Skip to main content.
23/05/2000

Ομιλία του Ν.Κωνσταντόπουλου σε ανοιχτή εκδήλωση στην Θεσσαλονίκη, 23/05/2000

23 Μαϊου 2000

Ομιλία του Ν.Κωνσταντόπουλου σε ανοιχτή εκδήλωση του ΣΥΝ στην Θεσσαλονίκη

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος μιλώντας σήμερα σε ανοιχτή εκδήλωση του κόμματος στην Θεσσαλονίκη, μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

Για το πολιτικό σκηνικό μετά τις εκλογές

Στις εκλογές ο δικομματισμός θριάμβευσε, αλλά μετά τις εκλογές, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ διαπιστώνουν ότι το πολιτικό σύστημα και τα δύο μεγάλα κόμματα χρειάζονται μετεξέλιξη. Μονάχα, που το καθένα θέλει τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα στα μέτρα του και τις αναδιατάξεις των πολιτικών συσχετισμών, εντός των μονοκομματικών αυτοδυναμιών της πόλωσης.

Ο ΣΥΝ εξακολουθεί να υποστηρίζει και να επιδιώκει την διαρθρωτική αλλαγή στην δομή και την λειτουργία του πολιτικού συστήματος, γιατί θεωρεί ότι αιτία της κρίσης περιεχομένου και αξιοπιστίας της πολιτικής ζωής είναι το πολιτικό σύστημα κρατικής οργάνωσης και διακυβέρνησης.

Το ΠΑΣΟΚ, αμέσως μετά τις εκλογές μιλάει για επανίδρυση. Είναι η πολλοστή φορά, που με τον ίδιο τρόπο μιλάει για το ίδιο θέμα.

Το εάν και προς ποιά κατεύθυνση να αναδιαταχθεί το ΠΑΣΟΚ είναι εσωτερικό του θέμα. Οι αποφάσεις του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ το 2000 έχουν την σημασία τους, γιατί το ΠΑΣΟΚ ως μεγάλο και κυβερνητικό κόμμα επηρεάζει τις εξελίξεις.

Εάν το ΠΑΣΟΚ αποφασίσει να βγεί έξω από τα πλαίσια των μέχρι σήμερα επιλογών του για την διακυβέρνηση της χώρας, αλλά και εάν το ΠΑΣΟΚ αποφασίσει να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις τους με την Αριστερά, είναι δύο κρίσιμα ερωτήματα, που συνδέονται μεταξύ τους.

Ένα ΠΑΣΟΚ που θα διεκδικεί τον χώρο και την εκλογική παράδοση του κέντρου και θα κινείται στην βάση των σημερινών πολιτικών του επιλογών, θα είναι ένα ΠΑΣΟΚ, που θα επιμείνει και στην πολιτική περιθωριοποίηση της Αριστεράς.

Με πολιτικά κριτήρια θα κριθούν οι όποιες εξελίξεις.

Σήμερα μια επισήμανση θέλω να κάνω.

Το ΠΑΣΟΚ και φιλικά προς αυτό συμφέροντα και συγκροτήματα, αποδίδουν μεγάλη σημασία στην ρευστοποίηση του χώρου της δημοκρατικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Ο ΣΥΝ δεν πρόκειται να αντιδράσει σπασμωδικά σε αυτές τις προκλήσεις. Θέλουμε όλοι να γνωρίζουν ότι θα υπερασπιστούμε την αυτονομία, την αξιοπρέπεια και τις συλλογικές κατακτήσεις της σύγχρονης Αριστεράς και εάν η κυβέρνηση και τα φιλικά της συγκροτήματα θέλουν τέτοιου είδους αντιπαράθεση, θα την έχουν.

Για την διάκριση ρόλων Κράτους-Εκκλησίας

Το θέμα του χωρισμού κράτους-εκκλησίας και των εντελώς διαφορετικών ρόλων τους, ενόψει και της αναθεώρησης του Συντάγματος θα χαρακτηρίσει την γενικότερη ιδεολογική αντίληψη που το κάθε κόμμα έχει για τον προοδευτικό εκσυγχρονισμό της πολιτείας, της κοινωνίας και των θεσμών τους.

Το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ από κοινού εξαίρεσαν την συνταγματική διάταξη από την αναθεωρητέα ύλη, που ρυθμίζει σχέσεις κράτους-εκκλησίας.

