Έχουν διατυπωθεί ως τώρα διάφορες ερμηνείες για το ότι δεν πάτε καλά στις δημοσκοπήσεις.. Υιοθετείτε κάποια απ΄ αυτές; .
Δεν σχολιάζω τις δημοσκοπήσεις. Εάν το ερώτημά σας είναι αν ο ΣΥΝ έχει αδυναμίες, θα σας έλεγα ότι ο ΣΥΝ έχει δυνατότητες. Και νομίζω ότι αυτό φαίνεται. Κι αν θέλετε και από τον τρόπο που αντέδρασε η κοινωνία, συμπεριλαμβανομένου και του Τύπου στην τελευταία μεγάλη πρωτοβουλία που πήρε ο ΣΥΝ, που ήταν η συζήτηση στη Βουλή για το θέμα της ανεργίας των νέων. Προσπαθήσαμε να ανοίξουμε ένα παράθυρο σ΄ αυτό το ερμητικά κλειστό τείχος του Κοινοβουλίου απέναντι στα προβλήματα της κοινωνίας, με μια προσπάθεια να απευθυνθούμε σε μια πολύ ευαίσθητη ομάδα συμπολιτών μας, που είναι οι νέοι άνθρωποι οι οποίοι δείχνουν απόσταση δυσφορίας, διαμαρτυρία απέναντι στην πολιτική.
Ο ΣΥΝ έχει δυνατότητες. Έχει και αδυναμίες φυσικά, όπως είναι το να δίνουμε ένα σαφές μήνυμα προς την κοινωνία, όπως είναι να αναπτύξουμε περισσότερο την συνοχή, την ενότητά μας, μέσα σ΄ένα κλίμα βέβαια διαλόγου, συζήτησης. Είμαστε ένα ανοιχτό κόμμα. Θέλουμε ιδέες, θέλουμε προτάσεις, θέλουμε πρωτοβουλίες. Κι αυτό φυσικά σημαίνει ότι δεν υπάρχει σιγή νεκροταφείου, αλλά γίνεται μια ζωντανή συζήτηση μέσα στο κόμμα μας, η οποία δεν πρέπει να εμποδίζει τα καθαρά μηνύματα τα οποία δίδει προς την κοινωνία.
Στοιχείο των αδυναμιών και των δυσκολιών του ΣΥΝ είναι κι άλλα. Είναι η ανάγκη να ανοιχτούμε στην κοινωνία, να ανανεώσουμε τις δυνάμεις μας, να μπορούμε να κινητοποιούμε τον κόσμο που είναι φιλικός μας, τα μεγάλα οικολογικά, κοινωνικά μέτωπα τα οποία ανοίγουν.
Δεν δέχομαι τον όρο κακή εμφάνιση. Πιστεύω ότι είναι σε μια κίνηση ο ΣΥΝ. Κι επειδή είμαι από την Τήνο, θέλω να σας πω ότι για να πάτε στην Τήνο, χρειάζεται να περάσετε από τον Κάβο Ντόρο.
Βλέπετε να πηγαίνετε προς την Τήνο σε χρόνο ορατό και σε χρόνο που θα προλάβετε τις εκλογές; .
Το μήνυμά μας δεν είναι μόνον οι εκλογές. Οι εκλογές είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό φυσικά και η παρουσία των δυνάμεων της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς μέσα εκεί. Δεν είναι μόνο αυτό όμως. Το σημαντικό είναι να είμαστε μια ενεργή δύναμη μέσα στην κοινωνία, μέσα στα κινήματα. Και με την απεργία τώρα των ναυτεργατών και με τις κινητοποιήσεις που γίνονται πάρα πολύ έντονες από το δημόσιο τομέα, το δείχνουν
Οι εκλογές εκτός των άλλων είναι και το σημείο που σας κρίνει ο λαός
Φυσικά. Δεν μένουμε μόνο εκεί. Θέλουμε να είμαστε μια δύναμη προτάσεων, μια δύναμη πρωτοβουλιών, μια δύναμη παραγωγής ιδεών και προσπαθούμε αυτό να το κάνουμε.
Στο ρεπορτάζ το σημερινό κυριαρχούν οι προτάσεις που έκανε ο τέως Πρόεδρος του ΣΥΝ ο Ν. Κωνσταντόπουλος που σας καλεί να λάβετε πρωτοβουλίες προς το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ.. γενικότερα προς τα κόμματα της αριστεράς, της ευρείας αριστεράς της κεντροαριστεράς . Πώς ακούγονται σε εσάς και στο κόμμα σας αυτές οι προτάσεις;
Είμαστε ένα κόμμα δημιουργικής συζήτησης. Κάθε πρόταση η οποία έρχεται από συντρόφους του κόμματος, αξιόλογα στελέχη, όπως είναι ο πρώην Πρόεδρος του ΣΥΝ αλλά και άλλοι σύντροφοι, κατατίθενται ιδέες καθημερινά στις συνεργασίες, στις συνεδριάσεις της Π.Γ., όλες αυτές είναι προτάσεις, σκέψεις κ.λπ., οι οποίες συζητιούνται μέσα στο κόμμα μας.
Σας ρώτησα όμως αν σας ακούγονται ευχάριστα .
Όλες οι ιδέες ακούγονται με ενδιαφέρον. Οποιαδήποτε ιδέα. Ακόμα και οι ιδέες οι οποίες είναι η μία προς τη μία πλευρά, η άλλη προς την άλλη πλευρά βγαίνουν από μία εμπειρία, μια σοφία γύρω από τα θέματα της Αριστεράς, μία αγωνία για τα ζητήματα της Αριστεράς και όλες συζητιούνται και είναι καλοδεχούμενες και αντιμετωπίζονται με χαμόγελο και με ενδιαφέρον.
Είστε σε φάση ως κόμμα να ανοιχτείτε σε πρωτοβουλίες τέτοιας κατεύθυνσης;
Είμαστε ένα κόμμα πρωτοβουλιών. Εγώ έρχομαι τώρα από μία συνάντηση που διοργανώνει ο ΣΥΝ σε σχέση με τα προβλήματα των ατόμων με αναπηρίες. Εκεί πέρα άκουσα την κυρία Μπερνιδάκη, είναι η Πρόεδρος της αντίστοιχης επιτροπής της Βουλής, είναι βουλευτής της Ν.Δ., με μια σειρά σκέψεις και προτάσεις οι οποίες συγκλίνουν πάρα πολύ με τις προτάσεις που κάνει ο ΣΥΝ.
Μ΄ αυτή την έννοια εμείς, όπου υπάρχει έδαφος κοινής δράσης πάνω σε ζητήματα που θα λύσουν τα προβλήματα των νέων ανέργων, θα συμβάλουν στη λύση των προβλημάτων των αναπήρων, θα συμβάλουν στη λύση των προβλημάτων δημοκρατίας όπως η πρόταση που έκανα για την κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης, απευθύνουμε τις προτάσεις μας προς όλους.
Η απάντηση που πήρατε χθες από το ΠΑΣΟΚ για την πρόταση για κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης, όχι η απάντηση, η θέση του ΠΑΣΟΚ, από την κυρία Διαμαντοπούλου σας ικανοποιεί;..
Κατ΄ αρχήν ήταν μία πρότασή μας η οποία απευθύνθηκε προς τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, προς το ΚΚΕ, το οποίο απ΄ ότι κατάλαβα μάλλον δεν συμφώνησε, απευθύνθηκε προς βουλευτές της Ν.Δ. οι οποίοι έχουν διαφωνήσει με την επιστράτευση, απευθύνεται προς όλους. Και φυσικά, αν γίνει δεκτή αυτή η πρότασή μας, δεν θα την πάρουμε πίσω. Την κάναμε για να προχωρήσει.
Σας ερωτώ, η απάντηση που πήρατε από την κυρία Διαμαντοπούλου
Θέλει μια διευκρίνιση το ζήτημα. Εμείς ζητάμε μία νομοθετική πρωτοβουλία για πλήρη απαγόρευση του μέτρου της πολιτικής επιστράτευσης. Ο κ. Παπανδρέου, σε μια πρώτη απάντηση, μου είπε για έναν εκτελεστικό νόμο
Χθες η κυρία Διαμαντοπούλου ήταν πιο συγκεκριμένη
Επειδή υπάρχουν αυτές οι αντιφάσεις από πλευράς ΠΑΣΟΚ, σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ συμφωνήσει όχι σε ένα νόμο ο οποίος θα περιορίζει τις δυνατότητες της επιστράτευσης, αλλά θα καταργεί αυτό τον απαράδεκτο μηχανισμό στρατιωτικοποίησης της πολιτικής, που δεν υπάρχει σε καμιά από τις άλλες 14 χώρες της Ε.Ε. των «15», φυσικά και με το ΠΑΣΟΚ και με όποιον άλλον, θα συνεργαστούμε σ΄ αυτό το θέμα.
Σήμερα το πρωί μίλησε στο σταθμό μας η κυρία Αλέκα Παπαρήγα. Είπε χαρακτηριστικά, «ο ΣΥΝ λοξοκοιτάζει προς τα αριστερά, αλλά η καρδιά και η ψυχή του είναι η συνεργασία με τη σοσιαλδημοκρατία και η κυβέρνηση της κεντροαριστεράς». Θα ήθελα την απάντησή σας
Δεν ξέρω αν η κυρία Παπαρήγα στα θέματα της ψυχολογικής ερμηνείας των πολιτικών δυνάμεων τα καταφέρνει ιδιαίτερα. Ο στόχος ο δικός μας είναι σαφής. Θέλουμε να είμαστε μια δύναμη η οποία θα λειτουργεί πρώτον σε κινηματικό επίπεδο, δεύτερον, θα συμβάλει στη σύγκλιση των δυνάμεων της Αριστεράς, οι οποίες δυνάμεις της Αριστεράς έχουν μια πολυχρωμία. Πρότυπό μας είναι αυτό που έγινε σε μεγάλο βαθμό και είχε αυτό το τεράστιο αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα της Γαλλίας. Δηλαδή, αριστεροί σαν κι εμάς, ριζοσπάστες, κομμουνιστές, άλλα αριστερά ρεύματα όπως είναι οι τροτσκιστές, προωθημένοι σοσιαλιστές, σοσιαλιστές που διαφωνούν με τη σύγκλιση της σοσιαλδημοκρατίας με το νεοφιλελευθερισμό, ένα ουράνιο τόξο δυνάμεων, πολύχρωμο, το οποίο θα συμβάλει στο να διαμορφωθεί ένας τρίτος πόλος αριστερός, ο οποίος θα μπορεί να αμφισβητήσει και την κυριαρχία των δύο αυτών πόλων, που ονομάζεται δικομματισμός.
Για τις υποκλοπές
Πριν από κάποιες εβδομάδες είχατε προβεί σε μια αποκάλυψη ότι, σύμφωνα με πληροφορίες σας, κυβερνητικό στέλεχος ανώτερο είχε συμφωνήσει με τις τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για την παρακολούθηση 90 χιλ. κινητών τηλεφώνων. Δεν είδαμε να επανέρχεστε πολύ στο θέμα αυτό, ειδικά προχθές στη συζήτηση στη Βουλή
Έχετε δίκιο ότι δεν επανήλθα σ΄ αυτό το θέμα στη Βουλή, γιατί ήθελα να αναδειχθεί κυρίως το θέμα της ανεργίας των νέων. Δεν σας λέω ότι είναι μικρό ή μικρότερο το θέμα των υποκλοπών και των απειλών για τη δημοκρατία. Αλλά, όταν τα βάζουμε όλα στο μίξερ, θα βγει κάτι άχρωμο. Θέλαμε να αναδειχθεί αυτό το κοινωνικό ζήτημα.
Το θέμα που θέτουμε υπάρχει. Η σιωπή της κυβέρνησης το επιβεβαιώνει και εντάσσεται στις προετοιμασίες για την εφαρμογή της πρόσφατης Οδηγίας της Ε.Ε. για την καταγραφή των κλήσεων που γίνονται και τη διατήρηση αυτών των στοιχείων για 6 μέχρι 24 μήνες. Εδώ, με βάση την καταγγελία που κάναμε, δεν επρόκειτο μόνο για καταγραφή, αλλά επρόκειτο για δημιουργία μιας υποδομής παρακολούθησης πάνω από 30 χιλ. τηλεφώνων από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, η οποία έγινε σε συνεργασία με ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος.
