Skip to main content.
22/02/2006

Ο Αλέκος Αλαβάνος, Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα της επιστράτευσης των ναυτικών

Μεταξύ άλλων o Αλέκος Αλαβάνος τόνισε:

«Υπάρχει ένα θέμα μεταφορών στη χώρα μας και έχει έλθει στο προσκήνιο σήμερα πάρα πολύ έντονα με την απεργία των οδηγών των φορτηγών αυτοκινήτων καθώς και με τις εξελίξεις που έχουμε στην απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

Εδώ δυστυχώς βλέπουμε έναν μεγάλο κατήφορο της κυβέρνησης. Διαβάζω την χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Αποφασίζουμε και διατάσσουμε «την κήρυξη γενικής πολιτικής επιστράτευσης των πληρωμάτων όλων των υπό ελληνική σημαία δρομολογημένων επιβατηγών οχηματαγωγών και φορτηγών οχηματαγωγών πλοίων από τις 6.00 σήμερα το πρωί και μέχρι νεώτερης απόφασης.»

Κύριε Υπουργέ, αυτή είναι γλώσσα Παπαδόπουλου, Πατακού και Μακαρέζου. Η προσπάθεια να αντιμετωπισθούν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων με την πολιτική επιστράτευση, με στρατιωτικοποίηση της πολιτικής, με όρους όπως «μέχρι νεότερης απόφασης», θυμίζει τις πιο άσχημες στιγμές της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας. Παράνομοι δεν είναι οι εργαζόμενοι, οι ναυτεργάτες, παράνομη είναι η κυβέρνηση, διότι το ίδιο το Σύνταγμα στο άρθρο 22 θέτει πέντε περιοριστικούς λόγους, για τους οποίους επιτρέπεται η αναγκαστική εργασία σε ορισμένες περιστάσεις, που σχετίζονται με θέματα άμυνας, δημόσιας ασφάλειας, θέματα αυτοδιοίκησης κ.λπ.. Αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την απεργία. Πέρα από το ότι κανείς πρέπει να βάλει ερωτηματικά αν πρέπει να ισχύει μια τέτοια διάταξη του Συντάγματος, διότι δίνει τη δυνατότητα σε διασταλτικές και υπερβολικές ερμηνείες.

Είχαμε χθες ένα δικαστήριο, στο οποίο προσέφυγαν οι εφοπλιστές με την πολιτική στήριξη της κυβέρνησης και ζήτησαν η απεργία να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική. Και η απάντηση του δικαστηρίου είναι όχι. Δεν είναι παράνομη, δεν είναι καταχρηστική. Δεν καταχρώνται σε βάρος του κοινωνικού συνόλου τα δικαιώματα που τους δίνει ο νόμος, αλλά κάνουν μια νόμιμη απεργία. Και έρχεται εδώ πέρα η κυβέρνηση και αυτή τη νόμιμη απεργία, με σφραγίδα Δικαστηρίου του Πειραιά, την αντιμετωπίζει με μέσα και με αποφάσεις στρατιωτικού χαρακτήρα.

Θέλω να πω ότι είναι λάθος ο δρόμος, είναι επικίνδυνος για τη δημοκρατία. Αυτό το γεγονός αν το συνδυάσουμε με άλλα γεγονότα σε άλλους τομείς, από τις υποκλοπές μέχρι τους Πακιστανούς, δημιουργεί μεγάλη ανησυχία για το πώς χειρίζεται η κυβέρνηση θέματα που συνδέονται με τη δημοκρατία. Και όχι μόνο αυτό. Δυστυχώς, κύριε Υπουργέ, βλέπουμε ότι η κυβέρνησή σας γίνεται μια κυβέρνηση διχασμού, μια κυβέρνηση υποκίνησης εμφυλίων αντιπαραθέσεων όχι σε πολιτικό επίπεδο αλλά σε κοινωνικό επίπεδο.

Εμείς καταλαβαίνουμε την απόγνωση των Κρητικών παραγωγών, την απόγνωση των νησιωτών. Είμαι νησιώτης, έχω σχέση με την Κρήτη, ξέρω τους τόπους, καταλαβαίνω τα φοβερά προβλήματα που δημιουργήθηκαν. Αλλά ποιος φταίει γι΄αυτά; Βγήκε κάποιος παραγωγός της Κρήτης να πει μην ικανοποιήσετε τα αιτήματα των ναυτεργατών; Γιατί τους στρέφετε ενάντια στους ναυτεργάτες; Όλοι καταλαβαίνουν ότι εσείς έχετε την ευθύνη γι΄αυτή την απόγνωση. Όλοι καταλαβαίνουν ότι μπορούσατε να ξεπεράσετε το πρόβλημα με τον πιο απλό τρόπο, δηλαδή να δεχθείτε ένα συγκροτημένο πλαίσιο διαλόγου. Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία πιστεύω ότι διακρίθηκε για την ελαστικότητα με την οποία έφερνε τις θέσεις της, αποφασισμένη να στηρίξει τα αιτήματα των ναυτεργατών, αλλά την ίδια στιγμή ζητούσε ένα συγκροτημένο πλαίσιο διαλόγου σε αιτήματα τα οποία και εδώ μέσα στη Βουλή προχθές ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας ο κ. Κεφαλογιάννης είπε ότι είναι δίκαια αιτήματα, όπως ο διπλασιασμός του εφάπαξ, το φορολογικό. Αλλά και τα άλλα αιτήματα που βάζουν για το ταμείο ανεργίας για την απορρόφηση των ανέργων κ.λπ. είναι εξ ίσου δίκαια. Δεν μπορείτε συνεχώς να στηρίζεστε στην πολιτική του «διαίρει και βασίλευε», του μίσους μέσα στην κοινωνία, την οποία σήμερα επιστρατεύετε ενάντια στους ναυτεργάτες. Αύριο ενάντια στους γιατρούς αν απεργήσουν οι γιατροί. Μεθαύριο ενάντια στους εργαζόμενους στα απορρίμματα κ.λπ. Αυτή είναι η δημοκρατική αίσθηση και η δημοκρατική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας; ΄Έτσι θα προχωρήσετε σε μια προσπάθεια να κατακρημνίσετε ότι έχουμε κατακτήσει στο κοινωνικό κράτος; Χτυπάτε στο 8ωρο, χτυπάτε το χώρο των τραπεζικών τις συλλογικές συμβάσεις, έρχεστε να χτυπήσετε τώρα με στρατιωτικά μέσα και με πολιτικές Μακαρέζου, Πατακού και Παπαδόπουλου το δικαίωμα στην απεργία................

