20 Σεπτεμβρίου 2002
Συνέντευξη του Προέδρου του Συνασπισμού Νίκου Κωνσταντόπουλου στο ραδιοσταθμό "ΣΚΑΪ" (δημοσιογράφος: Κ.Ακριβοπούλου)
Για τη συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη σχετικά με την τρομοκρατία
Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρώ απρόκλητη αυτή την επίθεση του κ. Μητσοτάκη και μου προκαλεί κατάπληξη. Θέλω να πιστεύω ότι ο κ. Μητσοτάκης είτε δεν είναι ενημερωμένος, είτε ενημερώνεται επιλεκτικά και διαβλητά και θέλω να πιστεύω ότι θα ανακαλέσει ότι είπε εναντίον του Συνασπισμού.
Μου είναι δύσκολο να πιστέψω ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να κατανοήσει την ορθότητα και τη διαύγεια της θέσης του ΣΥΝ. ΄Ότι, δηλαδή, η δημοκρατία δεν μπορεί να αναιρεί τον εαυτό της και να μετατρέπεται σε κάτι άλλο, σε παραδημοκρατία προκειμένου να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία.
Και θα το πω έτσι με πολύ αυστηρότητα. Δηλώνω κατάπληκτος, δηλώνω την θλίψη μου και περιμένω τη δημόσια επανόρθωση εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη.
Υπάρχει και κάτι ευρύτερο και θα ήθελα να αναφερθώ σ΄ αυτό. Φοβούμαι ότι ήδη ένα επικοινωνιακό παραμάγαζο νεοελληνικού μακαρθισμού ΄έχει πιάσει δουλειά. Είναι αρκετά τα φαινόμενα που δείχνουν ότι διασύρονται ανύποπτοι πολίτες που εμφανίζονται ως τρομοκράτες, αλλά και υποδεικνύονται άλλοι ως συμπαθούντες που είναι ενοχλητικοί ή ανεπιθύμητοι, διασύρονται και υποδεικνύονται αθώοι πολίτες ως τρομοκράτες ή συμπαθούντες από κάποιους με ή χωρίς κουκούλα.
Αυτή η καθιέρωση ενός καθεστώτος όπου όλοι θα είναι δυνάμει τρομοκράτες και όλοι θα είναι εκ προοιμίου συμπαθούντες είναι πραγματική αλλοίωση των δεδομένων και των κατακτήσεων της μεταπολιτευτικής μας ζωής.
- Ποιος θεωρείτε ότι το καλλιεργεί;
Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΄Όλα αυτά τα θέματα δεν αφήνουν αδιάφορους διάφορους κύκλους και διάφορα κέντρα. Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι ο κ. Μητσοτάκης το 1992 θεωρούσε συνοδοιπόρους των τρομοκρατών τους εκδότες και τους διευθυντές των εφημερίδων και τους οδήγησε ο τότε τρομονόμος στη φυλακή.
- Ρωτήθηκε και γι αυτό ο κ. Μητσοτάκης. Είπε ότι αυτοί ήθελαν να πάνε για να είναι ήρωες...
Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τότε ήταν οι εφημερίδες που ασκούσαν κριτική. Σήμερα βάζει στόχο ένα κοινοβουλευτικό κόμμα όπως ο Συνασπισμός και του αποδίδει αυτή τη συγκεκριμένη απρόκλητη και συκοφαντική επίθεση.
Ο ΣΥΝ έχει πλήρη και διαυγή θέση, απ΄ αρχής μέχρι τέλους. Και δεν είναι νοητό να δημιουργούνται αυτές οι συνθήκες οι οποίες δημιουργούνται σήμερα. Απόλυτη αντίθεση στην τρομοκρατία, γιατί η τρομοκρατία δεν εκφράζει ούτε προωθεί τον καλύτερο κόσμο με την περισσότερη δημοκρατία και το ανθρώπινο πρόσωπο. Σταθερή υπεράσπιση των εγγυήσεων του κράτους-δικαίου για δίκαιη δίκη και προστασία των ανθρώπινων κοινωνικών και πολιτικών ελευθεριών, που είναι κατακτήσεις πολιτισμού. Και αντίθεση σε κάθε απόπειρα η οποία πάει να επενδύει πολιτικά είτε με τρομολαγνείες, είτε με εκμετάλλευση της κοινωνικής ευαισθησίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
- Σε πολιτικό επίπεδο θα έβλεπε κανείς κι ένα είδος αντίφασης. Από τη μια η κυβέρνηση σε όλους τους τόνους... περνά προς τα έξω την ανάγκη αποϊδεολογικοποίησης της τρομοκρατίας, την ίδια στιγμή η υπόθεση της τρομοκρατίας επαναϊδεολογικοποιείται με άλλους όρους.
Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Συντελείται αυτό που με διορατικότητα είπα εδώ και καιρό. Γίνεται μία επιζήμια επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεσης αποκάλυψης της 17 Ν. Μετατρέπεται, όπως δεν θάπρεπε να γίνει, το θέμα αυτό σε κεντρικό πεδίο κομματικής και πολιτικής αντιπαράθεσης. Ενθαρρύνονται ή και σκανδαλίζονται διάφοροι μηχανισμοί να παίξουν παιχνίδι, γιατί με αυτόν τον τρόπο οδηγούμαστε στο να καθίσταται ύποπτο κάθε τι που αντιπροσωπεύει δημοκρατικό θεσμό και πολιτισμική κατάκτηση της μεταπολίτευσης.
΄Όλα πλέον είναι ύποπτα. ΄Υποπτος και ο θεσμός των ενόρκων, που καθιερώνεται από το Σύνταγμά μας. Και κάποιοι θέλουν, στο όνομα ενός νεοσυντηρητικού, νεοελληνικού μακαρθισμού, να δικάζουν και τους δημοκρατικούς θεσμούς, και τις κοινωνικές ευαισθησίες, και την κοινωνική διαμαρτυρία, και την επίκληση της ιστορικής κατάκτησης που έχει διαμορφωθεί στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων. ΄Ετσι δεν μπορεί να λειτουργήσει με αποτελεσματικό και αξιόπιστο τρόπο η δημοκρατία μας. Θα γίνουμε πραγματικά μία πολιτεία που θα συναλλάσσεται και θα γίνουμε μάρτυρες μιας ενημέρωσης που θα είναι διατατεγμένη, και θα γίνουμε και μία δικαιοσύνη που θα είναι λογιστική δικαιοσύνη, θα επιμετρά κατά καιρούς διάφορα πράγματα.
Είναι απολύτως σαφής και καθαρή η πολιτική θέση του ΣΥΝ. Εμείς είπαμε από την αρχή, να υπάρξει αποκάλυψη της τρομοκρατικής δραστηριότητας της 17 Ν και να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση, με σεβασμό όλων των κανόνων της δημοκρατίας μας. Δεν συμφωνούμε με αυτούς που υποβαθμίζουν την ανάγκη της πλήρους διαλεύκανσης, ούτε συμφωνούμε με όσους είναι έτοιμοι με ευκολία να δεχτούν εκπτώσεις στη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών.
Η δημοκρατία είναι ισχυρή. Και πρέπει να αμύνεται και να υπερασπίζεται τον εαυτό της με τους δικούς της κανόνες.
- Να ζητήσω το σχόλιό σας για την αλλαγή που εξήγγειλε σήμερα ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης στην ΕΥΠ...
Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι μία καθυστερημένη αναγνώριση ότι οι μυστικές υπηρεσίες δεν μπορεί να λειτουργούν χωρίς κοινοβουλευτικό και πολιτικό έλεγχο. Ο ΣΥΝ έχει πάγιο αίτημα την κοινοβουλευτική εποπτεία και τον έλεγχο των μυστικών υπηρεσιών γιατί η ιστορική εμπειρία δείχνει ότι εκεί πολλά μπορούν να συμβούν.
Δεύτερον, το σοβαρότερο, δείχνει πια ότι κατά την επικοινωνιακή διαχείριση αυτού του θέματος έχουν προκύψει ζητήματα. Και ανταγωνισμοί...
Επειδή εγώ προέρχομαι από μία γενιά που μεγάλωσε θεωρώντας ένα θέμα ως κεντρικό θέμα της δημοκρατικής και πολιτικής αντιπαράθεσης. Τα στεγανά είναι μήτρες ανωμαλίες.
Και να πω και κάτι ακόμη, διότι βλέπω ότι δεν υπάρχει συγκρατημός από πουθενά. Ούτε λίγο-ούτε πολύ και σήμερα γίνεται μία ολόκληρη σπέκουλα ότι ο ΣΥΝ υποστηρίζει ότι και κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν και κάποιοι λένε ότι είναι πολιτικές δίκες, πολιτικοί κρατούμενοι.
Πολιτικός κρατούμενος είναι αυτός που διώκεται για τις ιδέες του. Που έχει ως στόχο να προωθήσει τις ιδέες του, προκειμένου να επιβάλει ένα διαφορετικό σύστημα, ένα διαφορετικό καθεστώς.
Στην Ελλάδα δόξα τω Θεώ έχουμε μεγάλη εμπειρία για το τι εστί πολιτικός κρατούμενος, έτσι ώστε όλοι να μπορούμε να ξεχωρίζουμε τα ανόμοια και τα αντίθετα. Εδώ έχουμε να κάνουμε με πράξεις που δεν έχουν τις αξίες και το περιεχόμενο των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων, των αντιστασιακών και επαναστατικών κοινωνικών κινημάτων. Δεν ζούμε σε περίοδο δικτατορίας. Δεν ζούμε κάτω από ολοκληρωτικό, σκοταδιστικό, θεοκρατικό ή στρατοκρατικό καθεστώς. Οι συγκεκριμένες πράξεις των συγκεκριμένων δραστών που κατηγορούνται θα κριθούν από τη δικαιοσύνη με δίκαιη και τίμια δίκη και εκεί θα αποφανθεί η δικαιοσύνη και για τα επιχειρήματα που θα προβάλουν και για τις πράξεις τις οποίες θα αποδεχθούν ή δεν θα αποδεχθούν. Δεν θα κάνουμε από πριν πλαστά διλήμματα και πλαστές προδικαστικές κρίσεις για να βάλουμε ετικέτες από δω κι από κει.
- Γιατί αυτή η εμμονή στη δίκαιη δίκη; Τι σημαίνει δίκαιη δίκη σε μια δημοκρατία;
Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δίκαιη δίκη σε μια δημοκρατία έπρεπε να είναι το αυτονόητο. Δυστυχώς δεν είναι το αυτονόητο.
- Γιατί το λέτε τόσο κατηγορηματικά;
Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το λέω, διότι πολλές φορές γίνονται περιορισμοί και εκπτώσεις στην αρχή της δημοκρατικής νομιμότητας για χάρη της σκοπιμότητας. Είτε είναι η αστυνομική σκοπιμότητα, είτε είναι η ανακριτική σκοπιμότητα, είτε είναι η κυβερνητική σκοπιμότητα, είτε είναι η πολιτική σκοπιμότητα.
- Βλέπετε τέτοιο ενδεχόμενο στην παρούσα φάση;
Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Βλέπω ένα πράγμα το οποίο με ανησυχεί. Μέρα με τη μέρα, βήμα με το βήμα, γλιστράμε σε μία κατάσταση η οποία είναι πάρα πολύ επικίνδυνη και επιζήμια. Δεν περιορίζεται το θέμα στις πραγματικές του διαστάσεις. Γίνεται επίκεντρο της πολιτικής και κομματικής αντιπαράθεσης. Επισκιάζει τα πραγματικά προβλήματα που απασχολούν την καθημερινότητα της ζωής, αλλά και την θέση της χώρας στο διεθνή περίγυρο. Και το σοβαρότερο, προσφέρεται αυτή η υπόθεση για να παίζονται παιχνίδια τα οποία από μόνα τους είναι σε θέση να προκαλούν σύγχυση, αποσταθεροποίηση, αποπροσανατολισμό και παραγωγή πλαστών διλημμάτων.