Είχατε πει τότε ότι έχετε συγκεκριμένα στοιχεία και αν χρειαστεί θα τα καταθέσετε. Δεν είναι ώρα να το κάνετε;
Η ώρα που χρειάζεται να γίνει θα κριθεί. Δεν φτάνει απλώς να γίνονται κάποιες καταγγελίες και να εντάσσονται σ΄ ένα παιχνίδι αντιπαράθεσης των πολιτικών δυνάμεων, να μην γίνεται συγκάλυψη, να μην υπάρχει καθυστέρηση κ.λπ.. Όλα αυτά είναι πάρα πολύ ουσιαστικά και πάρα πολύ σημαντικά και πρέπει να ριχθεί φως. Πρέπει να μπουν και συγκεκριμένοι στόχοι για να προστατεύσουμε την ελευθερία των επικοινωνιών και τη δημοκρατία στην Ελλάδα. Κι εκεί υπάρχει ένα μεγάλο έλλειμμα εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ. Δεν μιλάω για την κυβέρνηση βέβαια γιατί είναι γνωστή η πολιτική της. Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, διότι έχουμε καλέσει επίσης το ΠΑΣΟΚ να θέσει, όλη η αντιπολίτευση, και το ΚΚΕ, το ζήτημα της κατάργησης της σύμβασης που υπέγραψε η Ελλάδα το 2000 που επιτρέπει, ανάμεσα στα άλλα, την παρακολούθηση τηλεφώνων από ξένες υπηρεσίες χωρίς καν τεχνική συνδρομή των ελληνικών υπηρεσιών και την μη εφαρμογή της Οδηγίας .
Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πει κουβέντα γι αυτό το ζήτημα.
Σήμερα στα ΝΕΑ παρουσιάζονται κάποια στοιχεία σχετικά με τις υποκλοπές .
Υπάρχουν πάρα πολλά σοβαρά ερωτηματικά. Η δικιά μας εκτίμηση είναι ότι το κακό αρχίζει και μεγεθύνεται από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου άνοιξε το λογισμικό των εταιριών κινητής τηλεφωνίας, απ΄ ότι φαίνεται, στις τρεις «αδελφές». Δηλαδή, τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας και του Ισραήλ. Κι από κει και πέρα, παρά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων, παρά το γεγονός ότι αυτό ήταν ένα μεγάλο ολίσθημα το οποίο είχε γίνει με συναίνεση και της προηγούμενης κυβέρνησης κι αυτής της κυβέρνησης, φαίνεται ότι υπάρχουν τα υπολείμματα, όχι μόνο υπολείμματα, ότι υπάρχει μια κληρονομιά, όπως εκφράζεται με το θέμα της VODAFONE, που μπορεί να είναι μόνο το ορατό κομμάτι του παγόβουνου.
Η γενική μας εκτίμηση είναι ότι δυστυχώς με την υπόθεση των Πακιστανών και με την υπόθεση των υποκλοπών φαίνεται ότι το διεθνές παρακράτος, το οποίο το βλέπουμε στη Γερμανία, το βλέπουμε στις ΗΠΑ, με παρόμοιες ενέργειες του ίδιου του Προέδρου Μπους, έχει πια αποκτήσει ρίζες μέσα στην Ελλάδα. Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, μια σοβαρή απειλή για τη δημοκρατία.
Αυτές οι αποκαλύψεις που βγαίνουν συνεχώς όλο και περισσότερες σχετικά με τις υποκλοπές πάντα, βλέπετε να έχουν και παρενέργειες στις πολιτικές εξελίξεις, δηλαδή να γίνει κάτι αιφνιδιαστικό;.. Να πάμε σε εκλογές;
Αυτό θα κριθεί κι από τις ίδιες τις εξελίξεις που θα έχουμε και από τις κινήσεις τις πολιτικές τις οποίες θα κάνει το κόμμα της Ν.Δ.
Αυτό που ζητάμε εμείς το ουσιαστικό είναι να μην χαθεί αυτό το ζήτημα μέσα στα παιχνίδια τα εκλογικά και των αντιπαραθέσεων. Ζητάμε πλήρη διαφάνεια. Δεν μπορεί να μαζεύουμε αποκόμματα σήμερα από τα ΝΕΑ, αύριο από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, μεθαύριο από την ΑΥΓΗ, να προσπαθούμε να διαμορφώσουμε μια εικόνα ή από κάποιες πληροφορίες που έχει το κάθε κόμμα. Γι αυτό είναι επιτακτική ανάγκη αυτό που είχε προτείνει και ο κοινοβουλευτικός μας εκπρόσωπος ο Φ. Κουβέλης επανειλημμένως, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής να μετεξελιχθεί αμέσως σε Εξεταστική Επιτροπή και να συζητήσει αυτό το θέμα.
Αυτό έγινε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, όπου η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας μετεξελίχθηκε σε εξεταστική επιτροπή και εξετάζει όχι τον αντίστοιχο Κορωνιά, εξετάζει τις ίδιες τις δραστηριότητες του Προέδρου Μπους, ο οποίος έδωσε το σήμα για παρακολούθηση τηλεφώνων αμερικανών πολιτών, χωρίς να πάρει τη δικαστική έγκριση, με βάση ένα νόμο του 1978 των ΗΠΑ.
Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού