Αποκαλυπτική απάντηση για το πώς ιεραρχεί τα έργα επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου στην Ελλάδα αλλά και για το βαθμό ενεργοποίησης και συνέπειας των ελληνικών αρχών εν' όψει και του Δ΄ ΚΠΣ, δίνει ο αρμόδιος Επίτροπος Ενέργειας κ. Piebalgs, απαντώντας στον Ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.
Με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου αλλά και τις εκτιμήσεις ότι η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου θα συνέβάλε στην ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού Δημήτρης Παπαδημούλης έθεσε το θέμα στην Επιτροπή.
Στην ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή εάν «έχουν υποβληθεί προγράμματα σχετικά με την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή και στην Πάτρα ειδικότερα από τις ελληνικές αρχές;» έλαβε από την Κομισιόν την εξής απάντηση: «Δεν έχουν υποβληθεί τέτοιες αιτήσεις»
Στη ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή «εάν τέτοιου είδους προγράμματα θα ήταν επιλέξιμα για συγχρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους;» η Επιτροπή απάντησε θετικά λέγοντας τα «τρία έργα κοινού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα (κλάδος υψηλής πίεσης προς Κόρινθο, προς Βορειοδυτική Ελλάδα και προς Πάτρα) που αναφέρονται στις κατευθυντήριες γραμμές για τα διευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση» προσθέτοντας ωστόσο με νόημα «όχι όμως με την υψηλότερη προτεραιότητα όπως συμβαίνει με τα έργα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος».
Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε: «Η απάντηση της Κομισιόν διαψέυδει τις προεκλογικές κυβερνητικές υποσχέσεις για την ανάπτυξη του δικτύου του φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα. Φωτογραφίζει επίσης τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση στην ανάπτυξη ενός πανελλαδικού δικτύου για το φυσικό αέριο. Εν' όψει και της εξειδίκευσης των προτάσεων για το ΕΣΠΑ, το λεγόμενο Δ΄ ΚΠΣ, αναμενουμε τις εξηγήσεις και κυρίως τις ενέργειες τόσο της κυβέρνησης όσο και της περιφέρειας της Δυτικής Ελλάδας»
To Γραφείο Τύπου