Skip to main content.
30/10/2003

Συνέντευξη του Ν.Κωνσταντόπουλου στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ

30 Οκτωβρίου 2003

Συνέντευξη του Ν.Κωνσταντόπουλου στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ (δημοσιογράφοι: Γ.Παντελάκης - Γ.Ρουμπάτης)

Για την 'Εκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Διάφοροι επικοινωνιακοί κυβερνητικοί μύθοι οι οποίοι εκαλλιεργούντο, σήμερα αποκαλύπτονται. Για μια ακόμη φορά και αυτή η κυβέρνηση υφίσταται τις συνέπειες, που υφίστανται όλες οι κυβερνήσεις, όταν θέλουν στην θέση των πραγματικών δεδομένων να βάλουν είδωλα επικοινωνιακά.
Το επιχείρημα του κ. Σημίτη ήταν η ισχυρή οικονομία, η ισχυρή Ελλάδα των ευτυχισμένων Ελλήνων. 'Ολη η κοινωνία βρίσκεται στο πόδι, κανείς δεν είναι αισιόδοξος και ευχαριστημένος και η οικονομία μας δεν είναι ισχυρή, έχει πολλές στρεβλώσεις και πολλές αδυναμίες. Και αυτό διαπιστώνει η 'Εκθεση της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας!!
Διαπιστώνει ότι έχουμε ρυθμό ανάπτυξης πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό, εξηγεί, όμως, ότι αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης οφείλεται στις χρηματοδοτήσεις τις κοινοτικές και στην αναθέρμανση της οικονομίας λόγω των Ολυμπιακών έργων. Και από κει και πέρα δείχνει διαρθρωτικές αιτίες οι οποίες εξακολουθούν να υπάρχουν στην ελληνική οικονομία.

- Αποδίδετε εσείς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την αύξηση αυτή στην εισροή πόρων από την Ε.Ε. Γιατί είναι αρνητικό αυτό; Κι έχουμε διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από άλλες χώρες της Ε.Ε.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ελλάδα έχει από τις υψηλότερες χρηματοδοτήσεις επί σειρά ετών, νομίζω μέχρι το 1998 είχε την υψηλότερη χρηματοδότηση από τους κοινοτικούς πόρους, τώρα ίσως είναι δεύτερη στις χρηματοδοτήσεις.
Υπάρχει ένα θέμα εδώ, εάν ορθολογικά αξιοποιήθηκαν αυτοί οι πόροι. Η εκτίμηση που έχουμε όλοι είναι ότι δεν αξιοποιήθηκαν ορθολογικά.. Γι αυτό και δεν μειώθηκαν οι περιφερειακές ανισότητες, γι αυτό και σήμερα υπάρχουν ελλείψεις σε υποδομές ανάπτυξης και κοινωνικής προστασίας. Υποδομές που θα έπρεπε να έχουν καλυφθεί από το Β' Κ.Π.Σ.
Κατά δεύτερο λόγο, οι χρηματοδοτήσεις από τους κοινοτικούς πόρους είναι ένα γεγονός το οποίο έχει ημερομηνία λήξης. Είναι μία διαδικασία η οποία κάποια στιγμή θα τελειώσει και τότε θα φανούν οι διαρθρωτικές αιτίες της ελληνικής οικονομίας. 'Επρεπε αυτές οι χρηματοδοτήσεις να έχουν αξιοποιηθεί σωστά, με προτεραιότητα σε υποδομές και όχι σε έργα βιτρίνας, και κατά δεύτερο λόγο έπρεπε να έχουν αντιμετωπιστεί οι διαρθρωτικές στρεβλώσεις οι οποίες υπάρχουν στην ελληνική οικονομία.
Τι διαπιστώνει κανείς; 'Ότι, παρά την μεγέθυνση που έχουμε, εκείνο που προκύπτει είναι αύξηση του ελλείμματος και αύξηση του χρέους, μεγάλη ανεργία και έλλειψη ενίσχυσης της απασχόλησης και αυτό που σας είπα, τα διαρθρωτικά προβλήματα.

- Για το έλλειμμα... δεσμεύτηκε η κυβέρνηση ότι δεν θα υπάρξει υστέρηση εσόδων. Γιατί θα πρέπει να πιστέψουμε τον μεν ή τον δε...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο μέσος πολίτης πιστεύει αυτά που ζει στην καθημερινότητά του. Αδιαφορώντας για τους δείκτες, βλέπει τις ανοικτές δυσκολίες που δεν του επιτρέπουν κάθε μέρα να αισθάνεται αισιόδοξος για την επομένη, είτε από πλευράς διαβίωσης, είτε από πλευράς απασχόλησης.
'Ένα είναι δεδομένο: 'Ότι σήμερα, παρά την μεγέθυνση την οποία επικαλείται η κυβέρνηση, οι πραγματικές αιτίες της ακρίβειας και του πληθωρισμού παραμένουν. Παρά το γεγονός ότι το κόστος εργασίας έχει μειωθεί στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι έχει αυξηθεί η παραγωγικότητα, οι πραγματικές αιτίες της ακρίβειας και του πληθωρισμού παραμένουν, ενώ θα έπρεπε να έχουν μειωθεί. Αυτό δείχνει ότι έχουμε πληθωρισμό κερδών και τιμών και όχι πληθωρισμό εισοδημάτων.
Κατ' επανάληψη, και είναι γνωστό αυτό σε όλο τον κόσμο, υπήρχαν ενστάσεις για την ειλικρίνεια των αριθμών στον Προϋπολογισμό. Ακούγαμε μύδρους και αφορισμούς από πλευράς της κυβέρνησης. Την τελευταία φορά ο κ. Πρωθυπουργός μου είπε ότι συστηματικά υποτιμάμε την κυβέρνηση και την Ελλάδα. Και του είπα, μην ταυτίζετε τον εαυτό σας με την Ελλάδα, με την χώρα.
Σήμερα αποκαλύπτεται ότι όλος ο Προϋπολογισμός είναι ανειλικρινής, για να χρησιμοποιήσω έναν ουδέτερο όρο. 'Όταν ο Προϋπολογισμός είναι ανειλικρινής και σ' έναν ανειλικρινή Προϋπολογισμό βασίζεται ο σχεδιασμός για την πραγματική σύγκλιση το 2008 ή το 2015, αντιλαμβάνεστε ότι πια έχει αναχθεί η χάλκευση των στοιχείων σε μέθοδο πολιτικής. Και αυτό είναι παλαιοκομματισμός. Είναι παλαιοκομματισμός στον κύβο. Δεν λέμε την αλήθεια στον κόσμο, παραμυθιάζουμε τον κόσμο. Κάθε έναν ο οποίος επισημαίνει την έλλειψη ειλικρίνειας τον κατακεραυνώνουμε.
Ουσιαστικά το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η κάλπη. Να κερδίσουμε τις εκλογές και ποιος ασχολείται τώρα με τα μεγέθη, με τους δείκτες, με την καθημερινή δυσκολία της πλειοψηφίας των Ελλήνων. 'Έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας η κοινωνία του ενός τρίτου.

- 'Όλα αυτά τα γεγονότα που επηρεάζουν την πολιτική ζωή πιστεύετε ότι μπορεί να επιφέρουν πιο γρήγορα τις εκλογές;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι εκλογές είναι πάντοτε στην αποκλειστική δικαιοδοσία της κάθε κυβέρνησης. Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ότι θα κάνει εκλογές τον Απρίλιο-Μάϊο. Και παλιότερα βέβαια διαβεβαίωνε ότι δεν θα κάνει πρόωρες εκλογές ο κ. Σημίτης, αλλά έκανε.
Τι να σας πω; 'Ετσι ως πολίτης αυτής της χώρας σας λεω ότι πια και τα τελευταία ίχνη καλόπιστης αντιμετώπισης των διακηρύξεων της κυβέρνησης τα εξαντλεί η ίδια η κυβέρνηση.
Δεν του φταιει κανείς του κ. Σημίτη και των υπουργών του. Η πολιτική τους τους φταιει και ένας τρόπος εξουσίας που υιοθετούν, νομίζοντας ότι μπορούν να λένε ψεύδη με την πιο μεγάλη ευκολία ή μπορεί να λένε τα πιο αντίθετα πράγματα για το ίδιο γεγονός, την ίδια στιγμή, χωρίς να ιδρώνει το αυτί τους.