Η περιοχή της Νότιας Ρόδου διαθέτει πλήθος περιοχών αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Πολλές μάλιστα από αυτές έχουν χαρακτηρισθεί αρχαιολογικές ζώνες τύπου Α και Β χωρίς μάλιστα να έχει γίνει καμιά παρέμβαση να αναδειχθεί ο αρχαιολογικός τους πλούτος και να δοθεί η δυνατότητα να τις επισκεφθεί το πλήθος των τουριστών, που επισκέπτεται το νησί κάθε χρόνο.
Η κατάσταση αυτή απαξιώνει τη σημασία αυτών των χώρων αποδυναμώνει την ιστορική γνώση και μειώνει τη διαχρονικότητα του τοπικού πολιτισμού. Από τη δεκαετία του 1980 είχε αποφασισθεί σε συνεργασία των τοπικών φορέων με το Υπουργείο Πολιτισμού η ανέγερση Μουσείου Διαχρονικής Πολιτισμικής Εξέλιξης Νότιας Ρόδου σε οικόπεδο που παραχωρήθηκε ως δωρεά από πολίτη της περιοχής για το σκοπό αυτό.
Οι δυσκολίες που υπήρξαν τα προηγούμενα χρόνια ξεπεράστηκαν και σήμερα έχει εκδοθεί η οικοδομική άδεια μαζί με τις σχετικές εγκρίσεις καθώς και τα ΣΧΟΠ Υπουργείου Αιγαίου, ώστε το έργο να αποτελέσει αρμονικό συμπλήρωμα στον παραδοσιακό οικισμό Μεσαναγρού.
Ο Προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 850.000 ?. Η κατασκευή του έργου από ιδίους πόρους του Δήμου Ν. Ρόδου είναι αδύνατη λόγω των μικρών εσόδων του. Το ΥΠΠΟ πρέπει να διαθέσει τους ανάλογους πόρους για την δημιουργία του Μουσείου, αλλά και να προβεί σε όλες εκείνες τις ενέργειες για τη γρήγορη υλοποίηση της ανάδειξης του τεράστιου αρχαιολογικού χώρου της περιοχής.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει άμεσα:
1. Για τη χρηματοδότηση του έργου της δημιουργίας του Μουσείου στην περιοχή της Ν. Ρόδου είτε μέσω του τομεακού προγράμματος του ΥΠΠΟ είτε από εθνικούς πόρους;
2. Για την ανάδειξη και αξιοποίηση των περιοχών του Δήμου Ν. Ρόδου, που έχουν χαρακτηρισθεί αρχαιολογικές ζώνες τύπου Α και Β;
Ο ερωτών Βουλευτής
ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