6 Απριλίου 2000
Ομιλία του
του Ν.Κωνσταντόπουλου,
Προέδρου
του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου
στην
προεκλογική συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης (Πλ.Αριστοτέλους)
Φίλες και φίλοι της Θεσσαλονίκης
Θα ήθελα να αναφερθώ για λίγο στα προβλήματα της Θεσσαλονίκης.
Εμείς, ο ΣΥΝ, χωρίς να θέλουμε να υπερβάλλουμε λέμε σε όλους τους τόνους ότι στα επόμενα χρόνια το μέλλον της Ελλάδας θα κριθεί εδώ.
Η θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια και ο ρόλος της στην Ε.Ε. θα εξαρτηθούν από την ανάπτυξη ή μη της Θεσσαλονίκης. Η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει ένα μεγάλο περιφερειακό κέντρο για ολόκληρη την Ν. Α. Ευρώπη και να λειτουργήσει ως ατμομηχανή για την αναβάθμιση και την ανάπτυξη όλης της χώρας.
Αυτό όμως θα γίνει μόνο εάν στην Ελλάδα πραγματοποιηθεί μια επανάσταση στην νοοτροπία και την αντίληψη του υδροκέφαλου συγκεντρωτικού κράτους.
Μόνο αν αλλάξουν δραστικά οι προτεραιότητες και ιεραρχήσεις.
Και δυστυχώς πρέπει να σας πω ότι φοβάμαι πάρα πολύ πως η Ολυμπιάδα του 2004 θα λειτουργήσει ανασταλτικά γι αυτόν τον σκοπό. Λόγω Ολυμπιάδας υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος και πάλι όλη η προσοχή και οι επενδύσεις να προσανατολιστούν προς το Λεκανοπέδιο.
Ο κ. Σημίτης μιλώντας προχθές σ' αυτήν εδώ την πλατεία θυμήθηκε τις χειρότερες στιγμές του δημαγωγικού ΠΑΣΟΚ.
Μιλώντας εδώ στη Θεσσαλονίκη ο κ. Σημίτης, επανέλαβε τις υποσχέσεις νομίζοντας πως οι Θεσσαλονικείς που τον άκουσαν είναι ιθαγενείς που θαμπώθηκαν από τις χάντρες και τα καθρεφτάκια που μοίρασε.
1,5 τρισ. υποσχέθηκε για να γίνει η Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα των Βαλκανίων. Και τον ρωτάμε: Μα 10 χρόνια πριν, ο προκάτοχός του στην Προεδρία του ΠΑΣΟΚ την είχε ήδη ανακηρύξει ως τέτοια. Τι έκαναν τα επτά χρόνια που κυβερνούν για να αποκτήσει η πόλη την υποδομή και τις δυνατότητες να διεκδικεί επάξια τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στα Βαλκάνια;
Όπως ο προκάτοχός του εξήγγειλε πολλάκις, κοροϊδεύοντας το λαό αυτής της πόλης, τη δημοτικοποίηση του ΟΑΣΘ, τη διάνοιξη της Δυτικής εισόδου, την αναβάθμιση της πόλης κλπ, έτσι και ο καλός ο μαθητής ήρθε να επαναλάβει τη λογική των προεκλογικών υποσχέσεων. Και βέβαια, την εποχή του χρηματιστηρίου δεν μπορεί να μιλά για μικροποσά κι έτσι μοίρασε τρισ για να εντυπωσιάσει ακόμη περισσότερο.
Αναφέρθηκε στις υποδομές της πόλης και τον ρωτάμε: πού τις είδε; Και αν τις εξαγγέλλει ακόμη μια φορά, ο λαός της Θεσσαλονίκης απαιτεί να μάθει γιατί δεν έγινε τίποτε μέχρι σήμερα.
Η Εγνατία Οδός, εκτός του δικτύου των ευρωπαϊκών διαδρόμων, μετά από πιέσεις και πολιτικές μάχες, αποφασίστηκε να αποκτήσει κάθετους άξονες (ακόμη υποβαθμισμένους) για να ενωθεί με το υπόλοιπο δίκτυο. Και πάλι όμως με βήμα χελώνας, παρά τα εγκαίνια των 60 χιλιομέτρων από έναν δρόμο 700 χιλιομέτρων.
Το αεροδρόμιο και η αναβάθμισή του ακόμη βρίσκονται στο στάδιο των μελετών και μέχρι σήμερα αποκόπτεται από τον υπόλοιπο κόσμο κάθε τρεις και δύο λόγω ομίχλης. Αυτή είναι η υποδομή της πρωτεύουσας των Βαλκανίων; Μπορεί να είναι πρωτεύουσα των Βαλκανίων η Θεσσαλονίκη και για να πας στην Σόφια, πρέπει να πάρεις αεροπλάνο από την Αθήνα;
Θυμήθηκε 10 χρόνια μετά να μας εξαγγείλει ότι ήρθε στην Ελλάδα το CEDEFOP. Τώρα φαίνεται το έμαθε, γιατί αυτό είναι το ενδιαφέρον τους για τις πολιτικές απασχόλησης και τις ανάγκες δια βίου κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού, που είναι ο πλούτος της χώρας μας.
Η Θεσσαλονίκη όντως μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανασυγκρότηση των Βαλκανίων και την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας.
Αλλά και η πόλη για να υποδεχθεί τέτοιου μεγέθους δραστηριότητες, χρειάζεται υποδομές. Ας μας πει ο κ. Σημίτης ποιες είναι οι επενδύσεις σε έργα υποδομής που έγιναν στη Θεσσαλονίκη. Χωρίς πρόγραμμα και σχέδιο, γέμισε η πόλη θεατρικές αίθουσες και μέγαρα μουσικής και δεν έχει το δικό της Δημαρχείο. Δεν έχει ένα σύγχρονο ανεπτυγμένο δίκτυο συνδυασμένων μεταφορών. Όλοι οι διεθνείς παρατηρητές προβλέπουν ανάπτυξη της πόλης στα επόμενα χρόνια και μεγάλη αύξηση του πληθυσμού της και δεν έχει γίνει η παραμικρή προεργασία για την αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού προβλήματος.
Και τόλμησε ο πρωθυπουργός να αναφερθεί στο ρόλο που μπορεί να παίξει η ΔΕΘ, όταν ο ίδιος, ακολουθώντας προφανώς εντολές, αποφάσισε το μαρασμό και την υποβάθμιση του Εθνικού Εκθεσιακού Φορέα, αφήνοντας στα μεγάλα συμφέροντα που τον στηρίζουν ελεύθερο το πεδίο για να διαμορφώσουν αυτά την αγορά των εκθέσεων για τα επόμενα χρόνια.
Και μέσα στο παραλήρημά του συνέχισε το χορό των υποσχέσεων ζωγραφίζοντας υποθαλάσσιες αρτηρίες, θαλάσσιες αστικές συγκοινωνίες και μετρό καλύτερο από της Αθήνας. Που σίγουρα είναι μεγάλο έργο και σημαντικό για την πρωτεύουσα, αλλά ποτέ κανείς δεν μας είπε ποιος ήταν ο προϋπολογισμός και ποιο το τελικό κόστος του.
Πολίτες της Θεσσαλονίκης
Η πόλη αυτή κλήθηκε να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις στα Βαλκάνια. Μπορεί και το δικαιούται. Πέρα όμως από τις διπλωματικές επιτυχίες απαιτείται δουλειά, πρόγραμμα και σχεδιασμός και η κυβέρνηση, ανίκανη να ανταποκριθεί, χάνει τη μία ευκαιρία μετά την άλλη. Η αλαζονεία των κυβερνώντων έφθασε σε σημείο να προτιμά την αδράνεια από την ανάπτυξη διαλόγου για το μέλλον της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας γενικότερα.
Κι όμως, η Θεσσαλονίκη πρέπει να γίνει το κέντρο διαχείρισης των πολιτικών που θα αναπτυχθούν προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, την Τουρκία και τη Μεσόγειο. Ο ΣΥΝ το πιστεύει και παλεύει με κάθε τρόπο προς την κατεύθυνση αυτή.
