Το υψηλό ποσοστό πληθωρισμού στην Ελλάδα ροκανίζει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας κατά 2% ετησίως. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου κ. Αλμούνια σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη. Πιο συγκεκριμένα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζήτησε να πληροφορηθεί σε ποιο βαθμό η διατήρηση του υψηλού πληθωρισμού επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Στην απάντηση του ο κ. Αλμούνια αφού αναφέρει ότι το μέσο ποσοστό του πληθωρισμού στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2001-2005 ήταν κατά πολύ υψηλότερο από αυτό της ευρωζώνης, επισημαίνει ότι «η εμμένουσα αυτή διαφορά στα επίπεδα πληθωρισμού με τη ζώνη του ευρώ συνέβαλε στην επιδείνωση της πραγματικής συναλλαγματικής ισοτιμίας έναντι της ζώνης του ευρώ περισσότερο από 2 % ετησίως στη διάρκεια της ίδιας περιόδου, γεγονός που είχε αρνητικό αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα των τιμών της ελληνικής οικονομία.» και συνεχίζει «το έλλειμμα του εξωτερικού ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών έφθασε σχεδόν στο 7,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) το 2005. Οι εξελίξεις αυτές οφείλονται κυρίως στο διευρυνόμενο έλλειμμα στις συναλλαγές αγαθών, το οποίο ανήλθε σε 16,25% του ΑΕΠ το 2005, αντισταθμιζόμενο εν μέρει από πλεόνασμα στις συναλλαγές υπηρεσιών της τάξης του 8 % περίπου του ΑΕΠ»
Προσπαθώντας να ερμηνεύσει τις αιτίες του υψηλού πληθωρισμού που ροκανίζουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας ο κ. Αλμούνια πέρα από την μόνιμη επωδό των «διαρθρωτικών δυσλειτουργιών στην αγορά εργασίας» προσθέτει και «τις δυσλειτουργίες στις αγορές προϊόντων». Πιο συγκεκριμένα σημειώνει ότι «ο υψηλός πληθωρισμός στην Ελλάδα πηγάζει κυρίως από διαρθρωτικούς παράγοντες που έχουν σχέση με τη δυσλειτουργία των αγορών εργασίας και προϊόντων. Τα ενδεδειγμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανταγωνιστικότητας συνίστανται στη βελτίωση της λειτουργίας των αγορών εργασίας και προϊόντων και στην αύξηση της παραγωγικότητας»
Παρά την διαπίστωση των «δυσλειτουργιών στις αγορές προϊόντων» ο αρμόδιος επίτροπος περιορίζει τις συστάσεις του προς την Ελλάδα σε πολιτικές που αφορούν την βελτίωση της αγοράς εργασίας – δεν παραλείπει την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος – και το εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, αλλά παραλείπει προτάσεις που αφορούν τις δυσλειτουργίες στις αγορές προϊόντων. Πιο αναλυτικά ο κ. Αλμούνια στην απάντηση του συστήνει η Ελλάδα να:
1. «μεριμνήσει για τη συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης και τη μείωση του χρέους και να καταρτίσει χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος προκειμένου να βελτιωθεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών»
2. «εκσυγχρονίσει τη δημόσια διοίκησή της, με τη δημιουργία αποτελεσματικών ρυθμιστικών, ελεγκτικών και εκτελεστικών δομών, συμπεριλαμβανομένης της αναβάθμισης δεξιοτήτων, ώστε να εξασφαλίσει την αποτελεσματική αξιοποίηση των κονδυλίων των Διαρθρωτικών Ταμείων»
3. «προβεί σε μεταρρυθμίσεις όσον αφορά την προστασία της απασχόλησης συμπεριλαμβανομένης της νομοθεσίας, να μειώσει τη φορολογική επιβάρυνση της εργασίας και να ενισχύσει ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης για την προώθηση της ευελιξίας και της ασφάλειας στην αγορά εργασίας και να μετατρέψει την αδήλωτη εργασία σε επίσημη απασχόληση»
4. «εντείνει τις μεταρρυθμίσεις στο εκπαιδευτικό της σύστημα και να αυξήσει τις επενδύσεις στην υποχρεωτική και ανώτερη βαθμίδα της εκπαίδευσης, να επιταχύνει την εφαρμογή της μεταρρύθμισης της δια βίου μάθησης και να βελτιώσει την ποιότητα και την ικανότητα ανταπόκρισης στις ανάγκες της αγοράς εργασίας, να περιορίσει την πρόωρη εγκατάλειψη της σχολικής εκπαίδευσης και να αυξήσει τη συμμετοχή των ενηλίκων».
To Γραφείο Τύπου