Το Ινστιτούτο Πολιτικού Προβληματισμού «Νίκος Πουλαντζάς», διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα: «Αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος - Το δημόσιο πανεπιστήμιο στο στόχαστρο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας». Εισηγητές στην εκδήλωση ήταν οι Ιφιγένεια Καμτσίδου, Αριστοτέλειο (Παν/μιο Θεσσαλονίκης), ο Σταύρος Μουδόπουλος (Παν/μιο Αθηνών) και ο Γιώργος Σταθάκης (Παν/μιο Κρήτης). Την εκδήλωση συντόνισε η Σίσσυ Βελισσαρίου (Παν/μιο Αθηνών), Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Ν. Πουλαντζάς.
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνος, είπε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. αποδείχθηκε ότι είναι αλαζονική, φαντασμένη και με μεγάλη έπαρση.
Με νόμο, και παρά τις σκληρές αντιστάσεις των εργαζομένων, καταργεί το 8ωρο. Επιβάλει την πολιτική επιστράτευση στους ναυτεργάτες. Προχωράει στην ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων δημόσιων επιχειρήσεων όπως ο ΟΠΑΠ και η Εθνική Τράπεζα.
Η Ν.Δ. πίστεψε ότι ήρθε και η ώρα των Πανεπιστημίων. Για να γίνει ο πανεπιστημιακός χώρος πεδίο επιχειρηματικής κερδοσκοπίας, έστω και με τον μανδύα των «μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων».
Με αυτόν τον τρόπο, όμως, πήγε να βάλει χέρι στην Αγία Τράπεζα και τα σκεύη της. Στον δημόσιο χαρακτήρα του Πανεπιστημίου. Το ακαδημαϊκό άσυλο. Την ελευθερία της μελέτης και της έρευνας, χωρίς δεσμεύσεις σε εταιρείες και επιχειρηματικές σκοπιμότητες.
Νόμιζε ότι απέναντί της είχε μια νεολαία παθητική, αδιάφορη, κατακερματισμένη, με τον καθένα και την καθεμία να ζει μέσα σε ένα καβούκι ατομικισμού και εγωιστικών φιλοδοξιών για προσωπική σταδιοδρομία
Αναδείχθηκε μία άλλη νεολαία. Με αξίες. Με αλληλεγγύη. Με ενότητα. Με φαντασία. Με όνειρα. Με έμπνευση.
Το φοιτητικό κίνημα σήμερα, σε στενή συμμαχία με το κίνημα των διδασκόντων, υπερασπίζεται το δημόσιο και το ελεύθερο Πανεπιστήμιο. Την ίδια στιγμή υπερασπίζεται τις ευρύτερες αξίες του κοινωνικού κράτους, του δημόσιου χώρου, της ελευθερίας.
Είναι η αγωνιστική ψυχή όλης της κοινωνίας. Και είναι η μεγάλη ελπίδα των ημερών μας.
Η γενιά του άρθρου 16 έχει ήδη αρχίσει να σφραγίζει τις εξελίξεις στον τόπο μας. Όταν οι δρόμοι των πανεπιστημιουπόλεων γεμίσουν όχι μόνο με φοιτητές, αλλά και με σπουδαστές όλων των βαθμίδων, με μαθητές, με νέους εργαζόμενους και νέους ανέργους, θα καταλάβουν ότι η αναθεώρηση του άρθρου 16 δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί.
Όπως ακριβώς έγινε και στη Γαλλία με τα μέτρα της κυβέρνησης Ντε Βιλπέν.
Το άρθρο 16 θα γίνει ένα από τα κεντρικά σημεία αντιπαράθεσης της πολιτικής ζωής της χώρας. Από τη μία, η αντίληψη ότι δεν υπάρχει σύνορο στις κερδοσκοπικές δραστηριότητες του κεφαλαίου. Από την άλλη, η στήριξη ενός κοινωνικού και αδέσμευτου από την ιδιωτική πρωτοβουλία χώρου.
Η αξιωματική αντιπολίτευση, με τη μέχρι τώρα θέση της για το άρθρο 16, εκ των πραγμάτων προσφέρει στήριξη στην κυβερνητική πολιτική. Εμείς καλούμε το ΠΑΣΟΚ να ξανασκεφτεί «με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει». Να περάσει στην άλλη όχθη, με τους δεκάδες χιλιάδες αγωνιζόμενους φοιτητές και φοιτήτριες - ανάμεσά τους και η μεγάλη πλειοψηφία όσων ακολουθούν την παράταξη της ΠΑΣΠ».
Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού