24 Σεπτεμβρίου 2002
Συνέντευξη του Προέδρου του Συνασπισμού στον ALTER (δημοσιογράφος: Α.Παυλοπουλος)
Για τις εκλογές στην Γερμανία και την θέση της Αριστεράς για συμμετοχή της στη διακυβέρνηση της χώρας
Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, σήμερα στο 2002 δεν είσαι ότι δηλώσεις. Και ιδίως όταν είσαι κυβέρνηση, είσαι ότι πράττεις, ότι κάνεις. Στη Γερμανία ο Σρέντερ ξεκίνησε με 6 μονάδες κάτω και κατάφερε και βγήκε με αυτή την οριακή πλειοψηφία όταν αποφάσισε να διαφοροποιηθεί στο θέμα του πολέμου του Ιράκ. ΄Όταν αποφάσισε να κάνει κεντρικό άξονα της πολιτικής του γραμμής την αυτονόμηση της Ευρώπης, έναντι της αυτοκρατορίας των ΗΠΑ. Οι Πράσινοι, επίσης, βελτίωσαν την θέση τους όταν εγκατέλειψαν όλες αυτές τις ανοησίες που έλεγαν στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας και ασχολήθηκαν με τα προβλήματα της καθημερινότητας, τις πλημμύρες, την προστασία της ζωής, όταν δεν ασχολούνταν σε συνεχή βάση με σεναριολογίες., αλλά πρόβαλαν διαφορετικές δεσμεύσεις.
Η κυβέρνηση λοιπόν κάθε χώρας γίνεται στο όνομα κάποιων συγκεκριμένων επιλογών. Η κυβέρνηση που κυβερνάει σήμερα στην Ελλάδα δεν μπορεί να λέει για την ακρίβεια: «πολίτες βγάλτε τα πέρα μόνοι σας». Δεν μπορεί να λέει για τις υποδομές που λείπουν, πάρτε τους κουβάδες και βάλτε σακιά με άμμους να διώξετε τα νερά Η κυβέρνηση που κυβερνάει σήμερα δεν μπορεί να λέει για το χάλι στην Αθήνα ότι για χρόνια ακόμα θα έχουμε ανοιχτές πληγές από έργα που έπρεπε νάχουν τελειώσει από το Β΄ ΚΠΣ και δεν θα τελειώσουν ούτε με το Γ΄ ΚΠΣ.
Η κριτική προς την κυβέρνηση που κυβερνάει γίνεται με βάση τα έργα της. Εάν κάποιος θέλει να είναι συμμέτοχος σε αυτά τα έργα, θα υποστεί κι αυτός την ίδια κριτική.
Αυτή τη στιγμή σε όλη την Ευρώπη υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα από την ακολουθούμενη πολιτική νεοφιλελεύθερης προσαρμογής. Και στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλο κοινωνικό έλλειμμα από την ακολουθούμενη πολιτική. ΄Όταν ο κ. Πρωθυπουργός λοιπόν λέει, θα συνεχίσουμε στην ίδια πολιτική, εμείς από θέσεις σύγχρονης Αριστεράς, των κοινωνικών κινημάτων και της Οικολογίας λέμε, ότι δεν θα υπάρξει κανένα αποτέλεσμα με κοινωνικό αντίκρισμα αν συνεχιστεί η ίδια πολιτική και η πραγματική σύγκλιση θα χρειαστεί πάνω από 25 χρόνια. Μια γενιά ακόμα δηλαδή προσφορά στο Μινώταυρο της πολιτικής υποσχεσιολογίας και των κυβερνητικών αδυναμιών και λαθών του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., που διαχειρίστηκαν κυβερνητικά ολόκληρη την προηγούμενη 25ετία ενώ ήδη μια γενιά μεγάλωσε με τα «ΘΑ» τρώγοντας από το μέλλον των παιδιών μας. Εκείνο που χρειάζεται είναι να βγει κανένας έξω από την ομπρέλα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, από το μονόδρομο του νεοσυντηρητισμού.
Για την τρομοκρατία
Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΣΥΝ από την πρώτη στιγμή είπε με σαφήνεια και καθαρότητα τις θέσεις του. Είπε, εδώ που επί 27 χρόνια υπήρχε σκοτάδι αρχίζει και ρίχνεται φως. Είναι θετικό. Εδώ που δεν υπήρχε καμία γνώση και κυριαρχούσε η πλήρης άγνοια αρχίζουν και φαίνονται κάποια πράγματα. Πρέπει να ριχτεί άπλετο φως σε όλες τις πτυχές, η έρευνα να αφεθεί απερίσπαστη από επικοινωνιακές ή άλλες πιέσεις και να δοθούν απαντήσεις στον ελληνικό λαό.
- Είναι η 17Ν αυτή που βρίσκεται μέσα στις φυλακές...
Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ΄ αρχήν δεν μπορεί να αγνοήσει κανένας ότι αυτοί που βρίσκονται, που κατηγορούνται και έχουν ομολογήσει, έχουν ομολογήσει πράξεις. Δεν θα πει κανένας, ομολόγησαν, αλλά δεν είναι.
- Είναι πολιτικοί κρατούμενοι;
Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΄Όχι. Κατά την άποψή μου, όχι.
΄Εχουμε φτάσει δυστυχώς σε ένα πολύ επικίνδυνο και επιζήμιο σημείο. Η επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεσης αντιμετώπισης της τρομοκρατίας γίνεται κεντρικό πεδίο πολιτικής και κομματικής αντιπαράθεσης. Αυτό είναι ολέθριο. Πρέπει να γίνει η δίκη για την τρομοκρατία, και πριν γίνει η δίκη της τρομοκρατικής δράσης από τη συντεταγμένη Δικαιοσύνη, όπως γίνεται σε μία δημοκρατική πολιτεία, γίνεται η δίκη του Αντιδικτατορικού αγώνα, η δίκη της μεταπολίτευσης, η δίκη της Αριστεράς, η δίκη των κοινωνικών κινημάτων, η δίκη των πολιτικών εννοιών, η δίκη των κοινωνικών συναναστροφών, η δίκη των παρελθουσών δικών, η δίκη των σεναρίων που ο καθένας φτιάχνει ή διεκπεραιώνει. Η τηλεδίκη της τηλεδημοκρατίας, όπου όλα διασύρονται κι όλα είναι ύποπτα και διαβλητά.
Η δίκη που θα γίνει για την τρομοκρατία πρέπει να γίνει πριν από τον Οκτώβρη του 2003 και πρέπει νάχει τελειώσει πριν από τα μέσα του 2004.
- Κινδυνεύει να μην γίνει;
Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει περίπτωση να μην γίνει η δίκη. Υπάρχει η παραγραφή από τη μια πλευρά και υπάρχει η συμπλήρωση του 18μηνου της προφυλάκισης, από την άλλη πλευρά. Επομένως η δίκη πρέπει να γίνει μεταξύ Ιουνίου του 2003 και Ιουνίου του 2004.
Ξέρετε σε ποια περίοδο γίνεται η δίκη; Στην περίοδο της ελληνικής Προεδρίας, στην περίοδο της παραμονής των Ολυμπιακών Αγώνων και στην περίοδο που είναι προεκλογική για τις επόμενες εκλογές. Αν λοιπόν η δίκη αυτή γίνει πεδίο πόλωσης, δικομματικής αντιπαράθεσης και εκκαθάρισης λογαριασμών δια της δίκης, θα τροφοδοτείται η δικομματική πόλωση και τα διάφορα κέντρα θα παίζουν τα παιχνίδια τους.
- Πρέπει να δικαστούν αυτοί οι άνθρωποι... είναι εγκληματίες. Πού χωράει η πολιτική αντιπαράθεση...
Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ ήδη διαμορφώνεται ένα πολιτικό σκηνικό που επιβαρύνει το δημόσιο βίο.. Πρώτη παρατήρηση. Η ελληνική κοινωνία περίμενε με αισιοδοξία και προσδοκία απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα. Πολλά ερωτήματα δεν απαντιώνται ακόμη. Πολλά σενάρια κυκλοφορούν. Σήμερα η ελληνική κοινωνία αρχίζει και βλέπει με δυσπιστία και πολλά πράγματα τα αντιμετωπίζει και με λίγη θυμηδία.
Αρα, λοιπόν, εκείνο που σήμερα συντελείται είναι ένα news management γύρω από την υπόθεση της τρομοκρατίας και όχι μια διαμόρφωση κλίματος που θα διευκολύνει την πορεία προς μία δίκαιη δίκη, απονομή δικαιοσύνης κι ενίσχυση ενός δημοκρατικού υγιούς πολιτικού συστήματος.
΄Ηδη δεν έχει εγκατασταθεί στην πολιτική ζωή του τόπου ένα παραμάγαζο νεοελληνικού μακαρθισμού; Ο ένας, ο άλλος, ο τρίτος, ο τέταρτος είναι επικίνδυνος, ύποπτος, εγκληματίας, συμπαθών.
Οι δημοσιογράφοι θα οδηγηθείτε στα δικαστήρια για την επόμενη δεκαετία αλληλοκατηγορούμενοι. Αφήστε ποιοι πολίτες θα στραφούν εναντίον σας για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Μεταξύ σας, αυτά που λέτε μεταξύ σας, αυτά που λένε διάφοροι δημοσιογράφοι μεταξύ τους είναι τόσο κατεδαφιστικά για την υπεύθυνη και ελεύθερη δημοσιογραφία, τόσο ευτελή για την ενημέρωση.
Από κει και πέρα, δημοσιογράφοι, πολιτικοί, ανεύθυνοι περιφερόμενοι κοσμικοχαρούμενοι, οι οποίοι νομίζουν ότι βρήκαν πασαπόρτι με αυτή την ευκαιρία για να εμφανίζονται στα μέσα της δημοσιότητας, κάνουν ζημιά.
Και κάνουν ζημιά και για έναν επιπρόσθετο λόγο. Η 17Ν επί 27 χρόνια δρούσε, προκάλεσε θύματα, σκότωσε ανθρώπους, προκάλεσε πόνο, δεν αποσταθεροποίησε την πολιτική ζωή του τόπου. Δημιούργησε βεβαίως ζητήματα στην τρέχουσα πολιτική συγκυρία, κι αυτό αποτελούσε μία αφορμή για να πιέζεται η χώρα διεθνώς, αλλά η τρομοκρατική δράση της 17 Ν δεν αποσταθεροποίησε το δημόσιο βίο.
Φοβάμαι λοιπόν ότι φτάνουμε σε μία πολιτική σχιζοφρένεια, η αποκάλυψη της 17 Ν που έχει αργήσει, να λειτουργεί περισσότερο αποσταθεροποιητικά απ΄ ότι η δράση της.
- Μήπως κάποιοι εξομοιώνουν τον αντιδικτατορικό αγώνα με την τρομοκρατία; Και εδώ κάποιοι προσπαθούν να χρεώσουν πράγματα εκεί που δεν πρέπει;
Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στις προκηρύξεις της 17 Ν ο χώρος ο οποίος διεσύρετο με λοιδορίες και ύβρεις ήταν η Αριστερά. Στις προκηρύξεις της 17 Ν η Αριστερά ήταν εκείνη η οποία εμφανιζόταν ως πουλημένη, ως υποταγμένη, ως ανίκανη, ως προσαρμοσμένη , για να δικαιολογήσουν τη δική τους δραστηριότητα.
Θέλω να σας πω ότι η υπόθεση που λέει, ο αντιδικτατορικός αγώνας είναι το θερμοκήπιο της τρομοκρατίας, είναι προσβολή για τον αντιδικτατορικό αγώνα. Η υπόθεση που λέει, η μεταπολίτευση ήταν το κέλυφος της τρομοκρατίας, είναι προσβολή για την μεταπολίτευση. Και η θεωρία που λέει, η Αριστερά είναι εκ προοιμίου ύποπτη και ένοχη, αποτελεί ύβρη για την Αριστερά.
Δεν μπορεί να μειώσει κανείς ηθικά την Αριστερά. Επιχειρείται αυτή τη στιγμή η μεταπολίτευση της μεταπολίτευσης, με την αμφισβήτηση και έκθεση αυτών που κατακτήθηκαν στη μεταπολίτευση, όπως η δημοκρατική έξαρση, η κοινωνική αγωνιστικότητα, η ευαισθησία για τα δικαιώματα και η πολιτική σταθερότητα σε συνθήκες δημοκρατικής ομαλότητας.. Και αυτή η ιστορία θα γίνει με την συντηρητικοποίηση των πάντων.
Θα σας πω ένα μόνο πράγμα. Πολλά απ΄ αυτά που συμβαίνουν γύρω από την υπόθεση αυτή δεν είναι αυτή η Ελλάδα. Τα παιδιά, οι παλιότεροι, όλοι θέλουμε μια ποιοτικά διαφορετική Ελλάδα. Δεν είναι αυτή η Ελλάδα. Θα αγωνιζόμαστε για μια ποιοτικά διαφορετική Ελλάδα. Για τις εγκληματικές πράξεις να αποδοθεί δικαιοσύνη, και η κοινωνία να ασχοληθεί και με τα ανοιχτά προβλήματα της καθημερινότητας και της χώρας.