:

Ο ΣΥΝ δεν κρίνεται από το τι λένε οι άλλοι για μας. Ο ΣΥΝ κρίνεται θετικά ή αρνητικά από τις πράξεις, τις πρωτοβουλίες, την αγωνιστικότητα, την συνοχή, την έμπνευση, το ήθος. Οι χαρακτηρισμοί του ΚΚΕ απέναντί μας δεν κάνουν τόσο ζημιά στον ΣΥΝ, όσο κάνουν ζημιά στην υπόθεση συνολικά της Αριστεράς. Ενισχύουν την απαισιοδοξία, την ματαιότητα, την παραίτηση. Το να απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο θα κάνει διπλή τη ζημιά.

Η πολιτική η δική μας θα είναι ανοιχτή. Και είναι. Με τεκμηρίωση όμως, με πολιτικούς όρους και πάντα με σεβασμό στην ιστορία και την προσφορά του ΚΚΕ.

Ορισμένοι ανησυχούν ότι η επίμονη πρόσκλησή μας προς όλους, συμπεριλαμβανομένου και του ΚΚΕ, αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά του ΣΥΝ. Πιστεύω ότι εμείς θα κριθούμε και πάλι από τη δικιά μας πρόταση και όχι από την πρόσκλησή μας για συνεργασία. Εξάλλου και μέσα στον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς, μέσα στην Πρωτοβουλία για τις συνεργασίες της Αριστεράς, μέσα στο Κοινωνικό Φόρουμ συνεργαζόμαστε με δυνάμεις που έχουν πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά, αυτοί από μας κι εμείς απ΄αυτούς.

Η συνεργασία που επιδιώκουμε θα γίνει μέσα στη διαφορετικότητα. Αυτή είναι η δυσκολία για την επίτευξή της αλλά και η βάση για μια τεράστια δυναμική.

Η προώθηση των ιδεών μας και των διαδικασιών για τη συνεργασία της Αριστεράς δεν θα εξαρτηθεί από το ναι ή το όχι οιουδήποτε μικρού, μεγαλύτερου ή μεγάλου στον οποίον απευθυνόμαστε για συνεργασία. Εμείς το γνωρίζαμε. Αποκλείεται όλοι οι καλεσμένοι να δεχθούν την πρόσκληση. Το πάρτι όμως θα γίνει. Δεν πρόκειται να μας στήσει κανείς στο ραντεβού. Η πρότασή μας γίνεται εν κινήσει. Είναι διαρκής και επαναλαμβανόμενη. Και διαπνέεται από αισιοδοξία.

Σύντροφοι συμμετέχουμε στο Ευρωπαϊκό Κόμμα της Αριστεράς, μέσα σε ένα ευρύ φάσμα αριστερών δυνάμεων. Μπορούμε και λειτουργούμε στο ευρωπαϊκό κόμμα με τους κομμουνιστές της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Τσεχίας. Ακόμα και ο Γ.Γ. του Κ.Κ. Ρωσίας κ. Ζουγκάνοφ, με τον οποίον δεν είμαστε εμείς που συμμεριζόμαστε ιδιαίτερα κοινές αντιλήψεις, φέτος στο συνέδριό του κόμματός του υπογράμμισε την σημασία της ανάπτυξης των σχέσεων με τις δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Κόμματος της Αριστεράς.

Πολύ περισσότερο επομένως μπορούμε να προωθήσουμε την κοινή δράση με τους κομμουνιστές στην Ελλάδα. Όχι μόνο με τους κομμουνιστές. Με τους προωθημένους σοσιαλιστές, με ευαίσθητες οικολογικές δυνάμεις, με δυνάμεις κοινωνικής ευαισθησίας, με εξωκοινοβουλευτικές αριστερές δυνάμεις κ.λπ.

Το δημοψήφισμα της Γαλλίας δείχνει ότι μπορεί να σπάσει η διαίρεση διαφορετικών δυνάμεων, να δημιουργηθεί μια τεράστια δυναμική, ότι το κατεστημένο θα τρίβει τα μάτια του για την μεγάλη Αριστερά. Αυτή η μεγάλη Αριστερά είναι πάγιος δικός μας στόχος και δεν πρόκειται ο προσανατολισμός μας σ΄αυτήν να υποχωρήσει από την οποιαδήποτε αρνητική απάντηση ηγεσιών άλλων αριστερών δυνάμεων στη χώρα μας.