Το Ταμείο Συντάξεως και Ασφαλίσεως Υγειονομικών (ΤΣΑΥ), δεν είναι απλά Ταμείο, είναι ασφαλιστικός οργανισμός, ο οποίος έχει 120.000 ασφαλισμένα μέλη, εκ των οποίων 18.200 συνταξιούχοι. Η αναλογία επομένως εργαζομένων προς συνταξιούχους είναι πολύ καλή, αφού βρίσκεται στο 1:5,5.
Το ευνοϊκό αυτό στοιχείο όμως της αναλογίας υπονομεύεται δραματικά από τον τρόπο λειτουργίας του ταμείου. Η κακοδιαχείριση ετών, η εισφοροδιαφυγή, η κατάσταση στο χώρο του φαρμάκου, αλλά και της ιδιωτικής υγείας έχουν οδηγήσει το ΤΣΑΥ σε οριακή κατάσταση.
Συγκεκριμένα:
• Από το 2000 και μετά δεν έχουν καταρτισθεί ισολογισμοί. Αυτή τη στιγμή εκπονούνται ισολογισμοί των ετών 2001-2004. Αυτό σημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να βγάλει επιστημονικά τεκμηριωμένο συμπέρασμα για τα οικονομικά μεγέθη, τις τάσεις, αλλά και σε ποιες ενέργειες πρέπει να προχωρήσει το ΤΣΑΥ.
• Δεν υπάρχει μηχανογράφηση, για να μπορεί άμεσα το ταμείο να διεκπεραιώνει τα προβλήματα των ασφαλισμένων. Σήμερα η Διεύθυνση μηχανογράφησης διαθέτει τέσσερα άτομα και εκκρεμούν 48.200 αιτήσεις ασφαλισμένων για διεκπεραίωση.
• Από τις 297 οργανικές θέσεις στα ΤΣΑΥ εργάζονται σήμερα 135 υπάλληλοι, επομένως η πλήρωση θέσεων είναι κάτω του 50% προκαλώντας δυσλειτουργίες στο ταμείο. Επίσης δεν υπάρχουν ελεγκτές, που να μπορούν να συγκροτήσουν συνεργεία ελέγχου των ιδιωτικών κλινικών, επιτρέποντας έτσι να επικρατεί ασυδοσία.
• Το χρέος του ταμείου φθάνει σήμερα τα 4 δις ?. Η εισφοροδιαφυγή των μεγάλων και πάμπλουτων ομίλων υγείας είναι τεράστια, που φθάνει στο ύψος όσο και τα αποθεματικά του ΤΣΑΥ ύψους άνω του 1,2 δις εκ. ?. Η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με αριθμό3885/2005 για την εισφοροδιαφυγή στο ιδιωτικό θεραπευτήριο «Υγεία» και την καταδίκη του τελευταίου αναδεικνύει τα προβλήματα που υπάρχουν με την έλλειψη ελέγχων για τις ασφαλιστικές εισφορές στο χώρο της ιδιωτικής παροχής υπηρεσιών υγείας. Η δεύτερη μεγάλη οφειλή είναι αυτή του Δημοσίου το οποίο οφείλει 150 εκ. ? από το 1997 έως σήμερα, λόγω μη απόδοσης της συμμετοχής του κράτους στην τριμερή χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος.
• Σοβαρό πρόβλημα που δυσχεραίνει την οικονομική κατάσταση του Ταμείου είναι ότι χρήματα του ΤΣΑΥ δόθηκαν για τη χρηματοδότηση του ΛΑΦΚΑ, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν επιστραφεί.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Τι μέτρα θα πάρει άμεσα, ώστε να σταματήσει η εισφοροδιαφυγή των μεγάλων ομίλων υγείας και να πληρωθούν τα χρέη στο Ταμείο;
2. Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν επιστραφεί τα χρήματα που δόθηκαν από το ΤΣΑΥ, για να χρηματοδοτηθεί το ΛΑΦΚΑ;
3. Γιατί το Δημόσιο δεν έχει καταθέσει από το 1997 τα οφειλόμενα από τη συμμετοχή του στην τριμερή χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος;
4. Για ποιους λόγους καθυστερεί η κατάρτιση των ισολογισμών των τελευταίων ετών; Πότε προβλέπεται να ολοκληρωθούν;
5. Πότε θα ολοκληρωθεί το σύστημα μηχανογράφησης του ταμείου;
6. Σκοπεύει να προσλάβει το απαραίτητο προσωπικό, ώστε οι υπηρεσίες του ταμείου να λειτουργήσουν αποδοτικά και οι απαραίτητοι έλεγχοι των ιδιωτικών κλινικών να αυξηθούν και να γίνουν αποτελεσματικοί;
Ο ερωτών Βουλευτής
ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