Με αφορμή την εκδίκαση αύριο 17.5.2007 στον Άρειο Πάγο της υπόθεσης των παράνομων απολύσεων 260 εργαζομένων από την πολυεθνική Goodyear (Θεσσαλονίκης), δίνουμε εκ νέου στη δημοσιότητα την απάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου κ. Σπίντλα, αρμόδιου για τις κοινωνικές υποθέσεις, που σχολιάζει απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ύστερα από προδικαστικό ερώτημα του Αρείου Πάγου απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.
Ο κ. Σπίντλα τονίζει ότι δεν τηρήθηκε το κοινοτικό δίκαιο αφού η οδηγία περί ομαδικών απολύσεων δεν μεταφέρθηκε ορθά στην ελληνική έννομη τάξη και σημειώνει ότι πλέον την ευθύνη των αποζημιώσεων την έχει τον ελληνικό κράτος.
Πιο συγκεκριμένα, υπογραμμίζει ότι «Η κρατική ευθύνη απορρέει από το γεγονός ότι τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για την εφαρμογή και την επιβολή του κοινοτικού δικαίου. … Ωστόσο, η επιβολή της κρατικής ευθύνης για παραβίαση δικαιωμάτων που χορηγούνται σε ιδιώτες βάσει του κοινοτικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα εργασιακών και βιομηχανικών σχέσεων, γίνεται από τα εθνικά δικαστήρια … Εξυπακούεται ότι τα εθνικά δικαστήρια θα αποφασίσουν το μέγεθος καθώς και τον τύπο της ζημίας που θα αποκατασταθεί.»
Καταλήγοντας επισημαίνει ότι: «οι ουσιαστικές και διαδικαστικές προϋποθέσεις για αποκατάσταση απώλειας ή ζημίας που ορίζονται από τους εθνικούς νόμους των κρατών μελών δεν θα πρέπει να είναι λιγότερο ευνοϊκές από εκείνες που αφορούν παρόμοιες προσφυγές της εσωτερικής έννομης τάξης και δεν θα πρέπει να διατυπώνονται κατά τρόπο τέτοιο ώστε να καθιστούν αδύνατη ή εξαιρετικά δύσκολη την επίτευξη της επανόρθωσης.»
Με αφορμή την αυριανή εκδίκαση της υπόθεσης ο Δημήτρης Παπαδημούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Μετά την απόφαση του ΔΕΚ και την απάντηση του αρμοδίου Επιτρόπου, αποκαλύπτεται ότι για χρόνια η ελληνική πολιτεία ερμήνευε το κοινοτικό δίκαιο κατά τρόπο που ευνοούσε σκανδαλωδώς την εργοδοσία να απολύσει αυθαίρετα τους εργαζομένους. Επίσης, η ερμηνεία αυτή, έδινε κίνητρο σε επιχειρήσεις να κλείνουν τα εργοστάσια στην Ελλάδα και να εγκαθίστανται στο εξωτερικό.
Η απάντηση της Κομισιόν και η απόφαση του ΔΕΚ ανοίγουν το δρόμο για τη διεκδίκηση αναδρομικών αποζημιώσεων από χιλιάδες εργαζομένους, που απολύθηκαν παράνομα.
Περιμένουμε βεβαίως την δικαιώση των εργαζομένων από την ελληνική δικαιοσύνη αλλά και εξηγήσεις από το Υπουργείο Εργασίας τι πρόκειται να πράξει απέναντι στις νόμιμες απαιτήσεις των απολυμένων εργαζομένων αλλά και πώς προτίθεται να διεκδικήσει από τις μετεγκατασταθείσες επιχειρήσεις αυτά που οφείλουν στους εργαζομένους που παράνομα απέλυσαν.»
To Γραφείο Τύπου