Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
16/11/2002

Εισήγηση του Προέδρου του ΣΥΝ Νίκου Κωνσταντόπουλου στην έκτακτη Σύνοδο της Κ.Π.Ε. με θέμα το Κυπριακό

Η σημερινή μας συνεδρίαση, όπως όλοι καταλαβαίνετε έχει πολύ μεγάλη σημασία.
Ο ΣΥΝ πολύ έγκαιρα και πολύ διορατικά είχε προβλέψει ότι τη στιγμή που θα φτάναμε στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα βρισκόμασταν μπροστά σε μεγάλα διλήμματα και θα καλούμαστε να κάνουμε ως χώρα μεγάλες επιλογές.

Στην απόφαση της ΚΠΕ στις 9/3/2002 λέγαμε κατά λέξη:
"Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ στα πλαίσια της συνολικότερης διεύρυνσης, φέρνει στην επικαιρότητα εκ των πραγμάτων την ανάγκη για επίλυση του συνόλου των ελληνοτουρκικών προβλημάτων. Δημιουργεί επομένως δυνατότητες να επιλυθούν προβλήματα που χρονίζουν επί δεκαετίες και καθηλώνουν την χώρα μας σε έναν αδιέξοδο εξοπλιστικό και αμυντικό ανταγωνισμό με την Τουρκία. Ταυτόχρονα όμως αυτή η διαδικασία ενέχει τον κίνδυνο εκβιαστικών διλημμάτων και δυσμενών για τα εθνικά μας συμφέροντα λύσεων".

Αυτή η εκτίμηση αποδείχθηκε ορθή. Και έπρεπε να υπάρχει μια συνολική προετοιμασία των πολιτικών δυνάμεων και της κοινής γνώμης, γι'αυτή την στιγμή των μεγάλων αποφάσεων.

Δυστυχώς η κυβέρνηση προτίμησε την οδό της μυστικής διπλωματίας από τη μια και τον καθησυχασμό της κοινής γνώμης από την άλλη, με την ωραιοποίηση των πραγμάτων.

Μας διαβεβαίωνε σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να υπάρξει σύνδεση της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ με την επίλυση του πολιτικού προβλήματος και έφτασε μέχρι του σημείου να υποτιμά την ικανότητά μας να διαβάζουμε τα κείμενα των συνόδων κορυφής και να κατανοούμε το νόημά τους.

Σήμερα όμως αποδεικνύεται ότι και σωστά διαβάζαμε και σωστά κατανοούσαμε και ότι η ίδια δεν ήταν ειλικρινής και ότι δεν ακολούθησε το συνετό δρόμο προκειμένου να πετύχουμε τα καλύτερα για το εθνικό συμφέρον αποτελέσματα.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Δεν θα πω περισσότερα σ'αυτό το σημείο. Θα έλθει η ώρα της πιο συστηματικής κριτικής στους κυβερνητικούς χειρισμούς και τότε θα μιλήσουμε αναλυτικά.

Τώρα ως χώρα και ως έθνος βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και είναι η ώρα της μέγιστης νηφαλιότητας και σύνεσης. Βρισκόμαστε σε οριακή ιστορική ώρα :

Είναι η ώρα κατά την οποία οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να προτάξουν το εθνικό συμφέρον και να κινηθούν με πολύ μεγάλη προσοχή.

Το σχέδιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου δεν έπεσε από τον ουρανό. Ούτε είναι τυχαία τα πιεστικά και εκβιαστικά χρονοδιαγράμματα που περιέχει.

Το σχέδιο αυτό είναι προϊόν της διεθνούς συγκυρίας όπως αυτή διαμορφώνεται σήμερα και του συσχετισμού δυνάμεων που την χαρακτηρίζει.

Διάβασα με κατάπληξη στην προχθεσινή της συνέντευξη ότι η κ.Παπαρήγα ζητά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν ως βάση διαπραγμάτευσης και αντιπροτείνει τη διεθνοποίηση του Κυπριακού.
Μα εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ και έχει το πράσινο φως του Συμβουλίου Ασφαλείας και που γίνεται σε γενικές γραμμές δεκτό και από την ΕΕ.
Ποια διεθνοποίηση άραγε έχει υπόψη της η κ. Παπαρήγα;
Κάποιου άλλου πλανήτη ίσως.
Όμως στον πλανήτη γη έξω από τον ΟΗΕ και την ΕΕ άλλος διεθνής θεσμός όπου θα μπορούσε να προσφύγει η Κύπρος δεν υπάρχει.
Εκτός κι αν η κ.Παπαρήγα εννοεί το G8 και δεν μας το λέει.

Για να επανέλθω όμως στην ουσία.

Το σχέδιο Ανάν διαμορφώθηκε στο πλαίσιο της σημερινής διεθνούς συγκυρίας και του σημερινού συσχετισμού δυνάμεων.

Τα βασικά στοιχεία αυτής της συγκυρίας είναι:

Στο πλαίσιο αυτό το σχέδιο Ανάν αποτελεί την πρόταση ενός συμβιβασμού για την διευθέτηση ενός συνόλου προβλημάτων και ενός ολοκλήρου πλέγματος σχέσεων.

Για να δανειστώ μια χθεσινή φράση του σ. Χριστόφια γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ "υπό τις περιστάσεις και έχοντας υπόψη το κλίμα στο διεθνή χώρο, θα ήταν άσοφο και λανθασμένο να απορρίψουμε συζήτηση του σχεδίου Ανάν".

Αυτό ισχύει για την Κύπρο, ισχύει και για την Ελλάδα.

Ταυτόχρονα όμως το ίδιο ανιστόρητο κι επιπόλαιο θα ήταν να ωραιοποιήσουμε το σχέδιο. Το σχέδιο περιέχει θετικά αλλά και αρκετά αρνητικά τα οποία θα πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπιστούν.

Όπως επίσης δεν πρέπει να υποβαθμιστεί ο κίνδυνος που υπάρχει να λειτουργήσουν σε βάρος μιας προοπτικής συμφωνίας και λύσης τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα.

Αυτά σημαίνουν ότι η διαπραγμάτευση που θα γίνει κατά την συζήτηση του σχεδίου πρέπει να είναι πολύ καλά προετοιμασμένη από ελληνικής και ελληνοκυπριακής πλευράς.

Το ζητούμενο είναι η εθνική στρατηγική και συνεννόηση, ώστε και την Κυπριακή Δημοκρατία να βοηθήσουμε να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά και τον διεθνή παράγοντα, κυρίως την Ε.Ε. να αξιοποιήσουμε θετικά.

Στο σημείο αυτό θέλω να επαναλάβω την πρόταση για την σύγκληση του Συμβουλίου αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Πιστεύω ότι η σύγκλησή του θα συμβάλλει στην καλύτερη προετοιμασία της διαπραγματευτικής θέσης της Ελλάδας.

Ο σ. Χουντής θα κάνει στη συνέχεια μια περιγραφή των βασικών σημείων του σχεδίου Ανάν.
Εγώ θέλω να σταθώ και να κλείσω μόνο σε ένα σημείο.
Η Ελλάδα έχει δύο σημαντικά πλεονεκτήματα που πρέπει να αξιοποιήσει στην κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων.

Το πρώτο αφορά τις δεσμεύσεις της ΕΕ για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ σε κάθε περίπτωση.
Βεβαίως υπάρχουν οι ουρές και οι υποσημειώσεις καις το Ελσίνκι και στις Βρυξέλλες όμως η βασική θέση της ΕΕ είναι ότι η Κύπρος θα ενταχθεί.

Το δεύτερο πλεονέκτημα αφορά την ίδια την λειτουργία της Ε.Ε.
Στην περίπτωση που επιλυθεί το πολιτικό πρόβλημα και η Κύπρος ενταχθεί στην ΕΕ στο σύνολό της, τότε η ίδια η ΕΕ έχει κάθε συμφέρον να εξασφαλίσει ότι αυτό το νέο μέλος της θα έχει την ικανότητα να λειτουργεί στα πλαίσια των ευρωπαϊκών θεσμών και να μην αποτελεί εμπόδιο για τις συνολικές λειτουργίες της Ένωσης.

Πιστεύω ότι τα δύο αυτά πλεονεκτήματα εάν αξιοποιηθούν σωστά μπορούν να συμπληρώσουν αποτελεσματικά την επιχειρηματολογία που εδράζεται στις μέχρι σήμερα αποφάσεις και ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου και τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Ο προσανατολισμός που θα χαράξουμε σήμερα θα είναι καθοριστικός για τη φυσιογνωμία του κόμματός μας.

Ως κόμματος της Αριστεράς που εννοεί να μετατρέπει σε πολιτική πράξη τις ιδεολογικές του αρχές και τις αξίες τους και στις δύσκολες στιγμές. Εκεί που πραγματικά κρίνεται η συνέπεια και εκεί όπου υπάρχει και ο κίνδυνος του κόστους.

Και στο συγκεκριμένο θέμα πέραν όλων των άλλων κρίνεται και η συνέπεια της Αριστεράς στις αξίες της.

Η συνέπειά της στον αντιεθνικισμό,
η συνέπειά της στον διεθνισμό,
η συνέπειά της στην ανάλυση των σύγχρονων διεθνών προβλημάτων και από την ταξική και όχι μόνον από την εθνική τους σκοπιά.

Ταυτόχρονα από το σημερινό μας προσανατολισμό θα επιβεβαιωθεί η φυσιογνωμία ενός κόμματος που διαδραματίζει θετικό πολιτικό ρόλο και δεν αρκείται στο να παρακολουθεί από μακριά τις εξελίξεις και να τις σχολιάζει για προπαγανδιστικούς λόγους.

Ο ΣΥΝ φιλοδοξεί να είναι η Σύγχρονη Αριστερά που παρεμβαίνει στα πράγματα και διεκδικεί με αυτήν την παρέμβαση να βάζει τη σφραγίδα της στις εξελίξεις.

To Γραφείο Τύπου