ΔΙΑΚΟΠΗ ΑΠΌ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ

.... είναι εντελώς αντιδημοκρατικό αυτό που κάνετε. Υπάρχει απόφαση του Δικαστηρίου του Πειραιά που λέει ότι η απεργία είναι νόμιμη. Είναι ντροπή. Πρέπει να προστατεύσετε τη δημοκρατία και τα εργασιακά δικαιώματα σ΄αυτό τον τόπο.

ΔΙΑΚΟΠΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ

Επιμένω ότι οι αποφάσεις και η γλώσσα της κυβέρνησης θυμίζουν κακές εποχές ...

... τη στιγμή που η αντιπαράθεση δεν είναι με την ΠΝΟ ή με την αριστερά είναι με το δικαστήριο του Πειραιά. Δεν μπορεί νόμιμες αποφάσεις δικαστηρίων να αντιμετωπίζονται ...

...σας λέω τι θυμίζουν και εμένα αυτό μου θυμίζουν. Το «αποφασίζουμε και διατάσσουμε» και το «μέχρι νεοτέρας απόφασης» μου θυμίζει εκείνες τις ημέρες.

Καταλήγοντας θέλω να πω ότι είναι ντροπή, είναι απαράδεκτο, είναι κίνδυνος για τη δημοκρατία μια απεργία 5 ημερών να αντιμετωπίζεται με αυτό τον τρόπο. Και ξαναλέω ότι η πίεση και ο θυμός των Κρητικών και των άλλων νησιώτων, αλλιώς έπρεπε να αντιμετωπιστούν. Προειδοποιούμε την κυβέρνηση ότι έχει πάρει έναν πολύ λάθος δρόμο.»

Στη δευτερολογία του ο κ. Αλαβάνος τόνισε ότι:

«Λυπάμαι που αναγκάζομαι να κάνω αυτές τις συγκρίσεις για κάποια ενέργεια της κυβέρνησης και για κάποια ορολογία που χρησιμοποιεί ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας. Θα ΄θελα σ΄αυτή την προσπάθεια να βγάλουμε τα στρατιωτικά μέσα από την επίλυση των κοινωνικών διαφορών. Και στο θέμα αυτό θα έπρεπε να έχουμε και στήριξη των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, αντί την αντίδρασή τους. Δεν θέλω να προσβάλλω ποτέ κανέναν. Αλλά λέω ότι αυτή η κίνηση που έκανε η κυβέρνηση έχει ένα άρωμα και μια νοοτροπία. Δεύτερον, κύριε Υπουργέ, σας είπα, πέρα από ότι λέει το Σύνταγμα, υπάρχει η χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου. Προσβάλλετε τη δικαιοσύνη όταν το Πρωτοδικείο Πειραιά αποφαίνεται ότι είναι νόμιμη η απεργία, σε αντίθεση με μια σειρά αποφάσεων για άλλες απεργίες που σχεδόν παγίως αποφαίνονταν ότι είναι καταχρηστικές και παράνομες και που εμείς φυσικά δεν συμφωνούσαμε. Υπάρχει δικαστική απόφαση που λέει ότι είναι νόμιμη η απεργία και μετά από λίγες ώρες έρχεται η κυβέρνηση και διατάσσει επιστράτευση. Τρίτο σημείο, και για τους λόγους που αναφέρει το Σύνταγμα θέματα όπως δημόσιας υγείας π.χ. έλλειψη φαρμάκων κ.λπ. μπορούσαν να λυθούν με χρήση άλλων μέσων μεταφοράς. Τέταρτο και κύριο. Οι απεργοί ζητούσαν ένα συγκροτημένο πλαίσιο διαλόγου. Ας σταματήσει η κυβέρνηση να έχει αυτή τη στάση αλαζονείας και απόρριψης κάθε κοινωνικού αιτήματος και ας αρχίσουμε το διάλογο διότι τα πράγματα έτσι θα ήταν πολύ καλύτερα.»

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού