26 Απριλίου 2002
Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΝ Ν.Κωνσταντόπουλου στο ραδιοσταθμό 9,84 (δημοσιογράφος: Ν.Καραγιάννη)
Για τις γαλλικές εκλογές
Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των Προεδρικών εκλογών αναμφισβήτητα έχουν τον χαρακτήρα ενός σημαντικού πολιτικού γεγονότος που δεν θα είναι στιγμιαία. Θα έχει κραδασμούς και θα δημιουργεί παρενέργειες. Είναι φανερό ότι σήμερα και στη Γαλλία βγαίνει στην πολιτική επιφάνεια η κοινωνική δυσαρέσκεια και οι εσωτερικές κοινωνικές αντιδράσεις, αντιφατικές πολλές φορές αλλά έντονες, που προκαλούνται από τη διαχείριση και την εφαρμογή μιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής ως μονοδιάστατης πολιτικής, ως αναγκαστικής πολιτικής, χωρίς κοινωνικά αντίβαρα και χωρίς κοινωνικές ισορροπίες, χωρίς κοινωνικές ευαισθησίες.
Νομίζω δηλαδή ότι στη Γαλλία φάνηκε μια από τις εκφράσεις ενός κεντρικού ευρωπαϊκού πολιτικού προβλήματος.
Αυτό που συνέβη στη Γαλλία, συνέβη προηγουμένως στην Αυστρία, συνέβη στην Ιταλία, συνέβη στην Πορτογαλία. Συντελείται μία συντηρητική αναδίπλωση, ακριβώς διότι η διαχείριση της οικονομικής φιλελευθεροποίησης από τις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών, γίνεται με έναν τρόπο που δεν δίνει απαντήσεις στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα.
Οι 15 χώρες της σημερινής Ευρωπαϊκής 'Ενωσης θα γνωρίσουν εξαιρετικά μεγάλες πιέσεις τα επόμενα χρόνια. Και λόγω αυτών των πιέσεων το όλο αυτό εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης θα βρεθεί αντιμέτωπο με πολλές δυσχέρειες. Οι αλλαγές που συντελούνται ήδη σε επίπεδο διαφόρων χωρών, θα επηρεάσουν πιστεύω και τη μορφή και το περιεχόμενο και το επίπεδο και τα αποτελέσματα και της Ελληνικής Προεδρίας, που μας αφορά άμεσα, διότι εάν έτσι εξελιχθούν τα πράγματα και στη Γερμανία, νομίζω ότι η αναδίπλωση προς τις κεντροδεξιές συντηρητικές πολιτικές θα είναι επιβλητική.
Είναι φανερό επομένως ότι σήμερα αυτές οι εξελίξεις δείχνουν ότι η μέχρι σήμερα διαχείριση της οικονομικής φιλελευθεροποίησης, του νεοφιλελευθερισμού, όπως λέγεται, η μέχρι σήμερα διαχείριση έχει αποτύχει σε τρία σοβαρά ζητήματα. Απέτυχε δηλαδή να προωθήσει την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης. Δεν έφτιαξε προτεραιότητες πολιτικές και κοινωνικές. Απέτυχε να διαφοροποιηθεί σε μεγάλες επιλογές στο πεδίο των διεθνών σχέσεων από τις ΗΠΑ και να αποκτήσει μια στρατηγική αυτονομία η Ε.Ε., Και, τέλος, απέτυχε να δώσει μια διαφορετική πολιτική για την αντιμετώπιση των μεγάλων οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων. Υιοθέτησαν δηλαδή οι κυβερνήσεις άκριτα έναν επιθετικό νεοφιλελευθερισμό, τον βάφτισαν εκσυγχρονισμό και σήμερα βρίσκονται όλες αυτές οι κυβερνήσεις αντιμέτωπες με τις κοινωνίες τους. Απομακρύνθηκαν από τις κοινωνικές τους ανάγκες, απομακρύνθηκαν από τα προβλήματα της μεγάλης πλειοψηφίας των χωρών τους και περιορίστηκαν σε ονομαστικούς δείκτες και εξισώσεις. Και εδώ έγινε μία πολύ μεγάλη πιστεύω ανατροπή. Παρέδωσαν την πολιτική διεύθυνση των οικονομιών των κοινωνιών και των χωρών τους σε γραφειοκρατικές, τεχνοκρατικές δομές.
Ν.ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Για τη σύνδεση του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών με το πολιτικό κλίμα στη Ελλάδα...
Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η ερμηνεία των αποτελεσμάτων στη Γαλλία πρέπει να γίνει με πολύ συστηματικό τρόπο. 'Ετσι κι αλλιώς άλλωστε είναι ένα ευρύτερης σπουδαιότητας γεγονός οι παρενέργειες του οποίου θα διαρκούν, όπως είπα και προηγουμένως,
Στην Ελλάδα είναι φανερό ότι η κυβέρνηση του κ. Σημίτη είναι μια από τις σοσιαλιστικές κυβερνήσεις της Ε.Ε. που ευθύνονται γι αυτή την ευρωπαϊκή εξέλιξη. Και δεν νομίζω ότι ήταν υποχρεωτική στην Ελλάδα αυτή η αναγκαστική προσαρμογή σε φιλελεύθερες επιλογές. Η κυβέρνηση ενεφάνησε ως υποχρεωτική αυτή την επιλογή και σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με τις σοβαρές συνέπειες των επιλογών της.
Θα σας έλεγα ότι εδώ στην Ελλάδα είχαμε περισσότερα περιθώρια να αποφύγουμε αυτή την αναγκαστική μονόπλευρη ή μονοδιάστατη φιλελεύθερη πολιτική. Δεν αξιοποιήθηκαν αυτά τα περιθώρια και η σημερινή κυβερνητική πολιτική του ΠΑΣΟΚ ενισχύει τη συντηρητική στροφή της ελληνικής κοινωνίας.
Ν.ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Πίσω από τις γραμμές των δηλώσεων και των επίσημων ανακοινώσεων του ΠΑΣΟΚ υπάρχει ένα ...φλερτ προς την Αριστερά... προκειμένου να αποφευχθεί, όπως υποστηρίζεται, η επάνοδος της Κεντροδεξιάς και στην Ελλάδα...
Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι αναμφισβήτητο πολιτικό γεγονός και καταγράφεται απ' όλους ότι η κυβερνητική πολιτική ενισχύει την συντηρητική στροφή της πολιτικής ζωής του τόπου. Συντηρητικοποιεί την πολιτική πραγματικότητα. Μετατοπίζει τον άξονα της πολιτικής μας ζωής προς τα κεντροδεξιά,
Αυτό το αναμφισβήτητο γεγονός δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ούτε με κινδυνολογίες, ούτε με συνεργασιολογίες. 'Όλα αυτά είναι παλιά μου τέχνη κόσκινο. Ούτε αποπροσανατολίζουν κανέναν, ούτε πολύ περισσότερο παράγουν χρήσιμη και γόνιμη πολιτική.
Είναι φανερό ότι οι σημερινές συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με παλαιού τύπου επιχειρηματολογίες ή με παλαιού τύπου κόλπα.
Ο ΣΥΝ επεδίωξε από την πρώτη στιγμή με νηφαλιότητα να πει τα πράγματα με το όνομά τους, ακριβώς διότι είναι συνηθισμένο φαινόμενο επικοινωνιακά να επιχειρείται είτε ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης, είτε ο εγκλωβισμός των αντιδράσεων σε επιθυμητές κατευθύνσεις.
Είναι φανερό ότι τα τελευταία χρόνια η κυβερνητική πολιτική την οποία εφαρμόζει το ΠΑΣΟΚ έχει επιτρέψει στη Ν.Δ. να αποκτήσει ευρύτατα ακροατήρια. 'Εχει περιορίσει η οικονομική πολιτική που εφαρμόζει ο κ. Σημίτης τη δυνατότητα του ΠΑΣΟΚ να επικαλείται ή να προβάλει κοινωνική ταυτότητα, αριστερή ευαισθησία. Αυτή η ίδια η κυβερνητική πολιτική έχει οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ σε πολύ μεγάλη απόσταση από την αριστερά και τον κόσμο της. Και αυτό είναι ένα νέο και πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα στοιχείο. Δηλαδή δεν καλύπτεται από την σύγκλιση ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. η προοδευτική κοινωνική πλειοψηφία που υπάρχει στον τόπο μας. Αυτή που έδινε την εκλογική νίκη στο ΠΑΣΟΚ ή νομιμοποιούσε κυβερνητικές τετραετίες στο ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι ένα γεγονός που κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Το σημερινό ΠΑΣΟΚ ενισχύει την εκλογική άνοδο και την παράσταση νίκης της Ν.Δ.. Αυτό το κυβερνητικό σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να αποτελέσει απάντηση στη Ν.Δ.
Για τη δήλωση του Χ. Φλωράκη
Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εκείνο που εγώ θέλησα εχθές να δείξω είναι να αναδείξω ότι είναι εντυπωσιακή και ενοχλητική η διόγκωση αυτού του θέματος.
Δεν λέω ότι δεν θάπρεπε να ασχοληθεί κανείς. Το γεγονός όμως ότι αμέσως διογκώθηκε αυτό το θέμα και ούτε λίγο ούτε πολύ έγινε κεντρικό θέμα πολιτικών αναλύσεων και συζητήσεων και αναδρομών και δημαγωγικών συνθημάτων, δείχνει ότι σήμερα δυστυχώς υπάρχει μια έντονη νευρικότητα, αμηχανία και κούραση του πολιτικού μας συστήματος. Η ευθύνη του ΠΑΣΟΚ είναι τεράστια διότι είναι φανερό πως δεν παράγουν πια πολιτική και γι αυτό παραγγέλνουν διαρκώς σφυγμομετρήσεις .
Ν.ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Και η Ν.Δ...
Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρετε, το πολιτικό σύστημα γενικότερα θα έλεγα, και η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ έχουν την μεγάλη ευθύνη γιατί είναι οι βασικοί θεσμικοί λειτουργίας του πολιτικού συστήματος. Τα δυο λοιπόν μεγάλα κόμματα δεν παράγουν πολιτική. Κάνουν έναν ανταγωνισμό διαξιφισμών και επικοινωνιακών κινήσεων, παραγγέλνουν δημοσκοπήσεις επί δημοσκοπήσεων και βέβαια είναι και τα δυο μεγάλα κόμματα εγκλωβισμένα στο στενό κύκλο της εκλογικής νευρικότητας. Ο καθένας σχεδιάζει για λογαριασμό του την επιθυμητή παράσταση νίκης. Και θα έλεγα ότι έτσι οδηγούμαστε σε μια πολύ κακή πολιτική κατάσταση και σε ένα πολύ κακό μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας, που θα είναι εξίσου κακό εάν δεν υπάρχουν στο πολιτικό σύστημα, όποιος κι αν είναι στην κυβέρνηση, εάν δεν υπάρξουν στο πολιτικό σύστημα διαρθρωτικές αλλαγές., Αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής, περιφερειακή αποκέντρωση με αυτοδιοίκηση ώστε να μην υπάρχει το μονοπώλιο στην κεντρική διοίκηση, θεσμικά αντίβαρα στον τρόπο με τον οποίο μονόπλευρα η εκτελεστική εξουσία διαρκώς ενισχύει το ρόλο της.
Ν.ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Επειδή μιλήσατε για αναδρομές... είναι σαφές ότι επιχειρήθηκε να αναβιώσει σε επίπεδο εντυπώσεων το λεγόμενο "σύνδρομο του '89". Εκεί όμως έτσι όπως αντιδράσατε, η Αριστερά γενικότερα, υπήρξε μία ερμηνεία ενοχική... εμφανίστηκε η Αριστερά να απολογείται για κάτι.
Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να το κάνουμε ποτέ. Εγώ κρατάω την επισήμανσή σας γιατί μετράει όταν προκύπτει από ένα ζωντανό πολιτικό ρεπορτάζ. Δεν πρέπει κάτι τέτοιο να υιοθετηθεί από την πλευρά του ΣΥΝ,, μιλάω για τον ΣΥΝ. Γι αυτό σας είπα, διογκώθηκε ένα θέμα τεχνηέντως και για συγκεκριμένους λόγους σκοπιμότητας. Η πολιτική ζωή έχει αυτή τη στιγμή τα προβλήματά της, τα κόμματα έχουν τις θέσεις τους, έχουν τις ηγεσίες τους. Υπάρχουν πολιτικές λειτουργίες που διαμορφώνουν το πολιτικό κλίμα. 'Όλα τα άλλα, η προσπάθεια δηλαδή να διαμορφωθεί πολιτικό κλίμα από το παράθυρο ή η από την πίσω πόρτα, με επικοινωνιακές σκηνοθεσίες ή με διογκωμένες της στιγμής ευκαιρίες, όλα αυτά είναι μια παραφιλολογία που κάνει ακόμα πιο βαρύ το πολιτικό κλίμα
Χαίρομαι όμως για την παρατήρησή σας. Δεν έχει κανένα λόγο η Αριστερά ούτε να αντιδρά αμήχανα, ούτε να αντιδρά απολογητικά. Εμείς πρέπει τούτη την ώρα να πείσουμε ότι ο δικομματισμός πρέπει επί της ουσίας να αντιμετωπιστεί και ότι η σύγχρονη αριστερά, οι Κινήσεις των Πολιτών, οι δυνάμεις της κοινωνίας με ιδέες, με προτάσεις, με παρεμβάσεις να μπορέσουν να αντιδράσουν σ' αυτό το βαρύ κλίμα μιας πολιτικής καθήλωσης.
Σήμερα πράγματι είμαστε μπροστά σ' ένα δύσκολο πρόβλημα. Είναι ένα κουβάρι όλα. Οικονομικά προβλήματα μεγάλα. Μεγάλα κοινωνικά προβλήματα. Ενοχλητικές πολιτικές τριβές., Είναι ένα κουβάρι. Και ο τρόπος με τον οποίον η κυβέρνηση χειρίζεται αυτό το κουβάρι των πολιτικών προβλημάτων μπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα.