Το πρώτο σημείο που θέλω να θίξω είναι ότι εδώ παίζεται το ίδιο παιχνίδι. Kύριε Πρωθυπουργέ και κ. Πρόεδρε της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γιατί να κάνουμε σε 15 μέρες συζήτηση για την οικονομία, αφού θα ακουστούν τα ίδια πράγματα για την απογραφή ή για τις υποκλοπές;
Παίζεται ένα παιχνίδι το οποίο είναι άγονο.
Γιατί θα μπορούσαμε σ αυτά τα δύο θέματα να δώσουμε διέξοδο, να ακούσουμε τις προτάσεις που έχουν γίνει, να κάνουμε προτάσεις πώς δεν θα ξαναμπούμε στην παγίδα των κρυφών λογαριασμών, των ειδικών λογαριασμών, των παραλογιστικών δράσεων σχετικά με τον προϋπολογισμό, πώς θα υπάρξει ένα γραφείο προϋπολογισμού στη Βουλή.
Ή για τις υποκλοπές, ας πουν όλα όσα ξέρουν, και οι δύο κυβερνήσεις. Είπε ο κ. Βουλγαράκης, «δεν τα είπα, γιατί αν τα έλεγα δεν θα γίνονταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες». Έγιναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και δρέπουμε τώρα τους καρπούς τους. Ας μας πουν και ο κ. Χρυσοχοϊδης και ο κ. Βουλγαράκης, τι έγινε με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, τι συστήματα εγκαταστάθηκαν, πού λειτουργούσαν τα κεντρικά τους γραφεία, τι ρόλο έπαιξε η CIA, η ΜΙ6 ή οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία; Ας δώσουμε μια παραγωγική διέξοδο και ας συζητήσουμε τα προβλήματα.
Το δεύτερο σημείο που θέλω να πω, μια και αναφέρθηκε στη συζήτηση ο Έβρος:
Κύριε Πρωθυπουργέ, υπερηφανευθήκατε ότι δώσατε 4 εκ. ευρώ για τα αντιπλημμυρικά έργα στον Έβρο. Και ακούστηκε από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ότι δόθηκαν 15 εκ. ευρώ. Ένα χιλιόμετρο στην Αττική οδό κόστισε 2 εκ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι 2 χιλιόμετρα της Αττικής οδού αφιερώσαμε στον Έβρο. Και για τη ΝΔ και για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, 7,5 χιλιόμετρα της Αττικής οδού. Είναι ντροπή!
Εάν προσθέταμε τις αποζημιώσεις που δίνουμε και τα μπαλώματα που κάνουμε κάθε χρόνο, θα είχαμε διαμορφώσει μια κατάσταση ασφάλειας.
Το τρίτο σημείο που θάθελα να πω, μια που έγιναν χαριτολογήματα, μερικά ευχάριστα κατά τη γνώμη μου, σχετικά με το θέμα της σημερινής έκλειψης ηλίου: Είναι σαν να γινόταν αυτή η συνεδρίασή μας στο Καστελόριζο. Αλλά είναι ο Υπουργός Υγείας στο Καστελόριζο. Και το Καστελόριζο είχε 100% έκλειψη ηλίου. Θέλω να πω ότι αν ο Υπουργός Υγείας έμενε άλλες δυο-τρεις μέρες στην περιοχή, θα έβλεπε ότι τα Κέντρα Υγείας στο Νότιο Αιγαίο έχουν 90% έλλειψη προσωπικού. . Κι ότι γενικά στην περιφέρεια, Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας έχουν 30%-40% έλλειψη προσωπικού. Και το λέω αυτό, γιατί έχει δημιουργηθεί ένα σοβαρό θέμα. Υπουργός Υγείας ο οποίος δεν πρόλαβε να αναλάβει, έκανε επίθεση στην καρδιά του εθνικού συστήματος υγείας. Δε λέω ότι όλοι οι γιατροί και όλοι οι νοσηλευτές είναι τέλειοι. Δε λέω ότι δεν υπάρχουν περιπτώσεις με φακελάκια, όπως παντού βρίσκεις περιπτώσεις αρνητικής συμπεριφοράς και δεν πρέπει να καλύπτονται και να συγκαλύπτονται. Όμως, όλοι ξέρουμε, ειδικά στην επαρχία αλλά και στην Αθήνα, ότι το σύστημα υγείας σήμερα κρατιέται με γιατρούς που κάνουν 4 οκτάωρα συνεχόμενα, 24 ώρες εφημερία, και το επόμενο οκτάωρο. Κρατιέται με γιατρούς οι οποίοι έχουν περάσει από την πίεση του βαθμολογικού