Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
03/05/2007

Δήλωση Π.Λαφαζάνη σχετικά με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για το θέμα της επιστροφής των χρημάτων στα Ταμεία

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΝ, αναφερόμενος στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, κ. Θ. Ρουσόπουλου σχετικά με το θέμα της επιστροφής των χρημάτων στα Ταμεία, έκανε το παρακάτω σχόλιο:

Η κυβέρνηση «παίζει το κρυφτό» με τα λεφτά των Ταμείων και εμπαίζει τους εργαζόμενους. Δεν υπάρχουν «καλά» και «κακά» «δομημένα» ομόλογα. Όλα τα «δομημένα» ομόλογα είναι επικίνδυνα για τα Ταμεία, διότι μέσω αυτών παίζονται κορώνα-γράμματα ο κόπος και ο μόχθος δεκαετιών του κόσμου της εργασίας. Το αίτημα να επιστραφούν στο ακέραιο και εντόκως στα Ταμεία όλα τα χρήματα που πλήρωσαν για όλα ανεξαιρέτως τα «δομημένα» ομόλογα, είναι αίτημα όλου του ελληνικού λαού, πέρα από πολιτικά σύνορα.

Κι αυτή η επιστροφή των χρημάτων πρέπει να ζητηθεί πρώτʼ απʼ όλα και κυρίως από τις τράπεζες και τους άλλους μεσάζοντες που μεσολάβησαν στην πώληση των «δομημένων» ομολόγων. Αυτοί πρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα και όχι να επιβαρυνθούν οι πολίτες φορολογούμενοι.

Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση, καταγγέλλοντας τις σχετικές συμβάσεις ανταλλαγής επιτοκίων που η ίδια συνομολόγησε με τους τραπεζίτες για την έκδοση των ομολόγων. Όπως οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες για να επιστραφούν στα Ταμεία στο ακέραιο και τα λεφτά που έδωσαν για την αγορά εταιρικών «δομημένων» ομολόγων των τραπεζών. Όσο η κυβέρνηση ακολουθεί παρελκυστική τακτική και αδρανεί, γίνεται ακόμα πιο υπόλογη και ένοχη για την καταλήστευση των Ταμείων.

To Γραφείο Τύπου