Στην Κομισιόν φέρνει το αίτημα της προστασίας και της σωτηρίας του Κηφισού ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλης με σχετική ερώτηση που κατέθεσε στον Έλληνα Επίτροπο Περιβάλλοντος. Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής στην ερώτησή του αναφέρεται στη συνεχιζόμενη παραβίαση της Ευρωπαϊκής Περιβαλλοντικής νομοθεσίας και στη σχετική εκστρατεία σωτηρίας που έχει αναληφθεί από τους πολίτες με τη συνδρομή της «Καθημερινής» και του «ΣΚΑΪ» και διατυπώνει σειρά σχετικών ερωτημάτων ζητώντας την κινητοποίηση και την παρέμβαση του Έλληνα Επιτρόπου.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής: «Ο Κηφισός, ο σημαντικότερος ποταμός της Αττικής, έχει υποστεί και συνεχίζει να υφίσταται σημαντικές αλλοιώσεις, που δεν ανταποκρίνονται στην πολιτική της ΕΕ για προστασία και βελτίωση του υδάτινου περιβάλλοντος και οι οποίες έχουν οδηγήσει σημαντικά Ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης, όπως η εφημερίδα «Καθημερινή» και ο ραδιοφωνικός σταθμός «ΣΚΑΪ», αλλά και πολίτες να κινητοποιηθούν ξεκινώντας εκστρατεία και αναλαμβάνοντας δράση για την προστασία του.
Ερωτάται η Επιτροπή:
Τι στοιχεία διαθέτει για τα τεχνικά έργα, την οικοδομική δραστηριότητα και την παράνομη απόρριψη αποβλήτων παραπλεύρως του ποταμού; Έχει κατατεθεί στην Επιτροπή έκθεση για την κατάσταση του Κηφισού και για τα σχέδια διαχείρισης της λεκάνης απορροής του ποταμού;
Έχει λάβει η Επιτροπή γνώση για τον Φορέα Διαχείρισης και Ανάπλασης του Κηφισού που συστάθηκε το 2002; Διαθέτει στοιχεία για τη στελέχωση, τη λειτουργία και τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων του εν λόγω φορέα;
Η ύπαρξη αρχαιολογικών ευρημάτων στις όχθες του Κηφισού, η σημαντικότατη χλωρίδα και πανίδα που διατηρείται ελάχιστα σε λίγα σημεία του, το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί λόγω των αντιπλημμυρικών έργων και την κατασκευή των λεωφόρων ταχείας κυκλοφορίας που έχουν σαν αποτέλεσμα ο πυθμένας του ποταμού να βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας και να λιμνάζουν τα ύδατα, η υπερχείλιση του ποταμού κάθε χειμώνα λόγω των βροχών και τέλος ο κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων από τη μόλυνση και τη δυσοσμία καταδεικνύουν τη σημασία του προβλήματος. Η οδηγία 2000/60/ΕΚ προβλέπει ότι σε περίπτωση αδυναμίας ενός κράτους επίλυσης του προβλήματος της διαχείρισης των υδάτων του μπορεί να το αναφέρει στην Επιτροπής. Έχει αναφερθεί κάτι τέτοιο από τις Ελληνικές Αρχές; Με ποιον τρόπο θα μπορούσε να συμβάλει η Επιτροπή στην αντιμετώπιση του προβλήματος.»
To Γραφείο Τύπου