13 Φεβρουαρίου 2003
Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου του Συνασπισμού Ν.Κωνσταντόπουλου στο Ρ/Σ "9,84" (δημοσιογράφο: Β.Πάϊκο)
Για την Ελληνική Προεδρία
Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η Προεδρία πρέπει να πετύχει την ενιαία και κοινή στάση της Ε.Ε. έναντι των πολεμικών σχεδίων του κ. Μπους και του κ. Μπλερ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πράγμα το οποίο είναι πάρα πολύ δύσκολο...
Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πάρα πολύ δύσκολο και γι αυτό χρειάζεται σαφήνεια, σταθερότητα και επεξεργασμένες πρωτοβουλίες. Δεν μπορεί η Προεδρία τη μια να συμπαρατάσσεται με τις ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, την άλλη να υιοθετεί την ρητορική του κ, Μπους και του κ. Πάουελ, έναντι του Ιράκ, ενώ ταυτοχρόνως εμφανίζεται να ενδιαφέρεται για την κοινή στάση της Ε,Ε.
Υπάρχει μια διγλωσσία που παράγει σύγχυση. Και σε τελευταία ανάλυση κανείς από την κυβέρνηση δεν μιλάει για εναντίωση της Ελλάδας ως Ελλάδας στα σχέδια του Μπους, διότι στο ΝΑΤΟ ταυτίστηκε απολύτως με τις προτάσεις του κ. Πάουελ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γενικότερα όμως δεν προσπαθεί να εξισορροπήσει τα πράγματα, ως εκ του ρόλου της...
Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να αποτελεί σταθερή επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης η αποτροπή του πολέμου. Και αυτή τη δήλωση την έχει κάνει η Γερμανία, την έχει κάνει η Γαλλία...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά δεν είναι Προεδρία η Γερμανία και η Γαλλία...
Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΄Ενας λόγος παραπάνω που η Προεδρία δεν πρέπει να είναι χωρίς άποψη, Η Προεδρία πρέπει να προσανατολίσει και να προετοιμάσει προς μία κατεύθυνση συγκεκριμένη. Αρα λοιπόν, η Προεδρία ως Προεδρία είναι με τις απόψεις του κ. Μπλερ ή με τις απόψεις του κ. Σρέντερ και του κ. Σιράκ;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Την ίδια διγλωσσία ή ασάφεια αποδίδεται και στη Ν.Δ.
Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως, διότι ο πόλεμος είναι επίθεση που στρέφεται εναντίον όλης της ανθρωπότητας. Εδώ όλοι οι πολίτες σε όλο τον κόσμο, σε όλες τις πρωτεύουσες των χωρών του πλανήτη, το Σάββατο θα διαδηλώσουν.
Είναι αναγκαίο όλοι να τοποθετηθούν. Είναι θέμα ηθικής τάξης. Είναι θέμα δημοκρατικής συνέπειας. Είναι θέμα πολιτισμού να πούμε όλοι ότι δεν μπορεί στον 21ο αιώνα ο πόλεμος να είναι μέσο για την προώθηση στρατηγικών επιδιώξεων ή για την επίλυση πολιτικών προβλημάτων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με βάση αυτά τα κινήματα που εκδηλώνονται σε όλο τον κόσμο, εκτιμάτε ότι είναι η πρώτη φορά μετά τη δεκαετία του '60 και τα κινήματα κατά του πολέμου του Βιετνάμ που διαμορφώνεται ένα τέτοιο αντιπολεμικό κλίμα και τόσο μαζικό... Δίνετε κάποιες ευρύτερες διαστάσεις;
Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οφείλω να σας πω ότι είναι εκρηκτικό το αντιπολεμικό κίνημα. Είναι μία πανανθρώπινη κινητοποίηση για την υπεράσπιση της ειρήνης και η υπεράσπιση της ειρήνης είναι η υπεράσπιση του ανθρώπινου δικαιώματος στη ζωή.
Είναι φανερό ότι αυτό το παγκόσμιο κίνημα εναντίον του πολέμου και υπέρ της ειρήνης συνδέεται ολοένα και πιο πολύ με την αντιμετώπιση της παγκοσμιοποίησης, με το κίνημα δηλαδή για την αντιμετώπιση της παγκοσμιοποίησης, με το κίνημα για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, με το κίνημα για μία νέα συνθήκη σταθερότητας και ασφάλειας στον κόσμο, για έναν εκδημοκρατισμό δηλαδή του ΟΗΕ και για μια ενίσχυση των συλλογικών οργάνων αντιμετώπισης των προβλημάτων.
Φαίνεται πια ότι τα ιδεολογήματα περί παγκοσμιοποίησης δεν μπορεί σήμερα να δώσουν απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα του πλανήτη και των κοινωνιών. Η παγκοσμιοποίηση έγινε ένας ιδεολογισμός, και στα πλαίσια αυτού του ιδεολογισμού της παγκοσμιοποίησης, ο πόλεμος γίνεται η πολιτική για τον ίδιο στόχο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκτιμάτε ότι θα βγει κάτι από τη Σύνοδο της Δευτέρας;
Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ευχόμουν να βγει. Και μάλιστα η άτυπη σύνοδος της Δευτέρας να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για τη διαμόρφωση κοινής στάσης της Ε.Ε. εναντίον των ΗΠΑ και επίσης να αποτελέσει ένα αποφασιστικό βήμα για τη διεκδίκηση στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης έναντι του Ευρωατλαντισμού, ένα αποφασιστικό βήμα για τη διαμόρφωση κοινής εξωτερικής πολιτικής, ανεξάρτητης από τις υποδείξεις, τα κελεύσματα ή τους εκβιασμούς των ΗΠΑ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αξιολογείτε ως σοβαρή αυτή τη ρήξη που έχει προκληθεί στο ΝΑΤΟ;
Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι ο πόλεμος αυτός δείχνει τρία πράγματα. Το ένα ότι οι Αμερικανοί επιδιώκουν ως πρώτη νίκη στη διαδικασία του πολέμου εναντίον του Ιράκ την ήττα της Ευρώπης.
Το δεύτερο ότι οι Αμερικανοί επιδιώκουν την παράκαμψη όλων των συλλογικών οργάνων της Διεθνούς Κοινότητας. Με αυτόν τον πόλεμο δεν θα υπάρχει πια συλλογικό όργανο στη διεθνή κοινότητα ούτε Διεθνές Δίκαιο ως κοινό μέσο επίλυσης των διαφορών. Θα υπάρχει η δύναμη του ισχυρού, ο κατά βούλησιν πόλεμος. Το δόγμα του πολέμου θα επιβληθεί ως η πολιτική της παγκόσμιας αυτοκρατορίας των ΗΠΑ.
Και, το τρίτο, είναι ότι το ΝΑΤΟ πια δεν μπορεί να είναι ο φορέας για την ασφάλεια και την σταθερότητα στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό σημαίνει ενίσχυση του ευρωστρατού προς άλλη κατεύθυνση;
Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σημαίνει ότι στον τομέα της ασφάλειας, της άμυνας και των στρατιωτικών δομών η Ευρώπη πρέπει να έχει τη δικιά της πολιτική.
Να σας πω τι συμβαίνει σήμερα. Οι ΗΠΑ εξέδωσαν μία νότα, σύμφωνα με την οποία όλη η Μεσόγειος, όλο το Αιγαίο, όλο το Κρητικό, όλο το Λιβυκό μετατρέπονται σε χώρο άσκησης αμερικανικής κυριαρχίας. Καταργείται ο ICAO για την ευθύνη των FIR. ΄Ότι πλέει κι ότι πετάει σ΄ αυτή την περιοχή πρέπει να δίνει το στίγμα του και την αναφορά τους στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. Διαφορετικά θα ελέγχεται ή θα καταρρίπτεται πριν γίνει άμεση επέμβαση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκτιμάτε δηλαδή ότι τίθεται σε καινούργια συζήτηση ο ρόλος του ΝΑΤΟ, η δομή του;
Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως. Και είναι λογικό. Οι συνθήκες που προέκυψαν μετά από την κατάρρευση του Συμφώνου της Βαρσοβίας, μετά από την πτώση του Τείχους. Είναι διαφορετικές συνθήκες. Είναι διαφορετικά πια τα δεδομένα. Ενσκύπτουν πάρα πολλά προβλήματα που απασχολούν σήμερα ολόκληρο τον κόσμο.
Δεν μπορεί ο 21ος αιώνας να είναι ο αιώνας της αμερικανικής αυτοκρατορίας. Ο 21ος αιώνας πρέπει να είναι ο αιώνας μέσα στον οποίον νέες αντιλήψεις για το διεθνές δίκαιο και τη συνεργασία της διεθνούς κοινότητας θα φτιάξουν και τις νέες δομές και τη νέα αρχιτεκτονική συνεννόησης και συνεργασίας, για να υπάρξει σταθερότητα και ειρήνη.
Για την αύξηση των επιτοκίων
Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι όλα αυτά είναι δείγματα ότι μπαίνουμε σε μια περίοδο όταν η ακρίβεια, η μείωση των εισοδημάτων, ο υπερδανεισμός, η υπερχρέωση, ο πληθωρισμός, η παραοικονομία θα εξακολουθούν να αποτελούν την μεγάλη πίεση σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας
Είναι μία πολιτική η οποία πια δείχνει και την έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας και τον πρόχειρο και αποσπασματικό της χαρακτήρα.
Να θυμίσω ότι ο λαϊκός καπιταλισμός του Χρηματιστηρίου αποδείχτηκε φούσκα και τα λαϊκά ομόλογα δεν είναι τίποτε άλλα παρά απεγνωσμένες κινήσεις και επινοήσεις της τελευταίας στιγμής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκτιμάτε ότι θα αποτύχουν τα λαϊκά ομόλογα;
Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Την ώρα που οι λαοί, οι πολίτες και ορισμένες κυβερνήσεις δίνουν αγώνα και μάχη για να αποτραπεί ο πόλεμος και οι καταλυτικές συνέπειές του για όλη την ανθρωπότητα, οι κινήσεις αυτές που γίνονται στον οικονομικό τομέα κινδυνολογούν ασυγκράτητα, προεξοφλούν τον πόλεμο, τρομοκρατούν τον κόσμο και τον καταληστεύουν. Δηλώνουν ότι η αγορά έχει αποδεχθεί τον πόλεμο και θέλει να προσαρμοστεί στον πόλεμο. Και επίσης οι κινήσεις αυτές λειτουργούν πριν από τον πόλεμο, θα το πω έτσι..., ως μαυραγορίτες του πολέμου.
΄Επρεπε ήδη η Τράπεζα της Ελλάδας να έχει καλέσει τις τράπεζες και να τους επιβάλλει περιορισμούς, ώστε να μην ξεκινήσει αύριο ένας νέος γύρος οικονομικών πιέσεων και οικονομικής εξόντωσης του κόσμου, χωρίς κανένα να αντιδρά.
Εμείς θα το φέρουμε το θέμα στη Βουλή και θα ζητήσουμε εξηγήσεις από την κυβέρνηση.
Για το φαινόμενο της διαφθοράς
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προλάβατε καθόλου από χθες να δείτε τον χάρτη διαφθοράς του κ. Κρουσταλλάκη...
Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το φαινόμενο της διάβρωσης, της διαφθοράς και της διαπλοκής είναι κεντρικό πρόβλημα του πολιτικού μας συστήματος. Είναι και διεθνές πρόβλημα, είναι και ελληνικό. Είναι και παλιό, είναι και καινούργιο. Είναι ένα πρόβλημα το οποίο δεν μπορεί κανείς να το αντιμετωπίσει ούτε με λασπομαχίες, ούτε με σκανδαλολογίες, ούτε με ωραιοποιήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, ούτε με αναθέματα από την πλευρά της αντιπολίτευσης.
Εμείς, από την πλευρά του Συνασπισμού, λέμε ότι στο πρόβλημα διαφθοράς, της διάβρωσης και της διαπλοκής κρίνεται η ύπαρξη ή η μη ύπαρξη πολιτικής θέλησης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή την πολιτική θέληση τη διακρίνατε;
Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΄Όχι, δεν τη διέκρινα. Και λυπάμαι. Η κυβέρνηση μπορούσε και έπρεπε να καλέσει και την κοινωνία και τις πολιτικές δυνάμεις σε κοινή στάση για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων. Αντί να κάνει αυτό, η κυβέρνηση αναθεμάτισε όλους όσου ασκούν κριτική. Και ούτε λίγο, ούτε πολύ είπε, ότι όλα είναι ωραία και καλά και ότι όλα τα κάνει με τρόπο ωραίο και καλό η κυβέρνηση. Και όλοι όσοι δεν βλέπουν πόσο ωραία είναι η κυβέρνηση, είναι συκοφάντες και υπονομευτές.
Δυστυχώς η καθημερινότητα δείχνει άλλα πράγματα. Ολοένα και περισσότερο κυριαρχεί η διαπλοκή, τα εξωθεσμικά κέντρα, η ρευστοποίηση των συλλογικών αγαθών, η αηδία στον κόσμο από φαινόμενα διαφθοράς και επίσης η πικρία στον κόσμο από την έλλειψη πολιτικής θέλησης για την αντιμετώπιση των πολιτικών που παράγουν αυτά τα φαινόμενα.
Για τη σεναριολογία περί αποχωρήσεως του Πρωθυπουργού μετά την Προεδρία
Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορώ να αποκρυπτογραφώ προθέσεις και ενδιάθετες βουλήσεις. Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι πολλές φορές κατασκευάζονται ψεύτικα διλήμματα ή τροχιοδρομούνται σενάρια που αποπροσανατολίζουν την προσοχή του κόσμου από τα πραγματικά προβλήματα, τις αιτίες τους και τις συνέπειές τους.
Μου κάνει εντύπωση ότι αυτά τα σενάρια τα δημοσιοποιούν φορείς ενημέρωσης και δημοσιότητας που βρίσκονται κοντά στον κ. Πρωθυπουργό. Δεν βρίσκονται έξω και μακριά, ούτε είναι εχθρικοί και δύσπιστοι προς τον κ. Πρωθυπουργό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε δηλαδή ότι είναι ένα παιχνίδι που παίζεται;
Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχει παιχθεί κατ΄ επανάληψη το παιχνίδι της κατασκευής σκηνοθετημένων διλημμάτων ή της επιδίωξης ακραίας πόλωσης ή της επεξεργασίας υποθετικών σεναρίων ως παιχνίδι αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τα πραγματικά προβλήματα της ζωής των πολιτών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και αν καταλαβαίνω καλά το θεωρείτε κατευθυνόμενο.
Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς δεν πρόκειται να παρασυρθούμε απ΄ αυτό το κλίμα. Θα μείνουμε σταθερά προσηλωμένοι στην ανάγκη η πολιτική ατζέντα να καθορίζεται από τα υπαρκτά προβλήματα, από τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και της χώρας. Να παράγεται πολιτική. Να γίνεται αντιπαράθεση στο όνομα προγραμματικών, εναλλακτικών προτάσεων με ιδέες και με όρους κοινωνίας και προοπτικής.