Χρειάζεται όμως και η δική σας εγρήγορση, η δική σας βοήθεια και κινητοποίηση. Ένας βουλευτής του ΣΥΝ από τη Θεσσαλονίκη στη νέα Βουλή που θα προκύψει από τις μεθαυριανές εκλογές, αλλάζει πλήρως το σκηνικό και δίνει μια νέα δυναμική στις εξελίξεις.
Οταν απουσιάζουν τα επιχειρήματα περισσεύουν οι τεχνικές.
ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. προσπαθούν να πείσουν τους αναποφάσιστους με ένα μόνο επιχείρημα. Μετο επιχείρημα της δύναμης. Οτι θα είναι οι νικητές και άρα θα μπορέσουν τάχα να φανούν χρήσιμοι στους πολίτες.
Κάνουν λάθος όμως και οι δύο. Οι πολίτες που προβληματίζονται περιμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή να ακούσουν ένα πολιτικό επιχείρημα.
Αντί για αυτό δέχονται συνεχείς προσβολές.
Την μια η παροχολογία της τελευταίας στιγμής που δείχνει την αντίληψη με τηνοποία τα ισχυρά κομματικά επιτελεία του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. αντιμετωπίζουν τον πολίτη.
Θεωρούν ότι ο πολίτης δεν έχει άποψη και ότι διαπραγματεύεται την ψήφο του και την βγάζει στη δημοπρασία.
Από την άλλη το παιχνίδι με τα γκάλοπ που φανερώνει την ίδια αντίληψη.
Επειδή οι ηγεσίες του
ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. νοιάζονται μόνο για την
εξουσία θεωρούν ότι και οι πολίτες
αντιμετωπίζουν την πολιτική με τον ίδιο
τρόπο.
Και για αυτό προσπαθούν να τους κερδίσουν
με την υπόσχεση της νίκης.
Οι πολίτες όμως
καταλαβαίνουν ότι η νίκη θα είναι νίκη όσων
έχουν σχέσεις και διαπλοκές με τους
μηχανισμούς εξουσίας.
Και βέβαια δεν είναι όλοι διατεθειμένοι να
μετατραπούν σε παρατρεχάμενους των
μηχανισμών εξουσίας.
Οι πολίτες περιμένουν από τα κόμματα και
τους πολιτικούς να εξασφαλίσουν ισότιμη
μεταχείρηση και δίκαιους κανόνες στο
οικονομικό παιχνίδι.
Δεν ψάχνουν πάτρωνες.
Ομως αυτό αδυνατούν να το
καταλάβουν και να το δεχθούν.
Και το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ.
Oποιος δεν ψηφίσει
ενισχύει τα δυο μεγάλα κόμματα.
Τα δυο μεγάλα κόμματα θέλουν να ανεβάσουν
τα ποσοστά τους παίρνοντας με τις αλχημείες
του εκλογικού νόμου πριμοδότηση από την
αποχή και τα ψηφοδέλτια που δεν μετράνε.
Θα πρέπει να ξέρουν όλοι ότι το "εγώ δεν ανακατεύομαι με αυτούς τους δυο", το "κρατάω αποστάσεις γιατί τα ίδια λένε και τα ίδια κάνουν ", ουσιαστικά βοηθάει τον διπολισμό και τον ενισχύει.
Δεν υπάρχει αποχή ή άκυρο.
Αυτό το εισπράττουν τον ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ.
Η συνεισφορά κάθε σκεπτόμενου πολίτη είναι
να μην τους δώσει.
Ολοι πρέπει να ψηφίσουν. Να ψηφίσουν όσο γίνεται λιγότεροι τα δυο κόμματα που είναι το κατεστημένο του δικομματισμού. Να ψηφίσουν όσο γίνεται περισσότεροι τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ, που μπορει και θέλει να είναι δημιουργική, τολμηρή και συνεπής αντιπολίτευση από θέσεις σύγχρονης αριστεράς, ριζοσπαστικών κινημάτων και οικολογίας.