17 Νοεμβρίου 2001
Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΝ Ν.Κωνσταντόπουλου στο Ρ/Σ "Σκαϊ" (Κ.ΑΚΡΙΒΟΠΟΥΛΟΥ)
Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, μιλώντας στον Ρ/Σ ΣΚΑΪ στην κα Κ.Ακριβοπούλου, τόνισε:
Ο ΣΥΝ πάντοτε υποστήριζε την ανάγκη ενός κοινωνικού και πολιτικού διαλόγου ως μέσου, προκειμένου να διαμορφωθούνε νέοι συσχετισμοί στην κοινωνία αλλά και να αλλάξουν οι εφαρμοζόμενες κυβερνητικές πολιτικές. Ο διάλογος, κα. Ακριβοπούλου, ο κοινωνικός και πολιτικός διάλογος δεν είναι κοινωνική και κοσμική άσκηση. Γίνεται επί της ουσίας. Ουσία στην προκειμένη περίπτωση είναι οι πολιτικές θέσεις που έχουν τα δύο κόμματα Ο ΣΥΝ είναι αντιπολίτευση, το ΠΑΣΟΚ είναι κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ επιλέγει πολιτικές που είναι νεοφιλελεύθερες, ο ΣΥΝ δεν αποδέχεται αυτές τις πολιτικές και αγωνίζεται με όλα τα μέσα για να τις αντιμετωπίσει και να τις ξεπεράσει. Επομένως, εμείς θέλουμε την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας με διαφορετικό τρόπο, με διαφορετικές πολιτικές από αυτές που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Μακάρι μέσα από τον διάλογο να επηρεαστεί η κυβερνητική πολιτική και να αλλάξει.
Λόγου χάριν, κα. Ακριβοπούλου, αυτή τη στιγμή έχουμε μπροστά μας πολύ σοβαρά προβλήματα:Το κοινωνικό πρόβλημα.
Η μεγάλη ανεργία, οι διαρκείς εισοδηματικές πιέσεις η φορολογική αδικία, οι ρυθμοί ανάπτυξης που δεν αφορούν όλους και, επίσης, η διεύρυνση της ανασφάλειας γιατί μεγαλώνουν οι αποκλεισμοί και ολοένα και πιο πολύ σπρώχνονται κάτω από το όριο της ανεκτής διαβίωσης.Το μεγάλο πρόβλημα των αγροτών.
Οι αγρότες αγωνιούν και ο κ. Σημίτης, ως Πρωθυπουργός τους λέει ότι ευημερούν. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση ήξερε εδώ και χρόνια ποια θα είναι αυτά τα μεγάλα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει ο αγροτικός τομέας, ο αγροτικός πληθυσμός, το αγροτικό εισόδημα και δεν έκανε τίποτα για να εξασφαλίσει την αναγκαία στήριξη και τις επιβαλλόμενες διαρθρωτικές αλλαγές.Τα πολλά προβλήματα της καταστροφής του περιβάλλοντος.
Ακόμα και προχθές ήρθε στη Βουλή ένα νομοσχέδιο που έλεγε ότι πουλάμε τα πάντα όσο-όσο μόνό και μόνο για να εξασφαλίσουμε πολιτικές εισπρακτικής λογικής.Για τον αιγιαλό μιλάμε. Φτάσαμε στο 2001, έχουμε Υπουργείο Περιβάλλοντος, έχουμε υπουργούς Περιβάλλοντος και δεν έχουμε περιβαλλοντική πολιτική. Το περιβάλλον αυτή τη στιγμή κακοποιείται, καταστρέφεται, παραμορφώνεται, λεηλατείται και καταληστεύεται με τη λογική της εμπορευματοποίηση όλων των δημοσίων αγαθών.
Για τη σχέση ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ
Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κανένας πάγος δεν υπήρχε και καμία λογική χαρακωμάτων δεν υπήρχε. Υπάρχει από την πλευρά του ΣΥΝ μια συνέπεια στην άσκηση προγραμματικής αντιπολίτευσης με αρχές. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει ούτε ο παραγοντισμός, ούτε το σούρτα φέρτα, ούτε μας ενδιαφέρει αυτή η δοσοληψία των δημοσίων σχέσεων. Απέναντι στην κυβέρνηση είπαμε καθαρά και ξάστερα ότι θα ασκήσουμε προγραμματική πολιτική, αυτά είπαμε πριν τις εκλογές αυτά είπαμε και μετά τις εκλογές. Και θεωρούμε ότι και μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό, μετά το τελευταίο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά στα ίδια προβλήματα: Αναποτελεσματικότητα, επανάληψη της πολιτικής που αποτελεί μια από τα ίδια, παράταση της εισοδηματικής καθήλωσης, μεγέθυνση της ανεργίας. Είναι φανερό, λοιπόν, ότι η κυβερνητική πολιτική ενάμισι χρόνο μετά τις εκλογές έχει έναν αρνητικό κοινωνικό και οικονομικό απολογισμό για την πλειοψηφία του κόσμου.
Εμείς, λοιπόν, από θέση υπεύθυνης προγραμματικής αντιπολίτευσης λέμε προς την κυβέρνηση: αλλάξτε την πολιτική σας, με αυτήν την πολιτική σας θα παραδώσετε την εξουσία στη Ν.Δ. για να συνεχίσει την ίδια νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόζετε εσείς. Και λέμε και κάτι άλλο κα. Ακριβοπούλου: η κυβερνητική πολιτική την οποία εφαρμόζει ο κ. Σημίτης και το επιτελείο του είναι μια ακραιφνώς φιλελεύθερη πολιτική την οποία με τον πιο γνήσιο τρόπο εκφράζει η Ν.Δ. και ουσιαστικά τα δύο μεγάλα κόμματα ακολουθούν την ίδια πολιτική. Το ΠΑΣΟΚ εφαρμόζει ότι λέει η Ν.Δ., η Ν.Δ. φωνάζει ότι αυτή θα μπορούσε να εφαρμόσει καλύτερα τα ίδια πράγματα που κάνει το ΠΑΣΟΚ. Γι΄αυτό και ανάμεσα στα δύο κόμματα οι διαφορές περιορίζονται μονάχα στις παραστάσεις. Παραστάσεις περί το πρόσωπο του αρχηγού, παραστάσεις περί την προσδοκία της νίκης.
Τα λέω φωναχτά, κα. Ακριβοπούλου και ακριβώς ο κόσμος εκτιμά ότι δεν λέμε άλλα δημόσια και άλλα ιδιωτικά. Και σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ οφείλει να καταλάβει ότι μιλάει στο όνομα της κοινωνικής και πολιτικής προοδευτικής πλειοψηφίας αλλά ουσιαστικά με την πολιτική της καταστρέφει αυτήν την κοινωνική και πολιτική προοδευτική πλειοψηφία και αυτή η καταστροφή έχει στρατηγική, ιστορική σημασία γιατί η κοινωνική και πολιτική προοδευτική πλειοψηφία διαμορφώθηκε στην Ελλάδα μέσα από πολλές περιπέτειες.
Ο κ.Λαλιώτης μας είπε τις απόψεις του, μας είπε τις σκέψεις του και νομίζω κα. Ακριβοπούλου ότι παρά τις πολιτικές διαφορές που υπάρχουν επιβάλλεται να υπάρχει και κλίμα συζήτησης και κλίμα διαλόγου αρκεί, βεβαίως, να υπάρχει και ειλικρίνεια στις προθέσεις και ειλικρίνεια και αξιοπιστία στις διαπιστώσεις.
Είναι πια κοινός τόπος ότι το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει την Αριστερά μονίμως με τη λογική της δεξαμενής ψήφων στην πολωτική αντιπαράθεσή του με τη Ν.Δ. Είναι φανερό ότι κατά καιρούς, κα. Ακριβοπούλου φτιάχνονται και εκβιαστικά διλήμματα, φτιάχνονται και παραλυτικά αδιέξοδα. Στο 2001 καιρός είναι να καταλάβουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις ότι η πολιτική δεν είναι πείραμα με πειραματόζωο την κοινωνία, ότι η πολιτική δεν είναι παραμύθι, δεν είναι επικοινωνιακό τρυκ, δεν είναι άσκηση επί χάρτου και πολύ περισσότερο δεν είναι κοσμική και κοινωνική άσκηση στους χώρους όπου συναντώνται οι μηχανισμοί των διαπλεκομένων συμφερόντων.
Εμείς θα εξακολουθήσουμε την προγραμματική μας αντιπολίτευση, θεωρούμε ότι η κυβερνητική πολιτική είναι φιλελεύθερη πολιτική και μεγαλώνει τα κοινωνικά αδιέξοδα και τις κοινωνικές πιέσεις και την κοινωνική δυσφορία. Οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές είναι μια κρίσιμη πολιτική αναμέτρηση. Ο ΣΥΝ έχει ξεκαθαρίσει με σαφήνεια τις θέσεις του εδώ και καιρό. Είναι θέσεις συγκεκριμένες. Δεν θα συνεργαστούμε στους 3 μεγάλους δήμους και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις όπου υπάρχει κομματική πολιτική σηματοδότηση. Δεν θα συνεργαστούμε με το ΠΑΣΟΚ, δεν θα συνεργαστούμε με τη Ν.Δ.. Θα επιδιώξουμε να διαμορφώσουμε ευρύτερα ψηφοδέλτια στα οποία θα μπορούσαν να συνυπάρξουν αυτοδιοικητικές δυνάμεις, κινήσεις πολιτών, οικολογικές ενώσεις, πολιτικές ομάδες, πολιτικά κόμματα που έχουν δραστηριότητα στα θέματα της αυτοδιοίκησης.
- Το πρόβλημα στον ΣΥΝ είναι με ορισμένα πρόσωπα, στελέχη που προέρχονται και επιμένουν ότι ανήκουν στον ΣΥΝ είναι όμως πιο θερμοί συνομιλητές με το ΠΑΣΟΚ και στα σημεία πιο αρνητικοί απέναντι στον ΣΥΝ. Για παράδειγμα, ο Πάνος Σκοτεινιώτης στη Μαγνησία..
Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πάνος Σκοτεινιώτης είναι ένας άξιος νομάρχης. Επί δύο τετραετίες έχει έργο διακριτό το οποίο έχει αναγνωριστεί. Έχει εκλεγεί για 2 τετραετίες, δυστυχώς δεν υπάρχει τρίτη θητεία, είναι ένα στέλεχος αξιόλογο του ΣΥΝ που σε όποιες πολιτικές θέσεις και αν βρέθηκε εκ μέρους του ΣΥΝ ετίμησε τον ΣΥΝ. Έχει απόψεις. Υπολογίζουμε την κριτική και τις απόψεις όλων των στελεχών. Ο ΣΥΝ έχει τη μεγαλύτερη εσωκομματική δημοκρατία γι' αυτό έχει και τα μικρότερα προβλήματα σε σχέση με τα άλλα κόμματα. Απλώς, ορισμένα προβλήματα του ΣΥΝ βγαίνουν με πιο ηχηρό τρόπο λόγω της εσωτερικής δημοκρατίας.
- Αν ο Σπύρος Βούγιας εκδηλώσει την επιθυμία του για δήμαρχος Θεσσαλονίκης τι θα κάνετε;
Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΣΥΝ δεν πρόκειται ποτέ να επιβραβεύσει φαινόμενα παραγοντισμού που δεν έχουν καμία σχέση με τις αρχές, τη συνέπεια, την αλληλεγγύη και, επιτρέψτε μου να πω, το ηθικό περιεχόμενο της ανανεωτικής αριστεράς.
Ο καθένας είναι ελεύθερος να πάει όπου θέλει. Αφ' ής στιγμής, λοιπόν, κάνει τις επιλογές του και είναι ευτυχής που κάνει τις επιλογές του δεν καταλαβαίνω γιατί ζητάει λύτρωση των αμαρτιών του επικαλούμενος το παρελθόν του.
Να μιλήσουμε για τα αυτονόητα κάποια στιγμή. Και το αυτονόητο είναι ότι δίνουμε τη μάχη για να αλλάξουν οι συσχετισμοί και οι πολιτικές από θέσεις σύγχρονης αριστεράς, των κοινωνικών κινημάτων και της οικολογίας και αυτό σημαίνει ότι κυρίως δεν εκμεταλλευόμαστε ούτε την ευαισθησία ούτε την αφιέρωση του κόσμου του ΣΥΝ. Αυτό που είναι ο ΣΥΝ σήμερα είναι η νέα συλλογικότητα της σύγχρονης αριστεράς. Και είναι δημοκρατική κατάκτηση να προκύπτουν συλλογικότητες στην πολιτική ζωή του τόπου.