23 Μαϊου 2002
Ομιλία του
Προέδρου του Συναπισμού της Αριστεράς και
της Προόδου
Νίκου Α. Κωνσταντόπουλου στη Βουλή
για το σ/ν "Περιορισμοί στη σύναψη
δημοσιων συμβάσεων με πρόσωπα που
δραστηριοποιούνται ή συμμετέχουν σε
επιχειρήσεις Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και
άλλες διατάξεις"
Αυτό που ορίζεται ως διαπλοκή σήμερα αποτελεί όχι μόνο κεντρικό πρόβλημα της δημοκρατίας αλλά και προτεραιότητα στον προβληματισμό της κοινωνίας. Ακουσα προχθές κυβερνητικά στελέχη, νομίζω και τον ίδιο τον κ. Πρωθυπουργό να ισχυρίζεται ότι για τη διαπλοκή μιλάει η αντιπολίτευση. Για τη διαπλοκή μιλάει όλη η Ελλάδα. Δεν μιλάει μονάχα η αντιπολίτευση. Για τη διαπλοκή βοά η πραγματικότητα. Δεν επινοεί τη διαπλοκή για να κάνει αντιπολίτευση κανείς. Από τη διαπλοκή κακοπαθαίνει και η υγιής επιχειρηματικότητα αλλά και το δημόσιο συμφέρον. Δεν είναι η εριστική διάθεση κανενός ή η μηδενιστική νοοτροπία όλων μας. Απεναντίας εκείνο που δεν καταλαβαίνει ο απλός πολίτης είναι γιατί η ίδια η κυβέρνηση γυρίζει γύρω γύρω από το πρόβλημα, το κλωσάει με μία ατέλειωτη πολυνομία που έχει οδηγήσει όλο το τηλεοπτικό πεδίο στη σημερινή αναρχία.
Και για να μην κάνουμε επίδειξη πνεύματος με όλη αυτή τη γνωστή μεθοδολογία και πρακτική ότι διαπλοκή σημαίνει δύο που διαπλέκονται, βεβαίως σημαίνει δύο που διαπλέκονται, σημαίνει διασύνδεση, σημαίνει διασύνδεση οικονομικών μηχανισμών και επιχειρηματικών συμφερόντων με πολιτικά κέντρα αποφάσεων, με πολιτικούς φορείς ή με πρόσωπα. Σημαίνει εκμετάλλευση των συλλογικών αγαθών. Σημαίνει, σε τελευταία ανάλυση, χρησιμοποίηση του δημοσίου συμφέροντος για τη μεγιστοποίηση της κερδοσκοπίας.
Όλα αυτά κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα αυτονόητα, τα γνωστά, τα διαβοημένα, όταν δεν αντιμετωπίζονται ως προβλήματα συλλογικά, αφήνουνε το περιθώριο σε γνωστούς άρχοντες της διαπλοκής και αρχάγγελους όλων αυτών των συγκεκριμένων συμφερόντων να λοιδωρούν το πολιτικό σύστημα, όπως η αρθογραφία κεντρικής εφημερίδας που έλεγε «δηλαδή οι πολιτικοί μόνο με απαγορεύσεις μπορούν να διαφυλάξουν την ηθική τους; Δεν εμπιστεύονται τις διαδικασίες και δεν εμπιστεύονται καμία άλλη δραστηριότητα;» Δεν είδα εκεί να τολμήσει η κυβέρνηση και να τραβήξει το αυτί του κ. Ψυχάρη τον οποίο τον εδιόρισε διοικητή του Αγίου Ορους δίνοντας του, του συγκεκριμένου δημοσιογράφου και επιχειρηματία και μανδύα και ρόλο κρατικού λειτουργού.
Να λοιπόν γιατί έχουν συγκεκριμένες πλευρές αυτά τα προβλήματα. Και το λέω αυτό διότι μη φθάσουμε στο σημείο να μιλάμε όλοι για τη διαπλοκή και να δημιουργείται η εικόνα ότι η διαπλοκή στην Ελλάδα του 2002 είναι το αόρατο τέρας του Λοχ Νες. Δεν είναι αόρατον το τέρας. Έχει συγκεκριμένη ορατή δραστηριότητα και είναι ένα σύμπλεγμα που δρα σε όλους τους τομείς. Στην ουσία αυτό το σύμπλεγμα του Λαοκόοντα, σήμερα με το νόμο που φέρνετε κε Υπουργέ, δεν νιώθει ότι βρίσκεται σε δυσκολία, δε νιώθει ότι τον περιορίζετε. Απεναντίας ξέρετε τι νιώθει; Ότι του υποδεικνύεται τρόπους με τους οποίους θα μπορέσει να μεταλλάξει τις μορφές της ανάμιξής τους. Αυτό του λέτε. Θέλεις να μη σε πιάσει ο νόμος; Επινόησε την off shore δραστηριότητα. Θέλει να μην υποστείς έλεγχο; Επινόησε τη μεθόδευση του βασικού μετόχου του 5%.
Το λέω λοιπόν αυτό γιατί εγώ θα το πω όσο γίνεται πιο ρητά: Ο νόμος αυτός δεν είναι υπέρ της δημοκρατίας. Είναι εναντίον της δημοκρατίας. Δεν στρέφεται αυτός ο νόμος κατά της διαπλοκής. Αποτελεί νομιμοποίηση της διαπλοκής. Ο νόμος αναφέρει μέσα σε κάποια διατύπωση ότι η έννοια του βασικού μετόχου είναι έννοια κλειδί. Ναι, είναι έννοια κλειδί. Όχι για να κλείσουν πόρτες αλλά για ν' ανοίξουν πόρτες μεθοδεύσεων. Το λέω επίσης αυτό γιατί δεν θα πρέπει η έννοια του βασικού μετόχου να γίνει υποκατάστατο για τη νομιμοποίηση αυτών των αμαρτωλών, των νοσηρών, των επικίνδυνων καταστάσεων.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γνωρίζουμε όλοι ότι βρισκόμαστε στην έναρξη μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου. Κυριαρχεί η πόλωση, αλλά ταυτόχρονα και μια παλαιοκομματική τακτική που είναι σύμφυτη με το πολιτικό μας σύστημα, όσο δεν γίνονται οι διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζονται. Πάνω λοιπόν σ' αυτό το πρόσφορο υπέδαφος η διαπλοκή θα οργιάσει. Θα προσφέρει πολιτικό χρήμα στήριξης. Θα διαθέσει μέσα προβολής και διαφήμισης. Θα κατασκευάσει επιθυμητές εικόνες για αρεστά σχήματα και πρόσωπα. Θα επιτεθεί σε μη αρεστά κόμματα, πρόσωπα σε μη αρεστές καταστάσεις. Θα λειτουργήσει ανταποδοτικά. Ο νόμος του do ou des. Σου δίνω στήριξη, δώσε μου εξυπηρέτηση. Θα υποθηκευτούν τομείς του δημοσίου συμφέροντος και φοβάμαι ότι θα χάσει ακόμη περισσότερο σε αξιοπιστία το πολιτικό σύστημα και θα πέσει πιο χαμηλά η δημοκρατία μας καθώς μπαίνουμε στον 21ο αιώνα.
Είναι κρίσιμο λοιπόν το πρόβλημα αυτό, όλοι έχουμε συνείδηση, δεν χρειάζονται και γι' αυτό το πρόβλημα δικομματικές πολώσεις. Ο απλός Έλληνος πολίτης θέλει εξυγίανση. Ο απλός Έλληνας πολίτης θέλει αναζωογόνηση της πολιτικής ζωής του τόπου. Θέλει να αποκατασταθεί η πολιτική στην προτεραιότητα που έχει και να μην διαφεντεύουνε τον τόπο τα συγκροτήματα των συμφερόντων και οι μηχανισμοί της διαπλοκής.
Γιατί το λέω αυτό. Κύριε Υπουργέ δεν μιλάμε εις το κενό. Είμαστε 25 χρόνια μετά την μεταπολίτευση και η κρίση αξιοπιστίας της πολιτικής ζωής μεγαλώνει. Και αν σήμερα πρέπει να μιλήσουμε για την διαπλοκή θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι η διαπλοκή δεν βγαίνει από το μουσείο. Είναι ένα σύμπτωμα νοσηρής μετάλλαξης του πολιτικού μας συστήματος. Το πρόβλημα είναι πως αντιμετωπίζεται κάθε φορά.
Εδώ να 'ρθουμε επί των συγκεκριμένων που προβλέπονται και στα άρθρα. Όλα όσα σήμερα λέει ότι θέλει να αντιμετωπίσει το νέο σχέδιο νόμο τα είχε εξαγγείλει ως άμεσο στόχο ο νόμος 2328/95. Να ανατρέξετε στις βαρύγδουπες διαβεβαιώσεις πώς με το νόμο εκείνο θα έμπαινε φραγμός και έλεγχος. Από τότε μέχρι σήμερα δεν εκκαθαρίστηκε το τοπίο και δεν επιβλήθηκε η τάξη της νομιμότητας. Και φθάσαμε στο σημείο η Ελλάδα να είναι η μοναδική χώρα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο που μετά 12 χρόνια από την έναρξη της ιδιωτικής τηλεόρασης όλοι σήμερα εκπέμπουν παρανόμως.
Ας αφήσουμε όμως την παρελθοντολογία και ας αφήσουμε και τις περιγραφικές συζητήσεις, τις διαβεβαιώσεις ή τις ανταλλαγές επιχειρημάτων από τη μια ή την άλλη πλευρά. Για μας η πολιτική ουσία των όσων συμβαίνουν δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα δημοκρατίας, χρηστής διαχείρισης του δημοσίου συμφέροντος και προστασίας των συλλογικών αγαθών. Σήμερα λοιπόν που μιλάμε πρέπει η κυβέρνηση να μιλήσει συγκεκριμένα και εγώ θα θέσω συγκεκριμένα ερωτήματα.
Με βάση τα όσο προτείνετε σήμερα κύριε Υπουργέ, ποιοι ιδιοκτήτες έχουν ασυμβίβαστο για την κατοχή μέσων μαζικής ενημέρωσης και για την ιδιότητα του συμβασιούχου ή του προμηθευτή του δημοσίου; Είναι υπαρκτοί όσοι κινούνται στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, αυτοί που δεν έχουν πιστοποιητικό διαφάνειας γιατί παίρνουν συμβάσεις από το δημόσιο και διατηρούν και ιδιοκτησία των Μ.Μ.Ε.; Προσφάτως παρά την απουσία πιστοποιητικού διαφάνειας εδόθηκε σύμβαση στον κ. Κόκκαλη. Προσφάτως ενώ ξέρετε ότι εκκρεμούν υποθέσεις και ενώπιον της δικαιοσύνης εδόθηκαν συμβάσεις εις τον κ. Λαμπράκη. Γιατί δεν αντιμετωπίζετε τα προβλήματα με το όνομά τους;
Ποιοι σήμερα από τους δραστηριοποιούμενους στα έργα, τις προμήθειες και τις συμβάσεις των υπηρεσιών του δημοσίου και στα ΜΜΕ μετέχουν σε συγκροτήματα υπεράκτιων εταιριών; Ποιοι ασκούν δραστηριότητα σε υπεράκτιες εταιρίες και συμμετέχουν στην ιδιοκτησία των ΜΜΕ; Αυτά τα ζητήματα είναι εκείνα στα οποία εμείς θα θέλαμε πολύ συγκεκριμένη απάντηση για ένα επιπρόσθετο λόγο. Γιατί δεν το περιορίζετε στην αποκλειστική δραστηριότητα; Ότι εδώ θα ισχύουν τα ασυμβίβαστα, η αποκλειστική δραστηριότητα. Όλα τα άλλα τα οποία προσθέτετε στην συνέχεια δεν είναι τίποτα άλλο παρά υποδείξεις για την περιγραφή του νόμου. Με ποιο τρόπο θα περιγραφεί εκείνο που ο προηγούμενος νόμος έλεγε ως ασυμβίβαστο. Κάνετε το ασυμβίβαστο συμβατό. Το απαγορευμένο το νομιμοποιείται και εις την ουσία με την επινόηση του βασικού μετόχου δίνετε τη δυνατότητα πραγματικά να μην υπάρχει έλεγχος. Με δεδομένο δε ότι δεν υπάρχει έλεγχος και της υπεράκτιας εταιρίας, σήμερα ουσιαστικά καλούμαστε να ψηφίσουμε έναν ακόμα νόμο ο οποίος και αυτός δεν θα εφαρμοστεί. Σε μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, η μη εφαρμογή του νόμου θα διογκώσει τη διαπλοκή. Στις συζητήσεις, όλοι μας σαν βουλευτές, αλλά και μεταξύ των πολιτών λοιδορούμε αυτά τα νοσηρά φαινόμενα, αλλά στο όνομα της κυβερνητικής κομματικής πειθαρχίας θα ψηφισθεί αυτός ο νόμος. Και επειδή γνωρίζω ότι υπάρχουν έντονες αντιδράσεις μεταξύ όλων των βουλευτών, ανεξαρτήτως του που ανήκει ο καθένας, αυτό είναι το νομοσχέδιο στο οποίο θα κληθούμε πριν από την κομματική πειθαρχία, να υπερασπιστούμε την ουσία και την αυτονομία της δημοκρατικής πολιτικής ζωής του τόπου. Δεν το πράττουμε, είμαστε συνυπεύθυνοι και ο κόσμος αυτό θα μας το καταλογίσει. Εμείς από την πλευρά του Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου σας λέμε μην προχωρήσετε σε αυτές τις μεθοδεύσεις. Ουσιαστικά υποδεικνύετε στην διαπλοκή πως θα μεταλαχθεί, πως θα μεταμφιεστεί.