Εκεί, όμως, βρίσκεται ο πυρήνας του προβλήματος. Γιατί η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία υπάρχει αυτή η σύγχυση ρόλων και εξουσιών. Από εδώ πηγάζουν θεσμικοί αναχρονισμοί αλλά και μεγάλα ιδεολογικά προβλήματα.

Η υπόθεση των ταυτοτήτων έφερε στην επιφάνεια το συνολικό πρόβλημα.

Το πρόβλημα δεν θα λυθεί εάν σε δύο χρόνια μας υποχρεώσει η Ε.Ε να έχουμε ένα ορισμένο τύπο ταυτοτήτων.

Το πρόβλημα είναι ότι σήμερα καταργείται στην ουσία ο ρόλος της επιτροπής προστασίας προσωπικών δεδομένων, καταστρατηγείται η υπάρχουσα νομοθεσία και κυρίως η κυβέρνηση υποχωρεί μπροστά στην πίεση της διοίκησης της ιεραρχίας και διαπραγματεύεται μαζί της.

Ο Συνασπισμός καταθέτει δέσμη 10 συγκεκριμένων άμεσα υλοποιήσιμων προτάσεων για τον εκσυγχρονισμό και την αποσαφήνιση των σχέσεων κράτους-εκκλησίας:

1. Να καθιερωθεί ο πολιτικός όρκος στο πλαίσιο της κρατικής λειτουργίας (δικαστήρια, στρατιωτικές μονάδες κ.λ.π.),

2. Να καθιερωθεί επίσημα η κοσμική κηδεία και ταφή, καθώς και η καύση νεκρών, που σήμερα δεν προβλέπεται.

3. Να καταργηθεί η μεταξική νομοθεσία περί προσηλυτισμού, η οποία και έχει οδηγήσει σε καταδίκη της χώρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

4. Με "ανοικτή" ερμηνεία του άρθρου 3 του Συντάγματος, η αναφορά στην επικρατούσα θρησκεία να μην έχει άλλες έννομες συνέπειες, εκτός από την απόδοση τιμής προς την Ορθοδοξία (εορτολόγιο, επίσημες αργίες κ.λ.π.).

5. Να αποδεσμευτεί η διαδικασία ανέγερσης ναών, ευκτήριων οίκων και χώρων λατρείας από την προβλεπόμενη από "Μεταξικό" νόμο έγκριση του τοπικού ορθόδοξου μητροπολίτη.

6. Να καταργηθεί η υποχρεωτική κατήχηση στις στρατιωτικές μονάδες.

7. Να αλλάξει ριζικά ο κατηχητικός χαρακτήρας της θρησκευτικής εκπαίδευσης στα σχολεία, κατά τα πρότυπα των υπόλοιπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

8. Να ρυθμιστεί το ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας από το Κράτος και να αλλάξει το νομικό καθεστώς της Εκκλησίας..

9. Να αναθεωρηθεί η ποινική "υπερπροστασία" της θρησκείας (διατάξεις περί βλασφημίας κ.λπ.).

10. Να καθιερωθεί, σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της Πολιτείας, ο πολιτικός γάμος ως υποχρεωτικός για όλους και όποιος επιθυμεί να κάνει και θρησκευτικό.

Για το Συνέδριο του ΣΥΝ

Κάνουμε έκκληση σε όλους όσους μας στήριξαν στις εκλογές, να ενταχθούν στον ΣΥΝ και να πάρουν μέρος στις διαδικασίες του Συνεδρίου.

Όλοι όσοι άντεξαν στην πίεση του διλήμματος ΠΑΣΟΚ ή Ν.Δ και στήριξαν τον ΣΥΝ, θεωρώντας ότι η παρουσία της δημοκρατικής Αριστεράς των ριζοσπαστικών κινημάτων και της οικολογίας, είναι η πρώτη μας προτεραιότητα, πρέπει να συμβάλλουν ενεργά για την ισχυροποίηση αυτής της Αριστεράς.

Όλοι όσοι συνειδητοποιούν σήμερα ότι μετά τις εκλογές στήνεται ένα ολόκληρο σκηνικό, με στόχο την συμπίεση του ΣΥΝ, πρέπει να δώσουν την απάντησή τους σε αυτά τα σχέδια.

Ο ΣΥΝ στα επόμενα χρόνια έχει και θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Η ανθεκτικότητά μας διέψευσε προσδοκίες πολλών. Η δουλειά μας, η συσπείρωσή μας, οι ιδέες μας και οι πρωτοβουλίες μας θα τους διαψεύσουν και πάλι.