Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
10/05/2007

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Φώτη Κουβέλη στη Βουλή

Τρίτη είναι η με αριθμό 521/7.5.2007 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Φωτίου Κουβέλη προς τους Υπουργούς Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, σχετικά με τα προβλήματα στο νομικό πλαίσιο για την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως φύλου, καταγωγής, πεποιθήσεων κ.λπ.

Η ερώτηση του κυρίου συναδέλφου, έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με την έκθεση-πόρισμα την οποία έχει συντάξει η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) διαπιστώνεται ότι υπάρχουν πολλά κενά και προβλήματα στο νομικό πλαίσιο για την εφαρμογή της αρχής ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως φύλου, καταγωγής, πεποιθήσεων, αναπηρίας κ.λπ. Παράλληλα επισημαίνεται ότι δεν γίνεται σωστή εφαρμογή ακόμη και διεθνών συνθηκών.

Ειδικότερα αναφέρεται ότι δεν προστατεύονται αποτελεσματικά τα δικαιώματα στους εργασιακούς χώρους, δεν παρέχεται η δυνατότητα να εγγράφονται σε επαγγελματικούς συλλόγους όσοι έχουν πολιτογραφηθεί Έλληνες πολίτες και δεν τυγχάνει της ανάλογης εφαρμογής το Π.Δ. 105/2003, που αναφέρεται στο βάρος της απόδειξης όταν το άτομο θεωρεί ότι είναι θύμα διάκρισης.

Επειδή στην ίδια έκθεση η ΕΕΔΑ αναφέρει ότι «το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) δυσκολεύεται να ανταποκριθεί ακόμη και στις κλασικές του αρμοδιότητες λόγω ανεπαρκούς στελέχωσης και έλλειψης υλικοτεχνικής υποδομής και υλικών μέσων.

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

Ποια είναι η θέση τους αναφορικά με τις επισημάνσεις που αναφέρονται στην έκθεση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για μη εφαρμογή στην πράξη των νομοθετικών μέτρων για τις συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες πολιτών;

Ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθενται να λάβουν ώστε να εφαρμοστούν και στη χώρα μας οι διεθνείς κανόνες για τους εργαζόμενους-πολίτες αυτής της κατηγορίας και ποιο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους;»

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στην Έκθεση «Για τον Ελληνισμό της Διασποράς» καθώς και στους λοιπούς χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, τριάντα μαθητές και μαθήτριες και τρεις συνοδοί δάσκαλοι από το 8ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας, από την περιφέρειά μου.

Η Βουλή τους καλωσορίζει.

(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)

Έντονο το χειροκρότημα.

Ο κ. Γιακουμάτος έχει το λόγο για τρία λεπτά.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ (Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Εγώ χειροκρότησα δυνατά, γιʼ αυτό ήταν έντονο.

Κύριε Πρόεδρε, έχει πολύ δίκιο ο συνάδελφος κ. Κουβέλης. Θέλω να τον ενημερώσω ότι η χώρα μας για πρώτη φορά δεν είναι ουραγός στις κοινοτικές οδηγίες και στην ενσωμάτωση της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής και ειδικότερα σε ένα πολύ σημαντικό θέμα, όπως είναι το θέμα -και φέτος, το 2007, χαρακτηρίστηκε από τη γερμανική προεδρία ως έτος όπου καταργούνται οι διακρίσεις, έτος ίσων ευκαιριών- της κατάργησης των διακρίσεων και των ίσων ευκαιριών. Εγώ φέτος, για πρώτη φορά -αν και δεν είμαι λάτρης της ευρωπαϊκής γεωγραφικής ξενάγησης, είμαι Ελληνολάτρης- πήγα στο Βερολίνο και παρέστη το Υπουργείο Απασχόλησης στην εκδήλωση αυτή που πραγματικά ήταν πολύ πετυχημένη -κάναμε κι εδώ εκδήλωση- για την κατάργηση των διακρίσεων και των ίσων ευκαιριών.

Αυτή η Κυβέρνηση, κύριε Πρόεδρε, έχει δώσει πολύ σημαντικό αγώνα για την κατάργηση των διακρίσεων, είτε αυτή αφορά φυλετικές, εθνοτικές, θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις. Και βέβαια έχουμε ενσωματώσει στην εθνική μας νομοθεσία όλες τις οδηγίες και τη 43 και την 78 και τη 2002 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Και όλες αυτές οι ενσωματώσεις των οδηγιών έγιναν σε αυτά τα τρία χρόνια, που καθυστερούσαν χρόνια.

Εμείς πιστεύουμε ότι στο ελληνικό έδαφος προστατεύονται πλέον οι διακρίσεις με νόμο. Εμείς δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρχει Έλληνας πολίτης που να παρανομεί αν έχει φυλετική, εθνοτική ή θρησκευτική ή άλλη γενετήσια διάκριση.

Γιʼ αυτό, όσον αφορά όλες τις εφαρμογές, κύριε Κουβέλη, η Ελλάδα έφερε το ν.3304/2005, όπου βάλαμε και τη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας, μια τομή με σκληρά πρόστιμα και με σκληρή τιμωρία, γιατί πιστεύω πραγματικά ότι πρέπει ο Έλληνας εργαζόμενος να μην έχει καμία ενόχληση, είτε αυτή είναι περιβαλλοντική, είτε είναι διευθυντική, είτε είναι οτιδήποτε άλλο. Και μάλιστα, κύριε Κουβέλη, θα σας πω ότι με το ν. 3385/2005 τριπλασιάσαμε τα πρόστιμα που αφορούν το ΣΕΠΕ, τα διοικητικά. Έχει δικαίωμα σήμερα το ΣΕΠΕ, κύριε Πρόεδρε, να φθάσει μέχρι 3.000.000 ευρώ, να διαλύσει η επιχείρηση που δεν σέβεται την εργατική νομοθεσία, που δεν υπακούει στους κανόνες του κράτους. Για πρώτη φορά έγινε αυτό, όταν παλαιότερα, πριν το 2004, ήταν 5.000 και 30.000 ευρώ το πρόστιμο και κανείς δεν το πλήρωνε.

Το δεύτερο, κύριε Πρόεδρε, τριπλασιάσαμε τις ποινικές ευθύνες. Κι εδώ η σεξουαλική παρενόχληση –ένα παράδειγμα, κύριε Κουβέλη- έχει μέχρι τρία χρόνια φυλακή και 30.000 ευρώ πρόστιμο, αν κάποιος παρενοχλήσει κάποιον εργαζόμενο είτε άνδρα, είτε γυναίκα. Άρα, κύριε Κουβέλη, και άλλα πρέπει να γίνουν και άλλα κάνουμε.

Όμως, μην κατηγορείτε αυτή την Κυβέρνηση ότι δεν προστατεύει αυτά τα άτομα, είτε με αναπηρία, είτε τα άτομα που έχουν ειδική ιδιαιτερότητα, είτε έχουν τις ειδικές τους απόψεις. Σε μία ευνομούμενη δημοκρατία, όπως είναι σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία η Ελλάδα, ενσωματώνουμε και παλεύουμε, είμαστε πρωταγωνιστές, όσον αφορά να δώσουμε ίσες ευκαιρίες σε όλους.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ ( Ιωάννης Τραγάκης): Ευχαριστούμε τον κύριο Υφυπουργό.

Ο κ. Κουβέλης έχει το λόγο.

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κύριε Υφυπουργέ, είναι προφανές ότι δεν κατηγορώ, ελέγχω και διεκδικώ την εφαρμογή των νόμων που αναφέρονται στο σεβασμό των εν γένει δικαιωμάτων και ειδικότερα των εργασιακών που σας αφορούν εν προκειμένω με τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα που έχετε. Δεν είναι έτσι όπως τα είπατε. Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η (Ε.Ε.Δ.Α.), η οποία, όπως ξέρετε, λειτουργεί παρά τω Πρωθυπουργώ, διαπιστώνει με αντικειμενικότητα ότι δεν έχετε ενσωματώσει στην ελληνική νομοθεσία διατάξεις κοινοτικών οδηγιών. Κι εγώ θα είμαι συγκεκριμένος, κύριε Υφυπουργέ. Δεν έχετε ενσωματώσει στους δικονομικούς κώδικες τις διατάξεις του π.δ.105. Αν τις έχετε ενσωματώσει, ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν να μου το αποδείξετε.)

Δεν έχετε εξασφαλίσει την ίση μεταχείριση σε πρόσβαση υπηρεσιών και αγαθών. Και ορθά επισημαίνει η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ότι δεν έχετε εξασφαλίσει την πρόσβαση -με βάση την αρχή της ίσης μεταχείρισης- επί παραδείγματι στη στέγη.

Σας λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση -και επιμένει και η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου- ότι το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας θα πρέπει να εξασφαλίζει λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία και να μην είναι υπηρεσία του ελληνικού κράτους, όπως την έχετε. Σας λέει η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ότι έχουμε αποκλεισμούς σε μειονεκτούσες ομάδες Ελλήνων πολιτών. Και αυτό δεν μπορείτε να το αρνηθείτε. Πρέπει να ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες, έτσι ώστε αυτό, το οποίον αποτελεί νομοθετική πρόβλεψη, να αποτελεί και καθημερινό αποτέλεσμα, προκειμένου να εξασφαλίζεται η αρχή της ίσης μεταχείρισης.

Κύριε Υφυπουργέ, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα -κυρίως οι εργαζόμενες γυναίκες- γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι κάθε μέρα βιώνουν την άνιση μεταχείριση με ανασφάλιστη εργασία ή με εν μέρει ασφαλιζόμενη εργασία, με σπασμένο ωράριο, προκειμένου να περιγράφεται κατά την έννοια του νόμου το δικαίωμά τους και να μην μπορούν να εξασφαλίζουν εκείνα τα εργασιακά αποτελέσματα που προβλέπει η ευρωπαϊκή, αλλά και η ελληνική νομοθεσία.

Αυτό λοιπόν διεκδικούμε, προκειμένου η αρχή της ίσης μεταχείρισης να μην είναι εξαγγελλόμενη υπόσχεση, αλλά να προκύπτει ως καθημερινό υπέρ των εργαζομένων αποτέλεσμα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ευχαριστούμε, κύριε Κουβέλη.

Κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο για δύο λεπτά.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ (Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Κύριε Κουβέλη, καλά κάνετε και τα λέτε. Αυτή είναι η αποστολή σας. Ζητώ συγνώμη αν είπα «καταγγέλλετε». Ήταν φραστικό λάθος.

Επειδή λέτε για τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ ανδρών και γυναικών στο χώρο της εργασίας, θα σας θυμίσω το νόμο 3488 του 2006 –είστε έγκριτος νομικός- ο οποίος ξεκάθαρα αφορά στην πρόσβαση στην απασχόληση, στην επαγγελματική εκπαίδευση, στην ανέλιξη, στους όρους και τις συνθήκες εργασίας. Και πράγματι αυτός ο νόμος διορθώνει ατέλειες, διευρύνει το πεδίο εφαρμογής προηγούμενων νόμων και εισάγει ρυθμίσεις που επιτρέπουν τη μετάβαση στα ίσα δικαιώματα. Είναι ο νόμος 3488. Είναι νόμος του κράτους. Σʼ αυτόν μάλιστα έχουμε δώσει μεγάλη σημασία. Γιʼ αυτό και σας είπα ότι έχουμε –διοικητικά και ποινικά- πολύ μεγάλες ευθύνες.

Εγώ σας είπα τι ενσωματώσαμε και τι κάναμε και ότι πρωταγωνιστούμε. Μάλιστα στα τέλη του 2007 το Υπουργείο Απασχόλησης έχει αναλάβει μια δέσμευση από τη χορωδία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κάνει μία εκδήλωση. Εκεί θα διεξαχθεί μια ημερίδα όπου θα αναλυθούν όλα τα προβλήματα, τι έχει γίνει και τι δεν έχει γίνει. Θα γίνει δηλαδή ένας απολογισμός και για την Ευρώπη και ειδικά για την Ελλάδα. Και εκεί, κύριε Κουβέλη, θα έχουμε λήξει όλα τα θέματα.

Αντιλαμβάνεστε ότι στην πολιτική θαύματα δεν γίνονται. Έχουμε ένα χαμένο έδαφος στην πολιτική είκοσι χρόνια και προσπαθούμε να το προσαρμόσουμε μέσα σε τρία χρόνια και δεν είμαστε ικανοποιημένοι. Πολλά απομένουν να γίνουν ακόμα, κύριε Κουβέλη. Πάρα πολλά. Κυρίως όμως πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι η καταπολέμηση των διακρίσεων δεν επιτυγχάνεται μόνο μέσα από ένα θεσμικό πλαίσιο, όσο σύγχρονο και αν είναι, όσο και να το παλεύεις. Συνδέεται άρρηκτα και με την καταπολέμηση των στερεοτύπων της κοινωνίας μας.

Θα πρέπει λοιπόν όλοι μαζί να κάνουμε έναν αγώνα για να αποκτήσουν ουσιαστικό περιεχόμενο αυτοί οι νόμοι, αυτά τα πλαίσια, αυτές οι ευρωπαϊκές Οδηγίες. Και όπως σας είπα, η Ελλάδα δεν είναι ουραγός πλέον. Πρωταγωνιστεί. Και άλλα χρειάζονται και άλλα θα γίνουν.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ευχαριστούμε, κύριε Υφυπουργέ.