"Σ' αυτή την πρώτη συνεδρίαση της ΚΠΕ του κόμματος με τη διευρυμένη της σύνθεση θεωρώ ότι οφείλουμε όλες και όλοι να τιμήσουμε τον σύντροφό μας, τον Φίλιππο τον Ηλιού, που με διορατική συνείδηση της κρισιμότητας της περιόδου για την παρουσία της Αριστεράς, με αγωνία και δυσφορία για το πολύπλευρο κόστος στο δημόσιο βίο της χώρας που είχε η επιλογή του αμοραλισμού ως πατέντα επιτυχίας και αναγνώρισης, με πλήρη επίγνωση ότι πεθαίνει, επέλεξε αυτό που του ταίριαζε. Να πεθάνει αγωνιζόμενος για την Αριστερά. Να πεθάνει και να δώσει στην ελληνική κοινωνία αλλά και σε όλους εμάς ένα διαφορετικό δείγμα ζωής, μια διαφορετική στάση συνείδησης, μια διαφορετική ποιότητα πολίτη, ενεργού πολίτη, που πάντοτε θα φλέγεται και θα φέγγει από τα ιδανικά αυτής της διαχρονικής Αριστεράς.
Και οφείλουμε να τον τιμήσουμε και με άλλους τρόπους, που είναι ευθύνη όλων μας. Και της Πολιτικής Γραμματείας και των επιμέρους οργανώσεων.
Ο Φίλιππος ο Ηλιού διέγραψε μια ζωή υποδειγματική. Είναι περιεχόμενο της συνείδησης όλων μας. Δεν έχουμε παρά να τον θυμόμαστε πάντοτε ως μέτρο και κριτήριο των πράξεών μας.
Οι εκλογές της 7ης Μαρτίου είναι κοινή διαπίστωση ότι διαμορφώνουν μια νέα πολιτική κατάσταση, ένα νέο τοπίο. Κοινή επίσης εκτίμηση είναι ότι θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να αποσαφηνιστούν τα χαρακτηριστικά αυτής της περιόδου, οι αντιθέσεις της, οι αντιφάσεις της, οι εντάσεις της, η δυναμική της.
Πρέπει όμως να έχουμε υπόψη μας σταθερά ορισμένα πράγματα. Γρήγορα η Ν.Δ. θα βρεθεί μπροστά στα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Κι αυτά τα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα είναι τα προβλήματα που έχουν ανοίξει μέτωπα στην κοινωνία, έχουν προκαλέσει μεγάλη δυσφορία. Η δυσφορία προκλήθηκε από την κυβερνητική πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Εισπράχθηκε από τις προεκλογικές υποσχέσεις της Ν.Δ. Αυτή η δυσφορία θα βρεθεί αντιμέτωπη με την κυβερνητική πρακτική της Ν.Δ.
Το ενδεχόμενο να υπάρξει σύντομα μια σημαντική λαϊκή δυσαρέσκεια είναι πολύ πιθανόν. Γιατί, εκτός των άλλων, είναι κι ένα σταθερό σύνδρομο του πολιτικού μας συστήματος, έτσι όπως λειτουργεί.
Οι εκτιμήσεις ότι ανοίγεται μπροστά στη Ν.Δ. μια αδιατάρακτη οκταετία είναι βιαστικές και επιπόλαιες. Πιστεύω ότι το νεοφιλελεύθερο πλαίσιο το οποίο τελικώς θα υπηρετήσει η Ν.Δ., το πλαίσιο των προεκλογικών της εξαγγελιών, θα βρεθεί και πάλι αντιμέτωπο με την κοινωνία. Και το μεγάλο ζητούμενο είναι εάν η Αριστερά θα μπορέσει να ματαιώσει ένα νέο κύκλο της δικομματικής εναλλαγής.
Όλοι περιγράφουμε την εξαγωγή διλημμάτων και προβλημάτων προς την κοινωνία που κάνουν τα δύο μεγάλα κόμματα. Όταν είναι το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, να μην έρθει η Ν.Δ. Ή, από άλλες πλευρές, να φύγει το ΠΑΣΟΚ γιατί είναι καθεστωτικό επί 20 χρόνια ως διακυβέρνηση. �Όταν έρχεται η Ν.Δ. στην εξουσία, όπως τώρα, αύριο το δίλημμα θα είναι παλιάς κοπής: Να φύγει η Ν.Δ. από την εξουσία.
Γι αυτό λέω ότι πρέπει με διορατικότητα, από πλευράς πολιτικής εκτίμησης, να προετοιμαστούμε για το μεγάλο ζητούμενο: Εάν η Αριστερά θα μπορέσει να ματαιώσει ένα νέο κύκλο της δικομματικής εναλλαγής. Εάν θα μπορέσει στην επόμενη περίοδο να έχει παρουσία ικανή να αμφισβητήσει το νεοφιλελεύθερο πλαίσιο και στις δυο σημερινές του εκδοχές.
Επισημάνθηκε από πολλούς αυτή η δυναμική και η αναγκαιότητα να έχουμε ένα πλήρες, ολοκληρωμένο πολιτικό σχέδιο, ένα σχέδιο δράσης, μια πολιτική εκτίμηση για το πώς πορευόμαστε σ' αυτό το νέο τοπίο.
Η πολιτική μας πρόταση, το σχέδιό μας πρέπει να έχει σαφώς προσδιορισμένη την οπτική, να έχει αποσαφηνισμένο το κριτήριο με το οποίο εμείς αντιμετωπίζουμε αυτές τις καινούργιες εξελίξεις. Από θέσεις Αριστεράς, ανανεωτικής, ριζοσπαστικής Αριστεράς, από θέσεις Αριστεράς της εποχής μας για την Ελλάδα και την Ευρώπη, από θέσεις που αμφισβητούν τους νεοφιλελεύθερους μονόδρομους, τις επιλογές και τις εκδοχές προσαρμογής. Και από θέσεις που ζητούν ένα διαφορετικό μοντέλο εξουσίας και διακυβέρνησης της χώρας στον τόπο μας. Για να μην είναι διαρκώς η προσπάθειά μας προσπάθεια να αντιμετωπίζουμε διλήμματα που κατασκευάζουν άλλοι για μας προκειμένου να κερδοσκοπήσουν εκλογικά και πολιτικά. Για να μην είναι η προσπάθειά μας μια προσπάθεια διαρκούς αμφισβήτησης της παρουσίας μας και του ρόλου μας.
Χρειάζεται λοιπόν να πάμε προς αυτή την κατεύθυνση και χρειάζεται να πάμε με ένα πλήρες και ολοκληρωμένο σχέδιο. Κι αυτό θα το κάνουμε και στην πορεία μας προς τις ευρωεκλογές και στην πορεία μας προς το συνέδριο, για το οποίο έχω κι εγώ να πω ορισμένα πράγματα.
Ένα δεύτερο θέμα στο οποίο θα ήθελα να αναφερθώ είναι το αποτέλεσμα των εκλογών για εμάς. Το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Μαρτίου είναι θετικό για τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Χρέος μας να το αξιοποιήσουμε και όχι να το πετροβολάμε. Είναι θετικό, γιατί μας δίνει δυνατότητες, γιατί μας κρατάει δύναμη ενεργή και παρούσα στη διαμόρφωση όλων αυτών των συνθηκών μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο.
Δεν μας ικανοποιεί; Βεβαίως. Περιμέναμε καλύτερα ποσοστά; Αναμφισβήτητα. Και είχαμε δείγματα. Και όλοι και όλες σας είχατε δείγματα ενός κλίματος εντελώς διαφορετικού από το κλίμα που υπήρχε στις εκλογές του 2000, και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και του 1996.
Θεωρούμε θετικό το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Μαρτίου. Σεβόμαστε το 3,26% που πίσω του έχει ψυχές, συνειδήσεις, αγωνίες, αγώνες, λαχτάρες, προσφορές και θυσίες. Δεν είναι ένα άψυχο εκλογικό ποσοστό. Το σεβόμαστε. Δεν το περιφρονούμε. Και το τιμάμε. Και θα το τιμήσουμε με την στάση μας στην κοινωνία και σε όλους τους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς.
Χαιρόμαστε, ναι, γιατί είμαστε στη Βουλή και δεν είμαστε απ' έξω. Και δεν θα κάνουμε κριτική σαν να είμαστε απ' έξω. Γιατί και η κοινωνία χάρηκε που είμαστε στη Βουλή. Και είναι πολύ ευρύτερη του εκλογικού ποσοστού μας η κοινωνική ανησυχία και αγωνία για να είμαστε στη Βουλή. Όποιος θεωρεί ότι ηττήθηκε, τότε δεν τιμά το 3,26%. Και εμείς θέλουμε να το τιμήσουμε αυτό το 3,26, τις 250 χιλιάδες των συνειδήσεων και των πολιτικών επιλογών και όχι των ψηφοφόρων. Γιατί αυτοί που μας επέλεξαν, μας επέλεξαν με πολλά κριτήρια, με σύνθετες αγωνίες.
Να λοιπόν γιατί, ναι, το χαιρόμαστε. Βεβαίως δεν μας ικανοποιεί. Βεβαίως δεν επαναπαυόμαστε. Βεβαίως δεν θέλουμε διαρκώς να δίνουμε αυτόν τον αγώνα για να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε στους πήχεις του εκλογικού συστήματος ή τις δυσκολίες των συγκυριών.
Και έχει ξεχωριστή σημασία το να είμαστε σ' αυτή την κρίσιμη περίοδο μέσα στη Βουλή ως κοινοβουλευτική ομάδα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Έχει ξεχωριστή σημασία να είμαστε αύριο, σ' αυτή την συγκυρία, μέσα στην Ευρωβουλή. Όπως έχει ξεχωριστή σημασία να είμαστε μέσα στην Αυτοδιοίκηση, στα συνδικάτα και σε όλους τους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς.
Έχει μεγάλη σημασία σ' αυτή την περίοδο να έχουμε παρουσία και δράση για τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και της χώρας, για τις ανάγκες της συγκυρίας και τις προκλήσεις της εποχής και όχι να εξαντλούμαστε σε εσωστρέφειες, παραγοντισμούς και παρελθοντολογίες. Έχει μεγάλη σημασία το ότι είμαστε μέσα στη Βουλή μπροστά στην κοινωνία και όχι να είμαστε μπροστά στον καθρέφτη μας, εμείς για τον εαυτό μας.
Γι αυτό και έχουν δίκιο όλοι που μέσα τους το νιώθουν και το είπαν με πολλούς τρόπους εδώ, ότι πρέπει να ευχαριστήσουμε αυτούς που στήριξαν τα ενωτικά ψηφοδέλτια του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, τις υποψήφιες και τους υποψηφίους, τα μέλη και τους φίλους, τα στελέχη, τους ανένταχτους, τις νέες και τους νέους, όλες και όλους που δώσανε μάχη σκληρή για να είμαστε μέσα και στο νέο πολιτικό σκηνικό και για να μπορούμε να συνεχίζουμε σε συνθήκες μη ιδανικές για την Αριστερά, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.
Αυτές ακριβώς οι δύσκολες συνθήκες για την Αριστερά, και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, δεν είναι δικιά μας φαντασίωση. Είναι μια οδυνηρή και σκληρή πραγματικότητα. Και δεν μπορεί κανείς να αφαιρείται από την πραγματικότητα, κάνοντας ακροβασίες ιδεολογισμών.
Αυτές οι δύσκολες συνθήκες για την Αριστερά της εποχής μας, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, υπαγόρευσαν τις στρατηγικές μας επιλογές. Και είναι ανάγκη να τις καταγράψουμε, γιατί δεν ήταν αυτόματες αυτές οι επιλογές, ούτε έγιναν χωρίς εντάσεις, ούτε ήταν αυτονόητες. Αμφισβητήθηκαν. Ούτε ήταν δεδομένες αυτές οι επιλογές. Εάν δεν λειτουργούσε μέσα από την προβληματική εσωτερική μας κατάσταση ένα μίνιμουμ δημοκρατικής ζύμωσης, σύνθεσης και δυναμικής.
Αυτές οι μη ιδανικές συνθήκες υπαγόρευσαν τρεις βασικούς άξονες της πολιτικής μας: Οργανική σύνδεση με τα νέα κοινωνικά κινήματα. Συνάντηση στους χώρους όπου τα νέα κοινωνικά κινήματα και οι ριζοσπαστικές δυνάμεις της Αριστεράς, μαζί με τις ενώσεις των πολιτών για τα δικαιώματα και τις οικολογικές κινήσεις, συναντιούνται και αλληλοπροσδιορίζονται ως πολιτικά υποκείμενα, ως πολιτικοί πρωταγωνιστές στη διαμορφωμένη νέα κατάσταση.
Δεύτερη επιλογή: Ενωτική επιδίωξη για τον Χώρο Διαλόγου και Κοινής Δράσης, για το ενωτικό ψηφοδέλτιο, για τη διεύρυνση του δημόσιου χώρου και του δημόσιου λόγου της Αριστεράς σε συνθήκες που από πολλές πλευρές επεδίωκαν την σμίκρυνση αυτού του χώρου ή την ισοπέδωση αυτού του χώρου.
