24 Ιανουαρίου 2002
Συνέντευξη του Ν.Κωνσταντόπουλου στο Ρ/Σ "Sky" για το θέμα του κλοφέν
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό "Sky" (δημοσιογράφος: Κ.Ακριβοπούλου) για το θέμα του κλοφέν ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, τόνισε:
Νομίζω ότι υπάρχει ένα μέγα θέμα που έχει σχέση με την προστασία της δημόσιας υγείας και την ασφάλεια του πληθυσμού και των εργαζομένων. Εδώ αποδεικνύεται μία τριπλή ευθύνη. Κατ΄ αρχήν υπάρχει παράνομη και επικίνδυνη χρήση τοξικών που απαγορεύεται η χρήση, κλοφέν και άλλων.
Δημοσιογράφος: -Δεν σας καλύπτει η παράταση που έχει δοθεί μέχρι το 2010;
Ν.Κ.: Όχι, δεν είναι ακριβές αυτό που λέγεται. Είναι επικίνδυνη και παράνομη η συμπεριφορά της ελληνικής πολιτείας ως προς τα τοξικά. Κατά δεύτερο λόγο είναι επιπόλαιη και ανεύθυνη η συμπεριφορά των αρμοδίων υπηρεσιών που δεν κάνουν τίποτα από εκείνα τα οποία στοιχειωδώς προβλέπονται: ενημέρωση του πληθυσμού, εξασφάλιση μέσων πρόληψης. Εξασφάλίση εκτάκτων μηχανισμών αντιμετώπισης. Και κατά τρίτο λόγο είναι παραπλανητική, ευθυνόφοβη και κουτοπόνηρη η αντιμετώπιση συμβάντων σαν αυτά τα οποία προέκυψαν προχθές. Πρόκειται για βιομηχανικό ατύχημα, βιομηχανικά ατυχήματα, βεβαίως συμβαίνουν στην εποχή μας, αλλά έχει οδυνηρή πείρα συγκεντρώσει η Ευρώπη και η ανθρωπότητα, ώστε και να τηρούνται κανόνες ασφαλείας και να υπάρχουν μηχανισμοί πρόληψης και να εξασφαλίζεται η άμεση και έγκαιρη επέμβαση, ώστε να περιορίζονται οι συνέπειες.
Στη διαχείριση των τοξικών ουσιών η χώρα μας συμπεριφέρεται απ αρχής μέχρι τέλους παράνομα. Παραβιάζει συστηματικά το Κοινοτικό Δίκαιο του Περιβάλλοντος και ειδικότερα τις οδηγίες που σχετίζονται με τα τοξικά κι επικίνδυνα απόβλητα. Δεν ενημερώνει τους κατοίκους μιας περιοχής, όπου γίνεται βιομηχανική χρήση. Δεν έχει μηχανισμούς άμεσης επέμβασης για την αντιμετώπιση τέτοιων εκτάκτων συμβάντων. Ήδη η χώρα μας είναι υπόλογη για αυτήν την παράνομη συμπεριφορά της. Αλλά ξέρετε το πρόβλημα δεν είναι πότε θα μας πάνε στο Δικαστήριο και τι πρόστιμο θα πληρώσουμε ή πότε θα κρύψουμε τα γεγονότα και θα παραπλανήσουμε τον πληθυσμό. Το πρόβλημα είναι ότι έτσι επιβαρύνεται το περιβάλλον. Μολύνονται ο αέρας, το έδαφος, τα νερά. Επιβαρύνεται η δημόσια υγεία του πληθυσμού.
Δημοσιογράφος: -Πού ανάγεται αυτή η υστέρηση σε όλα αυτά που περιγράφετε;
Ν.Κ.: Το ερώτημά σας με οδηγεί στο να επισημάνω κάτι. Ενώ σε όλη την Ευρώπη υπάρχει ετοιμότητα, εγρήγορση και θεσμική πρόβλεψη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των τοξικών αποβλήτων, στην Ελλάδα ούτε στο πρώτο, ούτε στο δεύτερο, ούτε στο τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης υπάρχει καμία πρόβλεψη για υποδομές ή για μέσα και πολιτικές αντιμετώπισης αυτών των συγκεκριμένων προβλημάτων.
Δημοσιογράφος: -Γιατί δεν υπάρχει;
Ν.Κ.: Γιατί δεν δόθηκε προτεραιότητα. Οι κυβερνητικές πολιτικές δεν βάζουν σε προτεραιότητα την προστασία της δημόσιας υγείας. Έχει κατασκευαστεί εργοστάσιο διαχείρισης τοξικών αποβλήτων; Όχι. Τουλάχιστον δύο θα έπρεπε να έχουν κατασκευαστεί στην Ελλάδα. Έχουν εξασφαλιστεί αξιόπιστα μέτρα προστασίας για τη χρήση και αποθήκευση των τοξικών αποβλήτων; Όχι.
Δημοσιογράφος: -Μα, έχουμε επαρκή χάρτη τοξικών αποβλήτων;.
Θα καλέσω επισήμως την κυβέρνηση να δηλώσει ποιες χρήσεις τοξικών γίνονται, πόσες ποσότητες επικίνδυνων και απαγορευμένων τοξικών υπάρχουν, από ποιους γίνονται οι χρήσεις και πού είναι αποθηκευμένες αυτές οι ποσότητες, αν έχουν ενημερωθεί αντιστοίχως οι πληθυσμοί των περιοχών και αν έχουν εξασφαλιστεί προληπτικά ή άλλα μέσα επέμβασης για την αντιμετώπιση ενδεχομένων βιομηχανικών ατυχημάτων. Και το σοβαρότερο: πού αποβάλλονται, πού απορρίπτονται τα επικίνδυνα τοξικά απόβλητα στην Ελλάδα; Ένα ερώτημα στο οποίο ποτέ δεν δίνουν απάντηση οι κυβερνητικοί υπεύθυνοι. Θα αναγκαστούν να δώσουν: Πού απορρίπτονται τα επικίνδυνα τοξικά απόβλητα; Γιατί σε όσες περιπτώσεις βρέθηκε ότι υπήρξε επιβάρυνση του περιβάλλοντος και μόλυνση περιοχών, σε αυτές τις περιπτώσεις στάλθηκαν έξω: είναι μια περίπτωση στον Διόνυσο και μία άλλη περίπτωση στη Νέα Μάκρη, όπως αποκαλύφθηκε με ερωτήσεις που κάνανε βουλευτές και ευρωβουλευτές του ΣΥΝ, ο κ. Παπαγιαννάκης, ο κ. Αμπατζόγλου. Σε ποιες άλλες περιοχές απορρίπτονται όσα χρησιμοποιούνται σήμερα;
Δημοσιογράφος: -Συνοπτικά, κ. Πρόεδρε μια και μπήκατε και εσείς πάλι στην υπόθεση της Πτολεμαϊδας, η αίσθησή σας για όλη αυτή την ιστορία που αποκαλύψαμε χθες ποια είναι;
Υπάρχει ένα βιομηχανικό ατύχημα σοβαρό, δεν πρέπει κανείς να πανικοβάλλεται, αλλά σε καμιά περίπτωση δε δικαιολογείται η εγκληματική ανευθυνότητα με την οποία μέχρι σήμερα αντιμετώπισαν αυτό το βιομηχανικό ατύχημα τόσο η διοίκηση της ΔΕΗ όσο και ο κρατικός μηχανισμός. Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας τι έκανε; Μέχρι σήμερα που μιλάμε τι έχει κάνει; Και κάτι ακόμα. Επειδή πολλές φορές γίνεται μια ακατάσχετη ρητορεία περί εκσυγχρονισμού, θα ήθελα να πω ότι ο εκσυγχρονισμός, ως τεχνοκρατικός όρος, εννοιολογικά και πραγματικά δε συμβιβάζεται με νοοτροπίες απόκρυψης, με λογικές αποσιώπησης, με πρακτικές παραπληροφόρησης και, πολύ περισσότερο, με διαδικασίες οι οποίες επιδίδονται στο κυνήγι των μαγισσών. Θα ήθελα να πω, λοιπόν, πως αυτή τη στιγμή πρέπει οι υπεύθυνοι να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και να πουν την πραγματικότητα σταράτα και να πάψουν να ψάχνουν με διαδικασίες διοικητικών εξετάσεων από πού και πώς διέρρευσε το επτασφράγιστο μυστικό.
Δημοσιογράφος: -Σας ευχαριστώ πολύ κ. Κωνσταντόπουλε.