O Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, μιλώντας σήμερα το πρωί στον ραδιοσταθμό ALPHA 98.9, στην εκπομπή του Κώστα Αρβανίτη, τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
-Μήπως είναι η Αριστερά λίγο ρετρό και «εκτός εποχής»;
-Δεν ξέρω τι θα σας απαντούσα, αν δεν είχε τύχει να επιστρέψω από ένα ταξίδι στην Λατινική Αμερική, πριν από 15 μέρες περίπου. Ένα ταξίδι στη Βενεζουέλα, στην Κούβα, όπου πραγματοποίησα επαφές με ηγέτες του κόμματος «Ευρωπαϊκή Αριστερά» και με ηγέτες της αριστεράς -κυβερνητικής στις περισσότερες περιπτώσεις- από όλη τη Λατινική Αμερική. Και θα σας έλεγα λοιπόν, ότι η αριστερά είναι παρόν και μέλλον, δεν είναι ρετρό.
- Αυτό που προβληματίζει σήμερα είναι ότι τα παιδιά δεν ενδιαφέρονται για την κοινωνία, αλλά για το «εγώ» τους. Και η αριστερά, όταν έχει πολύ «εγώ», χάνει.
- Είναι πολύ σωστό αυτό από μια άποψη. Θα έλεγα ότι τα παιδιά μας διδάσκονται να ενδιαφέρονται για το «εγώ» τους. Όλα τα μηνύματα που παίρνουνε έξω από την οικογένεια, είναι μηνύματα ανταγωνισμού. Το μήνυμα, για παράδειγμα, του εκπαιδευτικού συστήματος είναι ότι «πρόσεξε μη δει κάτι που γράφεις ο διπλανός σου, γιατί θα δώσετε και οι δύο εξετάσεις για να μπείτε στα ΑΕΙ, και ένας από τους δύο θα μείνει έξω. Ή το μήνυμα που παίρνει από τις εκπομπές τύπου reality show κτλ. είναι «πρέπει να φας τον άλλο, για να μη μείνεις εσύ εκτός παιχνιδιού».
Υπάρχει, όμως, ένα μεγάλο υπόβαθρο, αρκετά ενδιαφέρον, μέσα στη νεολαία, το οποίο τείνει στη συλλογικότητα, τείνει στην αλληλεγγύη, τείνει στις αξίες, τείνει στα οράματα, τείνει στις ουτοπίες. Απλώς, εμείς ως αριστερά, δυσκολευόμαστε να επικοινωνήσουμε με αυτό το πλούσιο συναισθηματικό και αξιολογικό φορτίο που έχουν οι νέοι. Και είναι δικιά μας η ευθύνη, όχι των νέων.
- Η αίσθησή μου είναι ότι τα δύο συστήματα, οι δύο προτάσεις, του καπιταλισμού κα του σοσιαλισμού, η βασική τους προϋπόθεση, είναι η ποιότητα ζωής των ανθρώπων, με διαφορετική στόχευση ο καθένας. Η στόχευσή τους τι είναι δηλαδή; Η πείνα μας, η εξαθλίωση; Και ποιοι θα αγοράσουν τα προϊόντα τους; Δεν φοβούνται ενδεχομένως ότι αυτή η άσχημη κατάσταση θα γυρίσει «μπούμερανγκ» και θα τους ανατρέψει;
- Πλησιάζουμε σε αυτή την έκρηξη. Την περασμένη εβδομάδα ήμουνα στην Δράμα και στην 'Αρτα. Τα ποσοστά ανεργίας είναι τρομαχτικά. Στην νεολαία είναι γύρω στο 50%. Μιλάμε για μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα. Και αντί να αντιμετωπισθεί, ξέρετε τι προτείνανε; Προτείνανε, η Δράμα, η Καστοριά, η Φλώρινα, διοικητικά θα εξακολουθούν να παραμένουν στην Ελλάδα, αλλά η οικονομική και κοινωνική πολιτική που θα εφαρμόζουνε, θα είναι αυτή της Βουλγαρικής κυβέρνησης. Λένε, δηλαδή, ότι δεν μπορούμε να έχουμε τόση μεγάλη διαφορά στο εργασιακό κόστος πέρα από τα σύνορά μας, άρα πρέπει να πλησιάσουμε στο εργασιακό κόστος της Βουλγαρίας και της FYROM, άρα να εξαιρούνται από τις Εθνικές Γενικές Συλλογικές Συμβάσεις. Είναι ακραία πράγματα. Αυτή τη στιγμή έχουμε επίθεση ενάντια στο οχτάωρο, ενάντια στις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, ενάντια στο δικαίωμα της ασφάλισης, καθώς οδηγούμαστε σταδιακά στην ιδιωτική ασφάλιση. Όλοι μας οφείλουμε να προστατεύσουμε τις κατακτήσεις τις οποίες έχουμε και να τις διευρύνουμε.
- Να μιλήσουμε και για τον αντίπαλο του κ. Κυριακόπουλου. Ιδεολογικά και θεωρητικά. Που είναι αυτός ο αντίπαλος; Που είναι αυτό που λέγεται συνδικαλιστικό κίνημα, το συνδικάτο; Που ακουμπάει ο εργάτης;
- Οι εργαζόμενοι εργάζονται κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Για παράδειγμα οι εργαζόμενοι στα Super Market εργάζονται τετράωρα, τα οποία στην πραγματικότητα γίνονται εξάωρα και υπό τον κίνδυνο, του αν σηκώσουν λίγο το κεφάλι τους, να απολυθούν. Σήμερα οι εργαζόμενοι βρίσκονται κάτω από ένα φοβερό φόβο. Δέχονται ακόμα και ένα πιάτο το οποίο έχει ένα κομμάτι ξερό ψωμί. Θέλουν τόσο πολύ να δουλέψουν, που παίρνουν το τετράωρο, το οποίο είναι εξάωρο και το οποίο υποπληρώνεται. Μέσα σε ένα τέτοιο καθεστώς φόβου είναι δύσκολο η συλλογική αντίδραση. Δεν είναι εύκολη. Από εκεί και πέρα, φυσικά υπάρχουν και προβλήματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Οι ηγεσίες των μεγάλων συνδικάτων είναι εκτεθειμένες γιατί δεν αντιδράσανε τόσο στην προηγούμενη κυβέρνηση.
- Έχετε βγάλει κάποιο συμπέρασμα για το θέμα των υποκλοπών; Υπάρχει κυβερνητική ευθύνη;
- Δεν υπάρχει κυβερνητική ευθύνη, μόνο αν δεχθούμε ότι η κυβέρνηση δεν κυβερνά τη χώρα Η ουσία είναι ότι αυτό το διεθνές παρακράτος που δημιουργείται, με ενέργειες πέραν από την ασφυκτική νομοθεσία που έχουν δημιουργήσει για τις ελευθερίες, ενέργειες πέρα από τη δική τους νομιμότητα, εμφανίζονται και στην Ελλάδα. Το διεθνές παρακράτος, εκφράζεται από το γεγονός ότι ο ίδιος ο Μπους είναι σήμερα υπόλογος στην δικαστική επιτροπή της αμερικάνικης Γερουσίας για την παραβίαση των αμερικάνικων νόμων του 1978 σχετικά με τη δικαστική άδεια για την παρακολούθηση των τηλεφώνων. Φαίνεται εδώ ότι οι δύο αδερφές πήραν το πράσινο φως για να λειτουργήσουν ασύδοτα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Και όταν λέω δύο αδερφές, εννοώ την CIA και την ΜΙ-6. Και φαίνεται ότι σε αυτό τον χώρο σήψης, που δημιούργησαν αναπτύχθηκαν μανιτάρια σαν και αυτά που βλέπουμε με την υπόθεση της Vodafone.
- (Ερώτηση Βασ. Σκουρή) Κάποιοι λένε ότι ο Αλ. Αλαβάνος είναι όμηρος μιας πλειοψηφίας στον ΣΥΝ. Τι απαντάτε σε αυτούς;
- Δεν έχω αισθανθεί όμηρος. Αν αισθανόμουνα όμηρος δεν θα ήμουν και δεν θα παρέμενα στη θέση που είμαι. Συνεργάζομαι με όλους τους συντρόφους και συντρόφισες, ανεξάρτητα από τις απόψεις που έχουν. Πιστεύω ότι το μεγάλο ζήτημα για τον ΣΥΝ, το μεγάλο ζήτημα για την αριστερά είναι να δουλέψει ως ομάδα. Όταν το καταφέρουμε αυτό πλήρως, νομίζω ότι τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά.
- (Ερώτηση Ν. Κακαουνάκη) Φαίνεται από τότε που γίνατε Πρόεδρος του ΣΥΝ, να έχετε μια προσωπική αντιπασοκική αντιπαράθεση, γεγονός που έχει επηρεάσει την βάση του ΣΥΝ. Πως θα υλοποιηθεί με καλά αποτελέσματα μια συνεργασία στις Νομαρχιακές και Δημοτικές εκλογές; Μήπως οι άνθρωποι του ΣΥΝ πάνε και ψηφίσουν δεξιά;
- Χρειάζεται να βρούμε έναν κοινό βηματισμό με τον κόσμο, ο οποίος θα στηρίξει πραγματικά μια αριστερή εναλλακτική πολιτική. Είναι σημαντικό αυτό. Ταυτόχρονα, είναι λυπηρό, ότι ενώ έχουμε αυτή την προωθημένη επιθετική πολιτική της ΝΔ, στα θέματα ιδιωτικοποίησης των Πανεπιστημίων, στα θέματα που έχουν σχέση με την ανασφάλιστη εργασία των νέων, με την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, σε θέματα που έχουν σχέση με την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων για τους νεοπροσλαμβανόμενους, με πολλά ζητήματα που αφορούν στην συνταγματική αναθεώρηση, δυστυχώς υπάρχει μια σύγκλιση και συναίνεση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ με την ΝΔ. Γι αυτό κι εμείς, αυτόν τον κόσμο, θα τον θέλαμε σε μια κοινή προσπάθεια να ανοίξουμε μια εναλλακτική πορεία για τη χώρα μας.
- Να ευχηθώ, επ ευκαιρίας, καλή επιτυχία στο ραδιοσταθμό σας, που εκπέμπει στους 105,5. Γιατί, αλήθεια, κάνατε ραδιοσταθμό; Είναι σταθμός του κόμματος;
- Δεν είναι σταθμός κόμματος. Είναι ένας ελεύθερος σταθμός της Αθήνας, και όλης της Ελλάδας. Θέλουμε μια δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας με το κοινό. Πιστεύω ότι ο σταθμός αυτός, θα δώσει το δικό του στίγμα.
Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού