Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ:
Θέλω να ξεκινήσω με μια αναφορά στην
χθεσινοβραδινή απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας
και την διακοπή των βομβαρδισμών στην
Γιουγκοσλαβία. Οπωσδήποτε η εμπέδωση της ειρήνης
δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Θα περάσει από
πολλές φάσεις, κρύβει επικίνδυνες παγίδες,
κρύβει πολλούς κινδύνους.
Οπωσδήποτε η παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης
στην Γιουγκοσλαβία θα αποτελέσει παράγοντα
διαρκών τριβών και θα υπάρξουν ισχυρές τάσεις να
μετατραπεί σε στρατό κατοχής, τουλάχιστον για
ένα τμήμα του Κοσυφοπεδίου. Ομως, ο τελικός
συμβιβασμός στον οποίο στηρίχθηκε η απόφαση του
Συμβουλίου Ασφαλείας και ο τερματισμός των
βομβαρδισμών περιέχει ένα εξαιρετικά ελπιδοφόρο
μήνυμα.
Η Γιουγκοσλαβία άντεξε και δεν
υποχώρησε στους όρους του ΝΑΤΟ. Οι Ηνωμένες
Πολιτείες της Αμερικής και του ΝΑΤΟ υποχρεώθηκαν
να αποδεχθούν τον ρόλο του ΟΗΕ. Υποχρεώθηκαν να
κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την
αναζήτηση πολιτικής λύσης.
Δεν νίκησαν ολοκληρωτικά όπως επεδίωκαν. Αυτή η
κατάληξη του πολέμου στην Γιουγκοσλαβία μπορεί
να αποδειχθεί ως η πρώτη ήττα της μόνης
υπερδύναμης, ως η πρώτη ήττα της νέας αντίληψης
του ΝΑΤΟ. Απέδειξε στην Γιουγκοσλαβία ο πόλεμος,
ότι η αντίσταση στις επιλογές αυτών που
φαντάζουν ως παντοδύναμοι είναι δυνατή.
Οι κυβερνήσεις της Ευρώπης υποχρεώθηκαν να απαιτήσουν τον τερματισμό του πολέμου πριν τις Ευρωεκλογές και αυτό αποτελεί επίσης ένα μήνυμα ελπίδας. Αποδείχθηκε η δύναμη της κοινής γνώμης, η δύναμη των λαών. Τώρα που τελείωσε ο πόλεμος, όσοι έβαλαν την υπογραφή τους για να ξεκινήσει θα πρέπει τουλάχιστον να σιωπήσουν.
Ο κ.Σημίτης είπε χθες το βράδυ ότι οι επιλογές του δικαιώθηκαν. Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική. Οι επιλογές του ΝΑΤΟ, τις οποίες προσυπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση δεν πέρασαν. Ο κ.Σημίτης θα είχε δικαιωθεί εάν τολμούσε να πει όχι στους βομβαρδισμούς. Οτι και να λέει τώρα η ελληνική κυβέρνηση στην ιστορία θα μείνει ως μια από τις κυβερνήσεις που απεφάσισαν και στήριξαν τους βομβαρδισμούς από την αρχή ως το τέλος.
Κυρίες και κύριοι, ο Συνασπισμός από την αρχή προσδιόρισε με σαφήνεια το διπλό νόημα αυτών των εκλογών. Την Κυριακή οι πολίτες με την ψήφο τους πρέπει να εκφράσουν την αντίθεσή τους προς την σημερινή εικόνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την θέλησή τους να υπάρξει αλλαγή στην Ευρώπη. Πρέπει να εκφράσουν την αντίθεσή τους με την πολιτική της κυβέρνησης του κ.Σημίτη και την θέλησή τους για αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, για δημιουργία προϋποθέσεων προς μία προοδευτική εναλλακτική λύση. Η ψήφος στο Συνασπισμό μπορεί να εκφράσει κατά τον καλύτερο τρόπο αυτό το διπλό νόημα.
Εάν ο Συνασπισμός ενισχυθεί στις Ευρωεκλογές, θα αγωνιστεί με μεγαλύτερη δύναμη στην Ευρωβουλή για την αναγκαία αλλαγή της Ευρώπης. Η παρουσία των δύο ευρωβουλευτών μας την προηγούμενη περίοδο, απέδειξε ότι αυτό δεν είναι μια απλή υπόσχεση. Εμείς αποδείξαμε στην πράξη ότι τα περιθώρια παρέμβασης και δράσης είναι μεγάλα. Αποδείξαμε ότι πολλά πράγματα μπορούν να γίνουν και να πιάσουν τόπο. Πιο ισχυρός Συνασπισμός στο Ευρωκοινοβούλιο σημαίνει πιο ισχυρή ελληνική φωνή, σημαίνει πιο ισχυρή φωνή της σύγχρονης Αριστεράς.
Εάν ενισχυθεί ο Συνασπισμός στις Ευρωεκλογές, αυτό θα λειτουργήσει θετικά και για τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις. Η προγραμματική αντιπολίτευση που ασκεί ο Συνασπισμός θα γίνει πιο ισχυρή, θα μεγαλώσει ο έλεγχος στην κυβέρνηση προς όφελος των συμφερόντων των εργαζομένων, του ελληνικού λαού και της χώρας.
Ταυτοχρόνως, ενίσχυση του
Συνασπισμού σημαίνει ότι θα ενισχυθεί η
προοπτική να αλλάξει το μοντέλο διακυβέρνησης
της χώρας. Ο Συνασπισμός δεν είναι δύναμη στείρας
άρνησης, είναι η δύναμη των θετικών λύσεων, των
προγραμματικών προτάσεων. Η ενίσχυση του
Συνασπισμού θα φέρει πιο κοντά το τέλος του
δικομματισμού και της εναλλαγής των αυτοδύναμων
κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας.
Είμαι στη διάθεσή σας.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
κ.ΜΠΟΙΛΕ ("STAR CHANNEL"): Η κυβέρνηση λέει ότι αν μειωθεί το ποσοστό της θα υπάρξει αποσταθεροποίηση και ενδεχομένως να εμποδιστεί και η είσοδος στην ΟΝΕ. Υπάρχει κάποιο σχόλιο γι' αυτό;
Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση κινδυνολογεί και προσπαθεί να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό. Η αλήθεια είναι μία και απλή. Η κυβέρνηση επιδιώκει να εξασφαλίσει τη δυνατότητα για να συνεχίσει ανεμπόδιστη την ίδια πολιτική την οποία εφαρμόζει. Ο ελληνικός λαός θυμάται ποιο ήταν το βασικό επιχείρημα του κ.Σημίτη απέναντι σε όλες τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, σε όλες τις απαιτήσεις του ελληνικού λαού.
Το βασικό επιχείρημα ήταν ότι "μας ψήφισε ο λαός στις εκλογές του '96 και έχουμε την εντολή να εφαρμόσουμε αυτή την πολιτική". Εμείς προτείνουμε στους πολίτες να δείξουν με την ψήφο τους σ' αυτές τις Ευρωεκλογές ότι θέλουν να αλλάξει η πολιτική, ότι δεν έχουν δώσει εντολή γι' αυτή την πολιτική.
Πιστεύουμε ότι η μείωση της δύναμης του ΠΑΣΟΚ θα αποτελέσει ένα μήνυμα. Θα φρενάρει και την αλαζονεία και την αναλγησία της κυβερνητικής πολιτικής. Εάν μάλιστα αυτή η μείωση της δύναμης του ΠΑΣΟΚ συνοδευτεί με ενίσχυση του Συνασπισμού και των άλλων κομμάτων, των αριστερών και προοδευτικών κομμάτων, τότε θα γίνει φανερό προς ποια κατεύθυνση πρέπει να γίνουν οι αλλαγές στην ακολουθούμενη πολιτική.
Γι' αυτό η κινδυνολογία αυτή είναι εκ του πονηρού και δεν μπορεί να αποπροσανατολίσει κανέναν. Οι πολίτες ξέρουν, κρίνουν και πραγματικά είναι σε θέση κοιτώντας τα προβλήματά τους να απαντήσουν σε ένα έργο ξαναπαιγμένο, τόσο πολύ μάλιστα ώστε κάθε επανάληψη να είναι κακοπαιγμένη.
κ.ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ
("ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"): Κύριε Πρόεδρε αν και
βρισκόμαστε στο παρά πέντε της εκλογικής
αναμέτρησης, είναι πλήθος οι ενδείξεις εκείνες
που φέρουν μεγάλο ποσοστό του εκλογικού σώματος
να δηλώνει αναποφάσιστο. Ποιές πιστεύετε ότι
είναι οι αιτίες που έχουν δημιουργήσει αυτό το
φαινόμενο; Η πρώτη ερώτηση.
Και μια δεύτερη. Γιατί το τμήμα εκείνο των
αναποφάσιστων που κινείται στο λεγόμενο
προοδευτικό χώρο να επιλέξει Συνασπισμό και όχι
για παράδειγμα το ΚΚΕ ή το ΔΗΚΚΙ που είναι όμοροι
χώροι;
Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει δικαιολογημένη δυσαρέσκεια στους πολίτες και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Δεν είναι ικανοποιημένοι με αυτά που βλέπουν να γίνονται. Γίνονται πολλά στραβά και ανάποδα που δεν καλύπτουν βασικές ανάγκες που δημιουργούν κοινωνικά μέτωπα.
Εμείς κατανοούμε τους πολίτες που προβληματίζονται για το αν θα πρέπει να πάνε να ψηφίσουν. Λέμε ότι η δικαιολογημένη δυσαρέσκεια δεν πρέπει να οδηγήσει σε παραίτηση, γιατί η αποχή δεν είναι η λύση. Δεν θα διορθώσει τίποτα απ' όλα αυτά τα στραβά και τα ανάποδα. Απ' όλα αυτά που τους ενοχλήσουν τους πολίτες δεν θα διορθώσει τίποτα η αποχή.
Επίσης θέλω να σημειώσω με ειλικρίνεια, δεν θα πούμε κι εμείς ότι όλα αυτά θα τα διορθώσει ο Συνασπισμός ως δια μαγείας. Ο Συνασπισμός μπορεί να δείξει το έργο του, τη δουλειά του, παντού όπου υπάρχει. Και ν' απαιτήσει από τους Ελληνες πολίτες με αξιολογικά και πολιτικά κριτήρια ν' αντιμετωπίσουν αυτό το έργο.
Μπορεί να δείξει τη δουλειά του ο Συνασπισμός στην Ευρωβουλή, στην Ελληνική Βουλή, στους κοινωνικούς χώρους, στα μαζικά Κινήματα. Να δείξει τις πρωτοβουλίες του στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, στα θέματα του πολέμου με αντιπολεμικές πρωτοβουλίες ουσίας στα Βαλκάνια και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όταν όλοι έλεγαν "δεν γίνεται αλλιώς, θα σπάσετε τα μούτρα σας κανείς δεν ενδιαφέρεται".
Οποιος πιστεύει λοιπόν ότι όλες αυτές οι προσπάθειες, αυτό το δείγμα γραφής της πολιτικής του Συνασπισμού, περιέχει κάτι θετικό μέσα του, πρέπει να το ενισχύσει. Και να το ενισχύσει, για ν' αποκτήσει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Να το ενισχύσει για να μπορέσει όχι μονάχα να συνεχίσει ο Συνασπισμός τη δουλειά του, αλλά να κάνει πολύ περισσότερα.
Στο δεύτερο ερώτημά σας. Θα ήθελα να επισημάνω ότι ο Συνασπισμός απευθύνεται στον Ελληνα πολίτη μ' αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ο Πάραδεισος όπου όλοι θα πίνουμε το νερό της ευτυχίας. Δεν είπαμε ότι είναι η Κόλαση που θα βασανιζόμαστε δια βίου. Είπαμε ότι είναι ένα δύσκολο ιστορικό εγχείρημα, πρωτότυπο, που απαιτεί συμμετοχή και προσπάθεια των λαών και των κοινωνιών, που απαιτεί πολιτικές και κοινωνικές προϋποθέσεις.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας προτείνει να φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ενωση, εμείς προτείνουμε ν' αγωνιστούμε μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ν' αξιοποιήσουμε καλύτερα όλες τις δυνατότητες με αλληλεγγύη και κοινή δράση.
Ολες τις δυνατότητες που μας δίνει η κοινή δράση των λαών και των κοινωνιών, για ν' αλλάξουμε προς το καλύτερο. Θέλουμε μια Ευρώπη ενωμένη των λαών και των κοινωνιών, με διαφορετικό πρόσωπο, κοινωνικό, ανθρώπινο, ειρηνικό, οικολογικό.
Εμείς προτείνουμε μια ρεαλιστική προοπτική, αλλαγής της Ευρώπης. Μια διαφορετική Ελλάδα σε μια διαφορετική Ευρώπη. Προτάσεις άλλων Κομμάτων ικανοποιούν τη δυσφορία που υπάρχει σήμερα, τη δυσφορία που προκύπτει από τις πολιτικές οι οποίες ακολουθούνται, αλλά ουσιαστικά είναι προτάσεις που δεν ανοίγουν προοπτική.
Εμείς δεν θα συμφιλιωθούμε ποτέ με μια ιδέα που λέει ότι τίποτε δεν γίνεται, τίποτε δεν αλλάζει, τίποτε δεν μπορεί ν' αλλάξει. Καλούμε και όλα τα Κόμματα και όλες τις δυνάμεις σ' αυτή την προσπάθεια για ν' αλλάξουμε την Ευρώπη.
Και η ενωμένη Ευρώπη των λαών θα προκύψει από τη μήτρα των κοινωνικών αγώνων, από τη φλέβα των πολιτικών αγώνων. Από τη μήτρα και τη φλέβα των πολιτικών ιδεών. Και όταν εμείς λέμε ότι "Η καρδιά χτυπάει Αριστερά" είμαστε στην Αριστερά, για ν' αλλάξουμε τον κόσμο, για ν' αλλάξουμε όλα αυτά που δεν μας ικανοποιούν σήμερα. Δεν είμαστε στην Αριστερά μονάχα για να καταγγέλουμε.
Α.ΚΑΒΒΑΔΙΑ ("ΚΡΑΤΙΚΗ
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ"): Κύριε Πρόεδρε αν μου
επιτρέπετε. Κατ' αρχήν το πρώτο μου ερώτημα
απευθύνεται σε όλους τους αρχηγούς των μικρών
Κομμάτων κι έχει να κάνει μ' αυτό που ισχυρίζεται
το κυβερνόν Κόμμα τις τελευταία ειδικά ημέρες,
περί συμπράξεως των Κομμάτων της ήσσονος
Αντιπολιτεύσεως, με τη Νέα Δημοκρατία, με προφανή
στόχο να χτυπηθεί το ΠΑΣΟΚ.
Και το δεύτερο ερώτημά μου είναι το εξής: τι
απαντάτε σε όλους αυτούς οι οποίοι λένε ότι ο
Συνασπισμός, πέραν των υψηλών τόνων, που ως εκ της
θέσεώς του μπορεί με ασφάλεια να χρησιμοποιεί,
δεν έχει επί της ουσίας πρόταση. Λένε δηλαδή, ότι
καλή η κριτική, αλλά πρέπει και κάτι να
προτείνουμε. Σας κατηγορούν δηλαδή, ότι θέλετε να
τα έχετε με όλους καλά. Ευχαριστώ.
Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οπως σας είπα και προηγουμένως, κατασκευάζονται επικοινωνιακά, διάφορα μέτωπα, προφανώς μέτωπα εντυπώσεων, προφανώς για να κρύψουν τα πραγματικά μέτωπα των προβλημάτων που απασχολούν τον Ελληνα πολίτη. Αυτό το επιχείρημα περί μετώπου άρνησης, έχει και μια άλλη επιδίωξη. Να κρύψει ότι ουσιαστικά η κυβερνητική πολιτική δεν διαφέρει επί της ουσίας, με την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας.
Επιχειρεί να κρύψει αυτό το επιχείρημα, ότι η Νέα Δημοκρατία επωφελείται από τις αποτυχίες της κυβερνητικής πολιτικής και από τα λάθη της. Και κυρίως να κρύψει το επιχείρημα ότι επωφελείται από την ύπαρξη του δικομματισμού.
Εάν η Κυβέρνηση είχε αλλάξει τον εκλογικό νόμο όπως εγκαίρως και διορατικά είχε προτείνει ο Συνασπισμός, σήμερα δεν θα υπήρχε αυτό το επιχείρημα ότι η Νέα Δημοκρατία έχει προοπτική εξουσίας και υπάρχει κίνδυνος ανατροπής των δεδομένων.
Είναι φανερό όμως ότι με το επιχείρημα αυτό ο κ.Σημίτης, προτιμά την άνοδο της Νέας Δημοκρατίας και όχι την ισχυροποίηση του Συνασπισμού ή την ενίσχυση της Αριστεράς.
Αλλωστε, όπως σας είπα, με τη Νέα Δημοκρατία η κυβερνητική πολιτική έχει πολλά κοινά σημεία, αλλά έχουν και κοινό συμφέρον. Να διατηρήσουν αυτό το δικομματικό σύστημα, μέσα στο οποίο εναλλάσσουν τους ρόλους τους.
Ολα αυτά τα επιχειρήματα όμως είναι θεατρικά επιχειρήματα. Και το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία φοβούνται την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού. Σήμερα που απειλείται η αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ μας κατηγορούν ότι συμπράττουμε σε μέτωπο άρνησης με τη Νέα Δημοκρατία. Αύριο που θα παίζεται η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, θα μας κατηγορούν ότι είμαστε ουρά του ΠΑΣΟΚ. Είναι οι όψεις του ιδίου νομίσματος.
Εκείνο που στην ουσία θέλουν και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, είναι να διατηρήσουν αυτό το σκηνικό της μονοκομματικής αυτοδυναμίας και να το μοιράζονται οι δυο τους, λέγοντας αυτά τα ταυτόσημα επιχειρήματα. Οταν κινδυνεύει η αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ συμπράττουμε με τη Νέα Δημοκρατία, όταν παίζεται η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, είμαστε ουρά του ΠΑΣΟΚ.
Α.ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Η δεύτερη ερώτηση; Οτι κατηγορούν τον Συνασπισμό ότι πέραν της κριτικής, δεν λέει και επί της ουσίας πρόταση.
Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι μια επιχειρηματολογία κενή περιεχομένου, επιχειρηματολογία σκοπιμότητας. Γιατί αν κάποιο Κόμμα έχει επί της ουσίας προτάσεις και για την ευρωπαϊκή πολιτική και για την εσωτερική πολιτική, είναι ο Συνασπισμός. Κι έχει καταθέσει προγραμματικές προτάσεις.
Να σας θυμίσω ότι ο Συνασπισμός έχει κάνει 2 Συνέδρια για τη Συνθήκη του Αμστερνταμ, έχουμε καταλήξει στην άποψη να μην επικυρώσουμε τη Συνθήκη του Αμστερνταμ, γιατί ακριβώς η μονομέρεια αυτής της Συνθήκης και οι προτεραιότητες στον οικονομικό τομέα, οδηγούν στις σημερινές κοινωνικές και πολιτικές αναπηρίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Εχουμε ζητήσει με συγκεκριμένες προτάσεις ανάπτυξη δραστηριότητας για διεκδίκηση κοινής πολιτικής για την ανεργία, για την απασχόληση, για την προστασία της δημόσιας υγείας, για το περιβάλλον, για τον πολιτισμό, για τις πολυπολιτισμικές κοινωνίες, για τη διεύρυνση των εγγυήσεων κοινωνικής προστασίας εναντίον του ρατσισμού, εναντίον των αποκλεισμών, για τη δημιουργία προϋποθέσεων κοινής εξωτερικής και πολιτικής για την ασφάλεια, όχι βεβαίως διορίζοντας τον κ.Σολάνα ως εκπρόσωπο της κοινής εξωτερικής πολιτικής.
Η παρουσία των δυο Ευρωβουλευτών στο Ευρωκοινοβούλιο έδειξε ότι την ψήφο του '94 ο Συνασπισμός την έκανε εκεί δύναμη και οι δυο Ευρωβουλευτές του Συνασπισμού δεν άφησαν κανένα θέμα που να μην το αναδείξουν, σε όλο το ευρύτατο φάσμα των προβλημάτων ζωής, που απασχολούν τις ευρωπαϊκές κοινές. Σε όλο το εύρος των προβλημάτων που απασχολούν το παρόν και την προοπτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Είναι λοιπόν ο Συνασπισμός ο μόνος που επί της ουσίας έχει προτάσεις. Γι' αυτό άλλωστε και η προεκλογική μας εκστρατεία, αξιοποιεί τις προτάσεις μας και στηρίζεται σε συγκεκριμένα ζητήματα που απασχολούν σήμερα την Ευρωπαϊκή Ενωση και την εφαρμοζόμενη πολιτική της.
Ζητάμε τη ριζική αναθεώρηση της Συνθήκης του Αμστερνταμ, ζητάμε την εγκατάλειψη αυτών των μονοδρόμων, ζητάμε προτεραιότητες κοινωνικές και πολιτικές, έτσι ώστε να μην αναδεικνύονται με δραματικό τρόπο οι αναπηρίες, οι ανεπάρκειες, οι αντιφάσεις και οι ενοχές της σημερινής Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως αναδεικνύονται από τον πόλεμο σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και από το μέτωπο των οξύτατων κοινωνικών προβλημάτων.
κ.ΒΟΣΔΟΓΑΝΗΣ ("ΕΞΟΥΣΙΑ"): Κύριε Πρόεδρε, επειδή σ' αυτές τις εκλογές τα ευρωπαϊκά θέματα έχουν τεθεί σε δεύτερη μοίρα και επειδή σε περίπτωση νίκης της Νέας Δημοκρατίας, θεωρείται βέβαιο ότι αυτό θα το εκμεταλλευθεί σε σχέση με την εσωτερική πολιτική κατάσταση. Μήπως η θεωρία της χαμένης ψήφου που επικαλείται η Κυβέρνηση, έχει βάση τελικά;
Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και αυτό το επιχείρημα έρχεται από πολύ παλιά και δεν έχει πια τίποτε καινούργιο να πει. Είναι φανερό ότι σ' αυτές τις Ευρωεκλογές δεν δίδεται ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβερνητική πολιτική, ούτε γίνεται δημοψήφισμα για την ενίσχυση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όπως θέλει η Νέα Δημοκρατία.
Οι Ευρωεκλογές θα στείλουν όμως πολλά μηνύματα και στην Κυβέρνηση και στην Αξιωματική Αντιπολίτευση και σε όλους. Και εμείς είπαμε ότι πρέπει να στείλουν μηνύματα, μηνύματα για τη μη διαιώνιση του δικομματισμού, να μικρύνουν το αθροιστικό ποσοστό των δυο μεγάλων Κομμάτων, γιατί έτσι μικραίνουν και τον ηγεμονισμό τους και την αλαζονεία τους.
Να δώσουν το μικρότερο αθροιστικό ποσοστό στα δυο μεγάλα Κόμματα, γιατί έτσι μεγαλώνουν τον έλεγχο, τη δημιουργική κριτική και τη δυνατότητα ν' αποκτήσει ισορροπία το πολιτικό σκηνικό. Να σπάσουν αυτές τις περιχαρακώσεις, τις σκηνοθετημένες αντιπαλότητες και τις δικομματικές κινδυνολογίες, ακριβώς γιατί έτσι, θα μπορέσει να μπει στο πολιτικό σκηνικό, η πραγματική Ελλάδα.
Η Ελλάδα των προβλημάτων, η Ελλάδα της καθημερινότητας, η Ελλάδα των αγώνων, η Ελλάδα των οραμάτων, η Ελλάδα των πνευματικών, παραγωγικών και οικονομικών δυνάμεων, που σήμερα ασφυκτιά αγκυλωμένη σ' ένα αποδυναμωμένο και απονευρωμένο πολιτικό σκηνικό.
Αλλωστε η δυσφορία που διακατέχει σε μεγάλο ποσοστό τον Ελληνα πολίτη, έχει συγκεκριμένη αιτία. Η αιτία είναι οι πολιτικές που εφαρμόζονται, η αιτία είναι το σύστημα κρατικής οργάνωσης και διακυβέρνησης της χώρας. Αυτό που είναι αναξιόπιστο, είναι το πολιτικό σκηνικό, έτσι όπως λειτουργεί. Οι πολίτες είναι πιο μπροστά από το σημείο στο ποίο βρίσκεται σήμερα το μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας. Και τα προβλήματα της χώρας αξιώνουν διαφορετικές απαντήσεις από αυτές που παράγει σήμερα το δοσμένο στερεότυπο πολιτικό σκηνικό της δικομματικής πόλωσης.
κ.ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ("PLANET"): Κύριε Πρόεδρε η κυβέρνηση προβάλλει τον τελευταίο καιρό διάφορους οικονομικούς δείκτες, ενώ κορυφαία στελέχη της έχουν αρχίσει τις τελευταίες μέρες να μιλούν για πολιτικές θετικές για τον πολίτη, που όπως λένε πρέπει να εφαρμοστούν μετεκλογικά των ευρωεκλογών και προεκλογικά των εθνικών εκλογών. Ποιό είναι το σχόλιό σας;
N.KΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι δείκτες τους οποίους εμφανίζει η κυβέρνηση έχουν ένα τεράστιο κοινωνικό κόστος μέσα τους. Για να επικαλείται αυτούς τους δείκες η κυβέρνηση, κάποιοι πλήρωσαν πάρα πολλά. Και αυτοί οι κάποιοι δεν είναι εκείνοι που έχουν προσδιοριστεί ως έχοντες και κατέχοντες. Αντιθέτως, είναι οι μη έχοντες και οι μη αντέχοντες.
Η ανεργία εκτινάχθηκε στα ύψη, η φορολογική αδικία επίσης παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις. Οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι μικρομεσαίοι αγρότες επωμίζονται με εξουθενωτικό τρόπο τους κινδύνους, τις απώλειες και τις θυσίες, οι κοινωνικές δαπάνες μειώνονται, αμφισβητείται η ανάγκη διεύρυνσης του κοινωνικού κράτους ενώ τα εισοδήματα των παραγωγικών τάξεων ολοένα και περισσότερο μειώνονται.
Βεβαίως, την ίδια στιγμή από την εικόνα την ποίαν εμφανίζει η κυβέρνηση κάποιοι οφελούνται. Αυτοί δεν είναι εκείνοι οι οποίοι εργάζονται και ζουν από το μόχθο τους, αγωνιούν για να τα φέρουν βόλτα στην καθημερινότητα. Αυτοί που οφελούνται είναι οι λίγοι. Είναι εκείνοι που οφελούνται πάντα, απ' όλες τις κυβερνήσεις. Γι' αυτό και στο εσωτερικο της ελληνικής κοινωνίας μεγαλώνει η ψαλίδα των εισοδηματικών και των κοινωνικών ανισοτήτων.
Επικαλείται διάφορους αριθμούς και διάφορους δείκτες η κυβέρνηση αλλά όλοι αυτοί οι δείκτες πάντα πρέπει να έχουν και ένα μέτρο σύγκρισης. Η αξία τους πρέπει να προσδιορίζεται με ένα πλαίσιο σύγκρισης. Επικαλείται λ.χ. τον πληθωρισμό η κυβέρνηση, τη μείωση του πληθωρισμού. Ο πληθωρισμός μειώθηκε σε όλη την Ευρώπη. Μειώθηκε βεβαίως και στην Ελλάδα.
Εκείνο όμως που στην Ελλάδα παραμένει αναλλοίωτο, είναι η σχέση του ελληνικού πληθωρισμού με τον μέσο κοινοτικό πληθωρισμό. Και εκεί, εξακολουθεί εδώ και δυο δεκαετίες η σχέση αυτή να παραμένει αναλλοίωτη σε βάρος της Ελλάδας. Είναι 2,5 φορές μεγαλύτερη αυτή η σχέση του ελληνικού πληθωρισμού σε σχέση με τον μέσο κοινοτικό πληθωρισμό.
Είναι φανερό πάλι ότι με τους δείκτες που επικαλείται και τους αριθμούς που προβάλλει συνεχώς η ελληνική κυβέρνηση, θέλει να κρύψει από τον ελληνικό λαό μια πολύ μεγάλη αλήθεια, οδυνηρή. Αυτά τα τελευταία χρόνια υπήρχαν πολλοί πόροι και πολλές θυσίες που έπρεπε να αξιοποιηθούν με διαφορετικό τρόπο. Εθνικοί και κοινοτικοί πόροι τους οποίους θα μπορούσε η ελληνική οικονομία και η ελληνική κοινωνία να έχει αξιοποιήσει για να στηριχθεί μια πραγματική κοινωνική συνοχή και μια πραγματική σύγκλιση.
Στάθηκε ανίκανη και η κυβέρνηση του κ.Σημίτη να αξιοποιήσει ορθολογικά αυτούς τους πόρους, γι'αυτό και σήμερα στην ελληνική πραγματικότητα είναι δραματική η έλλειψη υποδομών, ανάπτυξης και κοινωνικής προστασίας.
Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση συγκρουόταν με τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα, έκανε επίδειξη πυγμής στους αδύναμους, στους μη έχοντες και κατέχοντες, την ίδια ώρα που αρνούνταν στοιχειώδη πράγματα για βασικές ανάγκες της ζωής, την ίδια ώρα η κυβέρνηση με τον τρόπο διαχείρισης έχανε τεράστια ποσά, σπαταλούσε πόρους μεγάλους και άφηνε ακάλυπτη την ελληνική κοινωνία και την οικονομία από έλλειψη συγκεκριμένου σχεδιασμού αλλά και από συγκεκριμένη πολιτική επιλογή.
Θέλει και αυτή η κυβέρνηση να κρατήσει αναλλοίωτο το νομικό και πολιτικό πλαίσιο διαχείρισης των κοινοτικών πόρων. Και νομίζω ότι αυτοί οι δείκτες έχουν την μεγαλύτερη αξία. Αυτοί είναι οι δείκτες της ντροπής. Τα λεφτά που χάθηκαν, αυτά που δεν αξιοποιήθηκαν στην ώρα τους, αυτά που χαρίστηκαν, την ίδια ώρα που οι δαπάνες για την παιδεία, την υγεία και την κοινωνική προστασία εξακολουθούσαν να μένουν καθηλωμένες και να περιορίζονται διαρκώς. Την ίδια ώρα που τα εισοδήματα διαρκώς μειωνόντουσαν, την ίδια ώρα που μεγάλωνε η ψαλίδα της αδικίας και της δυσφορίας στο εσωτερικό της ελληνικής κοινωνίας.
κ.ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ ("ΑΥΓΗ"): Κύριε Πρόεδρε, χθες η κ.Παπαρήγα από τη θέση που βρισκόσαστε τώρα, σας είπε ότι "Η καρδιά σας δεν χτυπάει και τόσο πολύ αριστερά, διότι είστε με την Ευρωπαϊκή Ενωση των μονοπωλίων και της ολιγαρχίας. Επίσης αναφερόμενη στο ενδεχόμενοι κοινής δράσης και συνεννόησης ανάμεσα στα κόμματα της αριστεράς, έκανε λόγο για δηλώσεις μετανοίας που κάποιοι κάπου πρέπει να δώσουν κλπ. Το σχόλιό σας.
N.KΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου μετέχει στη Βουλή, στην ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και της αριστεράς των Σκανδιναβικών χωρών, της Πράσινης Αριστεράς των ευρωπαϊκών χωρών. Παλεύει με τις άλλες δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για να αλλάξουν οι σημερινές πολιτικές. Εχει αλληλεγγύη, κοινή δράση, κοινούς προβληματισμούς με όλα τα κόμματα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
Μετέχουμε στο φόρουμ των δυνάμεων της νέας Ευρωπαϊκής Αριστεράς, μετέχουμε σε όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δραστηριότητες που σε ευρωπαϊκό επίπεδο θέλουν να φέρουν μπροστά τις κοινωνίες και τους πολίτες και να αντιπαλέψουν τους αυταρχικούς πολιτικούς και οικονομικούς μηχανισμούς.
Με όλα τα κόμματα της Αριστεράς εμείς αγωνιζόμαστε για να να αναπτύξουμε κοινή δράση και αλληλέγγυα παρέμβαση. Εάν το ΚΚΕ δεν αναγνωρίζει τον εαυτό του σε αυτό το φάσμα της ομάδας της Αριστεράς στην οποίαν άλλωστε και το ίδιο μετέχει, τότε και εγώ δεν μπορώ να ερμηνεύσω λογικά αυτή την στάση. Ισως υπαγορεύεται για λόγους εκλογικής σκοπιμότητας και τρέχουσας σκοπιμότητας.
Ενα είναι βέβαιον, ότι ο Συνασπισμός εξακολουθεί να απευθύνει προτάσεις προγραμματικού διαλόγου και κοινής δράσης προς όλα τα κόμματα της ελληνικής Αριστεράς. Αναζητούμε και με τα κόμματα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, κοινή δράση. Εμείς έχουμε ανοικτές πόρτες, δεν έχουμε κλειστές πόρτες. Καιθα μπορούσμε να κάνουμε πάρα πολλά και μέσα στη Βουλή και έξω από την Βουλή, αν δεν κυριαρχούσε ένα αντισυνασπισμικό σύνδρομο.
Εμάς δεν μας επηρεάζει αυτό. Θα εξακολουθήσουμε να απευθύνουμε στην ελληνική κοινωνία, στις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, στα κόμματα της Αριστεράς ανοικτή πρόταση- πρόσκληση κοινής δράσης, προγραμματικού διαλόγου. Για να αλλάξουν οι σημερινές πολιτικές που εφαρμόζονται. Για να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό.
Η ενίσχυση των κομμάτων της Αριστεράς, θα δείξει με την ταυτόχρονη μείωση των δυο μεγάλων κομμάτων, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας όπως σας είπα, προς τα που πρέπει να αναζητηθούν οι εξελίξεις για μια προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Δεν παγιδευόμαστε λοιπόν σε τέτοιες απόψεις.
Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι τα κοινωνικά προβλήματα είναι πολλά, τα προβλήματα που ανέδειξε ο πόλεμος είναι επίσης πολλά, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σύνθετα και δύσκολα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ι μεγάλα. Χρειάζεται κοινή δράση, προγραμματικός διάλογος και μέσα και έξω από τη Βουλή.
κ.ΡΟΥΜΠΑΝΗΣ
("ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ"): Το ερώτημά μου κύριε
Πρόεδρε είναι ίσως συνέχεια του ερωτήματος του
συναδέλφου. Είπατε προηγουμένως και ανοίγοντας
τη συζήτησή μας, ότι προσβλέπετε στην αλλαγή των
συσχετισμών και προσδοκάτε σε μια προοδευτική
εναλλακτική πρόταση, λύση.
Δεδομένου ότι με τον κ.Σημίτη έχετε τεράστιες
διαφορές, όπως και σήμερα μας είπατε, με τον
κ.Τσοχατζόπουλο επίσης έχετε φερθεί σκληρά
απέναντί του λόγω της στάσης του απέναντι στον
πόλεμο, να μου πείτε πως βλέπετε να
διαμορφώνονται αυτοί οι συσχετισμοί, με ποιές
δυνάμεις και κατά πόσο είναι εφικτή μια
στενότερη συνεργασία με τα άλλα κόμματα της
Αριστεράς, για την οποία μιλήσατε και λίγο
προηγουμένως.
N.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που επαναλαμβάνεται και εν όψει των Ευρωεκλογών, είναι η ανακύκλωση του ίδιου δικομματικού σκηνικού. Και ο κ.Σημίτης και ο κ.Καραμανλής λένε θα συνεχίσουμε να πολιτευόμαστε με τον ίδιο τρόπο. Εμείς λέμε μειώστε την δύναμη των δύο μεγάλων κομμάτων, γιατί δεν μπορούν να θέλουν να προχωράνε αδιόρθωτοι με τις ίδιες πολιτικές.
Και η μείωση του δικομματισμού μεγαλώνει τον έλεγχο και μικραίνει την αλαζονεία, την αυθαιρεσία, τον ηγεμονισμό. Είναι αυτονόητο ότι η προγραμματική πρόταση εναλλακτικής διακυβέρνησης της χώρας, την οποία ο Συνασπισμός σε ανύποπτο χρόνο έχει καταθέσει, επιβάλλει αλλαγή των πολιτικών που εφαρμόζονται.
Οι σημερινές πολιτικές φτιάχνουν τα προβλήματα και τα αδιέξοδα, την καθυστέρηση και την καθήλωση, υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή και οδηγούν την χώρα σε αυτή την προβληματική κατάσταση. Η πολιτική που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει.
Το μήνυμα αυτό πρέπει να το στείλουν και εκείνοι που ψήφισαν στις εκλογές του '96 την σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία, γιατί είναι φανερό ότι στην κυβερνητική πολιτική δεν αναγνωρίζουν την ιδεολογική, την κοινωνική και την πολιτική ταυτότητα της ψήφου τους.
Είναι ανάγκη να αλλάξουν αυτές οι πολιτικές. Η αλλαγή των συσχετισμών θα ανασυντάξει και θα αναζωογονήσει το πολιτικό σκηνικό. Η αλλαγή του εκλογικού νόμου, του νόμου για το Υπουργικό Συμβούλιο και άλλων θεσμικών ρυθμίσεων που πρέπει να προωθηθούν, θα διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για έναν οργανικό δεσμευτικό προγραμματικό διάλογο, ο οποίος πρέπει να έχει προοδευτική κατεύθυνση και προοδευτικό περιεχόμενο.
Οι σημερινές πολιτικές δεν εξασφαλίζουν την εξέλιξη της πολιτικής ζωής του τόπου. Κρατούν σε στασιμότητα και απλώς στην στασιμότητα της σημερινής αποτυχίας εναλλάσσονται τα δύο μεγάλα κόμματα και επαναλαμβάνουν τον εαυτό τους. Η εναλλακτική πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης σημαίνει εγκατάλειψη και αλλαγή της πολιτικής που εφαρμόζεται, διαρθρωτικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, εθνική στρατηγική στα μεγάλα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας.
Μ.ΓΥΠΑΡΗ ("ΕΘΝΟΣ"): Κύριε Πρόεδρε δύο μέρες πριν από τις εκλογές θα ήθελα να μου πείτε τί ποσοστό προσδοκάτε, με δεδομένο ότι τις τελευταίες μέρες συζητιούνται σε διάφορα πολιτικά γραφεία κάποια γκάλοπ όπου δεν είναι ενθαρρυντικά για τον Συνασπισμό.
Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς προσδοκάμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό και θέλουμε ο ελληνικός λαός να μας ενισχύσει με την μεγαλύτερη δυνατή δύναμη. Οπου και αν βρεθούμε, ο κόσμος μας λέει ότι εκτιμά την προσπάθεια που κάνουμε, αναγνωρίζει το έργο που προσφέρουμε και στην Ευρωβουλή και στην Ελληνική Βουλή, μας λέει ότι έτσι μας θέλει, έτσι να συνεχίσουμε.
Πιστεύω και εκτιμώ ότι αυτή την εμπιστοσύνη του ο κόσμος θα την εκδηλώσει και με την εκλογική του στήριξη. Διεκδικούμε να βγάλουμε τρίτο ευρωβουλευτή. Ολα αυτά τα οποία μου λέτε για τις συζητήσεις που γίνονται, πολλοί ψίθυροι κυκλοφορούν σκοπίμως, άλλοι είναι ψίθυροι οι οποίοι δείχνουν και τις δικές μας αδυναμίες και εμείς θέλουμε να τις αξιοποιήσουμε αυτές τις επισημάνσεις, ώστε μέχρι και την τελευταία στιγμή πεισματωμένοι, αισιόδοξοι, θεληματικοί, να ενεργοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις και να βρούμε όλες τις ενισχύσεις από τους φίλους μας και θα πάμε πολύ καλά.
κα ΝΙΚΟΛΑΟΥ ("ΑΝΤΕΝΝΑ"): Κύριε Πρόεδρε να πάω ανάποδα την ερώτηση. Ποιό ποσοστό θα ήταν αποτυχία για το κόμμα σας;
Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν κάνουμε αριθμομαχίες κυρία Νικολάου. Μας ενδιαφέρει να πάρουμε το μεγαλύτερο ποσοστό και όταν δίνουμε εκλογική, πολιτική, κοινωνική μάχη, την δίνουμε για να πετύχουμε.
Την δίνουμε με στόχους επιτυχίας και είμαστε σε θέση, γιατί έχουμε περάσει μέσα από μακριά διαδρομή, να ξέρουμε να δίνουμε αγώνες και θα του δίνουμε με αισιοδοξία και με εμπιστοσύνη στις ιδέες μας, στις δυνάμεις μας και στην εκτίμηση του κόσμου. Εκτιμάμε ότι ο κόσμος ειλικρινά μας εκτιμά, ειλικρινά μας συμπαραστέκεται και ειλικρινά θα μας στηρίξει.
κ.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"-"ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ"): Κύριε Πρόεδρε στην εισαγωγική σας ομιλία είπατε πως η ειρηνευτική δύναμη που θα μεταβεί στο Κοσυφοπέδιο ενδεχομένως να αποτελέσει παράγοντα πολλών τριβών. Μάλιστα είπατε ότι μπορεί στο πρώτο χρονικό διάστημα να παίξει τον ρόλο και του στρατού κατοχής. Να υποθέσω πως είστε αντίθετος στην μετάβαση της ελληνικής ταξιαρχίας και της συμμετοχής της στην ειρηνευτική δύναμη στο Κοσυφοπέδιο;
Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εμάς μας ενδιαφέρει η πραγματική ειρήνη. Η πραγματική ειρήνη θα περάσει μέσα από πολλές δυσκολίες. Ο δρόμος είναι μακρύς. Οι τριβές είναι δεδομένο ότι θα προκύψουν. Δεν θέλουμε να ταλαιπωρηθεί η διαδικασία προς την ειρήνη από διάφορες μεθοδεύσεις, από εκβιαστικά τελεσίγραφα ή από αποσταθεροποιητικές κινήσεις.
Θέλουμε να υπάρξει ουσιαστική σταθεροποίηση, να μην προωθηθούν σχέδια για καντόνια, προτεκτοράτα, διχοτομημένα εδάφη. Να μην χρησιμοποιηθεί η ιστορία του UCK για να δικαιολογεί καταστάσεις οι οποίες θα παλινδρομούν απ' όλα αυτά τα βήματα που έχουν γίνει, για να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί.
Να μην υπάρξει κίνδυνος αμφισβήτησης των συνόρων. Η ακεραιότητα η εδαφική και η κυριαρχική της Γιουγκοσλαβίας είναι ένα αποφασιστικής σημασίας θέμα. Η ειρηνευτική δύναμη σε καμιά περίπτωση να μην μετατραπεί σε δύναμη κατοχής. Να μην προωθηθούν τα σχέδια του ΝΑΤΟ που θέλουν να έχουν μόνιμη εγκατάσταση εκεί δύναμης ταχείας επέμβασης.
Ολα τα ζητήματα που σχετίζονται με την θέση της Ελλάδας, πρέπει να συζητηθούν και στην Βουλή και μεταξύ των κομμάτων και σε κάθε περίπτωση πρέπει να μην γίνει καμία κίνηση πριν από τις αποφάσεις του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η οποιαδήποτε σπουδή που πάει να προκαταλάβει κάποιες καταστάσεις, μπορεί να είναι εκ του πονηρού. Εμείς θέλουμε Συμβούλιο Ασφαλείας, ΟΗΕ, συμφωνία της Γιουγκοσλαβίας και από εκεί και πέρα πολιτική απόφαση και της Ελλάδας.
Μ.ΜΙΧΑΗΛ ("ΣΚΑΙ"):
Κύριε Κωνσταντόπουλε ένα από τα ισχυρά χαρτιά
του Συνασπισμού σ' αυτές τις εκλογές ήταν η
γενική εντύπωση που υπάρχει εδώ και χρόνια για
τον χώρο, ότι είναι από τους πρωτοπόρους στην
ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, αλλά και το έργο και η
δράση των δύο ευρωβουλευτών που παρακάθονται
δίπλα σας.
Δεν ξέρω αν μου επιτρέπετε να τους απευθύνω από
ένα ερώτημα στον καθένα. Κατ' αρχήν στον
κ.Παπαγιαννάκη να τον ρωτήσω αν θεωρεί ότι τυχόν
ήττα της κυβέρνησης, θα σημαίνει καταστροφή ή
αποσταθεροποίηση -όπως χρησιμοποιούνται οι όροι
τελευταία- ή θα διακυβευτεί η πορεία της χώρας
προς την ΟΝΕ.
Και στον κ.Αλαβάνο να τον ρωτήσω εάν η εκ των
πραγμάτων συμπόρευση πολλών δυνάμεων της
Αριστεράς εξαιτίας του πολέμου, με όσα έγιναν
στην Ελλάδα τους τελευταίους 2-3 μήνες, πιστεύετε
εσείς ότι αποτελεί μια καλή μαγιά για περαιτέρω
συζητήσεις και συνεννοήσεις και όχι μόνο για
κοινή δράση, αλλά και πολιτική δράση. Με την
έννοια δηλαδή της συμφωνίας πάνω σε κάποιες
θέσεις.
Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να απαντήσουν οι δύο ερωτόμενοι ευρωβουλευτές. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην γίνει αυτός ο διάλογος. Αλλά βλέπω ότι αναγκάζεστε να το βάλετε δεοντολογικά, προφανώς γιατί τα άλλα κόμματα σας έχουν συνηθίσει να μην δίνουν τον λόγο σε άλλον.
Μ.ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Προφανώς και δεν ισχύει το "αρχηγού παρόντος πάσα φωνή παυσάτω", αν εννοούσε αυτό ο κ.Μιχαήλ. Για το θέμα της πορείας προς την ΟΝΕ, να είμαστε σοβαροί, εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τις πολιτικές που γίνονται και τις επιτυχίες που έχουν επιμέρους και γενικά.
Εμείς έχουμε κάνει μια σειρά από πολύ σοβαρές νομίζω κριτικές και όχι απ' αυτές που λένε κάποιοι ανεύθυνοι, δηλαδή πως κατανέμονται τα βάρη π.χ., τί αποτελεσματικότητα έχουν ακόμα και οι σκληρά αντικοινωνικές επιλογές. Δεν έχουν αποτελεσματικότητα. Δεν θέλω να σας αναλύσω τώρα τί σημαίνει ένα κακό φορολογικό σύστημα, όχι μόνο κοινωνικά, αλλά και από την άποψη της οικονομικής αποτελεσματικότητας.
Αυτές τις κριτικές έχουμε κάνει. Πλησιάζει η χώρα με μεγάλες θυσίες και με τέτοιου τύπου ζημιές στο κοινωνικό επίπεδο και άλλα, τους δείκτες της ΟΝΕ. Γιατί αυτό το πράγμα θα αλλάξει αν αλλάξει η κυβέρνηση; Εμείς δεν είναι το πρόβλημά μας αυτό, δεν μας ενδιαφέρει να αλλάξει ή να μην αλλάξει η κυβέρνηση.
Λέμε, προς Θεού, άστε μας να συζητήσουμε μια φορά μια και έχουμε αυτή την ευκαιρία με τις ευρωπαϊκές εκλογές, τα ζητήματα ουσίας και της ΟΝΕ και όσα αυτή συνεπάγεται και τα υπόλοια που την συνοδεύουν, γιατί εμείς πάντα λέγαμε ΟΝΕ σκέτη δεν μπορεί να υπάρχει.
Θέλει συμπληρώματα. Είναι συνολική ευρωπαϊκή πολιτική, κοινωνική πολιτική, μάχη κατά της ανεργίας σαν προτεραιότητα και όχι σαν κουβέντα στον αέρα, οικολογική πολιτική. Δέστε τί τραβάει ο κόσμος τώρα με τις διοξίνες και περιμένετε να 'ρθουν και τα υπόλοιπα, τα νιτρικά άλατα κλπ. Παλιότερα οι τρελλές αγελάδες κλπ.
Αυτό λέμε. Πάτε τώρα να μας πείτε ότι όλα αυτά δεν τα συζητάμε, διότι υπάρχει πρόβλημα μήπως αλλάξει η κυβέρνηση και ταλαντευτεί η επίτευξη των κριτιρίων της ΟΝΕ. Δεν είναι αλήθεια. Τελεία.
A.AΛΑΒΑΝΟΣ: Εγώ θέλω να πω, ότι στο ερώτημα που θέσατε ήδη έχει απαντήσει ο Πρόεδρος του Συνασπισμού και νομίζω ότι καλύπτει πλήρως τις θέσεις όλων μας μέσα στο Συνασπισμό. Είναι ανοικτή η δικιά μας πρόταση προς τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς. Είναι ανοικτή.
Και αν θέλετε, κατά τη γνώμη μας, η ψήφος στο Συνασπισμό ανάμεσα στις πολλές δυνάμεις της Αριστεράς, είναι και μια ψήφος συνοχής. Οχι επικράτησης και μέσα στην Αριστερά κάποιου σε βάρος όλων των άλλων. Εμείς θέλουμε την ψήφο αυτή σαν μια ψήφο συνοχής, συνάντησης, σύγκλισης, συζήτησης πάνω στις προγραμματικές θέσεις όπως είπε ο Πρόεδρος, με πλήρη σεβασμό στην διαφορετικότητα και την φιλοσοφία.
Την ζητάμε εμείς, ο Συνασπισμός, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα σε αυτές τις ευρωεκλογές, με όλες αυτές τις διαδικασίες παρουσιάζεται και δίνει τη μάχη ενωμένος και μ' ένα αίσθημα αλληλεγγύης περισσότερο απ' όσο έχουμε δώσει ποτέ άλλη μάχη. Και να με συγχωρείτε που θα φύγω λόγω υποχρεώσεων και όχι για να μην απαντήσω σε άλλη ερώτηση τύπου Μιχαήλ.
κα ΜΑΝΗ ("FLASH"): Κύριε Πρόεδρε πριν από λίγες μέρες δόθηκε στη δημοσιότητα ένα κείμενο πρώην μελών, πρώην στελεχών γενικώς του χώρου της Ανανεωτικής Αριστεράς. Αν θυμάμαι καλά, ανάλογη κίνηση είχε εκδηλωθεί και στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Θέλω να σας ρωτήσω αν φοβάστε ότι θα σας προκαλέσει κάποιο πρόβλημα.
Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό αφορά το ΠΑΣΟΚ, δεν αφορά τον Συνασπισμό. Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο.
κ.ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ ("ΑΝΤΕΝΝΑ"): Κύριε Πρόεδρε, πριν από τις δημοτικές εκλογές υπήρχε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ μια βολιδοσκόπηση, μια προσπάθεια προσέγγισης, ειλικρινής ή όχι δεν γνωρίζω, η οποία δεν ευοδώθηκε, εν πάση περιπτώσει σταμάτησε. Σήμερα σας κατηγορούν για σύμπραξη σ' ένα ετερόκλητο μέτωπο άρνησης. Εάν στις ευρωεκλογές πρώτο κόμμα έρθει η Νέα Δημοκρατία, βλέπετε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ να ξαναδρομολογούνται αυτές οι διαδικασίες προσέγγισης βολιδοσκόπησης για την ευρύτερη κεντροαριστερά;
Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οπως σας είπα, τότε η Νέα Δημοκρατία θα μας λέει ότι είμαστε στήριγμα του ΠΑΣΟΚ. Εμείς θα είμαστε με τον Συνασπισμό, επιδιώκοντας την ενίσχυση της σύγχρονης δημοκρατικής αριστεράς των κοινωνικών κινημάτων και της οικολογίας, επιδιώκοντας προοδευτική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, προτείνοντας ανοικτό προγραμματικό διάλογο σε όλες τις προοδευτικές κοινωνικές δυνάμεις της Αριστεράς και δίνοντας τον ίδιο ασυμβίβαστο αγώνα, πιστεύοντας ότι είμαστε όσο κανείς άλλος κοντά σ' εκείνο που εκτιμά ο κόσμος.
Ο κόσμος σήμερα έχει έναν βασικό πυρήνα στους προβληματισμούς του. Δεν πάει άλλο με αυτό το σκηνικό και με αυτό τον τρόπο λειτουργίας του κράτους και της διακυβέρνησης της χώρας. Εμείς προτείνουμε ριζικές αλλαγές αυτού του σκηνικού. Μία από τις αποκλειστικες αιτίες που παράγει την προβληματική Ελλάδα, είναι το πολιτικό σκηνικό και ο τρόπος διακυβέρνησης της χώρας.
Εμείς θα δίνουμε αγώνα ανατροπής αυτού του σκηνικού, επιδιώκοντας την μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική και πολιτική στήριξη, αλλά και έχοντας πάντοτε ανοικτή πρόσκληση προγραμματικού διαλόγου προς όλες τις κοινωνικές και πολιτικές προοδευτικές δυνάμεις.
κ.ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ ("ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ"): Κύριε Πρόεδρε, θέλουμε
λιγότερο από 48 ώρες για να πάμε στις κάλπες. Τα
στελέχη του ΠΑΣΟΚ και ο Πρωθυπουργός επιχειρούν
μετά την επίθεση των τελευταίων ημερών, ένα
άνοιγμα προς τους ψηφοφόρους της Αριστεράς και
κυρίως του Συνασπισμού. Πώς θα το αντιμετωπίσετε
αυτό τις τελευταίες 48 ώρες;
Και το δεύτερο. Μήπως η χαμηλότονη κριτική σας
προς το Κομμουνιστικό Κόμμα σας αποστερεί έναν
κρίσιμο αριθμό ψηφοφόρων την Κυριακή;
Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Παπούλια, δεν δίνουμε μάχη τακτικής. Δίνουμε μάχη ουσίας. Και δεν παγιδευόμαστε σε επικοινωνιακά σενάρια. Προβάλλουμε την πραγματικότητα. Γι' αυτό και είπαμε το έργο μας, τα στελέχη μας, η πολιτική μας, η δράση μας. Δεν αναζητήσαμε περιτυλίγματα.
Επίσης, δεν μας αφορά αυτή τη στιγμή η τακτική την οποίαν επιλέγει το οποιοδήποτε άλλο κόμμα. Εμείς επί της ουσίας λέμε ότι για την Ελλάδα και για την Ευρώπη πρέπει να αγωνιστούμε προκειμένου να αλλάξουν οι πολιτικές που σήμερα κυριαρχούν. Οι διάφορες επινοήσεις των προεκλογικών κινήσεων που γίνονται από διάφορα επιτελεία, δείχνουν ότι δεν σέβονται τον Ελληνα πολίτη. Και εμείς λέμε, περισσότερη ευαισθησία για τον Ελληνα πολίτη, περισσότερος σεβασμός για τα προβλήματα της ζωής του.
Δεν είναι δυνατόν σήμερα να νομίζει κανένας ότι με την γλώσσα των συνθημάτων θα αποπροσανατολίσει. Ο κόσμος θα μιλήσει, και μιλάει με τη γλώσσα των προβλημάτων. Περισσότερος λοιπόν σεβασμός για την πραγματικότητα της ζωής μας, περισσότερος σεβασμός για τα προβλήματα που βρίσκονται φορτωμένα στους ώμους της ελληνικής κοινωνίας, μεγαλύτερη ειλικρίνεια και μεγαλύτερη ευαισθησία. Με αυτές τις αρχές, εμείς δίνουμε μάχη ουσίας και αφήνουμε τους άλλους στους τακτικισμούς τους.
κ.ΜΑΖΑΡΑΚΗΣ ("ΒΡΑΔΥΝΗ"):
Κύριε Πρόεδρε, ήθελα να σας ρωτήσω το εξής. Εκανε
και το κόμμα σας μια προσπάθεια διεύρυνσης του
ψηφοδελτίου του με προσωπικότητες ευρύτερης
εμβέλειας, όπως έκανε και το ΚΚΕ και σεμνήνεται
να λέει ότι ήταν επιτυχημένη η διεύρυνσή του. Θα
ήθελα να σας ρωτήσω, γιατί δεν τελεσφόρησαν αυτές
οι προσπάθειες σε σχέση με αυτό που κάνατε εσείς;
Ειδικότερα για τον κ.Βούγια, ο οποίος φερόταν ότι
αν έμπαινε στο ψηφοδέλτιο του Συνασπισμού θα
είναι ο πολιορκητικός κριός του ΠΑΣΟΚ. Δεν
δέχτηκε και τώρα περίπου φέρεται ότι είναι
αποστασιοποιημένος από τον Συνασπισμό. Τι
συμβαίνει,και αν πιστεύετε ότι εν πάση
περιπτώσει αυτή η σύνθεση του ψηφοδελτίου η
"κομματική", θα έχει κάποια επίπτωση στο
εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής.
Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το ευρωψηφοδέλτιο μας είναι ευρύτατο και αντιπροσωπευτικό. Αντιπροσωπεύει τα στελέχη μας, αντιπροσωπεύει τα μέλη μας, αντιπροσωπεύει τους φίλους μας και δυνάμεις πνευματικές, κοινωνικές και πολιτκές με τις οποίες έχουμε κοινότητα αντιλήψεων. Εχουμε κοινές θέσεις. Εχουμε ένα εύρος συναντίληψης, και κοινής πορείας στους χώρους της κοινωνικής δράσης, στους χώρους του προβληματισμού, στους χώρους της Αριστεράς.
Δίνουμε αγώνα με όλους όσους στελεχώνουν το ευρωψηφοδέλτιο του Συνασπισμού, όχι για την κάλπη μεθαύριο. Εχουμε προ πολλού βρεθεί και πορευόμαστε σε κοινούς δρόμους, σε χώρους ζωής και ιδεών. Και μας συνδέουν δεσμοί εμπιστοσύνης.
Αντιπροσωπεύουν λοιπόν τα στελέχη που συγκροτούν το ευρωψηφοδέλτιο το ευρύτατο φάσμα και ένα πολύ μεγάλο άνοιγμα του Συνασπισμού στην κοινωνία. Και οι διαδικασίες τις οποίες ακολουθήσαμε, είναι διαδικασίες που προβλέπονται από το καταστατικό μας.
Κάναμε την προκριματική ψηφοφορία για τα μέλη μας και για όσους δεν είναι μέλη μας, απευθύναμε πρόσκληση να στελεχώσουν το ευρωψηφοδέλτιο. Και το στελέχωσαν. Είναι προς τιμήν τους και προς τιμήν του Συνασπισμού, και εγώ θέλω να τους ευχαριστήσω που ανταποκρίθηκαν χωρίς καμία επιφύλαξη ή καμία άλλη συζήτηση και είπαν: "Να μπούμε και βάλτε μας τελευταίους, πριν από εσένα". Ολοι τους. Μεγέθη της ελληνικής ζωής, ογκόλιθοι. Των γραμμάτων, των τεχνών, των κοινωνικών αγώνων, και της Αριστεράς.
κ.ΖΑΓΚΑΝΑΣ
("ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ"): Κύριε Κωνσταντόπουλε,
ως κόμμα είσαστε σταθερά υπέρ του μονόδρομου της
Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ψηφίσατε το Μάαστριχτ και την
ΟΝΕ φυσικά. Το τελευταίο διάστημα με αφορμή τον
πόλεμο που αποκαλύφθηκε ο χαρακτήρας αυτής της
Ενωσης, την αποστρέφεσθε. Ωστόσο, επιμένετε να
ζητάτε να προχωρήσουμε πιο γρήγορα στην
ευρωπαϊκή ενοποίηση με ΚΕΠΠΑ, αυτήν που
εκπροσωπεί ο κ.Σολάνα. Και το ερώτημά μου είναι,
μπορεί να αλλάξει χαρακτήρα αυτή η Ευρωπαϊκή
Ενωση;
Και ένα δεύτερο σκέλος. Εχετε την άποψη του
μονόδρομου της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αν σωστά έχω
καταλάβει, να φύγουμε από το ΝΑΤΟ δεν θέλετε ή
λέτε αφού διαλυθεί, το διαλύσουν κάποιοι, τότε θα
φύγουμε και εμείς. Με αυτά τα δεδομένα, θεωρείτε
ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία πολιτική με ένα
κόμμα το οποίο έχει άλλες πολιτικές σε βασικά
πολιτικά ζητήματα όπως αυτά που είπαμε, την
Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ.
Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αν κατάλαβα καλά την άποψή σας, εσείς πιστεύετε ότι δεν αλλάζει τίποτα. Κατά συνέπεια, δεν γίνεται αλλιώς. Είναι η άλλη όψη του ίδιου επιχειρήματος του κ.Σημίτη. "Δεν γίνεται αλλιώς". Εμείς λέμε ότι γίνεται αλλιώς και πρέπει να το παλέψουμε.
Αν κατάλαβα καλά επίσης, η άποψή σας είναι ότι δεν υπάρχει προβληματισμός στην Ευρωπαϊκή Αριστερά σήμερα και η Ευρωπαϊκή Αριστερά δεν θέλει να παλέψει μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά θέλει κάθε μια να περιχαρακωθεί στον εαυτό της. Αυτό είναι η άλλη όψη των επιχειρημάτων που ισχύουν σήμερα σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές συντηρητικές δυνάμεις που λένε "Πρώτα η Αγγλία", "Πρώτα η Ελλάδα", "Πρώτα η Γαλλία", "Πρώτα η Γερμανία".
Οι ενδοευρωπαϊκοί ανταγωνισμοί και οι περιχαρακώσεις δεν δίνουν απάντηση στην ανάγκη κοινωνικών με αλληλεγγύη, κοινωνική συνοχή και ισόρροπη ανάπτυξη, δημοκρατική διεύρυνση και θεσμούς οι οποίοι πραγματικά να ελέγχουν τηνα γορά. Αν δεν γίνεται αλλιώς και αν δεν έχουν οι δυνάμεις της Αριστεράς κανένα ρόλο να παίξουν, τότε η αγορά θα κυριαρχεί χωρίς πολιτικές ρυθμίσεις και η εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα εκπροσωπείται από τον κ.Σολάνα.
Εμείς λέμε ότι δεν πρέπει να εκπροσωπείται από τον κ.Σολάνα και λέμε ότι πρέπει να αγωνιστούμε για μια διαφορετική Ευρώπη και για μια διαφορετική Ελλάδα. Δεν είπαμε ποτέ ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση της μονόδρομης πολιτικής σύγκλισης είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση για την οποία αγωνιζόμαστε.
Δεν εγκρίναμε τη Συνθήκη του Αμστερνταμ και επισημάναμε από την πρώτη στιγμή ότι αυτές οι μονόδρομες πολιτικές θα οδηγήσουν σε πολιτικές και κοινωνικές αναπηρίες. Η θέση μας δε ήταν διατυπωμένη με σαφήνεια από την πρώτη στιγμή ότι στο νέο κόσμο που έχει προκύψει μετά τον ψυχρό πόλεμο δεν υπάρχει, δεν πρέπει με κανένα τρόπο να ενισχύεται διαρκώς το ΝΑΤΟ και να μετατρέπεται στην αποκλειστική στρατιωτικοπολιτική δομή ασφάλειας στον κόσμο.
Πρέπει να αποδυναμωθεί και να καταργηθεί το ΝΑΤΟ, και η Ευρωπαϊκή Ενωση να οικοδομήσει έναν αυτόνομο μηχανισμό ασφάλειας και σταθερότητας και άμυνας, έξω από την εξάρτηση και την δομή του ΝΑΤΟ. Και γι' αυτό αγωνίζονται και οι κοινωνίες. Ο πόλεμος απέδειξε την αναγκαιότητα αυτού του στόχου και η επιλογή που έκαναν οι Πρωθυπουργοί της Ευρώπης για να διορίσουν τον κ.Σολάνα ήταν μια επιπρόσθετη αυτοκαταστροφική επιλογή που δεν υπηρετεί αυτό τον στόχο. Απεναντίας, σηματοδοτεί την επικυριαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στους τομείς εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας στην Ευρώπη.
Ρ.ΑΡΜΑΟΥ ("ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ"): Τελευταία είδαμε να βγαίνουν όλοι με ένα γκάλοπ που έφερνε την Νέα Δημοκρατία μπροστά 5 μονάδες από το ΠΑΣΟΚ. Εάν τελικά η κάλπη επαληθεύσει αυτά τα γκάλοπ, μία τέτοια εξέλιξη βάζει την χώρα σε μία μακρά προεκλογική περίοδο; Ποιά είναι η δική σας άποψη;
Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση λέει ότι εκλογές θα γίνουν το 2000 και θα γίνουν το 2000 οι εκλογές. Και η Νέα Δημοκρατία λέει επίσης ότι στις εκλογές του 2000 θα διεκδικήσει την αυτοδυναμία. Τα δύο μεγάλα κόμματα που λένε ότι οι εκλογές για την σύνθεση του εθνικού κοινοβουλίου θα γίνουν το 2000, όταν κινδυνολογούν για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών δεν είναι συνεπή. Δεν είναι ειλικρινή αυτή τους η επιχειρηματολογία.
Στις εκλογές του 2000 θα έχουν τη δυνατότητα οι πολίτες να επιλέξουν και για την κυβέρνηση και για τους συσχετισμούς στην αντιπολίτευση. Μεθαύριο δεν εκλέγουμε κυβέρνηση. Μεθαύριο η ελληνική κοινωνία έχει τη δυνατότητα να στείλει πολιτικό μήνυμα και πρέπει να στείλει πολιτικό μήνυμα και στα δύο μεγάλα κόμματα, ότι δεν μπορούν να πορεύονται μόνοι αυτοί ικανοποιημένοι μέσα σε μια κοινωνία που δυσφορεί, ίδιοι, απαράλλακτοι και αδιόρθωτοι.
Πρέπει να καταλάβουν ότι όχι μονάχα επιβάλλεται να διορθωθούν, επιβάλλεται να αποδεχθούν και την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού. Θα προσέφεραν πολύ μεγάλη υπηρεσία και ο κ.Σημίτης και ο κ.Καραμανλής, εάν αντί να επιχειρούν ανακύκλωση του δικομματικού πολιτικού συστήματος, συνεισέφεραν με πολιτικές πρωτοβουλίες και αποδεχόντουσαν την ανάγκη αλλαγής αυτού του πολιτικού σκηνικού.
κ.ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ ("9.84"):
Κύριε Πρόεδρε θα έθελα να επανέλθω στο θέμα των
δεικτών που επικαλείται η κυβέρνηση για να πω ότι
ο μόνος δείκτης για τον οποίο ακούμε τις
τελευταίες μέρες να γίνεται λόγος από τα δύο
μεγάλα κόμματα, είναι αυτός του χρηματιστηρίου
και στην ουσία υπό μία έννοια να καλείται ο
πολίτης να καθορίσει την ψήφο του με γνώμονα όχι
τόσο το γενικό συμφέρον της χώρας, αλλά το
συμφέρον του χρηματιστηρίου, το αν θα πάει ή δεν
θα πάει ψηλά αυτός ο δείκτης.
Θα ήθελα να σχολιάσετε και την υπερβολική αυτή
ενασχόληση των κομμάτων αλλά και των πολιτών με
το χρηματιστήριο και επίσης να μου πείτε ως κόμμα
της Αριστεράς τις θέσεις σας για τον θεσμό αυτό,
εάν θεωρείτε ότι είναι πράγματι ένας θεσμός που
βοηθάει στην ανάπτυξη, που πρέπει να ενισχυθεί
και ενδεχομένως να ενθαρρυνθεί και ο πολίτης να
τον θεωρεί ως μία επένδυση, αν πρόκειται για
κερδοσκοπία και για μία μορφή τζόγου.
Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επιβεβαιώνεται ότι στον αγώνα για να κρατηθεί το δικομματικό σύστημα και να το μοιράζονται μεταξύ τους τα δύο μεγάλα κόμματα, μπαίνουν τα πάντα και θέλουν τα δύο μεγάλα κόμματα να φέρουν όλα στα μέτρα τους, την κοινωνία, την οικονομία, τα πάντα.
Η θέση του Συνασπισμού είναι ότι με ζητήματα που έχουν σχέση με την οικονομία, με την σταθερότητα της χώρας, καλό είναι και τα κόμματα να μην παίζουν επιπόλαια παιχνίδια. Και κάτω από την έξαψη της δικομματικής αντιπαράθεσης παίζουν επιπόλαια παιχνίδια.
Η θέση του Συνασπισμού έχει διατυπωθεί και είμαστε το μόνο κόμμα που έχουμε κάνει δύο εκδηλώσεις για το πρόβλημα του ρόλου του χρηματιστηρίου, της ανάγκης διαφάνειας στην λειτουργία του, της ανάγκης ύπαρξης θεσμών που δεν θα επιτρέπουν να μετατρέπεται το χρηματιστήριο σε τζόγο.
Το χρηματιστήριο δεν είναι τζόγος. Οπως και η πολιτική δεν είναι τζόγος. Το χρηματιστήριο είναι ένας από τους υπάρχοντες μηχανισμούς που πρέπει να λειτουργεί σωστά, με αναπτυξιακά κριτήρια και να αξιοποιεί ορθολογικά και την ιδιωτική αποταμίευση και τις οποιεσδήποτε επενδυτικές άλλες δραστηριότητες.
Οταν το χρηματιστήριο μετατρέπεται και αυτό σε εξάρτημα της δικομματικής αντιπαράθεσης, τότε και η κοινωνία και η οικονομία κακοπαθαίνουν και την ευθύνη την έχουν εκείνοι οι οποίοι δεν συγκρατούνται με τίποτα, προκειμένου να εξυπηρετήσουν αυτό το κυνήγι των ποσοστών της αυτοδυναμίας και της υπερδύναμης.
Αθήνα, 11 Ιουνίου 1999