Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, ανοίγοντας τις εργασίες της Β΄ Συνδιάσκεψης του Δικτύου Συνδικαλιστών/στριών του Κόμματος «Ευρωπαϊκή Αριστερά», έκανε ειδική αναφορά στο θέμα των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων και μεταξύ άλλων τόνισε:
Προτείνω προς όλες τις δυνάμεις που συμμετέχουν στο Συνδικαλιστικό κίνημα και στη ΓΣΕΕ να βρουν μια κοινή βάση προκειμένου τα ζητήματα των αποθεματικών των Ταμείων να αντιμετωπιστούν πέρα από κομματικές προδιαγραφές και κατευθύνσεις σε ένα βάθος χρόνου που δεν ορίζεται από την αλλαγή των κυβερνήσεων και που μπορεί να ενοποιήσει όλες τις δυνάμεις. Έχουν διατυπωθεί προτάσεις από τα δύο κυβερνητικά κόμματα για ανασφάλιστη εργασία των νέων, για αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, για μείωση των συντάξεων. Οι νομοθεσίες προβλέπουν επιδείνωση των όρων για τους νεοπροσλαμβανόμενους εργαζόμενους σε σχέση με τους παλαιότερους εργαζόμενους. Στο σκάνδαλο με τα αποθεματικά των Ταμείων αποδείχτηκε ότι όλος αυτός ο πλούτος των Ταμείων δόθηκε σε ένα μεγάλο φαγοπότι που είχε σχέση με Τράπεζες, Χρηματιστηριακές επιχειρήσεις και funds του εξωτερικού. Τα Ταμεία, αγοράζοντας αυτά τα ομόλογα, καλούνται να χρηματοδοτήσουν όχι μόνο μη παραγωγικές δαπάνες του ελληνικού Κράτους, όπως οι εξοπλιστικές, αλλά ουσιαστικά να συμβάλλουν ώστε τα αποθεματικά τους να γίνουν αποθεματικά μεγάλων επιχειρήσεων, όπως της JP Morgan. Είναι ανοιχτό το ζήτημα μιας αντεπίθεσης στα θέματα της ασφάλισης και της συνταξιοδότησης και δεν πρέπει να τολμήσει καμία πολιτική δύναμη να πει ο,τιδήποτε για ανασφάλιστη εργασία των νέων, για αύξηση ορίου συνταξιοδότησης ή για μείωση των συντάξεων. Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι η επίλυση του προβλήματος των αποθεματικών των Ταμείων και να ανοίξει ο φάκελος της εισφοροδιαφυγής, που σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ ανέρχεται σε 4 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
Χθες στη συζήτηση στη Βουλή φάνηκε ότι ούτε η κυβέρνηση, ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση, ενδιαφέρονται για την επιβίωση και τη σωτηρία των Ταμείων. Ενδιαφέρονται για την αλληλοεξόντωση στα πλαίσια αυτή της δικομματικής αντιπαράθεσης. Πιστεύουμε ότι το σύστημα του δικομματισμού είναι ένα φάντασμα από το παρελθόν, δεν έχει ζωή στη χώρα μας, είναι ένας βρικόλακας που τρέφεται με τους χυμούς της ελληνικής κοινωνίας.
Η Ελλάδα πρέπει να περάσει σε μια φάση μεγάλης αλλαγής, αντίστοιχης με εκείνη της περιόδου 77-81, όταν η ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ ανέτρεψε ένα ξεπερασμένο δικομματικό σύστημα που υπήρχε τότε. Αυτή τη φορά, όμως, πρέπει να γίνει με όρους ρήξης με το σύστημα. Αυτή η πρόκληση και αυτός ο στόχος απευθύνεται πρώτα απʼ όλα στις δυνάμεις της ανανεωτικής Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Είναι δύσκολος στόχος; Είναι. Είναι απραγματοποίητος; Δεν είναι απραγματοποίητος. Είναι αναγκαίος; Είναι εντελώς αναγκαίος.
To Γραφείο Τύπου