Και η τρίτη επιλογή, πρωτοβουλίες ουσίας, με συνέπεια και επιμονή στο ακόμα δυσκολότερο τοπίο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για τη δημιουργία του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, έτσι ώστε να είναι περίπου κοινή συνείδηση στις δυνάμεις της ευρύτερης Ευρωπαϊκής Αριστεράς ότι, αν δεν υπήρχε η επιμονή και οι πρωτοβουλίες του Συνασπισμού και ενός-δυο συντρόφων, συντροφικών κομμάτων, δεν θα φτάναμε στη διαδικασία που έχουμε φτάσει σήμερα, η οποία σημειωτέον είναι η πιο καθυστερημένη διαδικασία σε σχέση με τη διαμόρφωση ευρωπαϊκών κομμάτων όλων των άλλων χώρων.
Αναφέρομαι σ' αυτά για να επισημάνω ότι υπήρχαν και αντίθετες γραμμές απέναντι σ' αυτές. Δεν μπορεί να λέμε, όλα είναι εντάξει και όλα μοιάζουν και όλα το ίδιο λένε. 'Αλλες αυτές οι επιλογές και άλλες οι επιλογές για τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, με τις οποίες έπρεπε να κάνουμε μπλοκ. 'Αλλες αυτές οι επιλογές και άλλο οι επιλογές για τον τρόπο αντιμετώπισης των κυβερνητικών πολιτικών του ΠΑΣΟΚ, ως εκσυγχρονιστικών, τις οποίες σημειωτέον τις εγκατέλειψαν εκείνοι οι οποίοι τις εφάρμοζαν. Και είχαν αξίωση να τις αποδεχθούμε κι εμείς.
Δεν κάναμε επιλογή ότι θα παλέψουμε απ' αυτή την θέση της Αριστεράς με εύκολους όρους. Κάναμε επιλογή ότι θα παλέψουμε για να αλλάξουμε, να επηρεάσουμε τους συσχετισμούς, να επηρεάσουμε τις πολιτικές. Δεν κάναμε επιλογή ότι αναζητάμε μέσο ταχείας μετάβασης προς κάποιον στόχο ο οποίος γενικώς και αορίστως είναι, να καταπιαστούμε κι εμείς με προβλήματα διακυβέρνησης, ανεξαρτήτως περιεχομένου, ουσίας, επιπτώσεων και χαρακτήρα. Κάναμε επιλογή από θέσεις συγκεκριμένες.
Είμαστε το μοναδικό νέο κόμμα, που από το 1996 και μετά έχουμε διαρκή παρουσία σε όλους τους θεσμούς του πολιτικού μας συστήματος. Το είχαμε πάντα; Το είχαμε κι άλλοτε; Είχαμε διαχειριστεί μεγαλύτερα ποσοστά, έτσι ώστε να φαίνεται ότι άδειασε η τσέπη μας;
Εμένα δεν μου αρέσει μετά τις εκλογές αυτό το κλίμα το οποίο βγάζουμε. Συγχωρείστε μου τον προσωπικό τόνο. Δεν μου αρέσει. Και δεν αρέσει και στον κόσμο. Και δεν έχει νόημα να συζητάμε όλοι εμείς εδώ ότι δεν μας αρέσει, αλλά εμείς να το βγάζουμε .
Αυτή είναι η μία πλευρά για την οποία αναφέρθηκα αναλυτικά. Η άλλη πλευρά είναι ότι για όλα όσα έγιναν ως παραλείψεις η ευθύνη είναι δικιά μου.
Έχω την ευθύνη στο ακέραιο για όλα όσα έγιναν ως λάθη ή ως παραλείψεις και έχουμε όλοι μαζί την ευθύνη για όλα όσα θετικά καταγράφηκαν. Και η τριμελής αντιπροσωπεία που είχαμε στη Γραμματεία, με τον Στέργιο τον Πιτσιόρλα και το Νίκο το Βούτση, δούλεψε με έναν τρόπο συνεννόησης και προώθησης του συμφέροντος του συλλογικού. Όπως επίσης η αντιπροσωπεία που είχαμε στη Γραμματεία του ενωτικού ψηφοδελτίου δούλεψε με συνέπεια και διορατικότητα, με κριτήριο και το συμφέρον του ενωτικού ψηφοδελτίου της ευρύτερης στρατηγικής και το συμφέρον του κόμματος.
Πηγαίνοντας προς τις ευρωεκλογές εκτιμάμε και την πορεία αυτής της ενωτικής πρωτοβουλίας. Κάναμε ότι μπορούσαμε και με το παραπάνω. Ουδέποτε άλλοτε έχει φερθεί έτσι μία συνιστώσα μιας ευρύτερης εκλογικής σύμπραξης που να έχει την δεσπόζουσα θέση ή τις καλύτερες δυνατότητες. Οι συμφωνίες που κάναμε ήταν πάντοτε γνωστές σε όλους, σαφείς, καθαρές και δημόσιες. Δεν υπήρξε τίποτε που να αποτελεί μυστική συμφωνία. Η μη πλουραλιστική εκπροσώπηση, ναι, είναι πρόβλημα. Και είναι πρόβλημα για όλους. Αφορά ολόκληρο το ψηφοδέλτιο. Αφορά όμως κυρίως εμάς, γιατί είχαμε τις μεγαλύτερες δυνατότητες στα πλαίσια του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Και όλοι θα πρέπει να συζητήσουμε γιατί πράγματι αυτό το ενωτικό ψηφοδέλτιο του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς δεν είχε τη δυναμική που φαινόταν. Εκλογικά δεν καταγράφηκε η αντίστοιχη δυναμική.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Η μη πλουραλιστική εκπροσώπηση αφορά όλο το ψηφοδέλτιο, αφορά κυρίως εμάς ως την μεγαλύτερη συνιστώσα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Και μας αφορά όχι για να διορθώσουμε κάτι που κάναμε εμείς λάθος, αλλά μας αφορά σαν έκφραση συγκεκριμένης πολιτικής επιλογής, που επιβεβαιώνει την αξιοπιστία της δικής μας θέλησης και στηρίζει παραπέρα την προσπάθειά μας.
Μπορούμε να το διορθώσουμε. Και ακριβώς γιατί μπορούμε να διορθώσουμε, χρειάζεται να κάνουμε επιλογές στρατηγικής προοπτικής.
Είναι για όλους ενιαίος ο εκλογικός κύκλος. Και δίνουμε την δεύτερη εκλογική μάχη αυτού του ενιαίου κύκλου με τις επιλογές που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα και με επιλογές στρατηγικού χαρακτήρα που μπορούν πραγματικά να βελτιώσουν το κλίμα που δεν είναι καλό.
Γι αυτό και προτείνω να αποφασίσει η ΚΠΕ, με καθαρό τρόπο και σαφήνεια, σε συγκεκριμένα ζητήματα. Για να μην αρχίσουν μετά οι εκδοχές και οι ερμηνείες.
Το αποτέλεσμα το εκτιμάμε ως θετικό. Βεβαίως υπάρχει η ανάγκη να γίνει στρατηγική ουσιαστική συζήτηση σε βάθος. Θα γίνει και στην πορεία προς το συνέδριο. Όμως το αποτέλεσμα είναι θετικό.
Δεύτερον, η συνεργασία την οποία αποφασίσαμε ήταν και είναι θετική. Την υπερασπιζόμαστε, τη διευρύνουμε, την ενισχύουμε την συνεχίζουμε. Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι στρατηγική επιλογή και είναι αυτονόητο πια ότι μιλάμε με τον κόσμο, με την κοινωνία και με αυτούς οι οποίοι είναι γύρω από τα σχήματα της Αριστεράς και αυτούς οι οποίοι είχαν μια χρόνια πολιτική κριτική στάση, από λευκό, άκυρο και ανένταχτη τοποθέτηση. Και όσους δυσαρεστούνται και διαφοροποιούνται μέσα από το ΠΑΣΟΚ και όσους απεγκλωβίζονται από την πολιτική του ΚΚΕ και όσους απεγκλωβίζονται από σχήματα που δεν υπάρχουν, όπως σχήματα τα οποία δεν μπήκαν στην Βουλή.
Πορευόμαστε με αυτή την γραμμή, της ενδυνάμωσης αυτού του δημόσιου χώρου της Αριστεράς, προκειμένου να είναι αποφασιστική παρουσία, ώστε να μην είναι διαρκώς στην πλάτη μας αυτή η τραμπάλα με τα εκβιαστικά διλήμματα.
Τέταρτον, για να βελτιωθεί το κλίμα και για να εκφραστεί ακόμα πιο συγκεκριμένα η πολιτική μας θέληση, στην πρώτη θέση του ευρωψηφοδελτίου να υπάρχει πρόσωπο πέραν του ΣΥΝ, ευρύτερο πρόσωπο αποδοχής του ευρύτερου σχήματος των ενωτικών ψηφοδελτίων."
To Γραφείο Τύπου