παγώματος, οι οποίοι δεν πληρώνονται για τις εφημερίες που κάνουν, οι οποίοι έχουν χαμηλούς μισθούς σε σχέση με τις σπουδές τους, με όλη την τεράστια προσπάθεια για να πάρουν το πτυχίο τους. Και οι γιατροί αυτοί, είτε είναι στις εντατικές, είτε είναι στα ψυχιατρεία, είτε είναι στις παθολογικές κλινικές, είτε είναι με τα παιδιά, είτε οι νοσηλευτές μέσα στις μονάδες εντατικής θεραπείας, αυτοί οι γιατροί και οι νοσηλευτές, χάρη σε έναν ηρωισμό και αυτοθυσία, κρατάνε το σύστημα υγείας. Το σύστημα υγείας δεν το στηρίζει η κυβέρνηση, το στηρίζει ο ανθρώπινος παράγοντας. Και αντί ο Υπουργός Υγείας να δημιουργήσει κατάσταση διάλυσης και αποθάρρυνσης και προσβολής, θάπρεπε να το στηρίξει και να πάρει μαθήματα. Και να αλλάξει συμπεριφορά από αύριο ο κ. Αβραμόπουλος, και να πάει στο Καστελόριζο , στην Πύλο , στη Λέρο , στην Πάτμο, και να δει την κατάσταση
Το τέταρτο σημείο που θέλω να πω έχει σχέση με τις τοποθετήσεις της κυβέρνησης στις βασικές πολιτικές της Περιφερειακής Ανάπτυξης. Ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με τις καλύτερες προθέσεις. Ακούσαμε τον πρωθυπουργό να μιλάει για ποιότητα, επενδύσεις, τεχνολογίες, περιβάλλον, έρευνα κλπ. Πέστε μας κ. Πρωθυπουργέ, γιατί η Ελλάδα είναι η χαμηλότερη στις δαπάνες για την έρευνα από όλες τις χώρες της ΕΕ. των 15; 0,58% για την έρευνα εμείς, 1,87% ο μέσος όρος της ΕΕ. Γιατί; Και πώς θα ανταποκριθούμε στις σύγχρονες προκλήσεις, και πολύ περισσότερο από μας, οι περιφέρειες;
Οι γενικές πολιτικές υπονομεύουν κάθε καλή πρόθεση στο θέμα της περιφερειακής ανάπτυξης. Ή θα έχουμε F16, ή νοσοκομεία. Είναι δίλημμα αυτό. Ή θα έχουμε χρηματοδότηση στις μεγάλες επιχειρήσεις ή φράγματα, στην Καστοριά, στον Έβρο, στη Θεσσαλία, κλπ.
Ή θα αξιοποιήσουμε τις Τράπεζες που βρίσκονται υπό δημόσιο έλεγχο για να σωθούν βιομηχανίες όπως είναι αυτές των Φωσφορικών Λιπασμάτων στη Θεσσαλονίκη, σε μια περιοχή που αποβιομηχανοποιείται με ραγδαίο ρυθμό, ή θα παρέμβουμε στην Εμπορική Τράπεζα για να γλιτώσει από τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις που έχει απέναντι στους εργαζόμενους και να δοθεί στην Credite Agricole. Επιλογές θα κάνουμε. Ή η Αγροτική Τράπεζα θα είναι ένας μηχανισμός ανάπτυξης σε μια αγροτική οικονομία η οποία πάσχει, ή θα γίνει τοκογλυφία στον έναν ή στον άλλο ξένο.
Κύριε πρωθυπουργέ, πολλοί συνάδελφοί σας κατηγορούνται για προστατευτισμό σε μια προσπάθεια να αμυνθούνε, να κάνουν κάτι. Δεν σας λέω εγώ ότι συμφωνώ με τις πολιτικές τους. Όμως εδώ υπάρχει πλήρης αδιαφορία. Εμείς λέμε, στήριξη του δημόσιου τομέα ώστε να μπορέσει να οδηγήσει τη χώρα σ αυτό το δύσκολο και πιεστικό διεθνές περιβάλλον. Επομένως χρειάζεται σχεδιασμός, αν θέλουμε να έχουμε περιφερειακή ανάπτυξη. Σχεδιασμός και κλαδικές πολιτικές.
Να σας φέρω ένα παράδειγμα από τον Έβρο. Ήρθε και με βρήκε ο πρόεδρος αυτών που έχουν μηχανήματα που βγάζουν τεύτλα εξαγωγής. Ήταν απελπισμένος. Διότι τα νέα μέτρα για τη ζάχαρη, τα οποία ως ευρωβουλευτής ήξερα ότι αναμένονταν, εδώ και τέσσερα- πέντε χρόνια, δεν ήρθαν ποτέ. Είχαν κάνει επενδύσεις, είχαν πάρει μηχανήματα και τώρα δεν ξέρουν τι να τα κάνουν. Χρειάζονται κλαδικές πολιτικές, όπου θα βλέπεις μετά από ένα, δύο, τρία, πέντε χρόνια τι θα γίνει και θα παίρνεις τα κατάλληλα μέτρα.
