Στρασβούργο, 12 Μαρτίου 2002
Ομιλία του Προέδρου του Συνασπισμού Νίκου Κωνσταντόπουλου σε συνάντηση των ηγετών της Αριστεράς για το Παλαιστινιακό
Αγαπητές συντρόφισσες και σύντροφοι,
Η σημερινή μας συνάντηση αποκτά δραματική επικαιρότητα και εξαιρετική σπουδαιότητα, μετά το λουτρό αίματος των τελευταίων ημερών στη Μ.Ανατολή. Kαι θέλουμε να συγχαρούμε τον Πρόεδρο του Γαλλικού Κ.Κ. Ρομπέρ Υ, που είχε την πρωτοβουλία για την πραγματοποίησή της.
Σήμερα τα μάτια όλου του κόσμου είναι στραμμένα στο Παλαιστινιακό πρόβλημα. Εξεγείρεται η συνείδησή μας μπροστά στις σκηνές φρίκης και τις ανθρώπινες απώλειες, κυρίως αμάχων πολιτών και παιδιών, ανεξάρτητα αν είναι Παλαιστίνιοι ή Ισραηλινοί.
Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας με τον ηρωικό αγώνα των Παλαιστινίων για τα αναφαίρετα δικαιώματά τους, καθώς και με τις φιλειρηνικές δυνάμεις του Ισραήλ.
Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για γενικόλογες εκκλήσεις για ειρήνη, ούτε πολύ περισσότερο, για "ίσες αποστάσεις". Η πολιτική Σαρόν ευθύνεται για τη σημερινή εκρηκτική κατάσταση, που απειλεί να καταστρέψει και τα τελευταία απομεινάρια της ειρηνευτικής διαδικασίας, που είχε δρομολογηθεί στη βάση των συμφωνιών του Όσλο. Ευθύνεται η πολιτική της στρατιωτικής ισχύος, της περιφρόνησης των αποφάσεων του ΟΗΕ, της συνέχισης του εποικισμού των κατεχομένων, του αποκλεισμού των αυτόνομων περιοχών με τραγικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, για τον Παλαιστινιακό πληθυσμό.
Αυτή η πολιτική, που στερεί από τον παλαιστινιακό λαό τα στοιχειώδη και διεθνώς αναγνωρισμένα δικαιώματά του, που αρνείται το διάλογο με την εκλεγμένη ηγεσία του, δεν είναι μόνο πολιτικά και ηθικά απαράδεκτη. Είναι καταστροφική και για το ίδιο το Ισραήλ και μεγάλη απειλή για την ειρήνη σε ολόκληρη τη Μ. Ανατολή.
Δυστυχώς, η κυβέρνηση Σαρόν αποθρασύνεται από την πολύπλευρη στήριξη που της παρέχει η κυβέρνηση Μπους, η οποία δεν δίστασε να ασκήσει βέτο για να μην παρθεί απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αποστολή διεθνούς δύναμης προστασίας στην Παλαιστίνη.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Οι δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και των Κοινωνικών Κινημάτων καλούνται να πρωταγωνιστήσουν για ένα νέο πλατύ κίνημα με τον Παλαιστινιακό λαό και τις φιλειρηνικές δυνάμεις του Ισραήλ.
Πρέπει να μπορούμε να δράσουμε από κοινού για τους ακόλουθους στόχους :
1. Η λύση του Παλαιστινιακού προβλήματος δεν παίρνει άλλη αναβολή. Ο άμεσος τερματισμός της βίας, της αιματοχυσίας πρέπει να συνοδευτεί από την έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση του Ισραήλ από τα κατεχόμενα και τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με βάση του ΟΗΕ. Και στην κατεύθυνση αυτή το Σαουδαραβικό σχέδιο αποτελεί θετικό βήμα.
2. Το κράτος των Παλαιστινίων και το κράτος του Ισραήλ, πρέπει και μπορούν να συνυπάρξουν ειρηνικά, στη βάση της αμοιβαίας αναγνώρισης και της ίσης ασφάλειας, και να συμβάλλουν στη μετατροπή της Μέσης Ανατολής σε ζώνη ειρήνης και συνεργασίας για την κοινή ανάπτυξη, την αποστρατιωτικοποίηση και τη δημοκρατική εξέλιξη όλων των λαών της περιοχής
3. Σε μια περίοδο, που επανέρχονται τα σενάρια του πυρηνικού τρόμου, απαιτείται η εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ για την ανακήρυξη της Μ. Ανατολής σε αποπυρηνικοποιημένη ζώνη.
4. Να απαιτήσουμε από την Ε.Ε. να αναλάβει ενεργό ρόλο. Να μην αφήσει άλλο το μονοπώλιο των χειρισμών για το Παλαιστινιακό στις ΗΠΑ. Να προωθήσει μια νέα διεθνή διάσκεψη για την ειρήνη στη Μ. Ανατολή. Να συνδέσει την προώθηση της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας με τη λύση στο Μεσανατολικό.
5. Να ζητήσουμε από τις χώρες της Ευρώπης που είναι μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να συμβάλλουν ώστε να παρθεί απόφαση για την αποστολή διεθνούς δύναμης προστασίας στην Παλαιστίνη με την άμεση ευθύνη του.
6. Ως άμεση απάντηση στις τελευταίες τραγικές εξελίξεις να ορίσουμε μια "Ευρωπαϊκή Ημέρα Δράσης για την Ειρήνη στη Μέση Ανατολή". Αυτή η μέρα θα μπορούσε να είναι η 31 Μαρτίου, "Ημέρα της Γης" για τους Παλαιστίνιους.
Ο Ελληνικός λαός νοιώθει ότι τον αφορά άμεσα ο αγώνας του Παλαιστινιακού λαού για Ειρήνη, δικαιοσύνη, ανεξάρτητη πατρίδα και εκφράζει με πολλούς τρόπους την αλληλεγγύη του σε αυτό τον αγώνα. Ξέρει ότι το Μεσανατολικό συνδέεται και με το Κυπριακό, που επίσης βρίσκεται σε κρίσιμη φάση. Ανησυχεί ότι ενδεχόμενη κλιμάκωση της κρίσης στη Μ. Ανατολή θα τροφοδοτήσει την παραπέρα στρατιωτικοποίηση και θα δημιουργήσει νέες εντάσεις στην Αν. Μεσόγειο, που ήδη αποτελεί μια από τις πιο στρατιωτικοποιημένες περιοχές της γης.
Ζητάμε επίμονα από την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες στα πλαίσια της Ε. Ε. και αυτοτελώς για το Παλαιστινιακό.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Συνηθίσαμε να λέμε ότι το Παλαιστινιακό είναι πρόβλημα - κλειδί για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Δεν έπαψε να ισχύει αυτή η διαπίστωση, αλλά σήμερα μπορούμε να πούμε ότι για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού κρίνονται πολύ περισσότερα, σε ένα κόσμο που από τη μια άκρη του ως την άλλη, ζει τις δονήσεις από το τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ και του πολέμου στο Αφγανιστάν.
Κρίνεται αν η Ε. Ε. θα αναλάβει, επιτέλους, ένα αυτόνομο ρόλο προς όφελος της διεθνούς ειρήνης και σταθερότητας μακριά από τον Ευρωατλαντισμό.
Κρίνεται για μια ακόμη φορά η αξιοπιστία το ΟΗΕ και των αποφάσεων του. Κρίνονται οι αρχές και οι αξίες που θα επικρατήσουν στην πορεία του κόσμου στον 21ο αιώνα.
Κρίνεται αν ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας του δημοκρατικού ανθρωπισμού, με ειρήνη και αλληλεγγύη, με ανάπτυξη των πολυπολιτισμικών κοινωνιών και της βιοποικιλότητας των οικοσυστημάτων ή αν θα είναι αιώνας του ιστορικού αμοραλισμού με τον πολιτικό κυνισμό της νέας τάξης που θα οδηγεί σε μια νέα βαρβαρότητα, καταστρέφοντας τις εγγυήσεις του διεθνούς δικαίου, των πολιτικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπου γης.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο Πάνος Τριγάζης, μέλος της ΚΠΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων συμμετείχαν στη συνάντηση των ηγετών των αριστερών ευρωπαϊκών κομμάτων στο Στρασβούργο, με πρόσκληση του Γαλλικού Κ.Κ., με θέμα το Παλαιστινιακό ζήτημα και την ανάληψη πρωτοβουλιών της ευρωπαϊκής Αριστεράς για την επίλυσή του.