Όπως είναι γνωστό η γειτονική Δημοκρατία της Βουλγαρίας έχει ξεκινήσει ένα νέο πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικών αντιδραστήρων στο Μπέλενε. Για το πρόγραμμα αυτό έχουν εκδηλωθεί μεγάλες αντιδράσεις. Πρόσφατα δόθηκε στη δημοσιότητα επιστολή προς τους Επιτρόπους Ενέργειας κ. Α. Piebalgs και Περιβάλλοντος κ. Στ. Δήμα της Ε.Ε., που υπογράφουν πάνω από 160 οργανώσεις από 34 χώρες της Ευρώπης. Μεταξύ αυτών πάνω από 20 Ελληνικές οργανώσεις, γεγονός που μαρτυρά το μέτρο ανησυχίας στη χώρα μας από αυτό το πρόγραμμα. Συγκεκριμένοι λόγοι επιβάλλουν να μην προχωρήσει η EUROATOM στη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου προγράμματος, όπως ζητάει η Βουλγαρική Κυβέρνηση. Αναφέρεται επίσης το γεγονός ότι μεγάλες Ευρωπαϊκές Τράπεζες έχουν δηλώσει απροθυμία να χρηματοδοτήσουν τη κατασκευή αυτή, ενδεικτικό του υψηλού ρίσκου της επένδυσης. Παρʼ όλα αυτά - και άγνωστο με ποια στοιχεία – ο Πρωθυπουργός στην επίσκεψή του στη Βουλγαρία, ακριβώς πριν ένα χρόνο, δήλωνε επίσημα: «είμαστε ικανοποιημένοι που η Βουλγαρία έχει αναλάβει την υποχρέωση να εκπληρώνει συγκεκριμένες δεσμευτικές ενέργειες και θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να καλύπτονται σε κάθε περίπτωση όλοι οι όροι που έχουν σχέση με την πυρηνική ασφάλεια αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος».
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Στυλιανίδης δήλωσε ότι η Κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τα περιθώρια που της δίνουν οι Διεθνείς Συμβάσεις. Διατηρούμε έντονες επιφυλάξεις κατά πόσον με βάση τις Διεθνείς Συμβάσεις έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια παρέμβασης από πλευράς Ελλάδας. Επανερχόμαστε και ζητάμε πρόσθετα στοιχεία για να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν παραλείψεις εκ μέρους της Βουλγαρίας ή της Ελλάδας ή και των δύο χωρών κατά την εφαρμογή των Διεθνών Συνθηκών που έχουν επικυρώσει και οι δύο χώρες.
Συγκεκριμένα: Σύμφωνα με τις συμβάσεις Espoo και Αarhus και την οδηγία 85/337 όπως τροποποιήθηκε το 1997 και το 2003 (και ενσωματώθηκε στο ελληνικό και στο βουλγάρικο δίκαιο) ένα έργο σαν το προαναφερόμενο πρέπει να υποβληθεί στη διαδικασία μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Αυτό σημαίνει ότι, ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ πρέπει να υπάρξουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες συμμετοχής του κοινού τόσο στη Βουλγαρία όσο και στην Ελλάδα.
Μετά τα παραπάνω,
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί,
- Έχει υποβληθεί από τις βουλγαρικές αρχές στην Ελληνική Κυβέρνηση μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το συγκεκριμένο πρόγραμμα στο Μπέλενε.
- Αν δεν έχει υποβληθεί, σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η Ελληνική Κυβέρνηση προς την Βουλγαρία, ώστε να τηρηθούν οι δεσμευτικές διαδικασίες.
- Αν έχει υποβληθεί, σε ποιες ενέργειες έχει προχωρήσει η Ελληνική Κυβέρνηση για τη διασφάλιση των προβλεπόμενων διαδικασιών πληροφόρησης και συμμετοχής του κοινού.
- Αν σκοπεύει η Κυβέρνηση να φέρει το θέμα για συζήτηση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής με τη συμμετοχή αρμόδιων φορέων και παραγόντων, που θα φωτίσουν το πρόβλημα απʼ όλες τις πλευρές.
Ο ερωτών βουλευτής
Φώτης Κουβέλης