Εξειδίκευση, βιώσιμη ανάπτυξη, ακριβή και ποιοτική εργασία. Δεν μπορεί να περάσει το μοντέλο της κυβέρνησης για φτηνή εργασία. Αυτό το μοντέλο έχετε. Αυτό περνάτε με τα μέτρα για τους τραπεζοϋπαλλήλους, με την πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών, με τα μέτρα για τα οκτάωρα, με την πολιτική αμοιβών στο δημόσιο. Αυτή είναι η πολιτική σας. Αυτό δεν είναι μεταρρύθμιση, είναι απορύθμιση και μεταμφίεση των μεγάλων συμφερόντων. Δεν μπορείτε να κάνετε έτσι περιφερειακή πολιτική.
Ένα πέμπτο σημείο που θάθελα να αναφέρω είναι η Β. Ελλάδα. Σας διαβάζω μια λίστα.
Στην κλωστοϋφαντουργία και τον ιματισμό: «ΗΛΤΕΞ», « Βαφεία Κιλκίς», «ΚΑΛΤΟΝ», «ΠΡΩΤΕΞ», «Ουράνιο Τόξο», «Βουλινός», «Εργκοτεξτίλ», «Εργκοηλιοφίν», «Καλαματάκης», «Ντάιαμοντ», είναι οι επιχειρήσεις οι οποίες έκλεισαν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής σας. Οι περισσότερες, στο χώρο του ιματισμού και της κλωστοϋφαντουργίας , στον κατασκευαστικό τομέα και στην καπνοβιομηχανία, στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Κύριε Πρωθυπουργέ, είστε βουλευτής Θεσσαλονίκης. Πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό; Πώς θα αντιμετωπιστεί το θέμα των μετεγκαταστάσεων;
Πού θα πάει η χώρα ; Πού θα πάει το θέμα της ανεργίας ; Πώς θα επιβιώσει η Β. Ελλάδα; Η Ελλάδα χωρίζεται στα δύο, στη Β. και στη Ν. Ελλάδα, να το καταλάβουμε αυτό,. Κι αυτό είναι κίνδυνος.
Η ακροδεξιά προσπαθεί να απομυζήσει τον πόνο και την απελπισία των πολιτών. Το 70% των παλιννοστούντων είναι άνεργοι. Χρειάζεται σχεδιασμός για την περιφερειακή πολιτική. Χρειάζεται ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα και ένα πρόγραμμα απασχόλησης για τη Β. Ελλάδα. Με μια προσαρμογή των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων, όπως έχει γίνει σε αρκετά μέρη με ισχυρές περιφερειακές δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις, στην Ιταλία και σε άλλες χώρες.
Τέλος, θάθελα να πω κάτι σε σχέση με αυτά που είπε η Γραμματέας του ΚΚΕ στην πρωτολογία της. Έβαλε τον ΣΥΝ, πάλι με το γνωστό τρόπο, μαζί με τα κόμματα τα οποία έχουν κυβερνήσει και έχουν ευθύνες και που έχουν δοκιμαστεί στη διακυβέρνηση της χώρας. Και μας κατηγόρησε επίσης ότι εμείς στηρίζουμε αναπτυξιακούς στόχους των κυβερνήσεων.
Εμείς δεν θα διαχειριστούμε τη μιζέρια. Όταν το 1996 πηγαίνει ο κ. Σημίτης στη Λέσβο, το 2000 πάει πάλι στη Λέσβο και το 2004 πάει ο κ. Καραμανλής και λέει ότι θα γίνει το φράγμα Τσικνιά, εμείς θα ελέγξουμε και θα πούμε, αυτό πρέπει να γίνει. Και είστε υπεύθυνοι που δεν έγινε. ¨Όταν δεν γίνεται ο δρόμος Κορίνθου-Καλαμάτας επί τόσα χρόνια, εμείς λέμε ναι, πρέπει να γίνει και είστε υπεύθυνοι που δεν έγινε. Όταν δεν γίνεται το κτηματολόγιο, εμείς θα πούμε πρέπει να γίνει και είστε υπεύθυνοι που δεν γίνεται. Δεν διαχειριζόμαστε τη μιζέρια.
Και μιλήσατε για τις ατάκες. Έχετε μια πολύ καλή ατάκα κυρία Παπαρρήγα, στην απόφαση του Πολιτικού σας Γραφείου, για τον Συνασπισμό: Λέει ότι «Ο ΣΥΝ είναι το κόμμα του συμβιβασμού και της ηττοπάθειας». Να σας μιλήσω με ειλικρίνεια; Είναι μερικές φορές που-δεν ξέρω για το κόμμα μου- αλλά εγώ, νιώθω ηττοπάθεια. Και ξέρετε πότε νιώθω ηττοπάθεια; Όταν βλέπω ότι υπάρχουν δυνάμεις στο χώρο της αντιπολίτευσης οι οποίες παίζουν το παιχνίδι του κατεστημένου και της κυβέρνησης, δηλαδή τη διαίρεση των εργαζομένων. Και όχι μόνον αυτό, αλλά συμβάλλουν και στη διαμόρφωση ενός κλίματος εχθρότητας αλληλοϋποτίμησης, δηλητηριασμού των εργαζομένων. Αυτά κάνετε, και σε αυτό το θέμα εσείς είστε που συμπαρατάσσεστε με το σύστημα.»
Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού