Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/07/2005

Η συλλογή και η "αποθήκευση των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων" των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί ένα επί πλέον μέτρο για τη δημιουργία ανελεύθερων και επιτηρούμενων κοινωνιών

Ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΝ

Ένα ακόμα μέτρο που παραβιάζει τα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες εισάγετε από τις πολιτικές ελίτ τις Ευρωπαϊκής Ένωσης στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, η συλλογή και «αποθήκευση των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων» των πολιτών της Ευρώπης. Για άλλη μια φορά στο όνομα του κατεπείγοντος επιχειρείται να παρακαμφθούν θεσμικά όργανα που εκφράζουν τη λαϊκή κυριαρχία, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αξιοποιώντας την οδύνη και το φόβο μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο.

Ένα ακόμα μέτρο επιτήρησης των πολιτών, μετά τις «αντιτρομοκρατικές νομοθεσίες» που συρρίκνωσαν τις δικονομικές εγγυήσεις του κράτους δικαίου και του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού, τις κάμερες που αστυνομεύουν κάθε κίνηση, τα πλανητικά συστήματα παρακολούθησης των πολιτών, ΕΣΕΛΟΝ, προστίθενται στη δημιουργία ενός καθεστώτος γενικευμένης παρακολούθησης, όπου κάθε πολίτης θεωρείται «συνήθης ύποπτος» από τις αρχές.

Οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι αμέτοχες στην κατασκευή ανελεύθερων καθεστώτων. Ο Έλληνας Υπουργός Δημόσιας Τάξης και ο Εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ανακοίνωσαν νέα «έκτακτη» αντιτρομοκρατική νομοθεσία, θεωρώντας καθώς φαίνεται, ως ελάχιστα τα ήδη αντιδημοκρατικά μέτρα.

Δυστυχώς, αυτό που μέχρι τώρα αποκαλούσαμε Ευρωπαϊκό κεκτημένο, και αφορούσε στον Ευρωπαϊκό νομικό και κοινωνικό πολιτισμό, οι ισχυροί της Ευρώπης το οδηγούν κατευθείαν στο απόσπασμα.

Καλούμε το σύνολο της κοινωνίας μας και πρωτίστως την πολιτική και κοινωνική Αριστερά, το συνδικαλιστικό κίνημα, σε κοινές προσπάθειες και δράσεις ώστε να αποτρέψουμε νέα μέτρα καταστολής, παρακολουθήσεων και αυταρχισμού.

Τμήμα Δικαιωμάτων