Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
30/03/2007

Δήλωση Αλαβάνου μετά τη συνάντηση με τη ΓΕΣΑΣΕ

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος συναντήθηκε σήμερα με το Προεδρείο της ΓΕΣΑΣΕ και συζήτησαν τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου.

Αμέσως μετά έγιναν δηλώσεις

ΑΛ.ΑΛΑΒΑΝΟΣ

«Είχαμε μια συνάντηση με το προεδρείο της  Γενικής Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδας. Συζητήσαμε μια σειρά από καυτά ζητήματα για τον αγροτικό χώρο, όπως το γεγονός ότι έχουμε μια μεγάλη μείωση του εισοδήματος, 17%, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν χθες σε σχέση με το 2000. Έχουμε πιστεύω μια αδράνεια από την πλευρά της κυβέρνησης και μια προσπάθεια μόνο να αξιοποιήσει κομματικά, θα ʽλεγα, τις όποιες παρεμβάσεις της στον αγροτικό χώρο.

Εμείς ζητάμε να υπάρξει μια αγωνιστική παρουσία μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πράγμα που είναι εφικτό. Η Ισπανία για παράδειγμα, μπόρεσε να θέσει εκ νέου σε συζήτηση τον Κανονισμό για το βαμβάκι.

-Ζητάμε να υπάρξει ουσιαστική ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών με μια σειρά  μέτρα τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν και βέβαια να δούμε την άμεση καταβολή των ενισχύσεων που έχουν ακραία καθυστέρηση, φορολογικά μέτρα κ.λπ.

-Ζητάμε κλαδικές πολιτικές σε όλα τα προϊόντα, οι οποίες δεν υπάρχουν στην Ελλάδα.

-Ζητάμε επίσης ενίσχυση των συνεταιρισμών και των οργανώσεων παραγωγών, διότι μόνο έτσι μπορεί να σταθεί κανείς στα πλαίσια του διεθνούς ανταγωνισμού . Με τη ΓΕΣΑΣΕ, έχουμε και κάποιες διαφορές, όπως στο θέμα της αποδέσμευσης. Θεωρούμε ότι είναι αναγκαία- και φάνηκε και αυτές τις μέρες -η ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος. Εμείς είμαστε αντίθετοι στην προσπάθεια να αξιοποιείται αυτό κομματικά, πράγμα το οποίο δυστυχώς είδαμε να γίνεται  στις πρόσφατες κινητοποιήσεις των αγροτών.»

ΓΩΝΙΩΤΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (Πρόεδρος ΓΕΣΑΣΕ) :

«Στη σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο του Συνασπισμού καταθέσαμε τα μεγάλα προβλήματα που αφορούν την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία. Νομίζω ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων. Επίσης κατατέθηκαν και προβλήματα τα οποία αφορούν στο χώρο του συνδικαλιστικού κινήματος και είχαμε τη διαβεβαίωση για την αμέριστη συμπαράσταση , τόσο του Προέδρου όσο και του Συνασπισμού, απέναντι στα μεγάλα προβλήματα των αγροτών. Τα μεγάλα προβλήματα των αγροτών, που χρειάζονται άμεση λύση και αυτά που αναφέραμε και στον Πρόεδρο, είναι το χαμένο εισόδημα, είναι τα καρτέλ που δρουν ανεξέλεγκτα στην αγορά, ειδικότερα στο διατροφικό τομέα, οι νοθείες των ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Τέλος, ζητήσαμε και την προστασία τόσο του αγρότη παραγωγού αλλά και του έλληνα καταναλωτή.»

To Γραφείο Τύπου